Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3

Koje događaje na području BRTONIGLE nikako ne smijete propustiti, gdje i kada trebate biti prisutni... saznajte upravo ovdje.


DANI GLJIVA, 25-26.10.2014.

U subotu 25.10.2014. pozivamo vas u Brtoniglu na "Dane gljiva", manifestaciju posvećenu šumskoj jesenskoj deliciji - gljivi. Već tradicionalnu gljivarijadu "Dani gljiva” organizira Društvo gljivara Bujštine "Boletus" - podružnica Brtonigla, u suradnji s TZO Brtonigla i Općinom Brtonigla.

Među osnovnim ciljevima manifestacije je bolje upoznavanje sa svijetom gljiva i podizanja svijesti o važnosti čuvanja, pravilnog branja i prepoznavanja brojnih gljivarskih vrsta te značenju gljiva, posebice u prehrambenom smislu. Susret gljivara Bujštine, Istre, Hrvatske te gostiju iz Slovenije i Italije bit će posvećen bogatoj i atraktivnoj izložbi mnogobrojnih primjeraka gljiva, natjecanju u branju gljiva proglašenju ovogodišnjih pobjednika.

Marljivo i stručno branje gljiva rezultirat će degustacijom jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda i pripremi kotlića uz degustacije jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda te prigodni zabavni program. Manifestacija posvećena šumskoj jesenskoj deliciji - gljivi. Već tradicionalnu gljivarijadu "Dani gljiva” organizira Društvo gljivara Bujštine "Boletus" - podružnica Brtonigla, u suradnji s TZO Brtonigla i Općinom Brtonigla.

Među osnovnim ciljevima manifestacije je bolje upoznavanje sa svijetom gljiva i podizanja svijesti o važnosti čuvanja, pravilnog branja i prepoznavanja brojnih gljivarskih vrsta te značenju gljiva, posebice u prehrambenom smislu. Susret gljivara Bujštine, Istre, Hrvatske te gostiju iz Slovenije i Italije bit će posvećen bogatoj i atraktivnoj izložbi mnogobrojnih primjeraka gljiva, natjecanju u branju gljiva proglašenju ovogodišnjih pobjednika. Marljivo i stručno branje gljiva rezultirat će degustacijom jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda i pripremi kotlića uz degustacije jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda te prigodni zabavni program.


SV.ROK 14-16.08.2014.

 


ZVJEZDANI KALEŽI 10.08.2014.

 

VINSKE DEGUSTACIJE POD ZVIJEZDANA

Brtonigla, 07. kolovoza 2014. – U subotu 10.kolovoza.2014 noć je Sv. Lovre kada se obilježava čarolija zvijezda padalica. Manifestacija „Zvjezdani kaleži“ organizirana je da se zvijezdani fenomen poveže sa degustacijom vrhunskih vina lokalnog teritorija.

Brtonigla je jedini gradić u Hrvatskoj koji je dio ove inicijative, koja je inicirana od straneudruge „Città del vino“ (Gradovi vina), u suradnji s „Movimento Turismo del Vino“. U jednoj od najlijepših noći u godini, pod romantičnim zvjezdanim nebom, Brtonigla, sudjeluje u obiležavanju ove manifestacije na svom području te i ovom prilikom nastoji prezentirati i promovirati vina sa svog teritorija.

Za održavanje ove manifestacije odabran je idiličan ambijent obalnog pojasa Općine Brtonigla u Karigadoru, točnije u kampu CampingIN Park Umag na lokaciji Istrian Verteneglio Market.Posjetitelji mogu degustirati vina iz podruma brtoniških vinara Ravalico, Cattunar, Vinerino i Marina Kraljevića. Uz  raznoliku i bogatu ponudu tradicijskih proizvoda i istarskih gastro specijaliteta, moći će se degustirati i kupiti maslinova ulja OPG-a Buršić i Reale. Vino dakle postaje idealan partner za kulturna događanja,a i drugi domaći proizvodi su važni predmet ovog događanja posvećenog teritorijui njegovim prirodnim ljepotama.

Otvorenje degustacija vina je u 20.00 sati, dok od 21.00 sat slijedi program „Noć punog mjeseca“, predavanje i promatranje zvijezda uz stručno vodstvo predstavnika Zvjezdarnice Višnjan.

Organizatori manifestacije jesu Općina Brtonigla, lokalna zajednica Općine Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla.

 


VEČERI KARIGADORA, 25 – 26.07.2014.

 

Karigador (Brtonigla-Verteneglio)

Atraktivna zabava na obalnom dijelu Općine Brtonigla. Obuhvaća program (beach volley, mali nogomet, turnir briškule i trešete). Od glavnih posebnosti ove ljetne fešte posebno se ističu dječja radionica i program za najmlađe, poseban ribarski doživljaj na molu uz lokalne ribare... Svake godine se održavaju organizirano noćno pješačenje sa bakljama s polaskom iz kampa CampingIN Park Umag, a ribarski ugođaj obogaćuju bogata gastronomska ponuda, zabava i glazbeni sadržaj te nezaboravan vatromet na vodi.

Info:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


KARIGADOR FISH FEST, 17.07. I 21.08.2014.

U želji da se gostima i posjetiteljima malog ribarskog naselja Karigador te široj publici predstavi i 'plava', morska strana Brtonigle osmišljena je manifestacija Karigador Fish Fest.

Manifestacija će se održati u ciklusu od dva datuma, od kojih je prvi na rasporedu već u četvrtak 17. srpnja 2014. godine na molu u Karigadoru. Repriza manifestacije održat će se u četvrtak 21.kolovoza 2014.

Na moliću, duž morskog zaljeva, već od 19 sati širit će se mirisi i zvukovi prave riblje fešte koja će odlično najaviti tradicionalne Večeri Karigadora. Riblji specijaliteti, istarsko vino i tradicijski proizvodi uz živu glazbu začinit će doživljaj inače mirnog i romantičnog Karigadora.

Kušajući tipične morske delicije na najbolji će se način proživjeti iskustvo lokalnih običaja i ribarske tradicije ovoga kraja.


DAN OTVORENIH VINSKIH PODRUMA , 25.05.2014.

Posjet podrumima Brtonigle turističkim vlakićem

Sa zadovoljstvom Vas obavještavamo da se i ove godine u okviru Dana otvorenih vinskih podruma u Istri, u organizaciji Turističke zajednice Istarske županije, županijskog Upravnog odjela za turizam i Udruge Vinistra, na području Općine Brtonigle organizira obilazak vinskih podruma turističkim vlakićem. Dan otvorenih vinskih podruma tradicionalno je na rasporedu posljednje nedjelje u svibnju, tj. 25.05.

Općinska Turistička zajednica, Općina Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla ¬¬organizirali su turistički vlakić koji će omogućiti svim zainteresiranim posjetiteljima i ljubiteljima dobre čašice vina atraktivnu vožnju po vinskim podrumima na području Općine Brtonigla.

Vlakić će prometovati od 11 do 18 sati, s polaskom iz Brtonigle, ispred ureda turističke zajednice (zgrada budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva), Mlinska 2, uključujući ukupno 5 stanica. U privitku Vam dostavljamo letak s voznim redom vlakića. Vinari koji su se priključili ovoj inicijativi i čije će podrume obilaziti vlakić jesu : Vina Vinerino, Veralda, Vina Cattunar i F&F Ravalico.

Cijena vožnje vlakićem iznosi 25,00 kn za odrasle, 10,00 kn za djecu do 14 godina.

Posebno napominjemo da se u slučaju lošeg vremena vožnja vlakićem otkazuje, te Vas ljubazno molimo da u objavi informacije to svakako napomenete.

Pozivamo Vas da se i Vi uključite u ovu inicijativu, te da vožnjom vlakića kušate vrhunska vina sa područja Brtonigle, za što će Vam organizatori osigurati besplatnu vožnju vlakićem.

Za sve ostale informacije slobodno nas kontaktirajte na broj telefona 052 / 774 - 307 ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .


DAN OPĆINE, 12.04.2014.

 

Povodom obilježavanja Sv. Zenona – Dana Općine Brtonigla, 12. travnja 2014. godine, Općina Brtonigla s prijateljima organizira slijedeće prigode

 

P R O G R A M

12. travnja

- u 11,00 sati Sveta Misa u Crkvi Sv. Zenona u Brtonigli,

- u 17.00 sati, u zgradi budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva, održati će se otvorenje izložbe autohtonih rukotvorina iz Brtonigle, u organizaciji Udruge starih zanata "Maison chic" iz Brtonigle

- u 17,00 Proglašenje dobitnika nagrada i priznanja u okviru akcije "Flory" za 2014. godinu, u organizaciji Turističke zajednice Općine Brtonigla, u zgradi budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva

- od 17,30 sati ulicama Brtonigle nastupiti će limena glazba Zajednice Talijana iz Buja

- u 18,00 sati, u Koncertnoj dvorani Zajednice Talijana u Brtonigli, održati će se svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Brtonigla i dodjela javnih priznanja Općine Brtonigla, uz nastup vokalne skupine "Istravaganti" i učenika Centra Studija Klasične Glazbe Talijanske Unije “Luigi Dallapiccola” – odsjek “Mauro Masoni” Brtonigla

- nakon dodjele javnih priznanja Općine Brtonigla, održati će se domjenak u prostorijama budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva u Brtonigli. gdje će se također održati izložba radova Udruge starih zanata "Maison chich"

 

13. travnja

- u 12,00 sati održati će se pješačenje organizirano od strane Udruge Prijatelji prirode "Zenon" iz Brtonigle.

****************************************************************************

In ricorrenza di San Zenone – Giornata del Comune,

il 12 aprile 2014,

il Comune di Verteneglio con i suoi amici, organizza le seguenti manifestazioni

 

P R O G R A M M A

12 aprile

- alle 11,00 la Santa Messa nella Chiesa di San Zenone a Verteneglio,

- alle 17,00, negli spazi del futuro Museo del vino e dell'arte contadina, avrà luogo l'apertura della mostra dei

prodotti artigianali autoctoni di Verteneglio, organizzata dall'Associazione degli antichi mestieri "Maison

chic" di Verteneglio

 

- alle 17,00 proclamazione dei vincitori dei premi e dei riconoscimenti nell'ambito dell'azione "Flory" per il

2014, evento organizzato dall'Ente per il turismo del Comune di Verteneglio, negli spazi del futuro Museo del

vino e dell'arte contadina

 

- dalle 17,30 per le vie di Verteneglio si esibirà la Banda d'ottoni della Comunità degli Italiani di Buie

- alle ore 18,00 nel Teatro della Comunità degli Italiani di Verteneglio si terrà la seduta solenne del Consiglio

comunale e il conferimento delle onorificenze del Comune di Verteneglio, con la partecipazione del gruppo

canoro "Istravaganti" e degli alunni del Centro Studi di Musica Classica dell'Unione Italiana "Luigi

Dallapiccola" - Sezione "Mauro Masoni" di Verteneglio

 

- dopo il conferimento delle onorificenze comunali, si terrà un rinfresco presso gli spazi del futuro Museo del

vino e delle arti contadine a Verteneglio, dove avrà luogo la mostra e la presentazione delle creazioni

artigianali dell'Associazione degli antichi mestieri "Maison chich".

 

13 aprile

- alle ore 12,00 si terrà un'escursione organizzata dall'Associazione Amici della natura "Zenone" di

Verteneglio


2. CHOCO & WINE FEST I 4. BRTONIGLA ADVENTURE TREKK, 15.02.2014.

Svi ljubitelji čokolade i vina pozvani su u Brtoniglu, 15. veljače gdje će se od 12 do 19 sati održati 2. Choco & Wine Fest - festival čokolade i vina.

Festival je otvoren za sve sladokusce i ljubitelje dobrog vina jer će na taj dan Brtonigla ponuditi svoje najbolje. Čokoladu i slastice na bazi čokolade donose gosti Festivala koji će predstaviti čokoladne delicije ali i ne samo to, već i razne druge proizvode sljubljene i povezane s čokoladom.

Choco & Wine Fest održat će se unutar prostorija zgrade budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva te ne prostoru oko zgrade. Za one najmlađe ponudit će se Choco animacija i dječje radionice koje su za sve sudionike besplatne.

Za gurmane koje će put navesti do Brtonigle, u pripremi je poseban tematski degustacijski meni s čokoladom u glavnoj ulozi. Na taj dan možete uživati u meniju koji će na poseban način sljubiti čokoladu i vino s tradicijskim proizvodima iz Brtonigle kao što su sir, med, maslinovo ulje i poseban kruh s 4 zemlje.  Ovogodišnji ugostitelji i partneri manifestacije koji će ponuditi specijalne menije jesu: Food & Wine Primizia by San Rocco i Konoba – Enoteka Zenon. Meni će biti u prodaji tijekom cijelog dana, a više informacija potražite na www.san-rocco.hr/foodwine-primizia i www.konoba-zenon.com . Jedan od partnera manifestacije je i Villa Soši. Oni će osigurati prezentaciju i prodaju svojih delicija, ali i prezentaciju posebne torte Istrijane.  Villa Soši će također pripremati fondue od čokolade i sira u suradnji i sponzorstvo Podravke. Posjetitelje očekuje i choco show pod vodstvom chefa Roberta Perića i LF catering-a.

Čokolada i sport idu zajedno rukom pod ruku te će jutarnji dio u Brtonigli biti posvećen 4.Brtonigla Adventure Trekk-u odnosno 1. kolu Alpe Adria treking cupa za 2014. godinu. Start po kategorijama : Ultra - Koper, 9.00 sati; Planinarska -  Momjan,  10.30 sati; Fun & Run – Brtonigla, 10.30 sati. Prijave i informacije na www.trickeri.org.

 

Dođite u Brtoniglu 15. veljače i uživajte u delicijama izlagača čokolatijera, proizvođača autohtonih proizvoda i vinima koja se sljubljuju s čokoladom te ostalim delicijama što Brtonigla nudi.


2. CHOCO & WINE FEST – zgrada budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva

12.00 - 19.00      Trajanje sajma

Prezentacija, degustacija i prodaja čokoladnih delicija, vina i raznovrsnih čokoladnih proizvoda.

15.00 – 17.00     Choco party  – dječja radionica uz vođenu animaciju


Posebni choco programi:

· Choco art - Izrada čokoladne skulpture by Stefano Comelli.

· Promotivna prodaja čokoladne torte Istriane by Villa Soši uz nagradnu igru.

· Choco show - chef Robert Perić i LF catering.

· Degustacija fondue-a od čokolade i sira.

· Tematski degustacijski menu s čokoladom uz sljubljivanje tradicijskih proizvoda iz Brtonigle (sir, med, maslinovo ulje, kruh).

Ugostitelji – partneri: Food & Wine Primizia by San Rocco i Konoba – Enoteka Zenon.

Više informacija na www.san-rocco.hr/foodwine-primizia (tel. +385 (0)52 774 704) i www.konoba-zenon.com (tel. +385 (0)95 8979 029).

· Atraktivna čokoladna fontana

 

Više o manifestaciji na www.coloursofistria.com.

 

Organizatori: Općina Brtonigla, TZO Brtonigla, Razvojna agencija Brtonigla, Agencija lokalne demokracije.

Partneri: Villa Soši, Food & Wine Primizia by San Rocco, Konoba – Enoteka Zenon, Gospodarska škola Buje, Podravka.

 

4. BRTONIGLA ADVENTURE TREKK - 1. kolo Alpe Adria treking cupa za 2014.


U trenutku kada većina kontinenta bude okovana snijegom i ledom, pozivamo vas u pitoreskni istarski gradić Brtoniglu, na četvrto izdanje Brtonigla adventure trekka.

Treking utrka je trail runn utrka sa elementima orijentacije i vrlo je popularna u Hrvatskoj i Sloveniji.

Konfiguracija terena je ista kao i kod trail run utrka s time što staza nije označena već su označene samo kontrolne točke a natjecatelj dobiva kartu sa tim točkama i sam bira kojim će najbržim putem doći do njih.

Start:     Kategorije/ Categorie / Categories:

Ultra Koper (Capodistria) 9.00 sati/ora/o' clock

Planinarska Momjan (Momiano)  10.30 sati/ora/o' clock

Fun & Run Brtonigla (Verteneglio) 10.30 sati/ora/o' clock


Cilj/Arrivo/Arrival: Brtonigla.

Organizator: Sportsko društvo Trickeri.

Partneri: TZG Umag, TZG Novigrad, TZO Brtonigla, TZG Buje, Istraturist Umag, Laguna Novigrad.

Sponzori: Compressport, Multi sport, Bujska Pivovara San Servolo.


Više o manifestaciji na www.trickeri.org.

 


BOŽIĆNI SAJAM, 14 – 15.12.2013.

Pod krovom povijesnog mlina i uljare održava se Božićni sajam koji Brtoniglu uvodi u blagdansku priču.

Uz ukrase, unikatne ručne radove i aranžmane od borovine, u ponudi će se naći i domaće vino, rakije, med, sir, slastice i drugi autohtoni proizvodi već upakirani i spremni za poklon.

Dok odrasli kupuju, najmlađi će uživati u posebnom dječjem kutku gdje ih dočekuje Djed Mraz. Biti će tu i zborovi koji pjevaju božićne i druge prigodne pjesme. Uz glazbeni program neizostavni su domaći specijaliteti i vrhunska vina renomiranih vinara Brtonigle…

Cijeli prostor starog mlina u kojem se ovaj veseli sajam odvija, čuva vrijedne elemente etnografske zbirke jer se u njemu priprema postav budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva.


11.DANI GLJIVA U BRTONIGLI, 02-03.11.2013.

Festival jesenskih delicija

 

Brtonigla, 25.10.2013. – Dani gljiva donose u Brtoniglu sve mirise i okuse jeseni!

 

Ova atraktivna i veoma posjećena jesenska manifestacija, koja ove godine obilježava svoje 11. izdanje, održat će se u subotu 02. i nedjelju 03. studenog 2013.godine.

 

U tijeku ovogodišnje uspješne sezone branja gljiva, u maloj Brtonigli održat će se zanimljiv dvodnevni program posvećen ovoj jesenskoj deliciji.

 

Atraktivna izložba raznovrsnih primjeraka gljiva,  natjecanje u branju i potraga za najvećom i najljepšom gljivom, degustacija jela pripremljenih na bazi ovog jesenskog ploda uz ovogodišnji novitet međunarodnog takmičenja u spremanju gljivarskih kotlića te bogati zabavni program, samo su neke od atraktivnosti koje će obilježiti ovu manifestaciju.

 

Organizator manifestacije je Društvo gljivara 'Boletus' – Podružnica Brtonigla, u suradnji s Općinom Brtonigla i lokalnom turističkom zajednicom.

 

 


BRTONIGLA (FIORINI) –U FIORINIMA KUCA VELIKO SRCE, 11 – 12.10.2013.

 

Humanitarna akcija kojom se prikupljaju sredstva za Društvo distrofičara Istre

Sadržaj manifestacije bit će bogat i raznovrstan, sa velikim brojem glazbenih izvođača, plesnih i sportskih skupina, vokalnih klapa, lokalnih bendova, ... gastro ponudom, …

PETAK 11.10.2013.

Poslijepodnevni program:

16.00 Odbojkaški susret ekipa Umag, Novigrad i Izola (kotizacija 20,00 kn)

Dobrodošlica s čašicom medice uz Bajkere Staaari Rokeri Umag i uz kolače pripremljene od članova Zajednice Talijana i Crvenog križa Novigrad te klijenata obrta Majkić

Nastup: Folklorna skupina udruge Gaia Umag uz muziku gunca iz Babić, AD Libitum ZT Brtonigla, Pjevački zbor OŠ Mate Balota Buje

Kreativna radionica – dječje radionice

18.00 Karma

19.00 Predavanje Nutriforma: pravilnom prehranom do zdravlja

19.30 Zumba, Balerine Carlotta Grisi Umag, Vokalna grupa Evergreen Momjan, Vokalna skupina Zajednica Talijana Nova Vas, Ravalico Federica Zajednica Talijana Nova Vas, Plesna grupa „Otvoreno srce“

Večernji program:

20.30 Ples i zabava uz :

Istravaganti - vokalna skupina Umag, Koktelsi, Klapa Lungomare / Sv. Pelegrin, Duo Les Chats, Majkić Nikola i Bajramović Mirza iz Danske, Tu i Tamo band, Gustafi, Vervet, Birikini / Manntra i DJ set

Voditelj večernjeg programa Goran Prodan.

 

SUBOTA 12.10.2013.

Prijepodnevni program:

10.00 Humanitarna biciklijada za DDI – okupljanje biciklista (kotizacija 20,00 kn) BK Bičikleta Novigrad, BK Bujština Umag

10.30 Start biciklijade

Nutriforma: Mjerenje vitamina i minerala

Povratak u prošlost uz Povijesnu udrugu Kaštel – Svetvinčenat

Otvorenje nogometnog turnira uz nastup umaških Majorettes

NK Novigrad veterani / NK Fiorini

Gardoš  Off – road (atraktivne ture autom)

Poslijepodnevni program:

12.00 Dječji program s uličnim čarobnjacima

Koncert klasične glazbe u crkvi – nastup studenata iz Pule

15.00 Misa u crkvi - nastup crkvenog zbora Brtonigla / Nova Vas

Kolači i kava mještana Fiorina

Kreativna radionica –  dječje radionice

Amaterska slikarica Emanuela Veličković - akril

Dramska skupina mladih ZT Brtonigla

Društvo prijatelja Giostre Poreč

Baletna skupina Carlotta Grisi Umag

Limena glazba ZT Buje

Vokalna skupina Forever ZT Buje

18.00 Puhački orkestar „Naša Sloga“  Babići

Večernji program:

20.00 Ples i zabava:

Plesna skupina Koper, Zbor SŠ „Mate Balote“ iz Poreča, Goran Griff sa bendom, Alen Vitasović, Bukaleta band, Macola band Pula, Kas tamburaški orkestar, DJ Wallrockerz  Novigrad.

Voditelji večernjeg programa Rossana Bubola i Dražen Šajeta.


U BOJAMA TRADICIJE, 05 – 08.09.2013.


Brtonigla kao gradić vina, svojim gostima i svim zainteresiranim posjetiteljima želi ponuditi poseban rujanski doživljaj berbe grožđa. Za sve znatiželjne posjetitelje te u okviru posebnog izleta za goste kampa CampingIN Park Umag, u četvrtak 05. rujna u zgradi budućeg Muzeja vina i seljačkog stvaralaštva održat će se prezentacija i upoznavanje s tehnikama branja grožđa uz stručno vođenje domaćina - vinara te atraktivna izložba starih fotografija Brtonigle, marljivo prikupljenih od samih mještana. Posjetitelji će moći sudjelovati i u posebnoj radionici i izradi dekupaža.

Ovogodišnji novitet je sajam u Shabby chic stilu! Udruga zanata Maison chic iz Brtonigle na temu „U bojama tradicije...“ organizira sajam na kojem će biti predstavljeno sve što ulazi u shabby chic stil, ovaj put s jesenskim predznakom berbe grožđa. Ideja za organizaciju drugog po redu sajma u Istri je bila da se kroz shabby chic stil ožive stari zanati i ručni radovi te da se predstavi što se sve može ostvariti udruživanjem različitih profesija koristeći upravo elemente shabby chic stila. Sajam otvara svoja vrata u petak 06. rujna u 16 sati i traje do nedjelje 08. rujna zaključno do 15 sati.


FEŠTA SV. ROKA, 14 – 16.08.2013.


Na fešti, za one koji dolaze zbog dobre hrane, Brtonigla nudi tipična istarska jela u konobama i agroturizmima, ali i na veselim uličnim štandovima, a poseban je specijalitet vol na ražnju. Lokalni poljoprivredni proizvodi mogu se kušati u sklopu pučkog sajma na kojem se mogu razgledati i kupiti tradicionalne istarske rukotvorine i suveniri.

Roditelji se ne moraju brinuti da će se njihovi najmlađi dosađivati jer je upravo za njih osmišljen dječji kutak Rokoland.

Ljubitelji sporta i rekreacije svoj natjecateljski duh mogu iskazati na tradicionalnoj biciklijadi San Rocco Bike, u ekipnom natjecanju na leteće mete, na malonogometnom noćnom turniru Sveti Rok Cup, pješačenju brtoniškim stazama, StandUp Paddleu, ali i tradicionalnim istarskim igrama.

Nakon aktivnog dana slijede zabavne večeri na gradskim trgovima, uz dobru hranu i glazbu za svačiji ukus.

Za one koji posebno drže do starih običaja i tradicije, najbolji dan za dolazak na feštu je 16. kolovoza, dan sv. Roka, kada se u Brtonigli održava sveta misa i tradicionalna procesija kroz mjesto.

 

PROGRAM:

http://www.brtonigla-verteneglio.hr/


DVOSTRUKO OBILJEŽAVANJE NOĆI SV.LOVRE 10 – 11.08.2013.

Zvjezdani kaleži u Karigadoru - Pučka fešta Sv. Lovre u Novoj Vasi

 

I ove godine se romantičnu noć Sv.Lovre, u subotu 10.kolovoza, obilježava pod zvjezdanim nebom Karigadora, točnije u CampingIN Park Umagu, gdje se obilježavaju Zvjezdani kaleži (tal. Calici di stelle). Riječ je o već prepoznatoj vinskoj ljetnoj večeri u kojoj Brtonigla, kao član udruge 'Citta' del vino', sudjeluje već duži niz godina. Treću godinu za redom manifestacija se održava u predivnom, romantičnom okviru kampa Park Umag, na Istrian Verteneglio marketu u zoni Lavande. Degustacije vina Brtonigle upotpunit će promatranje zvijezda stručnim vodstvom predstavnika višnjanske zvjezdarnice, uz note mladog glazbenika Bernarda Udovičića. Organizator Zvjezdanih kaleža jesu Turistička zajednica Općine Brtonigla i Razvojna agencija Brtonigla.

Istovremeno će se u Novoj Vasi obilježavati dvodnevna pučka fešta Sv. Lovre koja se obilježava u subotu 10.kolovoza i nedjelju 11.kolovoza, u organizaciji Mjesnog odbora Nova Vas i Zajednice Talijana Nova Vas.


VEČERI KARIGADORA, 27 – 28.07.2013.

Karigador, Brtonigla

 

Zabavno-sportska manifestacija

Atraktivna zabava na obalnom dijelu općine Brtonigla obuhvaća dvodnevni program prepun sportskih

aktivnosti (beach volley, mali nogomet, turnir briškule, trešete i more cantade).

Od glavnih posebnosti ove fešte ističu se atraktivna dječja radionica i program za najmlađe, poseban ribarski doživljaj na molu uz lokalne ribare, zabava i glazbeni sadržaj te nezaboravan vartomet na vodi.


ISTARSKA RIVIJERA 4 x 4, 07.07.2013.

S ciljem promocije automobilizma i širenja dobrosusjedskih odnosa, auto klub Skok racing organizira druženje ljubitelja terenaca iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

Info:

AMK Skok racing, Brtonigla

098 493 941


FESTIVAL ISTARSKE MALVAZIJE, 15.06.2013.

Brtonigla već tradicionalno priređuje Festival Istarske malvazije, kraljice među regionalnim vinima. Ona je svježa, elegantna i voćnih nota, a zbog manjeg postotka alkohola idealno prija uz laganija jela.

PROGRAM:

Stručni dio: Otvorenje stručnog dijela

12:00 – 12:45 „Utjecaj prorjeđivanja rodnih mladica i grozdova na fenolni sastav mošta i vina Malvazije istarske“ dr. sc. Marijan Bubola, Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč - konferencijska sala

13:00 – 14:00 „4 zemlje - 4 vina - 4 jela“- Emil Perdec, sommelier & Hotel San Rocco

Objediniti autohtona četiri jela s četiri Malvazije istarske osnovna je vizija ovog predavanja. Pokušati ćemo u sat vremena vratiti Vas u djetinjstvo - konferencijska sala

14:30 – 15:30 „ Projekt Malvazija istarska sa četiri zemlje“ dr.sc. Mario Staver, dr.sc. Karin Kovačević, dr.sc. Marijan Bubola, Kristijan Damijanić dipl. ing. agr.- konferencijska sala

16:30 – 17:30 „Usporedba suhih Malvazija iz Istre i Sicilije“ Dott. Corrado Maurigi - Tascadalmerita - konferencijska sala

17:00  Svečani dolazak Kraljice i triju princeza Brtonigle

 

Zabavni dio: Svečano otvorenje i degustacija istarskih malvazija

18:00  Svečano otvorenje Festivala Istarske Malvazije i degustacija Malvazija istarskih

19:00  Dječja radionica – Crtanje s teranom („Kako djeca zamišljaju četiri zemlje“) - konferencijska sala

19:00  Kulinarski dvoboj  (trajanje 30 minuta) – šator

20:30  1. Proglašenje pobjednika najljepše slikovnice „Kraljevski kruh s 4 zemlje“- uručenje poklona predstavniku pobjedničke škole – trg ispred „muzeja“

2. Proglašenje pobjednika „ Kulinarskog dvoboja“ – uručenje poklona pobjedniku - trg ispred „muzeja“

3. Proglašenje najboljih Malvazija istarskih po kategorijama (crvena, crna, siva i bijela) - trg ispred „muzeja“

21:30  Glazba i zabava uz  dobru čašu Malvazije istarske te uz grupu „Master band“

Izložba je otvorena za posjetitelje od 12:00 do 22:00 sata

Cijena čaše iznosi 50 kn – pronađi dobitnu čašu!


BRTONIGLA WINE DAY, 26.05.2013.FIORINI (BRTONIGLA)  - OTTAVA, 05-07.04.2013.

 


BRTONIGLA ADVENTURE TREKK 2013, 16.02.2013.

Trekking utrka

 

U trenutku kada većina kontinenta bude okovana snijegom i ledom, pozivamo vas u pitoreskni istarski gradić Brtoniglu, na treće izdanje Brtonigla adventure trekka.

Treking utrka je trail runn utrka sa elementima orijentacije i vrlo je popularna u Hrvatskoj i Sloveniji. Konfiguracija terena je ista kao i kod trail run utrka s time što staza nije označena već su označene samo kontrolne točke a natjecatelj dobiva kartu sa tim točkama i sam bira kojim će najbržim putem doći do njih.

 

Kategorije:

Fun and Run (10-12km)

Kategorija namijenjena šetačima, početnicima, obiteljima i rekreativnim trkačima, koji su se odlučili zabaviti u prirodi 1-3sata, ali isto tako i brzim atletičarima koji namjeravaju odraditi jedan dobar tempo trening na cross country i trail run terenu u što bržem vremenu. Orijentacija je potpuno jednostavna, staza je označena planinarskim markacijama, trakicama i strelicama, tako da ova kategorija nema obaveznu opremu kao što je npr. karta, kompas, mobitel i slično. Natjecatelj okrijepu (po potrebi) nosi sa sobom a voda je dostupna na izvoru dva puta tijekom utrke. Natjecatelji se moraju kretati isključivo po markiranoj stazi

Planinarska (cca 25km)

Kategorija namijenjena svim zaljubljenicima u prirodu, rekreativcima, trekerima, planinarima, nordijskim hodačima, ozbiljnim atletičarima i trail runerima. Traje 3-5 sati zavisno o tome koliko je natjecatelj fizički spreman. Može je završiti svaki aktivni rekreativac ili planinar koji jednom tjedno ili za vikend pješači po par sati. Orijentacija je jednostavna. Natjecatelj vodu i hranu nosi sa sobom a voda je dostupna na nekoliko mjesta na stazi.

Ultra (cca 50-55km)

Kategorija namijenjena utreniranim ili iskusnim trail runerima, atletičarima, adventure runerima ali i planinarima, rekreativcima i sportašima koji traže izazov više i koji ispituju granice svojih sposobnosti. Predviđeno trajanje utrke je 7-12h. Utrka ima svoje limite na pojedinim kontrolnim točkama u drugoj fazi utrke tako da oni koji zaostanu za limitom bivaju prebačeni na skraćenu varijantu što im omogućava da utrku završe u predviđeno vrijeme. Orijentacija je takva da omogućava natjecatelju da izabere na par mjesta jedan od dva ili više puteva ili da skrati stazu mimo puteva što smanjuje ili povećava vrijeme provedeno u utrci. U takvim situacijama natjecatelj koji se slabije orijentira neće se izgubiti već će samo sporije proći predviđenu trasu.

 

Info:

istra@trickeri.org


FESTIVAL ČOKOLADE I VINA, 16.02.2013.

Chocco & Wine fest

 

Brtonigla, dobro poznata i priznata enološka destinacija i prva članica međunarodne Udruge “Gradovi vina” – “Citta’ del vino”, u kojoj se realizira preko 10% ukupne proizvodnje vina u Istri, idealna je za uzgoj vinove loze zahvaljujući upravo svojem položaju - na brežuljcima izloženima suncu, istovremeno uz blagu mediteransku klimu koju osigurava blizina mora. Raznolikost četiriju vrsta zemalja (crvene, crne, sive i bijele) koje se nalaze sve jedino na području općine Brtonigla, jamči jedinstvenost kvalitete, ali i različitost okusa vina ovoga područja.

 

Manifestacija će biti u znaku bogatstva enogastronomskih okusa, od visokokvalitetnih vina, maslinovog ulja, sira, meda i lavande, koji će po prvi puta u Istri biti sljubljeni s adutom ovog festivala – čokladom... Kvaliteta cijenjenih proizvoda plodova i blagodati zemlje naveliko je prepoznata i stoga zaslužuje posebno mjesto u cjelokupnoj promociji običaja i tradicije te rada stanovnika lokalnog područja.

Cilj manifestacije je predstavljanje domaćih i inozemnih proizvođača čokolade, s naglaskom na nove trendove sljubljivanja, kako s vinom i maslinovim uljem, tako i s ostalim tipičnim proizvodima našega kraja kao što su tartufi, lavanda, med i sir...

 

U sklopu festivala održat će se i “3. Brtonigla Adventure trekk”, sportski program koji svake godine privuče više od 250 sudionika iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Odabran je upravo taj dan za utrku kako bi se pokazalo da “sport i čokolada idu zajedno” te će  se tom prilikom sudionicima podijeliti energetske čokoladne pločice.

Organizirati će se i razne radionice: od crtanja sa čokoladom i vinom (stručno vodstvo gđe Snježane Vidović, ak. slikarice-povratnice iz Njemačke), predavanja o utjecaju čokolade u prehrani, primjene u wellness programima, prezentacije kroz razna sljubljivanja, degustacije, cooking show (gđa Dragica Lukin će od raznih vrsta čokolada izrađivati praline punjene domaćim tipičnim proizvodima), izrada skulptura od čokolade od strane ak. kipara Steffana Comellia...

 

 


 

 

TV PROMIDŽBA

Baner

SLUŠAJ ONLINE

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠ  FACEBOOK  PROFIL

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU