Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3

Top vijesti s područja Istre


24.10.2014.

U UMAGU ODRŽANO DRŽAVNO PRVENSTVO KUHARA I SLASTIČARA

Državno prvenstvo kuhara te Državno prvenstvo slastičara održani su u Umagu od 18. do 22. listopada. Na prvenstvu su se kuhari natjecali u 10 kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. U borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela.

Državna prvakinja u kuharstvu je Rozalija Neralić, kuharica restorana Cvjetno naselje, SC Zagreb, a državna prvakinja u slastičarstvu je Ivana Vidaković, slastičarka u restoranu Valamar Riviera Hotela u Poreču koja je ovom pobjedom potvrdila prošlogodišnju titulu.

Na Državnom prvenstvu slastičara, iza Vidaković se plasirala Snježana Goluška iz restorana Mediteran hotela Melia Coral u Umagu, a na trećem je mjestu Martina Vladušić iz porečke Valamar Rivere. Prvenstvo slastičara održalo se šestu godinu u nizu, a natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije - svečana torta, topli i hladni desert, kolač i slatki pladanj s četiri vrste malih kolača.

U Umagu je održan i 9. Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, a najbolji mladi kuhari su Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz varaždinske Gospodarske škole. Najbolja mlada slastičarka je učenica Ana-Marija Dorotić Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru. (dalje.com)


22.10.2014.

SLOVENIJA PREDALA PROTESTNU NOTU ZBOG INTERVENCIJA NAŠE POLICIJE U SAVUDRIJSKOJ VALI

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova jučer je hrvatskoj veleposlanici Vesni Terzić predalo protestnu notu zbog nekoliko intervencija hrvatske policije nad slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali zadnjih tjedana.

U noti se navodi da je hrvatska policija spriječila slovenske ribare da love ribu na “području gdje se stajališta dviju država u pogled granice na moru razlikuju”.

U dva slična “incidenta” u Savudrijskoj vali zadnja dva tjedna slovenski ribari su prema navodima istarske policije bili u hrvatskim vodama, pa su na to upozoreni.

Slovenski ribari, pak, tvrde da su se nalazili u području slovenske “ribolovne zone” i da su o tome obavijestili policiju u Piranu i svoju ribarsku inspekciju koje su o tome izvijestile ministarstvo vanjskih poslova. (index.hr)


20.10.2014.

PULSKI „SVJETLEĆI DIVOVI“ NAGRAĐENI KAO NAJINOVATIVNIJI TURISTIČKI PROJEKT U HRVATSKOJ

Pulska svjetlosna instalacija dizajnera Deana Skire „Svjetleći divovi“ dobitnik je nagrade Hrvatske turističke zajednice za Inovaciju godine u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u Opatiji.

Svjetlosna skulptura i umjetnička instalacija na osam Uljanikovih brodogradilišnih dizalica zasjala još prije početka ljetne sezone u sklopu popularnog Festivala Visualia koji je u Pulu doveo više od dvije tisuće turista. Osvijetljene dizalice u kratkom roku postale su prepoznatljivi simbol i nova turistička atrakcija Pule, o kojemu su već pisali i mnogi svjetski mediji.

Da su „Svjetleći divovi“ prepoznati i van granica Hrvatske, govori i nominacija za najbolju svjetsku svjetlosnu instalaciju u 2014. godini u sklopu natječaja “city.people.light. Ranije ovog mjeseca”Svjetleći Divovi” našli su se u prestižnom društvu europskih i svjetskih metropola poput Londona, Lyona, Ankare, Seula i Copenhagena te se zahvaljujući glasovima publike čvrsto pozicionirali na prvom mjestu. (gradpula.com)


20.10.2014.

VESELE ČEKAONICE U NOVIGRADSKOM DOMU ZDRAVLJA

Članice Društva Naša djeca "Novigrad-Cittanova" 15. i 16. listopada posjetile su ordinacije liječnika i liječnica opće prakse Dr. Šikanić, Dr. Sinčić i Dr. Grgurić, te zubnu ordinaciju Dr. Fakin kako bi njihove čekaonice uljepšale za one najmlađe. U svaku čekaonicu su postavile Hlapićev stol, Hlapićeve stolice i šarene sanduke sa slikovnicama koje su donirali djeca i roditelji Novigrada povodom Dječjeg tjedna, u sklopu nacionalne kampanje Čitaj mi! koja promovira čitanje djeci od najranije dobi, uvijek i svugdje. Svaka slikovnica dobila je pečat DND-a i poruku čitačima i čitateljicama da znaju tko je slikovnicu donirao i prikupio, te da ju čuvaju kako bi ju i druga djeca mogla koristiti. Čekaonice u Novigradu su postale toplije, šarenije i ljepše mjesto za djecu koja čekaju liječničku pomoć.


19.10.2014.

ROVINJ I NOVIGRAD PROGLAŠENI NAJBOLJIM TURISTIČKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ

Rovinj je ponovno zasjeo na tron najboljih turističkih destinacija u državi. Ove je godine osvojio nagradu Hrvatske gospodarske komore „Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku“ u kategoriji najvećih turističkih središta te je ujedno proglašen ukupnim pobjednikom svih destinacija na Jadranu za ovu sezonu, odnosno turističkim prvakom godine. Ugledna turistička nagrada uručena je u Opatiji na Danima hrvatskog turizma, na svečanoj dodjeli nagrada najboljim destinacijama, hotelima, marinama, kampovima te turističkih djelatnicima za proteklu sezonu.

Također, Novigrad je proglašen najboljim srednjim odredištem na našoj obali što je prvi put u povijesti da je Novigrad usprkos brojim kandidaturama uspio osvojiti Turistički cvijet, te je čak konkurirao za šampiona godine uz Rovinj i Šibenik.

Osim nacionalnog rekordera Rovinja, i Novigrad je osvojio prestižnu nagradu u kategoriji srednjih odredišta, gdje je nadmašio Opatiju i Split. Novigrad se također može pohvaliti i odličnom sezonom te povećanjem broja noćenja za 13 posto. A kako kaže direktorica TZ-a Vesna Ferenac konačno je na naplatu došlo ulaganje u zadnjih nekoliko godina, posebno u podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta.

- Za Novigrad ova nagrada znači jako puno jer je to dokaz i potvrda da je zaslužio takvo priznaje nakon niza godina što ulaže. Vjerujem da smo kako infrastrukturom, tako i uređenjem i manifestacijama i projektima doprinijeli da Novigrad tako danas izgleda i svojom kvalitetom može zaslužiti tu titulu, izjavila je Ferenac. (regionalexpress.hr)


17.10.2014.

ISTRA JE DRUGA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ PO RAZVIJENOSTI

Prema posljednjoj studiji Ekonomskog instituta, Istarska županija je nakon Grada Zagreba druga županija po indexu razvijenosti za 2013. godinu, dok je Primorsko-goranska županija na trećem mjestu. Osim toga vidljivo je da od 21 županije u Hrvatskoj, uključujući Grad Zagreb, čak njih 12 ima status potpomognutih područja i u potpunosti su ovisne o državnoj pomoći, a takve županije osim što nisu financijski održive, ne mogu ispuniti niti svoju osnovnu razvojnu ulogu. Situacija je totalno drugačija s ostalih devet županija koje mogu „preživljavati samostalno“, a među njima je naravno i istarska.  (regionalexpress.hr)


14.10.2014.

OVO JE GODINA KOJU MASLINARI ŽELE ŠTO PRIJE ZABORAVITI

U tijeku je berba maslina, ondje gdje se to uopće isplati. Masline su napali brojni nametnici, najviše maslinova muha, koja je mnogima potpuno poharala urod. U Istri maslinari pokušavaju spasiti što se spasiti može ranom berbom.

“Tko još nije uspio preraditi pobrani urod, mora se požuriti jer s oštećenim se plodovima ne može čekati. Maslinova muha ubode plod, u plodu se izleže crv. On se hrani najboljim u maslini, a to je ulje”, kazao je Đordano Boljunić, maslinar iz Medulina.

Od sto kilograma muhom ubodenih maslina u Istri se u prosjeku dobije 7 do 8 litara ulja. Za dobrih se godina u ranoj berbi, početkom listopada, ovisno o sorti dobivalo od 10 do 18 litara ekstra djevičanskoga maslinova ulja. Uljare će, barem u južnoj Istri, imati još posla. Berba još traje, a maslinici koje su maslinari uspjeli pravodobno zaštititi, ipak su se uspjeli obraniti od maslinove muhe. No, protiv vremena se nije moglo, sunca je u rujnu bilo jako malo pa ima i jako malo ulja. (narod.hr)


13.10.2014.

BINA ISTRA DOBIVA MILIJUNE IZ PRORAČUNA, A IZVJEŠĆE O POSLOVANJU SKRIVA ZBOG GOSPODARSKIH INTERESA

U nedavno objavljenom "Izvješću o poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku" za prvo polugodište 2014., nedostaju dvije tvrtke - koncesionari autocesta Bina Istra i Autocesta Zagreb – Macelj, otkriva Index.hr.

Iako izvješće obuhvaća 56 tvrtki i organizacija, uključujući i agenciju Alan, državnu tvrtku koja se bavi trgovinom oružjem i čiji podaci su uredno objavljeni, koncesionari autocesta odlučili su da je od njihovog posebnog i strateškog interesa ne objaviti polugodišnje podatke o poslovanju.

Bina Istra d.d. u prosjeku je od države u periodu od 1995. do 2014. godine primala 13,95 milijuna eura. Prema podacima iz državnog proračuna, za ovu godinu će tom koncesionaru biti isplaćeno 210 milijuna kuna.

Iako se radi o koncesionarima državne imovine, koji usluge pružaju građanima i još primaju novac iz proračuna, u Državnom uredu za upravljanje imovinom smatraju da tvrtke imaju zakonsko pravo donijeti odluku o poslovnoj tajni, ako im objava podataka može ugroziti "gospodarske interese". (index.hr)


11.10.2014.

HRVATICE OSVOJILE CROATIA CUP U UMAGU

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija nadigrala je Srbiju sa 31-26 (17-12) u posljednjem, 3. kolu Croatia Cupa, čime su izabranice Vladimira Canjuge postale ukupne pobjednice turnira igranog u Umagu.

Najefikasnija u sastavu Hrvatske bila je Miranda Tatari sa 8 pogodaka, dok su po pet postigle Kristina Elez i Andrea Penezić. Najefikasnija igračica srbijanske reprezentacije bila je Sanja Damjanović sa 8 pogodaka.

Turnir u Umagu bio je dobra provjera trenutačnog stanja naših najboljih rukometašica te prilika za dodatno uigravanje uoči Europskog prvenstva, koje će se od 7. do 21. prosinca igrati u Hrvatskoj i Mađarskoj. (novilist.hr)


03.10.2014.

U ISTRI OTVORENA PRVA PASIVNA POSLOVNA ZGRADA U HRVATSKOJ

U Žminju je jučer otvorena prva hrvatska pasivna zgrada, s energetskim razredom A+. Svečanom otvorenju nazočio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i mnogobrojni uzvanici.

U novoj poslovnoj zgradi tvrtke Rudan d.o.o. u Žminju objedinjeno je višegodišnje znanje, stručnost, iskustvo, tehnička rješenja te inovacije ove tvrtke. Zgrada je ukupne površine 802 m2, ima vrlo specifičnu arhitekturu, samoventilirajuću fasadu, pripremu tople vode solarnim kolektorima, dizalicu topline i sustav za rekuperaciju zraka, koristi električnu energiju iz vlastite fotonaponske elektrane, koristi suvremenu LED rasvjetu, ima moderan dizajn interijera i sustav upravljanja tzv. „pametne kuće“. Zgrada u Žminju je po mnogočemu jedinstvena kako u Hrvatskoj, tako i na širem području regije jer je prva pasivna poslovna zgrada ove veličine. Projekt je od samog početka, od idejnog koncepta, osmišljen s konačnim ciljem minimalne potrošnje energije.

Riječ je o poslovnoj zgradi koja će služiti i kao poslovno-edukacijski centar za uštedu energije, mjesto gdje će se razvijati ESCO poslovni modeli (Energy Service Company) te Aquacontrol, sustav daljinskog nadzora potrošnje vode. U ovu je zgradu uloženo 13 milijuna kuna.


02.10.2014.

NOVIGRAD –JAVNI POZIV ZA DOSTAVU ZAHTJEVA ZA SUFINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA U 2015. GODINI

Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova objavila je Javni poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje programa odnosno projekata u 2015. godini.

Novigradski TZG pored redovitih sredstava za vlastite projekte i programe u 2015. godini osigurat će određena financijska sredstva i za potporu projektima i programima od turističkog značaja čiji organizator odnosno nositelj nije TZG Novigrada-Cittanova.

Svi potencijalno zainteresirani da TZG Novigrada-Cittanova u obzir za sufinanciranje uzme i njihov projekt ili program, trebaju ispuniti posebni obrazac, te ga uz troškovnik i detaljni opis projekta dostaviti najkasnije do 15. listopada 2014. godine, poštom ili osobno, u Ured TZG-a (Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova, Mandrač 29a, 52466 Novigrad-Cittanova). U slučaju dostave poštom u obzir će se uzeti pošiljke s datumom otpreme do zaključno 15. 10. 2014. (vidljivo na poštanskom pečatu).

Treba naglasiti kako će TZG Novigrada-Cittanova ovim putem odabrati eventualne projekte i programe koje će (su)financirati, no time neće preuzeti i organizacijske obveze prema odabranom projektu (programu), već organizacijske obveze u cijelosti preuzima nositelj projekta (programa) koji ga je i kandidirao.

O rezultatima Javnog poziva odnosno o tome hoće li se predloženi projekt (program) sufinancirati od strane TZG Novigrada-Cittanova, podnositelji zahtjeva bit će obaviješteni do konca godine odnosno u trenutku donošenja financijskog plana TZG-a za 2015. godinu.

Više informacija moguće je dobiti elektroničkom poštom ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ), telefonom (052 757 075), ili osobno u uredu TZG-a (Mandrač 29a, Novigrad-Cittanova).


30.09.2014.

OBITELJ IZ OPRTLJA MOLI DOBRE LJUDE DA IM POKLONE HRANU JER SU DJECA GLADNA

"Mi ne tražimo novac. Potrebna nam je hrana. Unatoč sramoti da se čuje za nas, sada smo pred zidom i zbog djece javno molimo dobre ljude da nam pomognu jer preživljavamo od danas do sutra" , kazali su očajni supružnici Klaudio Kesner (39) i Jasmina Nikifor (37) dok ih širom otvorenih očiju nijemo promatraju njihova djeca, dvije kćeri i dva sina, koja su doslovno gladna.

– Mi ne možemo i ne znamo kako dalje. Sada su nas ukopale nove školske knjige, da ne spominjemo odjeću i obuću za školu. Tu su i drva za ogrjev jer stiže zima, a trošni prozori i vrata propuštaju pa puše na sve strane – očajni su Klaudio i Jasmina.

Djevojčica Anabella (2) nedavno se vratila iz riječke bolnice u kojoj je završila s teškim opeklinama ruku i prsišta i svakih nekoliko dana mora u 100-tinjak kilometara udaljenu Rijeku na previjanje. Francesco-Leo (6) živahni je prvašić, a Patrik (15) krenuo je u osmi razred osnovne. Kćer Valentina, koja je jedva napunila 18, prošlog je tjedna rodila zdravu djevojčicu. Klaudio, glava obitelji, je 20 godina nakon nagnječenja mozga u teškoj prometnoj nesreći stopostotni invalid i prima 350 kuna naknade. Jasmina ne uspijeva nigdje naći posao.

Primaju socijalnu pomoć od 813 kuna i dječji dodatak od oko 1400. Nakon što podmire sve obveze, ne ostaje im dovoljno za život i više ne mogu spajati kraj s krajem.


Obitelj Klaudija i Jasmine živi na adresi:

Orlići 61, 52428 Oprtalj

telefon: 091/526-2543

(24sata.hr)


29.09.2014.

RUKOMETAŠI NOVIGRADA, OVOGODIŠNJI FAVORITI, DOBILI NOVOG VRATARA

Prve nedjelje mjeseca listopada  započinju  u zapadnom dijelu  hrvatske  prvenstvena takmičenja  rukometnih  takmičarskih razreda. Favorit  ovogodišnjeg prvenstva su rukometaši Novigrada, koji su  svoje redove pojačali sa igračima povratnicima, stručnim stožerom, kao i sa vratarom Diegom Modrušanom (02.09.1980.god.-ex rpr.Hrvatske i Italije –zlatna medalja MI Tunis 2001.), koji je nedavno postao građanin Novigrada. U međuvremenu, 2010. diplomirao je na Universita'degli Studi di Trieste(2002-2010) gdje je stekao zvanje Dottore Magistrale in Giursprudenza. Ove godine postao je Avvocato stabilito. Riječ je o  izuzetno vrijednom i upornom vrhunskom rukometašu Istre i Hrvatske. (istra-umag.com)


28.09.2014.

TALIJANSKA INVESTICIJA U NOVIGRADU

Unatoč gospodarski teškoj godini, u Istru ipak stižu nova ulaganja. Tvrtka Dream Lab d.o.o, u vlasništvu talijanskih ulagača, službeno je otvorila u petak proizvodni laboratorij i lokal Gustolato proizvoda u Novigradu. Proizvodni laboratorij sladoleda i slastica, koji se prostire na 500 četvornih metara, svečano su otvorili gradonačelnik Anteo Milos i predsjednik uprave tvrtke Dream Lab Dario Traverso.

Pogon u Novigradu ima kapacitet proizvodnje 600 kilograma sladoleda, 60 kilograma slastica, 90 kilograma čokolade i prženja 60 kilograma kave u jednoj radnoj smjeni. Sastojci za Gustolato dolaze i od lokalnih hrvatskih dobavljača. (gradpula.com)


26.09.2014.

PROSLAVLJEN DAN ISTARSKE ŽUPANIJE

Svečanom sjednicom Županijske skupštine i Saveza antifašista Istarske županije jučer je u Pazinu proslavljen dan te županije, koji se slavi u povodu rujanskih odluka iz 1943. o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra te pripadajućih otoka s maticom – domovinom Hrvatskom, te 70. obljetnica osnutka 43. istarske divizije.

Istarski župan Valter Flego rekao je kako je Istarski sabor povijesnim Pazinskim odlukama 1943. odredio budućnost Istre i bio putokaz njezina razvoja i napretka.

Ocijenio je da se Istra posljednjih dvadeset godina etablirala kao prepoznatljiva i poželjna turistička županija te da je oduvijek bila primjer koji trebaju slijediti i druge regije, ponajprije kad je riječ o poštovanju ljudskih prava i vrednovanju antifašizma.

“Zato nećemo dopustiti podjelu Hrvatske na pet planskih područja. Tražimo najprije definiranje regija, a Istra to svakako jest, i zato tražimo više ovlasti po primjeru razvijenih regija u Europskoj uniji”, istaknuo je Flego, dodajući kako Istra podupire reforme, ali isključivo one koje, kako je rekao, pridonose “decentralizaciji ove precentralizirane države”.

Predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić poručio je kako su Istrani jasno opredijeljeni za svoju regiju kao županiju visoke autonomije, visoke odgovornosti i visoke kvalitete života.

Prije sjednice na spomeniku u Parku narodnog ustanka položeni su vijenci, a u Spomen-domu otvorena je prigodna izložba. (narod.hr)


25.09.2014.

ISTRANIN OSVOJIO ZLATO NA SREDNJOEUROPSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

Kakve srednjoškolce ima Hrvatska još jednom je pokazalo međunarodno natjecanje u matematici, točnije osma po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada, koja se održala u Dresdenu. Naš šesteročlani tim, osvojio je ekipnu brončanu medalju u konkurenciji deset zemalja srednje Europe. Uz to su se svi natjecatelji okitili medaljama u pojedinačnoj konkurenciji. Posebno valja izdvojiti Ivana Lazarića iz Pule, koji je osvojio zlato, riješivši bez pogreške sve zadatke.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Ivan Lazarić, učenik Gimnazije u Puli, osvojio je zlato i prvo mjesto, kao jedan od dva učenika koji su potpuno točno uradili sve zadatke. Ovo je prva zlatna medalja za Hrvatsku, otkada postoje Srednjoeuropske matematičke olimpijade.

Još jedan zanimljiv i laskav podatak je da kada bi se gledao zbroj bodova natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji, Hrvatska bi bila najbolja. (srednja.hr)


24.09.2014.

NOVIGRAD –AKCIJA PRIKUPLJANJA DJEČJE ODJEĆE, SLIKOVNICA, … POVODOM DJEČJEG TJEDNA

Društvo Naša djeca "Novigrad-Cittanova" obilježava predstojeći Dječji tjedan, koji se ove godine u Hrvatskoj održava od 6. do 12. listopada, raznim aktivnostima pod motom „Ljubav djeci prije svega“.

Od 22. rujna do 3. listopada provodi se akcija prikupljanja dječje odjeće pod nazivom „Donesi, razmjeni, uzmi, nosi“ na tri lokacije: Gradska knjižnica, vrtić, škola. Roditelji mogu donijeti čistu i uščuvanu i čistu odjeću za djecu do 10 godina koja njihovoj djeci više ne treba, a onda, nakon što volonterke Društva Naša djeca sortiraju odjeću, roditelji mogu doći 9. i 10. listopada te izabrati i besplatno uzeti odjeću koja je potrebna njihovoj djeci. Mjesto održavanja sajma je Gradska knjižnica Novigrad-Cittanova (predvorje).

Od 22. rujna do 3. listopada traje akcija prikupljanja slikovnica kojima će se opremiti čekaonice ambulanti u Novigradu u sklopu nacionalne kampanje Čitaj mi! Radi se o prvoj nacionalnoj kampanji za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas, a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita.  Slikovnice će prikupljati na tri lokacije u Novigradu: Gradska knjižnica, vrtić, škola. Mole se djeca i roditelji koji kod kuće imaju slikovnice u odličnom stanju (ne pošarane ili poderane), koje njihovoj djeci više ne trebaju i kojima je godina izdanja nakon 1995., da se uključe u ovu akciju doniranjem slikovnica na navedene lokacije. Volonterke Društva Naša djeca će prikupljene slikovnice rasporediti po čekaonicama u Novigradu.

Pored navedenih akcija, Društva Naša djeca "Novigrad-Cittanova" organiziralo je i tri kazališne predstave koje će se održati u školskoj sportskoj dvorani:

-          6. listopada 2014. u 10 sati predstava Praprapriče Teatra Oz za djecu vrtićke dobi, te prvog i drugog razreda osnovne škole.

-          6. listopada 2014. u 12 sati svečano otvaranje Dječjeg tjedna ispred škole i vrtića uz jednoglasni uzvik „Ljubav djeci prije svega“ i podjelu dječjih poruka odraslima.

-          9. listopada 2014. u 11 sati predstava Ljubav ili smrt kazališta Smješko za djecu šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole.

-          10. listopada 2014. u 11 sati predstava Vitez željeznog srca  kazališta Teatra Naranča za djecu trećeg, četvrtog i petog razreda osnovne škole.


24.09.2014.

ISTARSKI ISELJENICI DONIRALI VRIJEDNU OPREMU CENTRU ZA PALIJATIVNU SKRB ISTARSKE ŽUPANIJE

Danas je u Puli izvršena primopredaja vrijedne donacije Centru za palijativnu skrb Istarske županije. Riječ je o rabljenoj opremi: 60 hidrauličnih kreveta, 13 invalidskih kolica, 35 hodalica, 13 pari štaka, 5 nastavaka za WC školjku te jedan ginekološki stol.

Polovica donacije raspoređena je u OB Pula, dio ide u Stacionar u Pazinu, te jedan dio Društvu distrofičara Istre.

Donaciju su organizirali Mirjana Diminić i Vlado Štifanić iz grada Karslruhe, u Njemačkoj ispred udruge koju čini 300 članova, Nijemaca i Hrvata. Diminić i Štifanić inače su porijeklom s Labinštine.

U ime Istarske županije donatorima se zahvalila Sonja Grozić Živolić pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb. ‘Ova donacija nam je izuzetno vrijedna, najteži palijativni bolesnici sada će boraviti u olakšanim uvjetima, a donacija će ujedno unaprijediti sustav palijative u Istarskoj županiji’, izjavila je Grozić Živolić. (regionalexpress.hr)


23.09.2014.

PRODAJE SE TVORNICA DUHANA ROVINJ

Ante Vlahović, vodeći čovjek rovinjske Adris grupe, donio je stratešku odluku o prodaji TDR-a koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine. Prema posljednjim neslužbenim ali pouzdanim informacijama tportala, u utrku za preuzimanje TDR-a vrlo ozbiljno se uključio i Japan Tobacco International (JTI).

‘Gledajući dugoročno, u uvjetima krajnje koncentracije duhanske industrije, držimo da nismo u mogućnosti značajnije dodavati vrijednost tom dijelu našeg posla. Stoga je razložno razmišljati i o mogućem partnerstvu. Cilj nam je, svakako, zadržati proizvodnju i radna mjesta u Hrvatskoj’, potvrdili su iz Adris grupe. (gradpula.com)


20.09.2014.

JAKA KIŠA POPLAVILA CENTAR PULE


19.09.2014.

ISTRA NA PRVOM MJESTU PO BROJU REGISTRIRANIH OVISNIKA O DROGAMA

Prema izvješću o provedbi Nacionalne strategije i akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droga za 2013. godinu, broj ukupno registriranih ovisnika o drogama na području svih županija je 6.358 što je za 1,73 posto više nego prethodne godine.

Istarska županija je, uz Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinsku županiju, i dalje u samom vrhu po broju registriranih ovisnika, dok je prema broju liječenih ovisnika u odnosu na broj stanovnika i dalje na prvom mjestu.

Stopa za područje cijele Hrvatske iznosi 272 ovisnika i konzumenta droga na 100.000 stanovnika. U sedam županija taj broj je viši od prosjeka Hrvatske. U Istri iznosi 567. Broj ukupno registriranih ovisnika o drogama na području svih županija viši je nego 2012. godine. (gradpula.com)


19.09.2014.

PRONAĐENO MINSKO EKSPLOZIVNO SREDSTVO (policija upozorava)

Jučer je na ulici u Ližnjanu, pronađena raketna glava, koju su izuzeli djelatnici Protueksplozijskog odjela Policijske uprave istarske. Raketnu glavu policijski službenici smjestili su u skladište, do uništenja.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećamo građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

Također podsjećamo građane, koji još uvijek u svojim domovima imaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija mogu anonimno predati policiji i na taj način učiniti svoj i tuđi život sigurnijim, prenosi istarska.policija.hr


18.09.2014.

DAGLAS KORACA IZ UMAGA POSTAO ZAMJENIK MINISTRA TURIZMA

Danas na sjednici Vlade RH dr. sc. Daglas Koraca iz Umaga, imenovan je zamjenikom ministra turizma te će na toj funkciji naslijediti dosadašnjeg zamjenika Ratomira Ivičića koji je imenovan za direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice.

Naime, uz ministra turizma Darka Lorencina iz Medulina i direktora Glavnog ureda HTZ-a Ratomira Ivičića iz Pule, sada i zamjenik ministra turizma dolazi iz Umaga, pa je Istranima doista u cijelosti predan na upravljanje hrvatski turizam u mandatu ove vlade.

Daglas Koraca je rođen 1978. godine i dolazi iz Umaga. Od 2004. godine pa sve do imenovanja zamjenikom ministra turizma radio je kao rukovoditelj financijskog i računovodstvenog sektora u 6. MAJ d.o.o. iz Umaga, jednoj od većih tvrtki u regiji koja uspješno surađuje s hotelskim kompanijama, poboljšavajući kvalitetu pruženih usluga.

Također, od 2009. godine do danas je bio član Nadzornog Odbora 6. maj d.o.o. Umag, pri čemu je bio zadužen za operativni i financijski  nadzor Društva te brigu o ljudskim resursima. Od 2008. godine do danas bio predsjednik Nadzornog Odbora Rukometnog saveza Istarske županije. Od 2013. godine obnaša dužnost predsjednika Gradske podružnice IDS Umag te je aktivan član Gradskog vijeća Grada Umaga.
Završio je diplomski studij menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, poslijediplomski specijalistički studij "Management i organizacija" na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku te poslijediplomski doktorski studij menadžmenta na istom fakultetu.
Govori engleski, talijanski i slovenski jezik te se bavi znanstvenim istraživanjem. Objavio je niz znanstvenih radova", navode u Ministarstvu turizma.

 


17.09.2014.

 

POZIV PODUZETNICIMA ZA BESPLATNE SAVJETODAVNE USLUGE

U sklopu EU projekta “Pružanje savjetodavnih usluga malom i srednjem poduzetništvu –SMEPASS II” započinje treći i posljednji poziv za iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za dobivanje besplatnih savjetodavnih usluga s područja osiguranja kvalitete, razvoja proizvoda i marketinga.

Posljednji krug prijava kreće 15. rujna i traje do 17. listopada ove godine. U obzir će biti uzete samo on-line prijave. Sve potrebne informacije, posebice kriteriji prihvatljivosti, dostupne su na internetskim stranicama Projekta http://www.smepass2.eu.

Treći javni poziv za iskaz interesa usmjeren je na sve poduzetnike koji žele ojačati konkurentnost radi očuvanja pozicije na domaćem ili osvajanja novih tržišta. Povodom toga će se u razdoblju od 16. rujna do 2. listopada 2014. godine održati niz besplatnih info seminara diljem Republike Hrvatske radi predstavljanja aktivnosti Projekta i mogućnosti koje će poduzetnici imati tijekom faza provedbe.

Seminari će se održati u Krapini, Sisku, Bjelovaru, Požegi, Virovitici, Šibeniku, Otočcu i Puli. Zainteresiranima će na seminarima biti omogućena i prijava odnosno popunjavanje obrasca za iskaz interesa. Više informacija o seminarima dostupno je putem internetskih stranica projekta te lokalnih županijskih komora preko kojih se moguće prijaviti na seminare. Seminar za područje Istre održat će se 2. listopada, a kontakt je: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

U prva dva kruga prijava (u studenom i prosincu 2013. te u travnju i svibnju 2014. godine) više od 100 malih i srednjih poduzetnika iskoristilo je priliku te je odabrano za dobivanje besplatnih savjetodavnih usluga iz 14 različitih područja.

Savjetodavne usluge domaćih i stranih EU stručnjaka od lipnja ove godine prima 49 poduzeća odabranih u prvom krugu prijava. Individualno savjetovanje s dodatnih šezdesetak poduzeća odabranih iz drugog kruga prijava trebalo bi započeti u listopadu ove godine. Spomenuti će stručnjaci pružati savjetodavne usluge posebno prilagođene potrebama svake pojedine tvrtke u trajanju tri do četiri mjeseca.

Inače, projekt SMEPASS II sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a provodi se u okviru Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007–2013. Korisnik projekta je Ministarstvo poduzetništva i obrta. Cilj Projekta je jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz pružanje usluga visokokvalitetnog poslovnog savjetovanja. Započeo je 1. srpnja 2013. i traje do 30. lipnja 2015. godine. Vrijednost Projekta iznosi 2.978.400 eura.

Za sve ostale informacije i upite o aktivnostima Projekta molimo posjetite internetsku stranicu http://www.smepass2.eu i slobodno se obratite putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .


15.09.2014.

ALEN VITASOVIĆ ODLAZI U TAJLAND

Alen Vitasović je zabrinuo prijatelje napisavši im da odlazi i da mu je ostalo još samo 19 dana. Pjevač je objasnio da ide u Tajland.

Odlazim, ne zauvijek. Ali dugo. Zbog ljubavi nisam prije. Ljubavi prema ženi i djeci. Odlazim. Ostavljam album. Ostalo 19 dana, ovako se od prijatelja oprostio Alen Vitasović (46).

Nakon bezuspješnih liječenja od alkoholizma u bolnici istarski glazbenik okrenuo se alternativnoj medicini. Pio je kapi od borovnice s Aljaske, vozio bicikl i trčao po rodnim Orbanićima jer nije htio da ga supruga Sandra i djeca više ikad vide crvenih očiju.

- Od 1981. se bavim glazbom. Koliko je bilo bobica i sranja. Nikad nisam bio tip koji je volio bobice. Ne pušim. Volim biti s ekipom, popiti piće i odraditi gažu - kaže Alen. U Tajland ide, dodaje, odmoriti mozak, a ne kao ostali estradnjaci naslikavati se. (24sata.hr)


08.09.2014.

KRENULE PRIJAVE ZA NASTUP NA OBRTNIČKOM SAJMU ISTRE

Udruženje obrtnika Bujštine obavještava sve zainteresirane da će se 17. Obrtnički sajam Istre održati će se u Puli (montažna hala na parkiralištu „Karolina“) od 2. do 5. listopada 2014. godine (od četvrtka do nedjelje). Organizatori sajma su Obrtnička komora Istarske županije, Istarska županija, Grad Pula, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Pula, uz pokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta.

Obrtnički sajam Istre značajna je sajamska manifestacija u Istarskoj županiji, za sve one koji žele biti konkurentniji, za sve one koji žele održati postojeće poslovne kontakte i privući nove poslovne partnere te nove korisnike usluga. Ovogodišnji sajam namijenjen je prvenstveno obrtnicima i poduzetnicima - proizvođačima, te trgovcima opremom, materijalom i sirovinama za daljnju proizvodnju.

Svi zainteresirani za sudjelovanje na 17. Obrtničkom sajmu Istre, mogu se javiti u Udruženje obrtnika Bujštine osobno (Pozioi 2, Umag), na tel.: 052.741.851 ili na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .


06.09.2014.

OD PONEDJELJKA POČINJE AKCIJA "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE"

Sukladno Nacionalnom programu sigurnosticestovnog prometa, s  prvim danom nove školske godine, 8. rujna, djelatnici PU istarske započet će s provođenjem akcije "Poštujte naše znakove".

Akcija je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice onih najmlađih koji u prometu samostalno sudjeluju prvi put.

Praćenjem stanja sigurnosti u cestovnom prometu, utvrđeno je kako su tijekom prošle školske godine stradala 34 djeteta u dobi od 1 do 14 godina, od toga je šestoro djece teže ozlijeđeno, dok je 28 djece zadobilo lakše ozlijede. U svojstvu pješaka stradalo je 11 djece, 19 ih je stradalo u svojstvu putnika, a 4 su stradala u svojstvu vozača. Tijekom rujna 2013. godine za vrijeme provođenja akcije nije se dogodila niti jedna prometna nesreća u zoni škole u vrijeme dolaska/odlaska učenika u školu, u kojoj je sudjelovalo dijete.

Dosadašnja iskustva pokazala su kako su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu, bilo da se radi o prijelazu preko ulice, igri na kolniku, bilo na putu do škole ili čak kao putnici u vozilu. Trenutak neopreznosti, za najmlađe prečesto ima kobne posljedice.

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici su u suradnji sa predstavnicima nadležnih tijela za održavanje cesta izvršili pregled stanja svih prometnica i prometne signalizacije u zonama škola kako bi se do početka školske godine otklonili svi nedostaci u zonama škola (obnoviti ili zamijeniti dotrajalu horizontalu i vertikalnu prometnu signalizaciju).

Isto tako zajedno s ravnateljima, pedagozima i  učiteljima organizirati će se dvadeset minutna predavanja i razgovori s polaznicima prvih razreda osnovnih škola. Tijekom posjeta policija će podijeliti prigodni promidžbeni materijal. Glavni je cilj učenike, roditelje i učitelje upoznati s osnovnim pravilima sudjelovanja djece u prometu. Pored navedenog policija će biti nazočna na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda osnovnih škola, gdje će se roditeljima ukazati na poželjna ponašanja u prometu, jer njihova djeca najčešće oponašaju njih same, iz čega proizlazi odgovornost roditelja za pružanje vlastitog primjera učenja vezivanja sigurnosnim pojasom za vrijeme vožnje kao normalnog, a samim time dijete će prihvatiti da i ono mora  sjediti i biti vezano u dječjoj sjedalici za vrijeme vožnje

Tijekom rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave učenika prvih razreda, policijski službenici obavljat će pojačani nadzor prometa na prilaznim ulicama, te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji.

Osim preventivnih aktivnosti policija će djelovati i represivno u zonama osnovnih škola, a prvenstveno će se nadzirati brzina, nepropisno parkiranje i poštivanje obveza vozača prema pješacima na obilježenim pješačkim prijelazima.

Akcija "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE"  trajat će do kraja rujna, prenosi istarska.policija.hr


26.08.2014.

ČELNI LJUDI PLAVE LAGUNE D.D. KOMENTIRALI KUPNJU ISTRATURISTA

Kao što smo prethodno objavili (vidi članak dolje u nastavku) s današnjim danom Zagrebačka banka je sklopila ugovor o kupoprodaji Istraturista d.d. s dioničkim društvom Plava laguna.

U nastavku vam donosimo izjave čelnih ljudi Plave lagune d.d.

Neven Staver, predsjednik Uprave Plava laguna d.d.

„U Plavoj laguni smo zadovoljni dogovorom o kupnji Istraturista koji smo postigli sa Zagrebačkom bankom. Za zaključenje je još potrebno pričekati ispunjenje određenih uvjeta, između ostalih i odobrenje namjeravane koncentracije od strane Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Napori izvrsnog tima koji imamo u Plavoj laguni su se isplatili i zahvalan sam svima koji su u njima sudjelovali. Plava laguna kao jedna od vodećih turističkih kompanija Istre i Hrvatske i ovim potezom nastavlja ulagati u razvoj vlastitog poslovanja te razvoj hrvatskog turizma i Istre kao destinacije.“

Davor Lukšić, predsjednik Nadzornog odbora Plava laguna d.d.

„Iznimno smo zadovoljni i ponosni jer smo nakon dugačkog procesa postigli dogovor o kupnji kompanije Istraturist Umag d.d. Bio je to nedvojbeno veliki izazov za cijeli tim te želim izraziti iskrenu zahvalnost svima koji su bili uključeni u proces. Postizanje ovog dogovora predstavlja ključni događaj u povijesti naše Grupacije u Hrvatskoj. Prije dvadeset godina realizirali smo naše prvo ulaganje – dvadeset godina kasnije potvrdili smo našu predanost dugoročnom ulaganju u Hrvatsku i hrvatski turizam. U očekivanju dobivanja suglasnosti za namjeravanu koncentraciju od strane AZTN-a, radujemo se suradnji s timom Istraturista i grada Umaga na izgradnji snažne povezanosti i odnosa te ostvarenju još većeg doprinosa ukupnom razvoju turizma u Istri i Hrvatskoj odnosno hrvatskom gospodarstvu.“


26.08.2014.

ZAGREBAČKA BANKA PRODALA ISTRATURIST

PLAVA LAGUNA d.d., Poreč, Rade Končara 12, OIB: 57444289760, („Plava laguna“) temeljem članka 459. st. 1. Zakona o tržištu kapitala (Narodne novine 88/2008, 146/2008, 74/2009, 54/2013, 159/2013) u svrhu potpunog, točnog i istinitog obavještavanja javnosti daje obavijest da su dana 26. kolovoza 2014. godine ZAGREBAČKA BANKA d.d., Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 10, OIB: 92963223473, („Zagrebačka banka“) kao prodavatelj i Plava laguna kao kupac, sklopili Ugovor o kupoprodaji dionica („Ugovor o kupoprodaji“) trgovačkog društva ISTRATURIST UMAG, d.d., Umag, Jadranska 66, OIB: 22738374612 („Istraturist“).

Ugovorom o kupoprodaji predviđeno je preuzimanje svih dionica kojih je imatelj Zagrebačka banka, odnosno 4.349.400 redovnih dionica na ime oznake ISTT-R-A koje predstavljaju 93.04% temeljnog kapitala Istraturista. Kupoprodajna cijena za navedene dionice iznosi 120.102.000,00 eura u protuvrijednosti u kunama. Kupoprodajna cijena podložna je usklađenju u skladu s Ugovorom o kupoprodaji.

Prijenos dionica s prodavatelja na kupca uvjetovan je ispunjenjem uvjeta predviđenih Ugovorom o kupoprodaji, između ostalih i odobrenjem Zagrebačka burza d.d., stoji u obavjesti za javnost Plave Lagune d.d.


24.08.2014.

DIREKTOR ELEKTROISTRE POD ISTRAGOM ZBOG LAŽNE DIPLOME

Valter Krizmanić (57) nikada nije diplomirao elektrotehniku u Sarajevu. U HEP-u su, kažu, upoznati sa slučajem, ali stručnost svojeg direktora još uvijek provjeravaju, piše 24sata.hr

Valter Krizmanić (57) iz Labinca kraj Poreča, temeljem krivotvorene diplome inženjera elektronike, lani je odlukom Uprave HEP-a i uz utjecaj lokalne politike postavljen na čelno mjesto pulske Elektroistre. Na diplomi ima lažni broj s datumom izdavanja 19. veljače 1990. godine u Sarajevu. Na fakultetu, osim što su potvrdili da Krizmaniću nisu izdali diplomu, u studentskoj službi potvrdili su da su na Krizmanićevoj lažnoj diplomi potpisani dekan Branko Popović i rektor Ejub Mujezinović, koji u to vrijeme uopće nisu bili na tim pozicijama.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE NA 24SATA.HR


07.08.2014.

MORE U ISTRI JE IZVRSNE KAKVOĆE

Šesto ovogodišnje uzorkovanje mora na istarskim plažama koje je od 29. srpnja do 2. kolovoza proveo Zavod za javno zdravstvo Istarske županije pokazalo je da je more u Istri izvrsne kakvoće. Ukupno je uzorkovano more na 203 mjerna mjesta ili plaže, a na njih 194 ili zabilježeno je more izvrsne kakvoće. Dobra kakvoća mora za kupanje sport i rekreaciju zabilježena je na 3 mjerna mjesta dok je zadovoljavajuća kakvoća mora zabilježena na 6 mjernih mjesta. U niti jednom uzorku nije zabilježeno more nezadovoljavajuće kakvoće. U razdoblju uzorkovanja temperatura mora se kretala od 23,2 do 24,8°C. (radiolabin.hr)


05.08.2014.

NEVRIJEME S TUČOM U SJEVEROZAPADNOJ ISTRI PROUZROČILO VELIKU ŠTETU

Nevrijeme s tučom koje je u nedjelju zahvatilo sjeverozapadnu Istru prouzročilo je veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Najviše je stradala vinova loza. I dok će se pravi razmjeri štete tek vidjeti, istarski vinari već znaju kako će se ona znatno odraziti na ovogodišnji urod.

Jaka tuča veličine oraha najviše je zahvatila područje Motovuna te Bujštinu, Buzeštinu i Pazinštinu. Tamošnji poljoprivredni usjevi i vinogradi, po kojima je ovaj kraj poznat, pretrpjeli su veliku štetu. Tuča je prouzročila veliku štetu i na maslinicima, a u nekima je sa stabla otpalo i do 100 posto uroda.

Vinari i maslinari sjeverozapadne Istre, ali i općinski čelnici mjesta koje je zahvatila tuča, iduće dane provest će na terenu utvrđujući prave razmjere štete. Do srijede bi trebalo biti procijenjeno koliko je ona velika i hoće li se proglasiti elementarna nepogoda. (istramet.com)


04.08.2014.

BROJ PUTNIKA NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA NA PODRUČJU ISTRE (proteklog vikenda)

Tijekom proteklog vikenda, odnosno od 1. do 3. kolovoza, preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave istarske prešlo je 362.940 putnika, što je za 6.80% manje nego prošle godine, kada je tijekom vikenda od 2. do 4. kolovoza preko graničnih prijelaza prešlo 389.429 putnika.

IZLAZ

Proteklog vikenda na graničnim prijelazima zabilježen je izlaz 163.349 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 177.494 predstavlja smanjenje od 7,97 %

ULAZ

Što se tiče ulaza, ovoga vikenda je ušlo ukupno 199.591 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 211.935 predstavlja smanjenje za 5.82%.


01.08.2014.

NOVIGRAD –JAVNOSTI PREDSTAVLJENA IDEJNA RJEŠENJA UREĐENJA VELIKOG TRGA I PARKA NOVIGRADSKE BISKUPIJE

U organizaciji Grada Novigrada-Cittanova i Društva arhitekata Istre – Società architetti dell'Istria (DAI-SAI) u utorak 29. srpnja u prostoru na adresi u Velikoj ulici 1, kojeg je Grad nedavno ustupio mladim Novigrađanima da u njemu osmisle i kreativno provode slobodno vrijeme, a kojeg su oni potom nazvali Srcem Novigrada, otvorena je izložba radova pristiglih na Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Velikog trga i Parka Novigradske biskupije. Uz otvorenje izložbe organizirana je i javna rasprava, na kojoj su zainteresirani građani, okupljeni u solidnom broju, mogli postavljati pitanja te prenijeti svoja opažanja i sugestije vezano uz predložena idejna rješenja, s posebnim osvrtom na prvonagrađeni rad, koji bi u budućnosti trebao biti temeljem za obnovu središnjeg gradskog trga i okolnog prostora. U uvodu su se okupljenima obratili gradonačelnik Anteo Milos, gradska resorna pročelnica za prostorno uređenje Sandra Rugani Kukuljan, predsjednik natječajnog ocjenjivačkog suda, arhitekt Idis Turato, te član ocjenjivačkog suda, također arhitekt, Slavko Dakić. Dodajmo kako su uz Turata i Dakića natječajno povjerenstvo činili još gradonačelnik Milos (u ulozi zamjenika predsjednika), te arhitekti Eligio Legovich i Alma Cvitan Matticchio. Tehničku komisiju činile su arhitektice Marina Kalogjera i Vlasta Gortan, dok je uloga stručnog savjetnika povjerena povjesničaru umjetnosti Jugu Jakovčiću.

Da podsjetimo, Grad Novigrad-Cittanova je u suradnji s DAI-SAI proveo javni natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Velikog trga i Parka novigradske biskupije u povijesnoj jezgri Novigrada. Natječaj je bio otvoren od 4. ožujka do 4. lipnja ove godine. U postupku natječaja zaprimljeno je ukupno 15 natječajnih radova, od kojih 14 u roku, te jedan natječajni rad nakon roka utvrđenog pozivom na natječaj. Ukupni fond nagrada predviđen Natječajem iznosio je 140.000 kuna, od čega je 65.000 kuna namijenjeno prvonagrađenom radu, 40 tisuća drugom i 20 tisuća trećem radu, dok je preostalih 15.000 kuna predviđeno kao mogućnost za dvije otkupne nagrade, prema preporuci Ocjenjivačkog suda, po 7.500 kuna. Prva nagrada pripala je radu čiji su autori Katušić Kocbek arhitekti, autori drugonagrađenog rada su Ivan Rališ, Siniša Bodrožić i Laura Gomez Agudelo, dok je treća nagrada otišla na adresu NFO d.o.o.. Otkupne nagrade zaslužili su Skroz d.o.o. i Branko Silađin. Obraćajući se okupljenima na predstavljanju natječajnih radova, gradonačelnik Milos, zahvalio je svima koji su u protekle dvije godine radili na pripremi ovog natječaja, ali i svima koji su uložili svoje vrijeme, trud, svoje znanje, ali i emocije, kako bi ponudili svoju viziju idejnog rješenja središnjeg novigradskog trga i obližnjeg Parka Novigradske biskupije. - Zacrtali smo si da u idućih otprilike godinu dana "ispeglamo" prvonagrađeni rad, da ga koliko god to bude moguće prilagodimo potrebama ljudi koji žive i rade na tom prostoru, ali i našim gostima, turistima koji posjećuju naš grad. Svi vi koji ste večeras ovdje, kao i drugi naši sugrađani, pozvani ste i ubuduće da sudjelujete u kreiranju konačnog rješenja, poručio je Milos, dodajući: "Izgled ovog prostora koji ćemo u konačnici definirati i nadam se provesti u djelo, bit će nešto što će potom potrajati generacijama, možda i stoljećima, zato je na svima nama velika odgovornost", poručio je sindako. - Ovdje smo da svi zajedno od Novigrada napravimo još bolji i ljepši grad! U sljedećih 100-tinjak godina "preživjet" će samo gradovi koji su dovoljno ambiciozni da gradovima i ostanu, samo oni koji kvalitetno budu osmišljavali svoje javne prostore i promišljali svoje urbane arhitekture, naglasio je Idis Turato, dodajući kako smatra da upravo prvonagrađeni rad na ovom natječaju daje dobar odgovor na pitanje što bi arhitektura grada trebala sadržavati, ali i kako svaki od preostalih nagrađenih radova na ti pitanje odgovara na svoj način. Kvalitetnu i profesionalnu pripremu natječaja, te natječajni program koji je sadržavao niz detalja potrebnih autorima predloženih idejnih urbanističko-arhitektonskih rješenja, pohvalio je pak Slavko Dakić, inače i autor predgovora popratnog kataloga izložbe pristiglih radova. - Usuđujem se reći kako je nakon svojevremenog preuređenja zagrebačkog Trga bana Josipa Jelačića, popularnog Jelačić placa, ovaj novigradski primjer možda i najizazovniji u novijoj hrvatskoj povijesti, konstatirao je Dakić, koji u predgovoru kataloga među ostalim piše: "Oplemenjivanje cjeline i slijeda središnjih urbanističkih motiva grada posve opravdano i razumljivo bilo je tema ovog urbanističkog, arhitektonskog i, reklo bi se, umjetničkotvornog natječaja. Oni su naprosto na dnevnom redu obnove grada, kao što praksa Novigrada-Cittanova koji se nastoji profilirati kao "mali veliki grad", na posve drugoj razini traži potpuniju profesionalnu elaboraciju. (...) Taj senzacionalni slijed planova, ambijenata i doživljaja urbanistička je životna i energetska kičma Novigrada, kojom grad ulazi u sam svjetski vrh lijepih gradova i ugodnih boravišta u ambijentu grada na moru.


30.07.2014.

ISTARSKA ŽUPANIJA NABAVILA OPREMU ZA SPREČAVANJE ONEČIŠĆENJA MORA

Istarski župan Valter Flego jučer je, u Luci Pula, potpisao Ugovor o skladištenju opreme za sprečavanje onečišćenja mora s Lukom Pula d.o.o. Riječ je o opremi, ukupne vrijednosti 594.779,10 kn, nabavljenoj u sklopu europskog projekta HAZADR - „Jačanje zajedničkog kapaciteta za borbu protiv onečišćenja Jadranskog mora uljima te ostalim otrovnim i štetnim tvarima“.

U Istarskoj se županiji, naglasio je župan Flego, trenutno provodi 43 europskih projekata, među kojima je i iznimno značajan, „zeleni“ projekt HAZADR.

„U slučaju onečišćenja mora, moramo znati promptno reagirati za što su nam potrebni educirani ljudi i sofisticirana oprema. Upravo to je cilj ovog projekta u kojem sudjeluju partneri iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Uspostavom prekogranične mreže za prevenciju i upravljanje hitnim slučajevima želimo smanjiti rizik od onečišćenja i zagađenja Jadranskog mora“, rekao je župan dodajući kako nesreća ne poznaje granice te je zbog toga nužno djelovati zajednički.

Projekt HAZADR - „Jačanje zajedničkog kapaciteta za borbu protiv onečišćenja Jadranskog mora uljima te ostalim otrovnim i štetnim tvarima“, sufinanciran je u sklopu programa prekogranične suradnje IPA Adriatic CBC 2007 - 2013, a ukupna mu je vriejdnsot 3.123.938,69 eura. (radiolabin.hr)


28.07.2014.

PRVO JAVNO GOLF IGRALIŠTE U ISTRI

Porečko Gradsko vijeće izglasalo je Urbanistički plan uređenja golf igrališta Plava i Zelena laguna koji obuhvaća površinu od oko 70 hektara uz uvalu Molindrio, južno od Turističkog naselja Plava laguna i sjeverno od TN-a Zelena laguna te zapadno od ceste Poreč – Vrsar. Riječ je o zemljištu pretežno u državnom, a tek djelomično u vlasništvu Porečke i pulske biskupije te privatnih osoba, prekrivenom poljoprivrednom kulturom, šumom i maslinicima. Unutar zaštićenog je morskog obalnog područja i dijelom opremljen infrastrukturom. Od obale do igrališta predviđen je 20-metarski pojas za šetnicu.

Osnovna namjena prostora je javno golf igralište, koje će ujedno biti prvo takvo u Istri s pratećim građevinama i sadržajima, ali bez mogućnosti gradnje smještajnih kapaciteta. Golf igralište oblikovalo bi se na način da dio nasada maslina ostaje kao parkovna arhitektura, a dio njih bi se presadio na novu lokaciju. Igralište se sastoji od 18 polja, uz mogućnost igre dva puta na devet polja, te golf vježbališta i kratkog igrališta za vježbanje. (gradpula.com)


27.07.2014.

POLUFINALE ATP-A ODGOĐENE ZBOG KIŠE

Polufinalni mečevi odgođeni na nedjelju, finale prema rasporedu

- Karte kupljene za polufinalne mečeve i finale parova vrijede za iste mečeve i u nedjelju

Cjelodnevna kiša pomaknula je za jedan dan polufinalne mečeve 25. Vegeta Croatia Opena, koji će se odigrati u nedjelju prijepodne.

Na ATP stadionu s početkom u 10.30 sati igraju Marin Čilić i branitelj naslova Tommy Robredo, dok će u drugom meču, koji počinje u isto vrijeme, ali na Grandstandu, prvi nositelj Fabio Fognini igrati protiv Pabla Cuevasa. U finalu igre parova, koje slijedi nakon završetka meča na Center courtu, Dušan Lajović i Franko Škugor tražit će svoj prvi ATP naslov u karijeri protiv češkog para František Čermak-Lukas Rosol. Karte kupljene za navedene mečeve vrijede i u nedjelju.

Finale Vegeta Croatia Opena igrat će se prema rasporedu ne prije 20 sati na Center Courtu.


23.07.2014.

GORAN MILIĆ SNIMIO REPORTAŽU NA RAZNIM LOKACIJAMA UMAGA

Da je Umag privlačna destinacija za posjet, za priče o njemu, njegovim ljudima, kulturi i manifestacijama očito je i mišljenje popularnog cijenjenog novinara Gorana Milića, koji je u nedjelju posjetio naš grad kako bi snimio reportažu o istome za Al Jazeera Balkans.

Snimanje je započelo u jednoj slastičari u Garibaldijevoj ulici, gdje je g.Milić preispitao sve detalje i zanimljivosti vlasnika vezano za proizvodnju sladoleda, preferencije turista obzirom na njihovo porijeklo, …

Kako se g.Milić u svojoj reportaži htio dotaknuti svih najprivlačnijih tematika, tako se cijela ekipa uputila u Kempinski Hotel Adriatic na Crvenom Vrhu, kao i Golf Adriatic, gdje su snimili prizore iz hotela i okolice, kao i samog golf igrališta s 18 rupa, omiljeno mjesto igre mnogih sugrađana te domaćih i stranih turista.

Snimanje je završeno u Stella Marisu gdje se u ovom trenutku odvija 25. ATP turnir u Umagu, a koji nedvojbeno predstavlja najprivlačnije mjesto okupljanja u Hrvatskoj uopće, i to radi bogate raznolike ponude na području sporta, zabave i gastronomije. Mjesto koje nudi „sve - za sve“ na jednom mjestu.

Reportaža će biti emitirana počevši od siječnja 2015.godine, i to putem raznih stranih TV kanala. (umag.hr)


23.07.2014.

NOVIGRAD POVEĆAO KVALITETU BESPLATNIH Wi-Fi TOČAKA

Nakon što su tijekom protekle tri godine na širem području grada postavljene točke za besplatni bežični pristup internetu, ove godine povećana je njihova kvaliteta, odnosno kapacitet postojećih točaka. Isto tako, na glavnom gradskom trgu postavljena je instalacija koja goste Novigrada podsjeća na mogućnost korištenja bežičnog interneta. S projektom uvođenja sustava besplatnog bežičnog pristupa internetu započelo se prije tri godine, kada su postavljenje tri pristupne točke u strogom centru grada (Veliki trg, Gradska knjižnica, hotel Emonia), a projekt je potom nastavljen u sklopu programa Hotspot Croatia, uspostavom pet novih pristupnih točaka, koje su uz financijsku potporu Ministarstva turizma realizirane u 2013. godini. Besplatne Wi-Fi točke dobile su tada Lučka uprava, dvije lokacije u Karpinjanu, kružni tok sa sidrom na ulazu u starogradsku jezgru, te plaža u Dajli. Obzirom na veliki interes za korištenje bežičnog pristupa internetu, s investicijama je nastavljeno i u 2014. godini, te je uz financijsku potporu Ministarstva turizma povećana kvaliteta, odnosno kapacitet postojećih točaka. Ugradnjom dodatne opreme i podešavanjem sustava omogućeno je da još veći broj korisnika istovremeno može koristiti uslugu besplatnog interneta. Ovim se projektom zasigurno pridonosi jačanju turističkog imidža Novigrada i podizanju nivoa kvalitete javnih turističkih usluga i sadržaja. Zanimljivu novost predstavlja i postavljanje Wi-Fi instalacije na Velikom trgu. Riječ je o atraktivnoj crvenoj skulpturi (pomičnoj za 360 stupnjeva), uz koju se posjetitelji mogu fotografirati, a kao pozadinu imati i neku od lijepih obližnjih vizura grada. Na samoj skulpturi nalazi se i tzv. QR kod čijim se skeniranjem putem pametnih mobilnih uređaja pristupa web stranicama novigradske Turističke zajednice, te se na taj način može saznati brojne zanimljivosti o turističkoj ponudi grada, manifestacijama i drugim sadržajima.


21.07.2014.

PROTEKLOG VIKENDA U ISTRU JE UŠAO VELIKI BROJ TURISTA, NO MANJI NEGO LANI

Tijekom proteklog vikenda, odnosno od 18 do 20. srpnja preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave istarske prešlo je 374.075 putnika (ulaz i izlaz), što je za 2,42% manje nego prošle godine, kada je tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja  preko graničnih prijelaza prešlo 383.346 putnika.

IZLAZ

Proteklog vikenda na graničnim prijelazima zabilježen je izlaz 180.919 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 177.308 predstavlja povećanje od 2,04 %

ULAZ

Što se tiče ulaza, ovoga vikenda je ušlo ukupno 193.156 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 206.038 predstavlja smanjenje za 6.25%.


20.07.2014.

SVEČANO OTVOREN 61. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Svečanim programom, tradicionalnim vatrometom te projekcijom debitantskoga dugometražnog filma Darka Šuvaka “Happy Endings” jučer navečer je u pulskoj Areni otvoren Nacionalni program ovogodišnjeg 61. pulskog filmskog festivala u sklopu kojega će publika moći pogledati dvanaest dugometražnih i dvanaest kratkometražnih filmova.

Predsjednik Republike Ivo Josipović svečano je otvorio festival.

“Za neke je film najljepša i najplemenitija prevara dok su za neke filmaši mađioničari. I doista, oni u jedan veliki šešir pod zvijezdama stavljaju puno važnih mirodija a najvažnije su talent i ljubav prema umjetnosti”, istaknuo je Josipović.

Ustvrdivši kako je pulski filmski festival zapravo festival filmske publike, umjetnosti i zanata ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako će upravo novoosnovani Umjetnički savjet festivala od ove godine krenuti drugim novim koracima u razvoju hrvatske filmske djelatnosti.

“Mnogo je hrvatskih filmova prijavljenih na ovogodišnju Pulu a njih jedanaest nastalo je u nezavisnoj produkciji što ukazuje na dobro snalaženje filmskih producenata s fondovima Europske unije te sve uspješnije funkcioniranje Hrvatskog audiovizualnog centra”, istaknula je ministrica Zlatar Violić. Dodala je da “ako nešto može ispričati hrvatske priče onda su to zasigurno hrvatski filmovi” istaknuvši kako će ove hrvatske priče biti predstavljene i na drugim festivalima jer je “filmski svijet iskoračio iz granica i ušao u međunarodne prostore”.

Predsjednik Umjetničkog savjeta festivala Hrvoje Pukšec kazao je kako je osnovna zadaća tog tijela pozicionirati pulski filmski festival na međunarodnoj sceni.

O najboljemu hrvatskom filmu odlučivat će međunarodni ocjenjivački sud u kojemu će biti producentica Amra Bakšić-Čamo iz Bosne i Hercegovine, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić i redatelj Antonio Nuić iz Hrvatske te filmski kritičar “The Hollywood Reportera” Nick Holdsworth iz Velike Britanije. (narod.hr)


17.07.2014.

ROVINJ UVRŠTEN NA LISTU NAJROMANTIČNIJIH MJESTA ZA ODMOR

Rovinj je uvršten na najnoviju CNN-ovu listu najromantičnijih mjesta za odmor. Time se našao u društvu argentinske Mendoze, Helsinkija, Rige iz Jamajke, američkog Beaver Creeka, talijanskog jezera Garda te Balija i Guanacastea. Riječ je o gradu koji je svoj romantični život započeo na otoku čiji je skučeni prostor uvjetovao gradnju zbijenih kuća, uskih ulica i malenih trgova, još i danas nedirnutih modernim urbanizmom. To je mjesto koje pruža nebrojene mogućnosti – šetnje prekrasnom prirodom, bavljenje sportskim i rekreacijskim aktivnostima, jedrenjem, ronjenjem, climbingom, biciklističkim vožnjama, zatim otkrivanje skrivenih ljepota, kulturnih starina, arheoloških nalazišta, kulinarskih specijaliteta, a sve to povezano boravkom u visokokvalitetnim hotelima, turističkim naseljima i kampovima koji pružaju brojne mogućnosti za ugodan odmor, uživanje u blagodatima wellnessa, poslovne susrete i sportske aktivnosti.

Romantičan i tajanstven, ali isto tako i pun mogućnosti za nezaboravni provod, Rovinj postaje i ostaje grad u kojeg se poželiš vratiti.

Dubrovnik je divan, ali mi smo oduševljeni manje poznatim Rovinjem na sjeveru zemlje. Na rovinjskoj tržnici kupujte divlje šparoge, tartufe i svježu morsku hranu, a potom možete otići na izlet na Zlatni rt nedaleko od starog grada – piše, među ostalim, Emma Sloley u članku o restoranima i vrhunskoj hrani.


15.07.2014.

MANCHESTER CITY PONOVNO NA PRIPREMAMA U NOVIGRADU

Nogometna akademija Manchester City Footbal Cluba (MCFC), jednog od najboljih klubova na svijetu, recentnog osvajača naslova prvaka u engleskom Premiershipu, jednoj od najjačih svjetskih nogometnih liga, po drugi puta kao mjesto svojih priprema odabrala je Novigrad. Mlađe selekcije MCFC-a u Novigradu borave od 13. do 23. srpnja, a na čelu stručnog stožera koji predvodi mlade igrače kao i prošle godine bit će Patrick Vieira, nekada veliko nogometno ime i legendarni francuski nogometaš, danas voditelj omladinskog pogona MCFC-a. - Vraćamo se na isto mjesto, jer sadržaji koje smo imali prošle godine bili su sjajni, način na koji su se ljudi brinuli o nama bio je fantastičan, a i smještaj je jako dobar. Cijela ta prošlogodišnja turneja bila je vrlo uspješna i nije bilo razloga da se ne vratimo i ne doživimo isto iskustvo, izjavio je Patrick Vieira. Jason Wilcox, trener U-18 momčadi Cityja, također je pun riječi hvale za dio priprema kojeg su članovi MCFC akademije proveli u Novigradu: „Putovanje prošle godine bilo je fantastično, jedno od najboljih koje sam doživio kao igrač ili trener. To je idealna okolina za stvaranje odnosa među igračima, jer izmijenili smo momčad u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, prilika mi je to da surađujem s Vieirom, da probamo još bolje uigrati momčad koja će igrati u juniorskoj Ligi prvaka.“ U okviru priprema u Novigradu će do 23. srpnja boraviti 50-tak nogometaša i 30 članova stručnog stožera MCFC-a. Vieira i njegovi suradnici pripremat će pritom dvije momčadi, juniorsku i U-18, koje će u tom razdoblju odigrati i nekoliko pripremnih utakmica. Međusobnu utakmicu dvije MCFC selekcije odigrat će 16. srpnja, dok su za 19. srpnja dogovorene utakmice protiv Selekcije Istre (10.30 h) i slovenske Gorice (19 h), a tri dana kasnije suparnici su im srbijanski Čukarički (10.30 h) te HNK Rijeka (19 h). Ulaz na sve utakmice je besplatan.


15.07.2014.

NAJBOLJA TENISAČICA NA SVIJETU SERENA WILLIAMS BORAVI U NOVIGRADU

Pomalo nestvarnom čini se vijest kako u Novigradu ovih dana boravi najbolja tenisačica na svijetu, trenutačni broj 1 na WTA listi najboljih svjetskih igračica, ali – po ostvarenim rezultatima – i jedna od najboljih svih vremena, Serena Williams. No vijest je stvarna i istinita, a Serena će svoj dvotjedni boravak u Novigradu iskoristiti za odmor, ali i pripreme za skorašnji nastup na US Openu. U Novigrad je najbolja svjetska tenisačica stigla zaslugom njezina bliskog suradnika, dugogodišnjeg sparing-partnera Saše Bajina, koji je dobar dio djetinjstva proveo u Novigradu, gdje su mu živjeli baka i otac, a gdje je učinio i prve teniske korake. Saša se potom nerijetko vraćao u Novigrad, ovdje provodio dio svojega odmora, a ovoga puta sa sobom je doveo i „šeficu“ Serenu, kako bi iz prve ruke upoznala prirodne ljepote i sve druge atribute kojima se Novigrad i Istra mogu pohvaliti. Inače, Serena Jameka Williams američka je tenisačica, trenutačni broj 1 na WTA listi najboljih svjetskih igračica. Također je bivša prva igračica svijeta u konkurenciji parova. Olimpijska je pobjednica iz Sydneya 2000., Pekinga 2008. te Londona 2012. godine (pojedinačno i u konkurenciji ženskih parova). Sestra je Venus Williams, također uspješne tenisačice, a sestrinsko je suparništvo jedno od najvećih u teniskom svijetu. U dosadašnjoj karijeri Serena je osvojila 77 WTA naslova, od toga 55 u pojedinačnoj konkurenciji i 22 u igri parova. Ima osvojena sva četiri Grand Slam naslova u obje konkurencije; s ukupno 32 Grand Slam naslova (17 pojedinačno, 13 u igri parova i dva u mješovitim parovima) najuspješnija je od aktivnih igračica. Također, po broju pojedinačnih Grand Slam naslova četvrta je u Open eri. Uspješnije od nje su Steffi Graf s 22 naslova, te Chris Evert i Martina Navratilova s po 18 titula. U razdoblju od lipnja 2002. do siječnja 2003. bila je vlasnica sva četiri Grand Slam naslova. Osvajanjem zlatne olimpijske medalje jedna je od rijetkih koja je osvojila Golden Slam. Na prvo mjesto WTA ljestvice Serena je prvi put zasjela 8. srpnja 2002., zahvaljujući impresivnim nastupima na turnirima te godine te osvajanju Roland Garrosa i Wimbledona. Dana 5. travnja 2008. osvojila je po peti puta u karijeri Masters turnir u Miamiju, čime se izjednačila sa Steffi Graf. U veljači 2013. vratila se na prvo mjesto WTA ljestvice, čime je, s navršenom 31 godinom, postala najstarija igračica na vrhu (prijašnji je rekord držala Martina Navrátilová s 30 godina).


15.07.2014.

JUČER U PULI 50-AK INTERVENCIJA VATROGASACA

U Puli je jučer, od 6 do 10 sati, padala obilna kišom praćena grmljavinom koja je prouzročila poplave te stvorila prometni kolaps.

Automobili su se probijali kroz vodu, a "zaplivao" je i novi kružni tok u Šijani. Po ulicama su iskakali šahtovi, promet je bio potpuno blokiran, a prema podacima regionalnog meteorološkog portala Istramet na meteorološkoj postaji u Boriku u tri sata je palo 149 mm kiše.

Potopljeno je bilo središte grada, a prema podacima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića osam ekipa vatrogasaca na terenu ispumpavala je podrume i druge prostore stambenih kuća. Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su imali oko 50 intervencija.


14.07.2014.

DRASTIČAN PAD PROMETA PUTNIKA NA ISTARSKIM GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Tijekom protekloga vikenda, odnosno od 11. do 13. srpnja preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave istarske prešlo je 293.185 putnika (ulaz i izlaz), što je za 19,78% manje nego prošle godine, kada je tijekom vikenda od 12. do 14. srpnja  preko graničnih prijelaza prešlo 365.497 putnika.

IZLAZ

Ovog vikenda na graničnim prijelazima zabilježen je izlaz 138.229 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 167.093 predstavlja smanjenje 17,27%

ULAZ

Što se tiče ulaza, ovoga vikenda je ušlo ukupno 154.956 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 198.404 predstavlja smanjenje 21,90%.


11.07.2014.

UMAG SPREMAN ZA JUBILARNI 25. ATP TURNIR

Pripreme za 25. Vegeta Croatia Open u samoj su završnici. Odlične igre Marina Čilića na upravo završenom Wimbledonu, kao i vrlo dobra forma njegovih glavnih konkurenata, najavljuju uzbudljive mečeve na umaškim terenima.

Ulazak u četvrtfinale, u kojemu je tijesno izgubio od kasnijeg pobjednika Novaka Đokovića, potvrđuje da je Čilićeva forma u snažnom usponu i da je spreman ponoviti uspjeh iz 2012. godine, kada je kao drugi hrvatski igrač u povijesti umaškog turnira osvojio naslov pobjednika.

„Marin je uvijek jako dobro igrao u Umagu, jer se ovdje osjeća kao kod kuće. Konkurencija je kao i svake godine izrazito jaka stoga vjerujem da će biti jako puno zanimljivih mečeva. Tommy Robredo je u Wimbledonu došao do četvrtog kola, gdje ga je zaustavio Roger Federer. Dolgopolov i Fognini također su imali dobre nastupe na Wimbledonu, tako da sada u ždrijebu Umaga imamo četiri igrača iz Top 20“, kaže direktor turnira Vanja Božičković.

Iako je i vrhunski tenis sasvim dovoljan razlog za dolazak u Umag, jubilarni 25. Vegeta Croatia Open nudi ove godine još mnogo više. Jubilej će biti obilježen atraktivnim egzibicijskim mečom četvorice nekadašnjih šampiona – Gorana Ivaniševića, Thomasa Mustera, Henrija Lecontea i Mansoura Bahramija – koji se igra 19. srpnja na ATP stadionu, odmah nakon svečanog otvorenja turnira.

Bogat je i prateći program turnira. Tu je ponovno, po peti put, Istria Gourmet Festival, manifestacija koja na jednom mjestu okuplja sve najbolje što daje plodna istarska zemlja. Najugledniji istarski vinari, tartufari, maslinari i kuhari deset će dana u četiri zone posjetiteljima Umaga pružati užitke za sva osjetila.Uz vrhunski tenis i gourmet program, jubilarni 25. Vegeta Croatia Open donosi i više od 100 sati uzbudljivog glazbenog i zabavnog programa. Glazbeni program ATP Party Nights otvorit će ove godine Hladno pivo, a odličnu zabavu jamče i nastupi Gustafa, Luke Nižetića, grupe Nola, Natali Dizdar i The Frajli iz Novog Sada. Ove godine po prvi puta se održava Summer Sensation party, show u trajanju od 4 sata u kojem nastupaju svjetski DJ-i, plesači, akrobati i profesionalni umjetnici s Ibize. Ulaz na glazbena događanja je slobodan.

Istria Gourmet Festival se s 4 restorana, 15 vinara, ponudom pršuta, tartufa i sireva pozicionirao kao važano mjesto predstavljanja ponude biranih istarskih proizvođača, ali i kao sadržaj koji pored tradicionalnog zabavnog programa sa 100 sati glazbe, umaški teniski turnir oblikuje u cjelovitu turističku manifestaciju“, ističe Arlen Brozić, direktorica Izvršnog odbora turnira.


09.07.2014.

UMAG -OTVORENI RADOVI NA IZGRADNJI PRETOVARNE STANICE

Danas su u Umagu ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Mȕller zajedno s gradonačelnikom Grada Umaga, Vilijem Bassaneseom, otvorili radove na izgradnji pretovarne stanice „Donji Picudo“. Radi se o investiciji od preko 13 milijuna kuna od kojih je 80% dobiveno od bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Preostali dio iznosa investicije od 20%, odnosno 2.624.397 KN, snosi komunalno poduzeće „6.Maj“ d.o.o. Umag.

Izgradnjom pretovarne stanice uvodi se potpuno novi sustav procesa prikupljanja i gospodarenja otpadom na području Umaga, Buja, Novigrada, Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja.

Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom smanjit će se količina otpada na odlagalištima, a povećati reciklaža. Otpad se više neće kao do sada odlagati i u najboljem slučaju samo prekriti zemljom, već će se korisne sirovine poput stakla, PET-a, metala, odvajati, ponovno koristi, vratiti u industriju. To će rezultirati povećanjem razine zaštite okoliša, kvalitete života stanovnika, te otvaranjem mogućnosti za razvoj gospodarstva u sektoru gospodarenja otpadom i reciklaže.

Izgradnja pretovarne stanice je uvjet za funkcioniranje „Kaštijuna“, regionalni centar za gospodarenja otpadom. Realizacija projekta planirana je za prosinac 2014.godine. Nakon stavljanja u potpunu funkciju Kaštjuna, zatvara se odlagalište komunalnog otpada „Donji Picudo“.  Po završetku rada deponije krenut će se u sanaciju postojećeg odlagališta. (umag.hr)


08.07.2014.

GRAD NOVIGRAD DONIO ODLUKU O SUFINANCIRANJU UDŽBENIKA SVIM OSNOVNOŠKOLCIMA

Na 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Novigrada-Cittanova donesena je odluka o sufinanciranju udžbenika prema modelu koji se provodio i prethodne godine. To znači da će Grad u idućoj školskoj godini financirati kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima (obzirom da odlukom nadležnog ministarstva dosadašnji udžbenici više ne vrijede, već se u cijelosti moraju kupiti novi), a u cijelosti će se sufinancirati i prijevoz srednjoškolaca, tj. razlika u cijeni prijevoza koju ne podmiruje Istarska županija.


08.07.2014.

GRAD UMAG U ŠKOLSTVO ULAŽE DODATNIH 7,5 MILIJUNA KUNA

Nekoliko dana unazad održana je konferencija za medije na kojoj su čelni ljudi grada Grada Umaga predstavili nabavu besplatnih udžbenika, strategiju ulaganja u školstvo i kapitalna ulaganja.

Grad Umag od 2010. godine osigurava besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola.

Obzirom na odluku Ministarstva za narednu školsku godinu kojom su svi obvezni udžbenici izmijenjeni, Grad Umag je za 2014. godinu osigurao dodatna sredstva od ukupno 600.000,00 kuna. Time Grad Umag pomaže učenicima svih razreda umaških osnovnih škola, kojih je 960. Osim učenika umaških osnovnih škola s prebivalištem na području Umaga, pravo na sufinanciranje imaju i učenici s prebivalištem na području Umaga, a koji su upisani u osnovne škole susjednih gradova: Buja, Novigrada i Brtonigle.

Grad Umag je za djelatnost osnovnog obrazovanja iznad minimalnog standarda za 2014. godinu, osigurao 4.247.112,00 kuna. Iz ovih je sredstava Grad Umag osigurao plaće za dodatnih 10 učitelja koji rade u produženom boravku, od kojih i po jedan pomoćnik u nastavi, logoped i pedagog, a na koje Grad Umag izdvaja 935.000,00 kuna.

Od 2009. godine Grad Umag sustavno ulaže značajna financijska sredstva u podizanje standarda u školsko obrazovanje. Započeta su ulaganja u područne škole u Bašaniji, Babićima i Juricanima. Nadalje, predstoje nam dodatna ulaganja u školu u Petroviji, Murinama i Kmetima. Kako bi osigurao visok standard na području školstva, Grad Umag ove godine ima u planu izgraditi potpuno novi školu u Petrovji na mjestu postojeće, za što je predviđen iznos od oko 3.000.000,00 kuna.

A da je i samo zdravlje umaških predškolaraca i učenika za Grad Umag jedan od bitnijih stavaka, dokazuje i uvođenje HACCP sustava u njihove ustanove, čime se daje naglasak na zdravu prehranu u životnoj dobi kada je ona preduvjet za kvalitetan razvoj tijela i uma. U tijeku je uvođenje i centralizirane javne nabave namirnica za sve ustanove u vlasništvu Grada Umaga. Osim toga, Grad Umag već godinama sustavno sufinancira besplatni prijevoz svih učenika do dislociranih školskih ustanova. (umag.hr)


08.07.2014.

PREDSTAVLJENA STRELJAČKA AKADEMIJA KOJU ĆE VODITI GIOVANNI CERNOGORAZ

Streljačka akademija - škola za gađanje letećih meta discipline trap - koju je pokrenula Talijanska unija, prva takve vrste u Hrvatskoj, službeno je predstavljena na streljani Alpina Streljačkog društva Gusar u Bužiniji.

Akademija će s radom započeti u rujnu, a otvorena je za sve mlade koji žele naučiti ovu sportsku disciplinu, od 12 godina starosti nadalje. Polaznici će učiti od vrhunskog učitelja - novigradskog zlatnog olimpijca Giovannija Cernogorza, upravo na mjestu gdje se i on priprema za natjecanja. Bit će tu i treneri - Giovannijev otac Valter, jedan od osnivača Gusara, koji je svog sina šampiona uveo u streljaštvo, te kondicijski trener talijanske streljačke reprezentacije za trap Fabio Partiggiani.

Ideja za akademiju nastala je nakon susreta Giovannija i predsjednika Talijanske unije Furija Radina, koji je prije više od godinu dana potaknuo novinar i urednik talijanskog programa Radio Pule Valmer Cusma. Kako je istaknuo predsjednik Izvršnog vijeća TU-a Maurizio Tremul, inicijativa je ostvarena sredstvima talijanske vlade, a značajnu podršku daju Narodno sveučilište iz Trsta, Grad Novigrad-Cittanova, Istarska županija i novigradska Zajednica Talijana, uz sponzorstvo talijanske tvrtke Beretta. Desetak mladih već trenira od prošlog tjedna, a škola službeno otvara vrata u rujnu, pri čemu se još razmatra hoće li polaznici plaćati upisninu.

- Ponosan sam što ću ovdje moći prenijeti mladima sve bitne vrijednosti sporta. Streljaštvo je sportska disciplina koja iziskuje ne samo fizičku spremnost, već je bitno razvijati i mentalnu disciplinu, kazao je Giovanni Cernogoraz, obračajući se uzvanicima na predstavljanju Akademije.


02.07.2014.

SLUŽBENO SE OTVARA PRVA PLAŽA ZA NOĆNO KUPANJE U ISTRI

U subotu, 5. srpnja, otvara se službeno prva plaža za noćno kupanje u Istri. Plaža će biti smještena U Fažani ispred srušene tvornice “Badel” uz veliki parking koji će pridonijeti ugodnijem pristupu plaži i samom noćnom kupanju. Na plaži se nalazi beach bar koji će na raspolaganje svim kupačima (uz konzumaciju pića) besplatno od 20 do 02 sata svakodnevno davati ležaljke na korištenje.

Plažu će službeno otvoriti načelnica Općine Fažana i saborska zastupnica Ada. (gradpula.com)

 

 


 

TV PROMIDŽBA

Baner

SLUŠAJ ONLINE

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠ  FACEBOOK  PROFIL

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU