Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 1

Top vijesti s područja Istre


29.01.2015.

NOVIGRAĐANKA MIJA ANTONIA RADOSAVLJEVIĆ POSTIGLA ZNAČAJAN REZULTAT NA HSTS-ovom TURNIRU

Proteklog vikenda 24. – 25.01.2015. u Ljubeščici  pokraj Varaždina održan je 3. po redu ovogodišnji HSTS-ov turnir za sve kategorije stolnotenisača i stolnotenisačica  osim seniora.

Na turniru su nastupili natjecatelji iz skoro svih hrvatskih klubova. Turnir je okupio preko 350 natjecatelja koji su u dva dana natjecanja imali priliku pokazati svoje stolnotenisko umijeće. Za Stolnoteniski klub Novigrad u kategoriji kadetkinja nastupila je Mija Antonia Radosavljević koja je opet iznenadila rezultatom. Ne samo da je osvojila nove bodove za HSTS rang ljestvicu nego je i napredovala za čitavih 7 mjesta pa trenutno zauzima vrlo dobro 26.mjesto u generalnom plasmanu kadetkinja hrvatske. Pobjeda protiv trenutno 23. igračice Marte Borovnjak (MLZ) od 3 : 1 donijela je novih 19 bodova novigradskoj stolnotenisačici  a dva poraza protiv Murat Ane (DUS) i Premuž Lane (VAR) koje su po rankingu trenutno 6. i 9.  na HSTS rang ljestvici nisu utjecala na zadovoljstvo ostvarenim rezultatom. Kako je naglasio trener Novigradskog kluba Zoran Holik, za igračicu koja do prije dva tjedna uopće nije imala mjesto na rang ljestvici ovo je izniman uspjeh i ovim tempom rada i natjecanja, Miju će zasigurno dogurati do žarko željenih TOP 12 igračica Hrvatske. Idućeg vikenda održava se još jedan turnir za mlađe kadetkinje i kadete kao i za juniorke i juniore Istarske županije na kojem će nastupiti i ponajbolji stolnotenisači iz STK  Novigrad.


26.01.2015.

CampingIN Park Umag PONOVNO MEĐU NAJBOLJIM EUROPSKIM KAMPOVIMA

CampingIN Park Umag ponovno je uvršten u elitni klub najboljih europskih kampova koji su dobili oznaku ADAC/ANWB Best Camping.

Ovaj je kamp uoči nove sezone potvrdio svoj ugled među njemačkim i nizozemskim kamperima, koji su i najbrojniji gosti hrvatskih kampova. CampingIN Park Umag i prošle je godine dobio oznaku ADAC/ANWB Best Campsite, a uz to je po izboru ANWB-a uvršten među 10 najboljih kampova za djecu u Europi, i to kao jedini hrvatski kamp na tom popisu.

ADAC/ANWB Best Camping priznanje zamjenjuje bivše ADAC Superplatz i ANWB Euro-Top oznake za izvrsnost u kvaliteti, a zajednički ih dodjeljuju njemački autoklub ADAC, koji broji 18,7 milijuna članova i nizozemski autoklub. ANWB s oko 4 milijuna članova.


25.01.2015.

ČEŠKA TVRTKA OTVARA 100-TINJAK RADNIH MJESTA U BLIZINI POREČA

Dva kilometra južno od Poreča užurbano se dovršava Aquacolors, vodeni park u vrijednosti od 25 milijuna eura. Naime, drugi u Istarskoj županiji, no i jedan od najvećih vodenih parkova u ovom dijelu Europe, Aquacolors vrata otvara već sredinom svibnja.

Nova vodena atrakcija zacijelo će u Poreč privući brojne posjetitelje, no valja istaknuti i da se radi se o stranoj investiciji koja će Gradu Poreču donijeti značajne prihode, ali i nova zapošljavanja. U investiciju izgradnje aquaparka na 10 hektara atraktivne lokacije na Mornarici, predjelu smještenom u blizini turističkih naselja Plave i Zelene lagune, investitori tvrtka Asket, koja je u stopostotnom vlasništvu češkog poduzeća Signum, ušli su vlastitim sredstvima, bez kreditnih zaduženja.

Na netom objavljen natječaj za stotinjak radnih mjesta, kažu u tvrtci, pristiglo je dvjestotinjak prijava i životopisa. Traži se osoblje za rad u ugostiteljskim objektima, kao što su profesionalni kuhari, pizza majstori, konobari te pomoćno osoblje, spasitelji s licencom, blagajnici, prodavači, električari, čistačice, djelatnici za održavanje, bazenski tehničari, animatori...


24.01.2015.

SVEČANO OBILJEŽEN POČETAK RADOVA NA GRADNJI NOVE PULSKE BOLNICE

Jučer je u prijepodnevnim satima službeno otvoreno gradilište nove zgrade pulske bolnice, koju su građani Pule i Istre nestrpljivo iščekivali već godinama i čijom će izgradnjom konačno dobiti vrhunsku zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju. Službenom početku gradnje prisustvovali su ministar zdravstva Siniša Varga, premijer Zoran Milanović sa koalicijskim partnerima, istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Premijer Zoran Milanović naglasio je kako je gradnja nove bolnice još jedno ispunjeno obećanje ove vlade, a sljedeći projekti koji će se realizirati na području Istre jesu dovršetak ipsilona te revitalizacija turizma na području Brijuna.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalio je svim djelatnicima bolnice koji su i dosad, kako je naglasio, korektno obavljali svoj posao u uvjetima koji nisu bili adekvatni. „Zahvalio bih, također, svim građanima koji su ovaj dugi niz godina bili strpljivi, te želim da nova bolnica bude izgrađena u roku ili prije njega“, zaključio je Miletić.

Rok za izgradnju nove OB Pula je tri godine. (pula.hr)


22.01.2015.

NOVCEM KOJEG JE DALA DRŽAVI ISTRA JE MOGLA IZGRADITI 16 BOLNICA I SVEUČILIŠNIH KAMPUSA

Istarski župan Valter Flego predstavio je danas u Puli studiju na temu “Učinci decentralizacije u Republici Hrvatskoj na ekonomski i fiskalni položaj Istarske županije”, kojoj je cilj utvrditi koliko novca zarađenog u Istri ostaje u županiji te kakav je stupanj razvijenosti te u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj.

Prema nalazima studije, koju je izradio Institut za javne financije, u Istri se u prosjeku svake godine ostvari “višak” od oko 800 milijuna kuna, a riječ je o razlici između prihoda koji se svake godine u Istri prikupe, te rashoda koji se ostvare.

“Iznos od 800 milijuna kuna koji se ostvari na području Istarske županije dostatan je za izgradnju jedne bolnice i sveučilišnog kampusa godišnje”, istaknuo je Flego. Dodao je kako iz toga proizlazi da je Istra, za vrijednost novca kojeg je od početka projekta izgradnje nove bolnice u Puli 2003. godine više uplatila u središnju blagajnu, mogla izgraditi 16 bolnica.

Po njegovim riječima, kroz analizu dvanaest odabranih reprezentativnih pokazatelja iz sektora gospodarstva, Istra je po tim kriterijima druga najrazvijenija županija u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba. Osim toga, kvaliteta poslovnog sektora Hrvatske najbolja je upravo u Istarskoj županiji, koja ima i najrazvijeniji turistički sektor, uzimajući u obzir najveći broj ostvarenih noćenja turista.

Ustvrdivši kako su nalazi studije pokazali da samo četiri županije mogu zadovoljavati sve javne funkcije bez pomoći iz drugih izvora (Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Zagrebačka županija), Flego je naglasio kako je studija Instituta za javne financije pokazala da je Istra već sada dosegla takav stupanj gospodarskog razvoja da ima snagu sama plaćati sve svoje račune.


21.01.2015.

UMAŠKI DJEČJI VRTIĆ MEĐU NAJJEFTINIJIMA U ISTRI

Grad Umag je još 2010. godine donio odluku da predškolske ustanove Grada Umaga moraju biti dostupne svoj djeci s područja grada Umaga koja, u skladu s važećim pravilnikom, ostvaruju pravo na upis u vrtić. Broj novorođene djece u stalnom je porastu, a to se odražava i na broj polaznika dječjih vrtića, koji iz godine u godinu raste, kao i broj zaposlenih što podrazumijeva i veća izdvajanja iz Proračuna Grada Umaga.

Trenutno je u umaškim vrtićima zaposleno 107 djelatnika.

Cijena koju će roditelji plaćati za pohađanje svih programa umaških vrtića će od siječnja 2015. godine iznositi 600,00 kn, dok je do sada za jasličke skupine iznosila 650,00 kn.

S obzirom na to da je intencija Grada Umaga rasteretiti i smanjiti troškove obiteljima s više djece i socijalno ugroženim osobama, roditelj koji ima dvoje ili više djece polaznika umaških vrtića, ostvaruje popust na mjesečnu cijenu učešća:  za drugo dijete 30%, za treće dijete 50%, a za četvrto i svako sljedeće dijete 100%, pod uvjetom da su sva djeca upisana u predškolske ustanove Grada Umaga članovi istog kućanstva. Razliku do punog iznosa cijene za takve korisnike vrtića snosit će Grad Umag.


21.01.2015.

NOVIGRAD SUFINANCIRA TROŠKOVE PRIJEVOZA SREDNJOŠKOLCIMA

Grad Novigrad-Cittanova sufinancirat će troškove školskog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju od siječnja do lipnja 2015. godine. Redoviti učenici srednjih škola s prebivalištem na području Grada Novigrada-Cittanova koji su upisali školsku godinu 2014./2015. i koji zbog školovanja svakodnevno putuju u mjesta izvan područja Novigrada ostvaruju tako pravo na sufinanciranje 50 posto troškova prijevoza koji predstavljaju razliku između cijene mjesečne vozne karte i iznosa koji sufinancira nadležno ministarstvo RH.

Cijene i način obračuna te rokovi i način plaćanja usluge prijevoza uređuju se ugovorom između Grada Novigrada-Cittanova i autobusnog prijevoznika. Redoviti učenici srednjih škola s prebivalištem na području Grada Novigrada-Cittanova koji su upisani u školsku godinu 2014./2015. i koji ne putuju svakodnevno jer imaju osiguran smještaj u mjestu školovanja, ostvaruju pravo na povrat troškova u visini od 50 posto važeće cijene povratne autobusne vozne karte autobusnog prijevoznika „Autotrans“ Cres na dan putovanja, za relaciju od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, i to za najviše jedno putovanje tjedno, odnosno najviše četiri putovanja mjesečno. Ovo pravo ne mogu ostvariti učenici koji su korisnici stipendije za školovanje Grada Novigrad-Cittanova.

Isplata subvencioniranog iznosa obavljat će se mjesečno putem tekućeg računa učenika ili njegovog zakonskog zastupnika, i to početkom mjeseca za protekli mjesec, uz predočenje kupljenih voznih karata tijekom tog mjeseca.


20.01.2015.

KUPON BON ZA SKINUTI AZBEST S KROVOVA I FASADA

Prezentacija Projekta zamjene azbestnih krovova i fasada održat će se u utorak, 27. siječnja 2015. godine u 18 sati u Velikoj gradskoj vijećnici, na adresi Obala Maršala Tita 5, u organizaciji Grada Poreča-Parenzo i gradskog poduzeća Parentium d.o.o., te u suradnji s udrugom Moj otok, a namijenjena je svim građanima i besplatna je.

Prezentacijom se nastoji upoznati građane s opasnostima štetnosti azbesta (starih „salonit“ ili „eternit“ ploča), azbestnog otpada, mogućnostima zamjene azbestnih krovova i njihovog uklanjanja, te odgovarajućim načinima zbrinjavanja. Također, kroz ovu akciju i prezentaciju zainteresirani će imati prilike doznati više o povoljnijim uvjetima nabave građevinskog materijala za zamjenu, kao i uslugama po povoljnijim cijenama, te besplatnom obilasku krovara i izradama ponuda.

Prezentacija se sastoji i od izložbenog dijela, koji će od 17 sati biti dostupan svim zainteresiranima u predvorju Gradske palače. Ovdje će biti moguće pogledati široku paletu zamjenskih krovnih pokrova tvrtki sponzora, te dobiti sve potrebne informacije o zamjenskim pokrovnim materijalima. Naime, sponzori koje čine proizvođači i skupljači zajedno nude kupon bon u vrijednosti od 0,50 do 2,00 kune za kilogram skinutog azbesta za kupovinu robe kod njih, što bi na površini od oko 100  kvadrata iznosilo i do 1.600 kuna uštede, a neki sakupljači osiguravaju i besplatan dovoz građevinskog materijala kada dolaze po azbest.

Riječ je o jednoj od najvećih eko akcija koja se trenutno dešava na našim prostorima, koja se nadopunjava aktualnom temom o energetskoj učinkovitosti koju provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zamjenom azbestnih krovova i fasada pridonosimo očuvanju zdravlja jer uklanjamo izvor malignih oboljenja, a stvaramo ljepši ugođaj, čuvamo okolinu, te doprinosimo načelu održivog razvoja našeg grada, čineći ga još poželjnijim turističkim odredištem. (porec.hr)


17.01.2015.

NOVIGRAD ĆE DOBITI NOVU MARINU S 350 VEZOVA I 350 LEŽAJA

Za novigradski turizam posebno je važan projekt Antenal, zapravo privođenje novoj namjeni starog kamenoloma u Antenalu, na ušću Mirne.

Sukladno županijskom Prostornom planu za to je područje izrađen Urbanistički plan po kojem će se na mjestu starog kamenoloma graditi marina s 350 vezova i objekti s oko 350 ležaja.

Novigrad je izradio Urbanistički plan uređenja, a budući da se radi o državnom zemljištu, sada je na redu država da koncesijom pronađe investitora.


15.01.2015.

NOVIGRAĐANIN GIOVANNI CERNOGORAZ NAJBOLJI ISTARSKI SPORTAŠ

Giovanni Cernogoraz i Marijana Liović - najbolji su istarski sportaši u prošloj godini prema izboru Saveza sportova Istarske županije.

Na svečanosti 'Dana istarskog sporta', koja je održana u pulskom Domu branitelja, u kategorijama momčadi i sastava - laureati su boćari i kuglačice porečke Istre. Najbolji trener je Dean Ilić.

Marina Kaić, David Doblanović, kadeti Judo kluba Istarski borac iz Pule te odbojkašice Melia hotela iz Umaga najbolji su u mlađim dobnim kategorijama.

U kategoriji sportaša s invaliditetom dobitnici su Mikela Ristoski i Tomislav Bošnjak.

Nagrade za životno djelo idu Mariju Delmoro i Mariju Mijandrušiću iz Pule te Mariju Paljaru iz Poreča. (radio.hrt.hr)


14.01.2015.

POREČ PRVI U ISTRI DOBIVA BRZI INTERNET

Gradonačelnik Edi Štifanić i Tomislav Majnarić, prokurist iz zagrebačke tvrtke Lator d.o.o., potpisali su u ponedjeljak, 12. siječnja 2015. godine ugovor o nabavi za usluge izrade dokumenata za razradu projekta Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan, u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Grad Poreč i navedene općine prve su u Istri sklopile ovakav ugovor sa izvođačem koji će njihovim stanovnicima omogućiti pristup brzom Internetu - iznad 30/Mbit/s, na gotovo cijelom njihovom području.

Ugovor je vrijedan 159.120,00 kuna bez PDV-a, a u najvećem dijelu, ukupno 146 tisuća kuna, sufinancira se iz potpora Ministarstva gospodarstva, te ostatak iz proračuna svih navedenih jedinica lokalne samouprave u odnosu prema broju domaćinstava korisnika usluge.

Nakon dugo godina upita građana i jedinica lokalne samouprave prema operaterima za omogućavanje usluge bržeg Interneta, koji su do sada uglavnom rješavani djelomično, ovo je prilika da se u svim mjestima, na području Grada, ali i svim općinama omogući ova usluga. Model razvoja širokopojasne infrastrukture koja omogućuje pristup brzinama od minimalno 30/Mbit/s zaživio je u susjednoj Sloveniji, a u Hrvatskoj je u početnoj fazi. Jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, odlučile su sustavno krenuti u ovaj projekt. Za Grad Poreč i susjedne općine ovo je prvi korak u dovođenju brzog Interneta u gotovo sva domaćinstva, a ukoliko se sve bude odvijalo prema planovima i odobrena sredstva, u idealnim uvjetima, ova bi usluga svim građanima trebala biti na raspolaganju za oko dvije i pol godine. (porec.hr)


14.01.2015.

POČINJE GRADNJA NOVE PULSKE BOLNICE

Krajem prošle godine potpisan je ugovor s izvođačem radova Zagrebgradnja, po pitanju gradnje nove pulske bolnice.

Pripremni radovi oko otvaranja gradilišta su u tijeku, a proces gradnje bi trebao započeti već za nekoliko dana, tj. 19.01.2015.

Projekt je ukupne vrijednosti 352 miliuna kuna, a bolnica bi trebala biti dovršena za tri godine.


11.01.2015.

ISTRANIN ŠARMIRAO SLOVENKE I OD NJIH IZVLAČIO NOVAC

"Pristupio mi je prije dvije godine u trgovačkom centru u Kopru. Bio je simpatičan, preplanuo, stasit i crnokos. Izgledao je kao pravi frajer s debelim zlatnim lancem oko vrata, a na kraju me je ostavio prevarenu i posramljenu", opisuje žena iz Slovenije odnos s markantnim Emiliom V. (63) iz Istre kojem se u Sloveniji sudi zbog prevare.

Nekoliko žena iz Slovenije prijavilo je fatalnog Istranina koji ih je, prema optužnici, uvukao u ljubavne veze, a zatim od njih izvlačio novac koji nikad nije vratio. Među njima je i visokopozicionirana zaposlenica jednog slovenskog ministarstva koja od muškarca iz Hrvatske potražuje nekoliko tisuća posuđenih eura. Druga je bila zaposlenica slovenskog suda. Žrtve ga opisuju kao klasičnog žigola i prevaranta.

Od žena bi posuđivao novac i potom nestajao bez traga. Žrtava je puno, najmanje 20-ak, međutim, ne žele se eksponirati zbog sramote. Jedna žena iz Kopra je zbog njega i posuđenog novca završila na psihijatriji. (gradpula.com)


09.01.2015.

ISTRA UVRŠTENA MEĐU 10 NAJBOLJIH SVJETSKIH VINSKIH DESTINACIJA

Prema upravo objavljenoj TOP 10 ljestvici poznatog vinskog internetskog portala Wine Enthusiast, Istra je uvrštena među deset najboljih svjetskih vinskih destinacija koje istinski ljubitelji vina svakako moraju posjetiti.

Istarske vinske preporuke Wine Enthusiasta obuhvaćaju vinarije Kabola u Momjanu, Geržinić u Vižinadi, Matošević u Krunčićima, Trapan u Šišanu, Kozlović u Momjanu i Roxanich u Novoj Vasi. (danas.net.hr)


07.01.2015.

PULA PONOVNO DOBIVA PRAVU KARNEVALSKU FEŠTU

Pula će ove godine ponovno dobiti pravu karnevalsku feštu s maškaranom i rasplesanom povorkom koja će uveseliti kako najmlađe, tako i one malo starije.

Sve zainteresirane grupe koje žele sudjelovati na pulskom Karnevalu koji se održava 7. veljače 2015. godine, svoje prijave mogu dostaviti do 17. siječnja 2015. Prijavnicu za sudjelovanje moguće je preuzeti na web stranici www.pulainfo.hr na istom mjestu možete se prijaviti za sudjelovanje, a istu prijavnicu moguće je dostaviti osobno ili poštom u Turističku zajednicu Pule, Forum 3 te putem maila tz-pula(at)pu.t-com.hr ili faxa 052/211–855.

Prema već utvrđenom programu skupljanje karnevalskih grupa počet će 7. veljače u 9.30 sati na Karolini, da bi sat kasnije u 10.30 maškarana povorka krenula od Karoline prema Portarati gdje će biti organizirano predstavljanje maskiranih grupa koje je zakazano za 11 sati.

Druženje maskiranih i nemaskiranih posjetitelja karnevala bit će potom nastavljeno na tržnici u 12.30 sati. Istoga dana s počekom u 19 sati startat će maskenbal u Circolu, a organizatori Udruga ODBIMP 2013 i Karnevalska grupa Veli vrh – Valmade najavljuju i nagrade za najbolje maske.

Kao što to običaji i nalažu događanja vezana uz Karneval u Puli počet će znatno ranije – 17. siječnja maškare će preuzeti ključeve Grada Pule i to na Forumu u 16 sati, i tada već kao suvereni vladari grada u 17 će sati na Velom Vrhu kraj semafora podići Pust.

Mjesec dana kasnije 17. veljače Pust će u 19 sati biti spaljen uz prigodni program i fritaju. (pula.hr)


01.01.2015.

U UMAGU, BUJAMA, … BURA RUŠILA STABLA, STUPOVE ELEKTRIČNE ENERGIJE, REKLAME, …

Vatrogasci i policajci u protekla 24 sata imali su pune ruke posla. Zaprimljeno je deset dojava građana o padu stabala na prometnice i to na područjima Grada Pule, Labina, Umaga i Buja, jedna dojava o kamenju na kolniku, pet dojava o padu telefonskih stupova, tri dojave o padu stupova električne energije, dvije dojave o otpuhanim kontejnerima, tri dojave o padu reklama i stakala s zgrada.

Zaprimljeno je i više dojava o požaru na objektima: tri dojave o požaru dimnjaka, jedna dojava o požaru strujnog ormarića te jedna dojava o požaru kontejnera za smeće. Tijekom noći 01. siječnja 2015. godine zaprimljeno je ukupno pet dojava o požarima uglavnom otvorenog prostora izazvanih upotrebom pirotehničkih sredstava. (regionalexpress.hr).


31.12.2014.

NEPOZNATI VOZAČ NALETIO NA PJEŠAKA - POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Policija traži svjedoke prometne nesreće koja se dogodila danas oko 11 sati u Puli na raskrižju državne ceste D-66 Pula-Most Raša D-75 i Tršćanske ulice. Nesreća se dogodila na obilježenom pješačkom prijelazu kada je automobil nepoznate marke i registracijskih oznaka udario u pješaka, 63-godišnjeg hrvatskog državljanina.  Nakon prometne nesreće, nepoznati je vozač pružio pomoć pješaku, te se nakon dolaska ekipe hitne medicinske pomoći udaljio.

U cilju rasvjetljavanja okolnosti ove prometne nesreće policija poziva građane svjedoke – očevice, koji su se u trenutku nesreće nalazili na mjestu događaja, kao i nepoznatog vozača koji je sudjelovao u prometnoj nesreći, da se jave u Postaju prometne policije Pula na broj telefona 538 739 ili 192, ili da pristupe osobno u prostorije policijske postaje, a informacije mogu proslijediti i putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .


30.12.2014.

MALIŠANI IZ BUZETA PRODAJU ČEPOVE, A DOBIVENI NOVAC UPLAĆUJU BOLESNOJ DJECI

Buzetski osnovci s učiteljicom talijanskog jezika Snježanom Lovrinić već šest godina skupljaju i prodaju plastične čepove. Novac uplaćuju za bolesnu djecu.

Ovi mali humanitarci velika srca ukupno su skupili gotovo pet tona čepova, a sav novac darovali su za liječenje. Do sada su pomogli u liječenju više od pet teško bolesnih mališana. Svojom humanošću i dobrotom potaknuli su i druge, pa im danas čepovi u paketima pristižu iz cijele Hrvatske.

Plastične čepove PET ambalaže svih vrsta, umjesto da završe na smetlištu, učenici po dogovorenoj cijeni od 1,5 kuna za kilogram prodaju lokalnom poduzeću za preradu plastike. Humani i složni školarci sav novac od zarade daju za pomoć drugima. Puna najlonska vrećica čepova teži samo jedan kilogram, pa baš i ne dobiju puno novca, ali njima je i ta kuna i pol po kilogramu dovoljna da pokažu svoju humanost i veliko srce.

Tko želi može poslati čepove na adresu:

Osnovna škola ‘Vazmoslav Gržalja’ u Buzetu, 2. istarske brigade 18, poručuje učiteljica Snježana. (24sata.hr)


30.12.2014.

ISTRA DOBIVA PRVI KAMP U HRVATSKOJ S BAZENOM ZA RONIOCE

Kamp Marina, u Svetoj Marini (Labin) prvi je kamp sa četiri zvjezdice na istočnoj obali Istre. Zbog izvrsne lokacije uz more te bogatstva podvodnog, biljnog i životinjskog svijeta Kvarnerskog zaljeva, kamp je stvoren za podmorsku avanturu u ronilačkom centru koji je proglašen jednim od najboljih na Mediteranu.

U 2015. godini bit će obogaćen novim relax infinity bazenom, tik uz more i novouređenu plažu, za inicijalnu obuku na adekvatnoj dubini. Tako će biti prvi kamp u Hrvatskoj s cjelokupnim ronilačkim proizvodom koji uključuje usluge ronilačkog centra – od punjenja boca, tečajeva ronjenja, izleta brodom i najma opreme, do bazena pogodnog za obuku ronioca početnika, prostora za pranje ronilačke opreme, mobilne kućice sa skladištem za ronilačku opremu i drugim pogodnostima.

U kampu se održava i jednodnevni ronilački festival, a može se dobiti i PADI certifikat. U neposrednoj blizini kampa nalaze se mnoge ronilačke atrakcije - olupina talijanskoga trgovačkog broda Lina iz 1915. godine, podvodni tunel i posebna zona koja vrvi raznovrsnim očuvanim podvodnim biljnim i životinjskim svijetom. (5portal.hr)


30.12.2014.

U ISTRI RASTE BOJ KORISNIKA PUČKE KUHINJE

U jedinoj pučkoj kuhinji u Istri, onoj u Puli, na dan se podijeli od 95 do 105 obroka. Tako je i ovih blagdana. Kuhinja je počela s radom prije nešto više od godinu i pol, a broj onih koji svaki dan dolaze na topli obrok, zbog neimaštine i nezaposlenosti, samo raste, ističe Jasna Vekić, ravnateljica Crvenog križa u sklopu kojega kuhinja djeluje.

Rad kuhinje u cijelosti se financira iz pulskog gradskog proračuna, ali svoj doprinos, posebice u vrijeme blagdana, daju i Caritas te druge dobrotvorne organizacije. Slično je i s prihvatilištem za beskućnike otvorenim prije dvije godine. Prihvatilište ima 11 mjesta, osam za muškarce i 3 za žene i uvijek je puno.

Puljani snažno podupiru prihvatilište i senzibilizirani su za probleme ljudi koji u njemu borave, kao i susjedi u ulici u kojoj se prihvatilište nalazi. Doniraju hranu i druge potrepštine tijekom cijele godine, no problem je mali kapacitet prihvatilišta budući da ono pokriva cijelu županiju pa se u Crvenom križu trude da ga što prije prošire. (gradpula.com)


28.12.2014.

ZBOG SNJEŽNOG NEVREMENA DIJELOVI ISTRE BEZ STRUJE

Snježno nevrijeme uzrokovalo je brojne probleme. Osim problema na cestama uzrokovanih snijegom, pod težinom snijega došlo je do loma grana i pada stabala na prometnice.

Težak i mokar snijeg u kombinaciji sa jakim jugom uzrokovao je probleme u opskrbi električne energije. Za vrijeme snježnog nevremena dijelovi središnje Istre ostali su bez struje, posebice na području Gračišća i Pazina. Struje još uvijek nema u nekim udaljenijim selima, posebice na Tinjanštini.

Za sav promet, zbog snijega, zatvorene su u Istri županijske ceste: ŽC 5047 tunel Učka-Veprinac-Matulji (stara cesta preko Učke). (istramet.com)


19.12.2014.

BUZET POČINJE S REALIZACIJOM NEKOLIKO EUROPSKIH PROJEKATA KOJIMA ĆE SMANJITI NEZAPOSLENOST, POVEĆATI KONKURENTNOST, …

U Dvorani za sastanke Grada Buzeta predstavljen je projekt REN koji obuhvaća transnacionalne radionice i konferencije u svrhu povećanja znanja o praksama Europske unije o unaprjeđenju ruralne konkurentnosti te razmjena primjera dobre prakse na međunarodnoj razini. Projekt su predstavili gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić i koordinatorica projekta Meri Vivoda.

- S ponosom  predstavljamo još jedan projekt, koji je naišao na pozitivnu ocjenu Europske komisije. Osim projekta REN, u siječnju sljedeće godine planira se početak realizacije još dva europska projekta te potpisivanje ugovora za početak jednog velikog projekta. Nadamo se da će se već početkom godine onaj dio najavljenog plana od 90 milijuna kuna realizirati, rekao je gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić.

Grad Buzet jedan je od ukupno 8 partnera iz 5 EU zemalja (Hrvatska, Italija, Švedska, Finska i Španjolska), kojima je odobreno sufinanciranje projekta u ukupnom iznosu od 150.000 EUR, od čega će Grad Buzet dobiti 19.900,00 EUR. Projekt je odobren u sklopu programa “Europe For Citizens”, mjera 1.2. Tematsko umrežavanje gradova.

Vivoda je istaknula kako će se Projekt baviti problemima i razvojnim politikama Europske unije, poput smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima, povećanjem konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika, primjenom novih Europskih direktiva na lokalnom nivou, razmjenom know-how među partnerima,  a sve u kontekstu različitih zemalja koje su uključene u projekt. Također, pomoći će se ciljanoj skupini proizvođača i farmera kako bi se poboljšala konkurentnost njihova poslovanja.

Tijekom projekta predstavnici Grada Buzeta sudjelovat će na 10 internacionalnih seminara i konferencija u zemljama projektnih partnera. Grad Buzet bit će domaćin 3. međunarodnog seminara u travnju 2015. godine, na kojem će ugostiti mnogobrojne lokalne i međunarodne sudionike iz svih 5 europskih zemalja, i pritom prezentirati dobre primjere korištenja poljoprivrednih proizvoda u funkciji turizma.

- Očekivani rezultati projekta su povećana znanja o praksama u Europi o unapređenju ruralne konkurentnosti, nadogradnja znanja i vještina mladih poljoprivrednika i drugih ruralnih poduzetnika, povećane mogućnosti i poticaj mladima da budu društveno aktivni i uključeni u ruralni sektor, poboljšano i obogaćeno znanje lokalnih političara i državnih službenika te podizanje svijesti među građanima, istaknula je Meri Vivoda.

Ukupan cilj ovog projekta je pronaći zajednička rješenja za potrebe i probleme koji su utvrđeni među partnerima u fazi identifikacije, kroz usporedbu praksi ruralnog razvoja što će omogućiti građanima da postanu aktivni sudionici projekta i nositelji inovacija te sudjeluju u lokalnoj zajednici kroz proces transnacionalne razmjene. (buzet.hr)


16.12.2014.

NOVIGRAD –U LUČICU PORPORELA ULOŽIT ĆE SE 5,1 MILIJUN KUNA

Započinju radovi na sanaciji i uređenju lučice Porporela Ovih dana započet će radovi na opsežnoj sanaciji i uređenju gradske lučice Porporela s izgradnjom novog gata, investicijski zahtjev ukupno vrijedan oko 5,1 milijun kuna. Najavili su to na susretu s novinarima novigradski gradonačelnik Anteo Milos i ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad, koja je u cijelosti nositelj investicije.

- Riječ je o trenutno najvećoj investiciji u tijeku na području našega grada, investiciji koja će bitno poboljšati i unaprijediti ribarsku i turističku infrastrukturu, te značiti još jedan iskorak u uređenju priobalnog prostora u samoj starogradskoj jezgri grada, prenio je gradonačelnik Milos, izrazivši zadovoljstvo što se u Novigradu otvara još jedno gradilište, jedino na moru.

- Posebne pohvale treba uputiti Lučkoj upravi i stoga što su u ovim kriznim vremenima pripremili projekt kojeg je HBOR ocijenila prihvatljivim, a koji se pokazuje i dugoročno financijski samoodrživim, zaključio je Milos.

Ravnatelj Lučke uprave Stojnić podsjetio je kako je lokacija Porporela trenutno najneuređeniji dio priobalja odnosno gradske lučice unutar povijesne jezgre Novigrada, te će se ovom investicijom taj prostor urediti, ali i prilagoditi potrebama korisnika – ribarskih brodica, turističkih plovila te izletničkih brodova.

- Akvatorij Porporele će se produbiti, izgradnjom novoga gata osigurat će se 40-ak novih vezova, a uređenjem cijelog prostora lučice Porporela dobit će se 90-ak metara nove operativne obale, što će u mnogome olakšati rad ribarima i njihovim brodicama, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima, prenio je Stojnić. Najavio je i kako će se s vremenom, kroz godinu-dvije, produbiti podmorje cijelog akvatorija od carinskog gata do Mandrača, uz samu obalu nastavit će se s postavljanjem javne rasvjete, a u planu je i opremanje Malog Mandrača priključcima za struju i vodu, kakvi su već postavljeni na prostoru Mandrača.

Radovi na Porporeli natječajem su povjereni riječkim tvrtkama Vodogradnja i BSK, a ugovorom je rok dovršetka radova predviđen do konca svibnja 2015. godine.

Ovom će se investicijom dobrim dijelom zaokružiti dosadašnje ulaganje u šire područje gradske lučice, nakon što je proteklih godina učinjeno niz zahvata na tom prostoru. Da podsjetimo, nakon što su iz Mandrača uklonjeni pontoni, taj je dio gradske lučice očišćen od nakupljenog mulja i produbljen, a zidovi koji ga obrubljuju sanirani su i injektirani betonom. Na prostoru šetnice uzduž Mandrača sanirane su i kamene ploče u dijelovima gdje je to bilo najneophodnije, a postavljeni su i suvremeni ormarići za struju i vodu, za potrebe vlasnika na tom području usidrenih brodica. Produbljen je gaz i u kanalu kojim se ulazi odnosno izlazi iz Mandrača, a posljednja u nizu investicija jest ona u postavljanje montažnog javnog sanitarnog čvora s WC-ima i tuš kabinama za potrebe nautičara.


15.12.2014.

NAKON 13 GODINA PRAVNE BITKE S BANKOM ISTRANIN VRATIO SVOJU KUĆU

Livio Crljenica iz Marčane nakon trinaest godina vođenja spora sa Zagrebačkom bankom danas napokon vjeruje u uzrečicu »Pravda je spora ali dostižna«. Vjeruje i u to da pravna država ipak funkcionira.

Njegova kalvarija počinje prelaskom u Zagrebačku banku. Naime, Livio je poslovanje svoje tvrtke prenio u Zagrebačku banku od koje je očekivao korektnu poslovnu suradnju, a 1999. banka je njegovoj tvrtci obećala odobriti kredit od tadašnjih 200 tisuća njemačkih maraka. Vjerovao je u ono što je dogovorio, pa je od banke pripremljeni Ugovor o osiguranju novčane tražbine prijenosom vlasništva nekretnina potpisao i ovjerio kod javnog bilježnika. S druge strane, zastupnik banke je samo potpisao taj ugovor. Nakon toga počinje agonija kroz koju prolazi on i cijela njegova obitelj.

Banka je trebala nakon sklapanja tog ugovora proslijediti sredstva, no to se nije dogodilo. Ugovor o kreditu nije bio sklopljen, a s druge strane obveza koja je ustanovljena ugovorom o fiduciji, bila je razlog vođenja parnice koja je razriješena tek presudom Vrhovnog suda. Za vođenje te parnice Livio Crljenica je angažirao odvjetnika iz Pule koji je pokrenuo postupak radi utvrđenja ništetnosti ugovora o fiduciji pred Općinskim sudom u Puli. Taj proces je završio presudom Vrhovnog suda, kojom je tužbeni zahtjev u cijelosti usvojen i Zagrebačkoj banci je oduzeto pravo vlasništva nad nekretninama Livija Crljenice.

Naime, banka nije zaključila ugovor o kreditu, već je temeljem zaključenog ugovora o fiduciji prenijela pravo vlasništva na kući Livija Crljnice u svoje vlasništvo, uz zabilježbu da je prijenos izvršen radi osiguranja novčane tražbine. Nakon toga, banka je provela postupak stjecanja punopravnog vlasništva za namirenje tražbine od 200 tisuća njemačkih maraka, koju nije isplatila tvrtci. (novilist.hr)


14.12.2014.

ISTRANIN NOVI SVJETSKI PRVAK U KICKBOXINGU

Bojan Mišković, hrvatski kickboxing reprezentativac i član rovinjskog KBK Budokai, novi je svjetski prvak u jakoj i prestižnoj WAKO PRO federaciji.

Mišković je nakon 12 odličnih rundi slavio nad europskim WAKO prvakom u full contactu u kategoriji do 86kg, 25-godišnjim Marcom Deckmanom čime je ostvario rezultat karijere.

Od samog početka meča, Mišković je preuzeo inicijativu u ringu i suvereno vladao kroz svih 12 rundi čime je samo potvrdio da se trenutno nalazi na samom vrhuncu forme zahvaljujući odličnoj tjelesnoj i psihičkoj pripremi trenera i oca Pere Miškovića.

Bojan u svojoj bogatoj kolekciji medalja, ima dva srebra sa SP i europsko zlato u full contactu zahvaljujući kojima mu je pružena prilika da izazove Marca Deckmana i bori se za svjetski pojas u WAKO PRO organizaciji.

Titula svjetskog prvaka sa sobom nosi i svoje obveze. Naime, Mišković će dva puta godišnje morati odgovoriti na izazivače, a ukoliko to ne učini titula se smatra upražnjenom i ide sljedeći sa liste.

Na jakom kickboxing turniru održanog u Makarskoj nastupalo je 600-injak boraca iz cijele Europe. (istarski.hr)


12.12.2014.

ODGOĐEN POČETAK IZGRADNJE NOVE PULSKE BOLNICE

Cijelo desetljeće pacijenti u pulskoj bolnici borave u derutnim sobama, krov bolnice prokišnjava, a upravo iz tih razloga određeni prostori su izvan funkcije. Kada je izabran izvršitelj radova za novu bolnicu, zakazan je i rok početka izgradnje, koja je trebala krenuti oko Božića. No novi pravni problemi odgodili su i taj rok.

Kroz hodnike ove bolnice prođe više od 300 pacijenata na dan. Pulski odjel psihijatrije jedini je na ovom području.

U bolnicu nije ulagano već 30 godina.

Bolnica, od 18 tisuća četvornih metara, vrijedna 352 milijuna kuna, trebala je krenuti u izgradnju za koji dan. No nove žalbe, zaustavile su radove.

Obećanja o novoj bolnici Istrani slušaju već 10 godina. Nova odgoda - više ne iznenađuje. (dnevnik.hr)


11.12.2014.

U UMAGU OTVORENA PRVA SORTIRNICA U HRVATSKOJ

U sklopu Mega projekta vrijednog 50 milijuna EUR kojeg Grad Umag  planira provesti u periodu od 2010 – 2020. godine, a koji se sastoji od projekata plinofikacije, održivog gospodarenja otpadom i zaštite otpadnih voda III.razine, jučer su, 10. prosinca, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sven Müller, svečano otvorili sortirnicu i pretovarnu stanicu u Umagu.

Cilj i svrha sustava gospodarenja otpadom je u konačnici gospodariti otpadom u svakoj njegovoj fazi te osigurati uvjete da otpad gospodarenjem postane sirovina i bude dalje upotrebljiv. Time se, osim zaštite okoliša i ljudi, smanjuju troškovi cijelog sustava gospodarenja otpadom koji ima svoju cijenu, jer zdrav okoliš košta. Cijenu toga će uvijek platiti oni koji otpad i proizvode, a to su gospodarstvenici i građani.

Važnost sortirnice koja je jučer otvorena kao jedina u Istri i prva u Hrvatskoj, od iznimnog je značaja za jedinice lokalne samouprave, između ostalog  i zbog utjecaja na smanjenje konačne cijene prikupljanja otpada. (umag.hr)


11.12.2014.

USKOK PRIVEO JEDNOG OD ŠEFOVA ISTARSKE POLICIJE

Zbog trgovanja utjecajem i odavanja službene tajne policija je USKOK-u kazneno prijavila 39-godišnjeg policijskog službenika PU istarske koji je već udaljen iz službe. Neslužbeno se doznaje da je riječ o voditelju Službe općeg kriminaliteta istarske policije Vlatku Jovičiću.

Uz njega, za davanje mita za trgovanje utjecajem osumnjičena su dvojica istarskih poduzetnika, 67-godišnjak i 52-godišnjak, a četvrtoosumnjičeni je 39-godišnjak kojeg je policija prijavila za pomaganje u davanju mita. Sva su četvorica uhićena i predana pritvorskom nadzorniku, a daljnju istragu u ovom slučaju nastavit će USKOK. Zasad nije poznato do kojih su saznanja tijekom kriminalističkog istraživanja policajci PNUSKOK-a u suradnji s PU istarskom došli, no pretpostavlja se da je policijski šef poduzetnicima “išao na ruku” u nekim istragama koje su se provodile, a bile su povezane s njima i njima bliskim osobama. (gradpula.com)


10.12.2014.

NOVIGRAD TRADICIONALNO DARUJE UMIROVLJENIKE I SOCIJALNO POTREBITE

Prema već ustaljenoj dugogodišnjoj tradiciji Grad Novigrad je i ovih blagdana pripremio prigodne pakete za sve umirovljenike, kao i za osobe slabijeg socijalnog statusa, ukupno gotovo tisuću poklon-paketa. Prema utvrđenom popisu od strane gradskog Socijalnog vijeća, uobičajeno će biti podijeljeni paketi za 90 potrebitih osoba s područja Grada. U paketu su zastupljene osnovne živežne namirnice te higijenske potrepštine, ukupno 20-ak artikala, a vrijednost paketa iznosi oko 350 kuna. Pakete će 20. prosinca od 10 do 12 te od 15 do 17 sati u svojim prostorijama podijeliti volonterke novigradskog Crvenog križa.

Prigodne poklon-pakete dobit će i svi umirovljenici kao i starije osobe bez vlastitih prihoda, s prijavljenim prebivalištem na području Grada Novigrada-Cittanova. U prigodnim blagdanskim paketima čija je pojedinačna vrijednost 80-ak kuna, a koji su osigurani za oko 840 osoba, naći će se pandoro, pjenušac i kava. Paketi će se također u prostorima novigradskog Crvenog križa dijeliti 22. i 23. prosinca, te 29. i 30. prosinca, od 10 do 17.


09.12.2014.

U UMAGU ODRŽANA TRIBINA I RADIONICA NA TEMU ALKOHOLIZMA MLADIH

U sklopu planiranih aktivnosti PU istarske tijekom trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, jučer je u Umagu, u Pučkom otvorenom učilištu, održana tribina s učenicima osmih razreda Talijanske osnovne škole Galileo Galilei i Osnovne škole Marije i Line, na temu alkoholizma mladih. Tribini, u organizaciji Grada Umaga i Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Umaga, nazočili su načelnik Policijske postaje Umag Davor Švenda, pomoćnik načelnika za poslove policije Krunoslav Marin, voditeljica Savjetovališta Grada Umaga Iris Dragolin te Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Učenici su upoznati sa zakonskim odredbama konzumacije alkohola, a posebice sa prekršajnom i kaznenom odgovornošću, kojoj konzumacijom alkohola i neprimjerenim ponašanjem pod utjecajem alkohola podliježu s napunjenih četrnaest godina.

Voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović održala je s dijelom zainteresiranih  učenika radionicu sa tzv. „pijanim naočalama“, kako bi dobili predodžbu da već i male količine alkohola utječu na njihove sposobnosti.

Od Velimira Todorovića, psihologa iz Službe za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, učenici su dobili osvrt što se događa s njihovim mozgom i tijelom kod konzumacije alkohola te zašto konzumacija alkohola više šteti mlađim nego odraslim osobama.

Vera Pavičić iz Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj Grada Umaga podsjetila je na najčešće razloge zašto mlade osobe piju, ali isto tako podsjetila na opasnosti koje se kriju i iza samo jedne konzumacije alkohola.

U zaključnom dijelu Luana Visintin Čupmek, ispred Grada Umaga, učenicima je poslala poruku kako postoje i bolji načini provođenja vremena od konzumacije alkohola te kako oni ne moraju biti jedini razlozi za druženje. (istarska.policija.hr)


07.12.2014.

ISTARSKA ŽUPANIJA DRUGA PO VISINI PLAĆA LOKALNIH SLUŽBENIKA

Prosječna neto plaća lokalnih službenika u gradovima, općinama i županijama u 2013. bila je 12 posto veća nego prosječna neto plaća građana koji rade u pravnim osobama u Hrvatskoj, pokazuje analiza Jutarnjeg lista.

Tako je prosječna neto plaća u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u 2013. iznosila 6165 kuna, dok je prosječna neto plaća u istom razdoblju u pravnim osobama iznosila 5515 kuna.

Od 21 županije u čak osam njih plaće su u tom razdoblju rasle. Među tih osam županija nije Istarska, ali zato naša županija drži visoko drugo mjesto po visini plaća lokalnih dužnosnika. Najveću prosječnu neto plaću imaju zaposlenici jedinica lokalne i regionalne samouprave u Zagrebačkoj županiji i ona je u 2013. iznosila čak 8131 kunu. Slijedi Istarska županija, gdje je prosječna neto plaća u 2013. iznosila 8076 kuna. U Primorsko-goranskoj županiji prosječna neto plaća u istom razdoblju iznosila je 7868 kuna, a u Gradu Zagrebu 7833 kune.

U gradovima, općinama i županijama ukupan broj zaposlenih krajem 2013. iznosio je 42.392. To je čak 20 posto više od broja zaposlenih 2007., dakle prije krize. Kada je riječ o troškovima za plaće, od početka krize do 2013. oni su narasli za čak milijardu kuna. Odnosno 2008. iznosili su 3,8 milijardi, a 2013. 4,8 milijardi kuna.

U 2013., podsjetimo, gradovi, općine i županije potrošili su 4,8 milijardi kuna na plaće zaposlenih, što je za čak 100 milijuna kuna više nego godinu prije. Ako se gledaju ukupni troškovi za zaposlene - u što ulaze i naknade, honorari i trošak predstavničkih tijela - taj se iznos onda penje na čak 6,2 milijarde kuna. (jutarnji.hr)


06.12.2014.

DRUŠTVO INVALIDA POREČ PRIPREMILO VRLO BOGATU HUMANITARNU BOŽIĆNU LUTRIJU

Društvo invalida Poreč za ovogodišnje božićne blagdane pripremilo je bogatu lutriju kojom građanima nudi priliku da kupnjom srećke po cijeni od samo 10,00 kuna u predblagdansko vrijeme njihovim članovima pomognu u prikupljanju sredstava za kupnju neophodnog vozila i ujedno osvoje jednu od vrijednih nagrada: sedam tisuća kuna na bankovnoj kartici, kućanske aparate i informatičku opremu, izlet ili poklon bon u nekom od poznatih trgovačkih lanaca, … Prodaja srećki počela je 29. studenog i završava 28. prosinca 2014. godine, a kupiti se mogu u prostorijama Društva invalida Poreč u Vukovarskoj ulici, čiji će članovi srećke zajedno sa volonterima prodavati na raznim lokacijama u gradu.

Javno izvlačenje održat će se 30. prosinca 2014. u 17 sati na Trgu slobode u Poreču uz zabavni program.


05.12.2014.

TDR-ovi ZAPOSLENICI U KANFANARU  POSTAJU NAJZAŠTIĆENIJI RADNICI U PROIZVODNJI CIGARETA U EUROPI

Adris Grupa spremna je prodati Tvornicu duhana Rovinj pod uvjetom da se cigarete nastave proizvoditi u istarskom Kanfanaru. Objavila je to, sazivajući glavnu skupštinu društva za 20. siječnja, uprava kompanije. Od svih dioničara Adrisa, njih 500-tinjak zatražit će na skupštini podršku za prikupljanje ponuda za TDR.

Prodaju TDR-a, koji je i dalje regionalni lider na duhanskom tržištu, Adris Grupa već dugo priprema. Više su puta istaknuli da nemaju snage za uspješno poslovanje u srazu s multinacionalkama, kojima već dva desetljeća uspješno priječe ozbiljniji prodor u regiju.

U javnosti se kao mogući kupac TDR-a najintenzivnije spominje Japan International Tobacco (JTI), ali i China National Tobacco Corporation, s čijim je predstavnicima, prema neslužbenim i dosad nepotvrđenim informacijama, Adrisova uprava već odradila početne pregovore.

Uvjet o zadržavanju proizvodnje u Kanfanaru ipak nije jednostavan. Uvjetujući kupcu da njegovu proizvodnju zadrži u Hrvatskoj, tisuću TDR-ovih zaposlenika u Kanfanaru postaju najzaštićeniji radnici u proizvodnji cigareta u Europi, dakako, uspije li tvrtka s takvim zahtjevom za sebe postići prihvatljivu cijenu. (jutarnji.hr)


02.12.2014.

NOVIGRAĐANIN MORENO EMANUELLE PINTER OSVOJIO JOŠ JEDNO ZLATO

U nedjelju, 30.11.2014. u organizaciji Karate saveza Istarske županije i tehničkoj organizaciji Karate kluba ''Pula'', u sportskoj dvorani ''Dom braće Ribar'' u Puli, održano je Županijsko prvenstvo u borbama za kadete/kadetkinje, juniore/juniorke i seniore/seniorke, pojedinačno i ekipno.

Na Županijskom prvenstvu natjecalo se 30 natjecatelja i 7 ekipa iz 6 istarskih karate klubova (''CBS'' Pula, ''Finida'' Poreč, ''Novigrad'', ''Pula'', ''Sensei'' Pazin i ''Tinjan'').

Suđenje su vodili istarski suci, i to: Mirko Banović, Goran Matošević, Nenad Katalinić, Tamara Banović, Dora Komparić i Nenad Radočaj.

Moreno Emanuelle Pinter je na prvenstvu osvojio zlato. Plasirao se na 1.mjestu u kategoriji KADETI - 70 kg.


02.12.2014.

GRAD PULA KANDIDAT ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE 2020.

Jučerašnjim potpisivanjem sporazuma između Grada Pule i Istarske županije službeno je potvrđena zajednička kandidatura najvećeg istarskog grada kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Riječ je o najprestižnijoj kulturnoj tituli koju jedan grad može ponijeti, a čiji je cilj očuvati i poticati raznolikost Europe, njezinih jezika i identiteta, baštine i suvremenosti. Ona je poticaj građanima Europe da razvijaju osjećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru i nasljeđu. Istovremeno, ovom se kandidaturom potiče doprinos održivom dugoročnom razvoju lokalnih sredina i gradova, te se pomoću kulture strateški realiziraju rast i prosperitet svih slojeva društva bez obzira na dob, spol, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

U ime Grada Pule sporazum je potpisao gradonačelnik Boris Miletić koji je pritom naglasio kako je za Pulu ulazak u sam natječajni proces, veliki izazov. „Pula je i do sad u Hrvatskoj prepoznata kao moderan i otvoren grad te smo često puta i grad primjer ostalima po pitanju transparentnosti i uvođenja novih tehnologija. Naravno, uvijek može bolje, a ulaskom u proces kandidature Grad Pula pokazao je ozbiljnost namjera za iskorištavanjem svih mogućnosti i resursa koji su na raspolaganju s ciljem poboljšavanja kvalitete života svih svojih građana“, kazao je Miletić i dodao kako je od iznimne važnosti potaknuti građane da se sami uključe u ovaj proces.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je kako je istarska županija donijela Kulturnu strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. i u kojoj su utvrđeni prioriteti i ključni pravci djelovanja na području kulture do 2020. godine. „Grad Pula u kandidaturu ulazi s cijelom Istrom, a od ove će kandidature svi građani Istre imati višestruke koristi. Ovo je novi zamah Istre i svih njezinih gradova i mjesta s ciljem rješavanja društvenih i gospodarskih problema uz pomoć kulture i zajedničkog stvaranja boljeg, pravednijeg i sretnijeg društva“, kazao je Flego.

Brojni su europski gradovi do sada ponijeli tu prestižnu titulu, bilo da se radilo o metropolama poput Atene, Pariza, Berlina ili Lisabona ili malim gradovima poput Graza, Linza i Maribora. (pula.hr)


01.12.2014.

SEVERINA ĆE ZA DOČEK NOVE GODINE U POREČU INKASIRATI PREKO 350 000 KUNA

Iz porečke gradske uprave su objavili koliko će koštati doček Nove godine sa Severinom na Trgu slobode. Potvrđene su špekulacije o 50 tisuća eura honorara, s PDV-om, za pjevačicu i prateću grupu, i dodano još 40-ak tisuća kuna za zaštitare, razglas i DJ-a.

Honorar će biti plaćen iz četiri blagajne – gradske te onih lokalne turističke zajednice i dva hotelijera Valamar Riviere i Plave lagune – u jednakim dijelovima.

Preračunato, gradski proračun će to zadovoljstvo neposredno koštati oko 100 tisuća kuna, što je na razini iznosa koje je Grad izdvajao za doček ranijih godina. (porestina.info)


28.11.2014.

DOČEK NOVE GODINE UZ GIBONNIJA

U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji blagdanski program „Prosinac u gradu“ koji će građanima Pule ponuditi preko 150 različitih manifestacija, a kulminirat će spektakularnim dočekom Nove 2015. godine na pulskom Forumu uz Gibonnija i goste. Zanimljivi će se programi održavati svakodnevno na lokacijama Giardina, pulske tržnice, Portarate, Foruma kao i Istarskog narodnog kazališta, Gradske čitaonice, Kina Valli te brojnih galerija i šatora na Portarati.

Preko 150 raznih događanja, koncerata i izložbi pridonijet će blagdanskom raspoloženju, a program je rađen na način da se za svakoga nađe ponešto. Ove je godine posebna pozornost posvećena programu za djecu, stoga će i sam program započeti na blagdan Sv. Nikole.

Program „Prosinac u gradu“ završit će tradicionalnim novogodišnjim vatrometom kojeg svojim sugrađanima i ove godine poklanja TZ Pula. (Pula.hr)


28.11.2014.

HRVATSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE OTKRILA DA SU ISTRANI „ŽIVČANI“ I IMAJU PROBLEMA S TLAKOM

Ako je suditi po izvješću Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) o potrošnji u 2013. godini, najveći broj Istrana ima probleme sa srcem, tlakom, probavom i živcima. Na lijekove za srce i tlak potrošeno je gotovo 51 milijun kuna, ili 385 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika na dan (DDD/1000/na dan). Na razne lijekove „za živce“ 39 milijuna ili 126 dnevnih doza, a probavni sustav i mijenu tvari 32 milijuna ili 143 dnevne doze. Definirana dnevna doza je inače međunarodna jedinica mjerenja potrošnje lijekova koja je neovisna o cijeni lijeka, veličini pakovanja i farmaceutskom obliku lijeka pa stoga omogućava procjenu trenda u potrošnji i uspoređivanje među različitim državama.

Kad se gore navedene kategorije lijekova dodatno podijele, dobije se detaljan uvid u zdravstveno, ili bolje reći bolesno stanje prosječnog Istrana.

U kategoriji lijekova koji djeluju na živčani sustav, u koje spadaju anestetici, analgetici, antiepileptici, antiparkinsonici, psiholeptici, psihoanaleptici i parasimpatomimetici, uvjerljivo vode anksiolitici, ili narodski rečeno sredstva za smirenje. Na njih je utrošeno oko tri milijuna kuna, ili 51 dnevna doza.

Slijede antidepresivi s oko 20 dnevnih doza i također oko 3,1 milijuna kuna, što navodi na zaključak da su znatno skuplji od anksiolitika.

U HALMEDU kažu da Istrani, ako je suditi po potrošnji lijekova, puno više problema imaju s tlakom nego sa samim srcem pa je u 2013. godini utrošeno 17,3 milijuna kuna ili 106 dnevnih doza na 1000 stanovnika. Odmah ispod njih su lijekovi protiv masnoće u krvi s 73 dnevnih doza ili 14 milijuna kuna. (istarski.hr)


27.11.2014.

GRUPACIJA LUKŠIĆ PREUZELA ISTRATURIST I IMENOVALA NOVOG DIREKTORA

Zagrebačka banka kao prodavatelj i porečka Plava laguna kao kupac 27. studenog zaključili su transakciju sukladno Ugovoru o kupoprodaji dionica trgovačkog društva Istraturist Umag, sklopljenom krajem kolovoza ove godine.

Zagrebačka banka je tako na društvo Plava laguna prenijela 4.349.400 redovnih dionica Istraturista, koje predstavljaju 93.04 % temeljnog kapitala Istraturista, dok je Plava laguna istovremeno Zagrebačkoj banci u cijelosti platila kupoprodajnu cijenu za navedene dionice. Također, na danas održanoj sjednici Nadzornog odbora Istraturista novim direktorom društva imenovan je Ronald Korotaj. Uspješnim zaključenjem ove transakcije Grupacija Lukšić Hrvatska postala je najveća turistička grupacija u Hrvatskoj, s konsolidiranim smještajnim kapacitetom od oko 46 tisuća kreveta.


24.11.2014.

MORENO PINTER IZ NOVIGRADA OSVOJIO MEDALJE U LJUBLJANI I POREČU

Ovaj je vikend bio veoma aktivan za članove Karate kluba „Novigrad“ koji su sudjelovali na dva natjecanja.

U subotu 22.11.2014.godine je u Ljubljani održano međunarodno natjecanje - Ljubljana open 2014. Za Karate klub „Novigrad“ se natjecao MORENO PINTER te se plasirao na 1.mjesto u kategoriji KATA KADETI.

U nedjelju je u organizaciji Karate kluba „Finida“ u Poreču održan EUROCUP POREČ 2014, međunarodno natjecanje na kojem je sudjelovalo 450 natjecatelja.

Za Karate klub „Novigrad“ su se borili: Jan Volarević Milevoj, Gabrijel Lovrinčević, Mia Popović,  Vanja Božić i Moreno Pinter.

Medalju je osvojio MORENO PINTER koji se plasirao na 2.mjestu u kategoriji KATA KADETI.


24.11.2014.

KARATE KLUB SHOTOKANA IZ UMAGA OSVOJIO MEDALJE

Proteklog  vikenda karate klub Shotokan Umag je nastupio na dva izuzetno jaka međunarodna turnira. U subotu su nastupili na Ljubljana openu, a u nedjelju na Eurocupu u Poreču.

U Ljubljani Damir Barjamović je nastupio u 3 kategorije te postigao sljedeće uspjehe: kate učenici zlatna medalja, kate ml. kadeti brončana medalja, borbe učenici -40kg brončana medalja.

Na Eurocupu održanom u Poreču medalje osvajaju: u kategoriji ml.učenika - 28kg. Ian Špelić bronca, -32kg. Edin Barjamović srebro, -36kg. Filip Berber srebro. Kategorija seniori -75kg. Adis Hamzić bronca. Damir Barjamović ovdje nastupa u 4 kategorije te postiže sljedeće uspjehe: kate učenici bronca, kate ml.kadeti bronca, borbe učenici -42kg. srebro i borbe ml. kadeti  -41kg. bronca. (regionalexpress.hr)


23.11.2014.

GRBAC ZABIO DVA GOLA ZA NOVIGRAD

Novigrad je jučer pred 200-tinjak gledatelja na novigradskom igralištu Lako došao do nova tri boda koja ga i dalje drže pri vrhu tablice 3. HNL.

Novigrad je poveo golom Grpca u 22. minuti, a za Maksimir je u 41. minuti zabio Špišić. U zadnjoj minuti prvog dijela ponovno je zabio Grbac i tako je Novigrad otišao na odmor s prednošću. U drugom dijelu nije bilo golova, a Novigrad je spašavao golman Beblek.

 

Suci: Ilija Miličević (Velika Gorica), Ivan Mihalj (Velika Gorica), Hrvoje Harcet (Sisak), Ivan Čužić (Velika Gorica). Delegat: Tomislav Kuzman (Karlovac).

NK NOVIGRAD: Beblek, D. Valenta, Mileusnić, Tomašević, E. Valenta (od 64. Batelić), Glavaš, Vrdoljak, Ugrina (od 79. Tanković), Mijoković, Tatar (od 90. Grle), Grbac. Trener: Milinović.

Pričuve: Košćuk, Kurtović, M. Čakarun

NK MAKSIMIR: Čokor, Prugovečki (od 53. Babić), Ro Woon, Perić, N. Božić, Horvat, Vukić (od 75. Puškarić), Tomšić, Bočkaj, F. Božić, Špišić. Trener: Sunara.


20.11.2014.

NOVIGRAĐANI ZAUZELI DRUGO MJESTO U VODIČU NAJBOLJIH HRVATSKIH RESTORANA

Vodič kojega su 1972. godine osnovali novinari Henri Gault i Christian Millau, kvalitetom i opširnošću informacija te vrednovanjem tzv. visoke kuhinje, postao je direktna konkurencija najvećem Michelinu, i sigurna gastro preporuka za mnoge korisnike.

Hrvatski su restorani u vodiču od 2004. godine, i to kao poseban dodatak izdanju za Austriju. Ove godine ocjene hrvatskih restorana ograničene su na područje Istre i Kvarnera, obzirom da je to područje kojemu Austrijanci i najviše gravitiraju. Najbolje ocijenjeni hrvatski restoran je restoran Monte iz Rovinja sa 17 bodova i tri kuharske kapice, koji najveći broj bodova drži već nekoliko posljednjih godina. Slijede ga restorani Damir i Ornella iz Novigrada i Stancija Menghetti sa 16 bodova i dvije kuharske kapice, te restorani Johnson iz Mošćeničke Drage, Kukuriku iz Kastva, Marina iz Novigrada, Pepenero, Wine vault i Zigante koji su dobili 15 bodova i dvije kuharske kapice. (punkufer.dnevnik.hr)


18.11.2014.

NOVU PULSKU BOLNICU GRADIT ĆE TVRTKA IZ ZAGREBA

U drugom ponovljenom postupku, novu pulsku bolnicu gradit će zagrebačka tvrtka Zagrebgradnja čija ponuda s uključenim PDV-om iznosi 351,9 milijuna kuna, odlučilo je tako Povjerenstvo za odabir najpovoljnijeg ponuđača za gradnju nove bolnice.

Prvi bageri na teren kreću pred Božić.  Ponuda Zagrebgradnje je 8 milijuna skuplja od one prethodno izabranog izvođača radova odnosno splitske zajednice ponuđača Lavčević. Poznato je da se na odabir te tvrtke žalila upravo Zagrebgradnja koja je sada odabrana kao najpovoljniji ponuditelj, a žalbu je ranije uputila i tvrtka Vianini Lavori S.p.A iz Rima.

Njihove je žalbe Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila kao utemeljene, pa je bolnica morala ponoviti proceduru postupka odabira, a žaliteljima je trebala platiti 200 tisuća kuna.


17.11.2014.

CIKLONA PROLAZI NOĆAS POKRAJ ISTRE

Večeras stiže posljednje izraženije pogoršanje vremena. Jačat će jugo te će postupno biti sve više oblaka uz mjestimičnu kišu. Glavnina pogoršanja stiže u noći na utorak kada lokalno očekujemo obilnu kišu, a mogući su i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Umjereno i jako jugo okrenut će na jugozapadnjak koji će do sredine sutrašnjeg dana postupno oslabiti.

Razmjerno nestabilno vrijeme očekuje nas i tokom utorka, ali oborine ne bi trebale biti tako obilne kao u noći. Bit će i sunčanih razdoblja, posebice u drugom dijelu dana. U noći na srijedu naoblaka će se postupno raskinuti što je uvod u nekoliko stabilnijih i sunčanijih dana u kojima očekujemo povratak jutarnjih mrazeva u unutrašnjost poluotoka. (istramet.com)


14.11.2014.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ POSJETILA BUJE

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović boravila je jučer na području bujštine, gdje se družila s građanima Buja. Posjetila je Hrvatski crveni križ-gradsko društvo Buje te se družila i s predstavnicima nezavisnog Ceha ribara. Na sastanku s ribarima, koji su joj se požalili na nepostojanje burze ribe u Rijeci i Poreču, odnosno njihovom nefunkcioniranju, te malim ribarima koje EU regulativa ne poznaje, što se tiče ribolova sa mrežama stajačicama za osobne potrebe, Grabar Kitarović ih je ohrabrila neka ustraju u borbi za svoj opstanak.

„Gospodarstvo je jedno od temeljnih okosnica programa, a držim da je malo i srednje poduzetništvo temelj za gospodarski rast i razvoj i otvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

U razgovoru s poduzetnicima rekla je kako je najveći problem s kojim se susreću sporost državne birokracije i nepredvidivost sustava, odnosno neprestano mijenjanje zakona i propisa, što je i sama istaknula u govoru na predstavljanju svog programa za Bolju Hrvatsku. Nakon posjeta Momjanu i Bujama uputila se u Opatiju.


13.11.2014.

UKIDANJE BRDSKO-PLANINSKOG STATUSA NAJŠTETNIJE U POVIJESTI BUZETA

Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedlog novih ušteda u javnoj upravi, a među mnogima je i gubitak statusa brdsko-planinskih područja za neke jedinice lokalne samouprave. Među njima je i grad Buzet, kojemu će tako godišnje biti uskraćena znatna sredstva.

Osvrćući se na najavljeni gubitak brdsko-planinskog statusa buzetski gradonačelnik Siniša Žulić izjavio je da će Grad Buzet u idućoj godini izgubiti više od 20% izvornih prihoda, odnosno šest milijuna kuna, što je najveće  smanjenje  sredstava od  samostalnosti Republike Hrvatske, dok će  kroz naredne dvije  godine  izgubiti dodatnih pet milijuna kuna.

- Prema  tome, ovogodišnji proračun  planiran  je  sa  šest milijuna  kuna manje poreznih sredstava, što će zasigurno utjecati na sufinanciranje brojnih aktivnosti. Razvojni put Grada Buzeta značajno će biti ugrožen i vraćen petnaestak godina unatrag, a novi odnosi rasporeda poreznih  sredstava  unutar  tijela  javnih  vlasti,  nažalost,  ukazuju  na  sve  veću  centralizaciju zemlje. Ova  odluka  je,  svakako,  situacija  u  kojoj  gubimo  svi,  hrvatska  država,  županija, gradovi, no ponajviše građani, zaključio je Žulić.

Stoga će Grad  Buzet  nastojati  zadržati  dio sredstava  tražeći  da  se  ne  izglasaju  predložene  izmjene  Zakona  o  brdsko-planinskom području  te  kroz  izmjene  kriterija  i  revizija  indeksa  razvijenosti,  kako  bi  on  pravilnije  i pravednije ocrtavao stanje na  terenu. Svi saborski zastupnici bit će upoznati s predmetnim zahtjevima.

Osim Buzeta, u Istri je još sedam općina izgubilo brdsko-planinski status, a na području Primorsko-goranske županije 13, pa je za pretpostaviti da će Vlada teško pridobiti dovoljan broj glasova za izglasavanje toga prijedloga u hrvatskom Saboru.


11.11.2014.

GRAD PULA OVOGODIŠNJI JE DOBITNIK POVELJE ZA KVALITETU

Grad Pula ovogodišnji je dobitnik Povelje Hrvatskog društva kvalitete za promicanje ideje kvalitete na našim prostorima, a vrijedno priznanje svake godine organizira Hrvatsko društvo za kvalitetu, piše www.pula.hr.

Priznanje je danas u Zagrebu primio gradonačelnik Pule Boris Miletić prilikom svečanosti obilježavanja 12. hrvatskog Dana kvalitete te je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što su napori Grada Pule usmjereni ka promicanju kvalitete poslovanja u javnom sektoru prepoznati i nagrađeni.

„Grad Pula se dosad pokazao kao grad lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad javne uprave i često smo puta bili primjer ostalim gradovima. Nedavno smo, kao prvi grad u Hrvatskoj, u poslovanje uveli sustav upravljanja društvenom odgovornošću prema normi IQNet SR-10 što nam omogućuje još veću odgovornost prema okolišu i ulaganje u zaposlenike, a čime povećavamo zadovoljstvo korisnika i smanjujemo troškove poslovanja“, kazao je Miletić dodavši kako je Pula i prvi grad u Hrvatskoj koji je u kolovozu ove godine postao dio renomirane međunarodne inicijative The United Nations Global Compact i to u kategoriji “Grada lidera”. Povelju svake godine dodjeljuje Hrvatsko društvo za kvalitetu, a nagrada Puli dodijeljena je zbog niza poduzetih aktivnosti na području upravljanja sustavom kvalitete te je prvi grad u svijetu koji je pokazao svoju orijentaciju prema društveno odgovornom poslovanju. (pula.hr)


11.11.2014.

ISTARSKA ŽUPANIJA DODJELJUJE 100 000 KUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA NOVE PODUZETNIČKE IDEJE

Istarska županija je raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nove poduzetničke ideje kroz projekt „Imam ideju“. Cilj projekta je poduzetnicima s inovativnim idejama dati potporu u realizaciji svojih projekata, ali i poslati širu poruku da su nam inovacije ključne za održivi razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Nagradni fond iznosi 100.000 kuna.

„Inovacije, investicije i izvoz su ključ izlaska iz krize i zato je Istarska županija pokrenula projekt „Imam ideju“ s ciljem poticanja i promoviranja poduzetništva. Nove, inovativne ideje najbolji su odgovor na izazove današnje ekonomske situacije“, naglasio je župan Valter Flego. Hrvatsko tržište je malo, dodao je župan, i stoga, trebamo biti orijentirani na plasiranje svojih inovativnih proizvoda i usluga na ono europsko, koje broji preko 500 milijuna potrošača.

„Naša zajednička budućnost i životni standard ovise uvelike o sposobnosti kreiranja inovativnih proizvoda, usluga, modela poslovanja i organizacija, kao i korištenju novih tehnologija. Projektom „Imam ideju“ želimo inovativnim poduzetnicima dati konkretnu podršku i olakšati im proboj na tržište“, rekao je župan i pojasnio kako će se sredstva dodijeliti najboljim projektima iz područja novih tehnologija i drugih područja gospodarstva koji podrazumijevaju drugačiji, inovativni pristup poslovanju, a vezani su uz pokretanje poslovanja (startup) ili koji primjenom inovativnih rješenja, značajno utječu na razvoj postojećeg poslovanja, generiranje prihoda i novih zapošljavanja.

Javni poziv namijenjen je postojećim mikro, malim i srednjim poduzetnicima definiranima Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN br. 29/02, 63/07, 53/12, 56/13) sa sjedištem u Istarskoj županiji, te fizičkim osobama s prebivalištem u Istarskoj županiji.

Sredstva će se dodijeliti za tri prijavitelja koji budu imali najveći broj bodova u iznosima od 50, 30 i 20 tisuća kuna, a rok za prijavu ističe zaključno s 01. prosincem 2014.  godine. Namjenska sredstva će se korisniku isplatiti jednokratno, uz obvezu korisnika da ista opravda, što će se detaljno regulirati ugovorom koji će sklopiti Istarska županija i korisnik po njegovom odabiru.

Sve uvjete i kriterije dodjele bespovratnih sredstava te ostale informacije moguće je pronaći na www.istra-istria.hr. (5portal.hr)


11.11.2014.

OPET PROBLEMI S ISTARSKIM VINOM KOJI NOSI OZNAKU „TERAN“

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazio je jučer nezadovoljstvo time što se na hrvatskom i talijanskom tržištu prodaje hrvatsko vino s oznakom “teran”, iako ga je Slovenija 2004. godine zaštitila kao svoje vino.

“Povremeno se još uvijek prodaje vino s pogrešnom oznakom terana u Hrvatskoj i Italiji, što nije u skladu s europskim pravilima. Zato očekujemo da će Europska komisija reagirati na odgovarajući način”, kazao je Židan nakon sastanka europskih ministara poljoprivrede u Bruxellesu.

“Teran je slovenska specifičnost i dio našeg identiteta”, tvrdi Židan.

Slovenija je svoj teran zaštitila geografskom oznakom podrijetla, a prošle je godine prosvjedovala zbog pojave hrvatskog terana u nekoliko trgovina u Sloveniji i povukla to vino iz prodaje.

Prema slovenskim propisima, teran se proizvodi od grožđa sorte refošk, dok ga se u hrvatskoj Istri proizvodi iz sorte teran, no slovenski vinogradari nenaklonjeni su čak i inicijativi istarskih vinogradara da zaštite sortu teran kao autohtonu istarsku hrvatsku sortu grožđa, prenose slovenski mediji. (narod.hr)


10.11.2014.

U NOVIGRADSKOJ SPORTSKOJ DVORANI ODRŽANA ŽUPANIJSKA LIGA U KATAMA

Jučer, 09.11.2014. u Sportskoj dvorani  u Novigradu, održana je Županijska liga u katama za uzrast od 6-13 godina, odnosno za kategorije cicibana/cicibanki, mlađih učenika/mlađih učenica, učenika/učenica i mlađih kadeta/mlađih kadetkinja.

Na natjecanju je nastupilo 70 natjecatelja iz 7 istarskih klubova: ''CBS'' Pula, ''Finida'' Poreč, ''Novigrad'', ''Rovinj'', ''Sensei'' Pazin, ''Shotokan'' Umag,  i ''Vrsar'', a suđenje su vodili slovenski, istarski i riječki suci: Bratislav Rakić i Dražen Stjepanović (Slovenija), Mirko Banović, Nenad Katalinić, Dora Komparić, Tamara Banović, Nenad Radočaj, Miroslav Jelavić (Istra), Jadranka i Gordana Kovačević (Rijeka).

Tri najuspješnija istarska kluba ovogodišnje Lige u katama su:

1. ''Finida'' Poreč – 36 bodova

2. ''Novigrad'' – 24 boda

3. ''Sensei'' Pazin – 15 bodova. (regionalexpress.hr)


05.11.2014.

PULSKI SVJETLEĆI DIVOVI OSVOJILI DRUGO MJESTO NA NATJECANJU ZA NAJBOLJU SVJETSKU SVJETLOSNU INSTALACIJU

Nakon jednomjesečnog glasanja ovog je tjedna završilo natjecanje za nagradu “city.people.light” koja se dodjeljuje najboljoj svjetskoj svjetlosnoj instalaciji u tekućoj godini. S preko 114,000 glasova, drugo su mjesto osvojili „Svjetleći Divovi“ pulskog dizajnera Deana Skire, ispred velikih svjetskih metropola poput Londona, Copenhagena, Lyona i Seoula.

Nagrada “city.people.light” zajednički je projekt tvrtke Philips i udruge LUCI (Lighting Urban Community International), međunarodne mreže koja okuplja gradove i profesionalce koji koriste svjetlo kao glavni alat za urbani, društveni i gospodarski razvoj, vodeći pritom računa o održivosti i zaštiti okoliša.

Pobjednikom natjecanja postala je turska Ankara, s 239 tisuća glasova, dok je na trećem mjestu završio španjolski Toledo s 95 tisuća glasova. (gradpula.com)

 

 


 

SLUŠAJ ONLINE

Baner

TV PROMIDŽBA

Baner

KLIKNI

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠ  FACEBOOK  PROFIL

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU