Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3

Top vijesti s područja Istre


24.03.2015.

NA PODRUČJU BUJA SE GRADI „PARENZANA FRIENDLY CENTAR“

U Tribanu se vrši rekonstrukcija stare škole s prenamjenom u Centar za bicikliste, pješake i planinare.

Investitor je Grad Buje, a investicija iznosi cca 1.900.000 kn.

Projekt se financira sredstvima iz EU programa IPA Slovenija-Hrvatska, a sufinanciraju ga Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarska županija i Grad Buje.

Predviđeni završetak radova je 30.06.2015. (buje.hr)


22.03.2015.

OD SUTRA NA TELEVIZIJI KRIMI SERIJA S RADNJOM U ISTRI

Gledatelje Hrvatske televizije od ponedjeljka 23. ožujka na HRT1 od 21 h čeka novih deset epizoda druge sezone uspješne dramske serije Počivali u miru. Radnja serija događa se u Istri, a snimana je u Agroturizmu Ograde u Katunu Lindarskom, koji je za ovu prigodu postao stancija Krizman, te Puli, Draguću, Gračišću i Plominu.

U seriji, između ostalih, glume: Judita Franković, Goran Navojec, Anita Car i Romano Soršak.


20.03.2015.

AQUAPARK ISTRALANDIA KREĆE U PROŠIRENJE I REKONSTRUKCIJU

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) odobrila je Aquaparku Istralandia jamstvo od 7 milijuna kuna za projekt proširenja i rekonstrukcije tog vodenog parka.

"Jamstvo HAMAG BICRO-a uvelike je pomoglo ostvarenju našeg poduzetničkog pothvata, odnosno proširenja i rekonstrukcije prvog otvorenog vodenog parka u Hrvatskoj. Iako poslujemo tek godinu dana, presudna nam je bila potpora Agencije, koja je odmah prepoznala naš projekt te jednostavno, stručno i brzo preuzela određeni rizik projekta, što je u konačnici rezultiralo odobrenjem kredita od strane HBOR-a", izjavio je Silvio Kraljević, voditelj Aquaparka.

Plan investitora je u budućnosti Istralandiu razvijati kao tematski park koji će se sa sadašnjih osam hektara površine, proširiti na 21 hektar. Sezonski rad bit će zamijenjen cjelogodišnjim poslovanjem s ciljem izgradnje Aquaparka kao kultnog istarskog centara zabave i razonode, u kojem se planira zaposliti još oko 250 djelatnika.

Trenutno se radi na projektima novih tobogana, a iduće sezone u funkciji će biti i amfiteatar s 500 mjesta te će se uvesti program noćnog kupanja. (poslovni.hr)


19.03.2015.

POREČKA HITNA POMOĆ DODATNO ZAPOŠLJAVA MEDICINSKO OSOBLJE I NJEGUJE VLASTITI NADSTANDARD

Ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč tijekom turističke sezone 2015. godine, u razdoblju od 1. lipnja do 30.rujna, potpisali su danas, 19. ožujka u Maloj vijećnici gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Ksenija Družetić – Božić. Potpisivanju su prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš i voditelj ispostave Hitne medicinske pomoći Poreč dr. Davorin Stipić.

Gradonačelnik je tom prigodom napomenuo da dodatno zapošljavanje radnika omogućuju turističke firme Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra, a riječ je o ugovoru vrijednom 260.000 kuna, iznos koji će uplatiti u proračun Grada Poreča – Parenzo, raspoređen prema broju noćenja koje tvrtke ostvaruju na području grada. Tako će Valamar Riviera u navedenom iznosu sudjelovati sa 42 posto, Plava laguna sa 38 i Maistra sa 20 posto.

– Znamo da je turizam naše osnovno strateško gospodarsko opredjeljenje. Jedan od bitnih čimbenika koji dovodi goste u jednu destinaciju je i sigurnost kada je u pitanju zdravlje naših gostiju koji borave na području čitave Poreštine. Stoga se u ime svih građana, i svoje, zahvaljujem na ovakvoj društvenoj odgovornosti i vjerujem da će takvih akcija biti još, zaključio je Štifanić i zahvalio se turističkim tvrtkama.

Dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš rekla je kako Grad Poreč već nekoliko godina njeguje vlastiti nadstandared hitne medicinske pomoći koji je iznad državnog standarda i nadstandarda kojeg razvija Županija za sve ispostave Istre. Stoga Poreč ugovara osnovni nadstandarad sa Istarskom županijom i još dva vlastita lokalna nadstandarada, isključivo  za rad ispostave HMP Poreč direktno sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije. Ugovor za dodatno ekipiranje porečke ispostave HMP van turističke sezone tijekom 2015. potpisan je neposredno pred Novu godinu, a ugovor za ljetni nadstandard je upravo potpisan. Dodala je kako je Grad Poreč, kao specifična i angažirana destinacija, prepoznao spašavanje života kao prioritet nad prioritetima u zajednici, te vlastitom angažiranošću i suradnjom sa sustavima javnog zdravstva kontinuirano radi na stvaranju zajednice bez rizika u Poreču.

- Hrvatski standard za područje Poreča je jedan tim hitne medicine kroz 24 sata i tijekom čitave godine. Ono što je ugovoreno kao nadstandard Istarske županije, u kojem financijskim sredstvima sudjeluju svi gradovi i općine Istarske županije, to je nadstandard Županije, koja je omogućila da vrata budu otvorena u svim našim ispostavama zavoda za hitnu medicinu. No, u gradu Poreču se standard podigao iznad redovnog standarda Županije već drugu godinu zaredom i time omogućio da u ljetnom periodu imamo dvije kompletne ekipe T1 s liječnikom, tehničarom i vozačem na raspolaganju kroz 24 sata, tj. još višu razinu od onoga što imamo na nivou ispostava Istarske županije. U zimskoj sezoni u Porečkoj ispostavi sufinancira se tim T2 koji čine medicinska sestra, tehničar i vozač u noćnoj smjeni. Za ljetnu sezonu, ova financijska sredstva koja su danas predstavljena, uz nadstandard Županije, te uz sredstva koja očekujemo da ćemo dobiti od Ministarstva turizma, a dobivamo ih već nekoliko godina za redom i unutarnjom preraspodjelom unutar Zavoda omogućujemo da u Poreču od 1. lipnja do 30. rujna, imamo dvije ekipe, dva Tima T1, liječnik tehničar i vozač, kroz 24 sata, kroz sva četiri ljetna mjeseca, kada je prisutnost gostiju najveća, kazala je Družetić – Božić. Istaknula je i  veliki napor same ispostave Poreč u cijeloj ovom sustavu, koji na kraju odrađuje cijeli posao ne terenu.

– Poreč već nekoliko godina njeguje nadstandrard u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu, a u narednom periodu s njima i Gradskim društvom Crvenoga križa radit ćemo na opremanju naše zajednice s automatskim vanjskim defibrilatorima, koji pospješuju postotak preživljavanja unesrećenih do dolaska hitne, dodala je Basanić Čuš. Ovaj su plan potvrdili i gradonačelnik Štifanić i ravnateljica Družetić – Božić, napomenuvši da je konačan cilj ostvariti mrežu mobilnih jedinica opremljenih defibrilatorima koje će unutar 10 minuta moći pomoći unesrećenima.

Dodala je kako se u Istri samo gradovi Poreč i Labin uključuju s financiranjem nadstandarda iznad onoga dogovorenog s Istarskom županijom, a jedino u Poreču u četiri ljetna mjeseca tijekom 24 sata dežuraju dva tima T1, pri čemu jedan osiguran lokalnim sredstvima. Takav sustav ostvaren je i u Umagu, ali temeljem nadstandarda koji propisuje Istarska županija i u Puli koji je propisan po standardu Republike Hrvatske.


17.03.2015.

OPRTALJ GUBI 600 000 KUNA

Općina Oprtalj jedna je od osam istarskih jedinica lokalne samouprave koja je od ove godine izgubila status područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja. Što takav gubitak predstavlja za daljnji razvoj Općine zanimalo je istarskog župana Valtera Flega, koji se jučer susreo s načelnikom Aleksanderom Krtom i suradnicima. Načelnik Krt kazao je da će zbog novih zakonskih izmjena Oprtalj u iduće dvije godine izgubiti oko 600 tisuća kuna, a dodatni udar na njihov proračun predstavlja i nova Vladina mini porezna reforma.

„Novi sustav ocjenjivanja razvijenosti je nepravedan te će u velikoj mjeri određivati budući razvoj i projekte unutrašnje Istre“, naglasio je župan Flego. (istarski.hr)


05.03.2015.

POBJEDA GRAĐANA IZ ISTRE: SUD PROGLASIO KAMATE KREDITA U EURIMA I ŠVICARCIMA NIŠTAVIMA

Udruga Franak na svojoj službenoj Facebook stranici objavila je kako je Općinski sud u Labinu presudio protiv OTP banke u slučaju dva ugovora s valutnom klauzulom u eurima i jednog ugovora u švicarskim francima, proglašavajući kamatu ništetnom.

Iz Udruge su poručili kako zbog sigurnosti stranaka u postupku trenutačno nisu u stanju otkriti više detalja. (index.hr)


04.03.2015.

RED BULL AIR RACE OPET DOLAZI U ISTRU

Na radost svih obožavatelja zrakoplovstva, Hrvatska je ponovno u kalendaru Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva, najavili su to danas u Salzburgu čelni ljudi najbržeg motosporta na svijetu. Treća utrka Svjetskog prvenstva 2015. održat će se u Rovinju 30. i 31. svibnja. Rovinj je u kalendaru prvenstva zamijenio Soči, gdje je utrka zbog organizacijskih i financijskih poteškoća otkazana.

Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo u 2015. će imati osam utrka. Prva je u veljači tradicionalno održana u Abu Dhabiju, a u tijeku su pripreme za drugu, čiji je domaćin Japan. Nakon Rovinja (30. i 31. svibnja) slijede Budimpešta (4. i 5. srpnja), Ascot (15. i 16. kolovoza), Spielberg (5. i 6. rujna), Fort Worth (26. i 27. rujna) i Las Vegas (17. i 18. listopada).

Prisjetimo se, Red Bull Air Race prošle je godine po prvi put održan u Hrvatskoj, gdje je u travanjskom vikendu Rovinj posjetilo preko 50 tisuća posjetitelja, koji su imali priliku vidjeti kako najbrži motosport današnjice vlada rovinjskim nebom. Slavio je Austrijanac Hannes Arch, kojeg je s tribina bodrilo nekoliko tisuća Austrijanaca. (gradpula.com)


04.03.2015.

ISTRA SE POZICIONIRA KAO PREKRASNA WEDDING DESTINACIJA

Turistička ponuda Istre iz godine u godinu sve je bogatija i sadržajnija, a dodatni iskorak u promociji Istra sada želi učiniti pozicionirajući se i kao prekrasna wedding destinacija, jer za to postoji veliki potencijal, posebno u razdoblju pred i posezone te kod gostiju više platežne moći. Izvrstan gourmet segment, raznovrsna wellness ponuda, vrhunski smještajni kapaciteti i naravno idilične lokacije diljem poluotoka, odlična su podloga za organizaciju savršenog vjenčanja u bilo kojem kutku Istre, stoji u priopćenju.

S tom je namjerom Turistička zajednica Istarske županije, kao dio ovog razvojnog projekta, pokrenula zasebnu rubriku na svojim web stranicama posvećenu isključivo weddingu. Za organizaciju vjenčanja, osim većih stavki, potrebno je pripremiti i uskladiti mnoštvo malih detalja koji svaku od ovih posebnih prigoda čine posebnom.

Wedding rubrika pokrenuta je upravo s ciljem da predstavi sve informacije na jednom mjestu, na kojem će svi zainteresirani, mladenci ili organizatori, moći pronaći sve što im je potrebno za organizaciju nezaboravnog događaja u Istri. (limun.hr)


02.03.2015.

UMAG I BUJE POVEZANI VOLONTIRANJEM

U okviru projekta „Razvoj volonterstva u Istri – Umag i Buje povezani volontiranjem“, Grad Umag aktivno potiče sudjelovanje u ciklusu edukacijsko – motivacijskih radionica za mlade o volonterstvu i  aktivnom građanstvu. Tako je dana 27. veljače 2015. godine započela jedna od važnijih aktivnosti projekta koju provode Elvis Fekete, voditelj ureda Volonterskog centra Istra i Ana Pelko, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Buje,  u ulozi edukatora i izvoditelja projekta.

U opuštenom druženju i izuzetno fokusiranom radu na promišljanju volonterstva u zajednici, trideset i troje srednjoškolaca i srednjoškolki koji su se prijavili na edukaciju razgovaralo je o mogućnostima za volontiranje u zajednici, važnosti uključivanja građana u razvoju društva i o pozitivnim učincima volontiranja na razvoj osobe. Voditelji su sudionicima predstavili zakonski okvir o volonterstvu u Republici Hrvatskoj, modele evaluiranja i valoriziranja volonterskog rada u zajednici i dobrobiti volontiranja za samog volontera, ali i za zajednicu u kojoj djeluje. Mladi su sudionici upoznali voditelje s motivacijom za volontiranje, a svoje kolege koji se tek spremaju za svoje prvo volontersko iskustvo, primjerom pozvali da i sami propitaju svoju ulogu u društvu. Sudionici su pokazali značajnu socijalnu osjetljivost i već u prvoj fazi edukativnog ciklusa predložili desetke hvalevrijednih inicijativa na kojima se žele aktivirati.

Projekt predviđa okupljanje svih 50 polaznika radionica u zajedničko planiranje javne volonterske akcije koju će uz mentorstvo voditelja osmisliti i organizirati sami mladi, a uz mentorstvo voditelja projekta i provesti u svibnju, 2015. godine, za vrijeme trajanja nacionalne kampanje promocije volonterstva „Hrvatska volontira“. Projekt za cilj ima poticanje volontiranja mladih, povećanje broja volontera i organizatora volontiranja, podizanje kvalitete rada organizacija s volonterima te promicanje volonterstva u Istri, a osobito na području Umaga i Buja, a osim ove edukativne aktivnosti za srednjoškolce predviđa i informativne susrete s mladima iz osnovnih škola u Umagu, organiziranje volonterskih aktivnosti za mlade u organizacijama koje žele posjetiti i edukaciju za koordinatore volontera koja je predviđena za ožujak 2015. (umag.hr)


01.03.2015.

POREČANKA PROŽIVJELA PAKAO U PULSKOJ BOLNICI

Gabrijela Fatorić iz Poreča jedva je preživjela salmonelu. Nakon što je kupila zamrznuti rižoto kao gotovo jelo, pripremila ga i pojela, počeli su problemi. Završila je na Hitnoj u Poreču, gdje su joj rekli da ima prolaznu virozu, dali su joj injekciju i poslali je kući. Vratila se doma, a kako joj je postajalo sve gore, bol nije prestajala, kao ni temperatura, odlučila je ići u pulsku bolnicu. Tamo ju je dočekao pakao.

"U bolnici čekam, savijam se od bolova da bi nakon pola sata izašla sestra i rekla da smo u krivoj bolnici te da moramo na zaraznu. Krećemo na zaraznu, voze me roditelji. Bolovi su sve jači, temperatura 39,5. Dolazimo na zaraznu, čekamo pola sata nitko ne dolazi, na kraju nas doktorica jedna prima. Nakon što mi je popipala stomak kaže mojoj majci da ostanem par sati na infuziji, a možda i do sutra ujutro jer nije ništa ozbiljno. Doktorica govori da je vjerojatno viroza iako mi nešto govori da nije, da osjećam neku neopisivu bol koja ne prestaje", napisala je Gabrijela Fatorić u pismu kojeg je objavila na svom Facebook profilu.

Na kraju je u bolnici ostala 10 dana. Sa zaraznog su je premjestili na kirurgiju.

"Kad su me na nosilima donijeli u šok sobu na kirurgiji, ostavili su me kao štakora da umrem na otvorenom balkonu bez pokrivača, sa infuzijom u ruci, 40 temperaturom i jakim bolovima. Nakon dva sata vode me na ultrazvuk gdje mi govore da imam zadebljanje crijeva, ništa strašno. Ja cijelo vrijeme umirem od bolova, ponestaje mi snage. Vraćaju me na kirurgiju gdje čekam još dva sata, novi pacijenti dolaze i odlaze svima se pruža njega, a mene su ostavili iza zastora i nitko me ne čuje ni ne vidi. Molila sam za gutljaj vode i deku, usta su mi počela krvariti. Nakon silnog ignoriranja od strane sestara, kirurga i liječnika, svjesna sam da ću umrijeti. Ništa mi više nije bilo važno. Svi su me ignorirali. Molila sam da mi pomognu pri odlasku na WC, nepokretna sam, ne mogu se dići. Nitko mi nije pomogao", prisjetila se užasa Porečanka.

Nakon četiri sata odvezli su je u sobu na kirurgiji. Cijelo vrijeme bila je na infuziji, ništa joj nisu dali za bolove i temperaturu. Odjednom je došao kirurg i kazao joj da će na operaciju, a da će joj razloge objasniti naknadno. Nakon dva sata, prisjetila se, došao je drugi kirurg i kazao da ipak ne treba operacija.

Dan poslije vratili su je na zaraznu. Ostavili su je samu u sobi, koja je, tvrdi, bila puna peludi, gljivica i žohara.

"U sobi nemam zvono, umirem, plačem, molim da mi pomognu. Nitko me ne čuje. Donose mi antibiotik i odlaze. Taman mislim evo spas kad ono počinje me peći, svrbjeti, boljeti koža. Počinjem se grčiti i gušiti. Ulazi doktorica ne znam kako se zove i govori mi da je to normalno i da je sve u redu. Temperatura skoro 40. Ja ne znam gdje sam. Ulaze nakon nekog vremena vide me kako se gušim i shvate da sam alergična te mi daju nešto da mi sad smiri to sve, ali meni se samo pogoršalo. Nisam uspjela prespavati noć. Gušili su me zidovi. Školjka koju sestre stave kraj kreveta da ne moram u WC se ne čisti danima. Sama sam je morala sa stalkom za infuziju ići prazniti u WC. Posteljina se ne mijenja, samo je ujutro zategnu jer ih vizita 'kritizira", opisala je stanje u pulskoj bolnici Gabrijela.

Kaže da je mala i negativno iskustvo s jednom liječnicom, koja joj je odnijela mobitel nakon što je rekla da će tražiti od roditelja da je premjeste u drugu bolnicu.

"Vratila mi ga je nakon mog skorog sloma živaca nakon sat vremena govoreći mi da sam neodgojeno derište", ogorčena e Porečanka.

Tvrdi da su liječnici na zaraznom odjelu pulske bolnice, tek pred kraj njenog bolničkog liječenja, otkrili da ima salmonelu i pružili joj adekvatno liječenje. (1klik.hr)


28.02.2015.

RED BULL U ISTRU DOVODI SPORTSKO-ZABAVNI SPEKTAKL

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) izdala je priopćenje o potpisivanju povijesnog partnerskog ugovora s tvrtkom Beach Major Company – zajedničkim pothvatom Hannesa Jagerhofera (u ulozi čelnoga čovjeka) i Red Bulla.

Zahvaljujući ovom povijesnom partnerstvu odbojka na pijesku postavljat će standarde kao jedna od najdinamičnijih formi sportskog spektakla, a Red Bull će svojim golemim iskustvom u marketingu, organizaciji sportskih i drugih događaja te proizvodnji i plasmanu medijskih sadržaja doprinijeti realizaciji triju Major Series turnira i Swatch Beach Volleyball finalnog turnira u okviru FIVB World Toura.

Prvi u nizu Major Series turnira je Poreč, koji će od 2. do 7. lipnja biti epicentar ovog sportsko-zabavnog spektakla.

FIVB World Tour 2015. početak je drugog kruga kvalifikacija (uz Continental Cup) za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. gdje se očekuje da će odbojka na pijesku na plaži Copacabana biti najatraktivniji sport.

Nagradni fond ovoga turnira iznosi 500.000 dolara, a pobjednički timovi (u muškoj i ženskoj konkurenciji) dobivaju svaki po 100.000 dolara. (gol.dnevnik.hr)


26.02.2015.

GIOVANNIJU CERNOGORZU NIJE DOPUŠTEN ODLAZAK NA SVJETSKI KUP U MEKSIKO

Novigrađanin Giovanni Cernogoraz, zlatni strijelac iz Londona, pobjednik u trapu, prekjučer je iz Venecije trebao otputovati na Svjetski kup u Meksiko, ali nije mu bilo dopušteno ukrcati se na let.

– Kada sam došao na check-in, nedostajala su dva obrasca za oružje, a to je nešto čime se bavi direktor Saveza Ivan Cvitak. On je zadužen za organizaciju putovanja, aviokarte, smještaj, vize, obrasce za oružje… Rekao mi je kako za to nije znao i da moramo čekati da počne meksičko radno vrijeme da provjeri. I tako sam propustio let…

Hoće li Giovanni ipak otputovati u Acapulco? Prvi je službeni trening 28. veljače.

– S obzirom na to da je vremenska razlika sedam sati, a da je za prilagodbu potrebno i toliko dana, upitno je ima li više ima smisla ići tamo. Tempiram formu godišnje za dva natjecanja i onda sve ode k vragu zbog nečije nepažnje. Nažalost, ovakvo što događa nam se svake godine. Jednom su mi zaboravili rezervirati sobu, drugi put zakasnili su s prijavom za Europsko prvenstvo, a u takvim situacijama Savez plaća kaznu.

– Kod nas je temperatura tek nešto iznad nule, a u Acapulcu je 30 stupnjeva i to utječe na organizam. Osim toga, treba se priviknuti i na streljanu, na vidljivost, vjetar… (gradpula.com)


25.02.2015.

U NOVIGRADU ZAPOČELI RADOVI NA UREĐENJU PLAŽE I ŠETNICE

Ovih su dana započeli radovi na uređenju dijela javne plaže i okolne površine na Rivareli. Radovima će se obuhvatiti prostor sunčališta i prilazi u vodu, te obližnja šetnica i prilazi plaži, koji će se hortikulturno urediti i dodatno zasaditi drvoredom.

Radovima na uređenju prethodila je faza izrade projektne dokumentacije, za što je izdvojeno 379.650,00 kuna (s PDV-om), a što je s 80 posto sredstava financiralo Ministarstvo turizma RH. Slijede radovi na uređenju i izgradnji planiranih sadržaja, pri čemu je ukupni investicijski zahvat vrijedan 1,39 milijuna kuna. Radovi će se odvijati u fazama, obzirom na veličinu, složenost i financijsku kompleksnost zahvata.

Sama se investicija sastoji od nekoliko cjelina, pa će se tako u 2015. godini realizirati u dvije faze – do sezone će se urediti ulični prostor s obostranim drvoredom crnike, a nakon turističke sezone, do konca godine, dio sunčališta i prilaza u vodu. Cijeli će se taj prostor hortikulturno oplemeniti. U narednim godinama planira se rekonstrukcija i dogradnja nekadašnje „klaonice“ u plažnu građevinu ugostiteljskog karaktera s javnim sanitarnim čvorom, te izgradnja kupališnog mola koji će se na nju nadovezati.

Radove na prvoj fazi uređenja obavit će gradsko poduzeće Neapolis d.o.o. u okviru investicijskog održavanja, a radovi će potrajati do 31. travnja 2015. godine. Treba istaknuti i kako će tamošnji ugostitelji u dogovoru s Gradom, a uz pomoć Neapolisa, ukloniti postojeće nadstrešnice i sjenila u vrijeme trajanja radova, dok će se po njihovu završetku postaviti novi elementi zaštite od sunca primjereniji novom izgledu Rivarele.


24.02.2015.

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTAŠI UMAGA

U već tradicionalno prepunoj kino dvorani POU „Ante Babić“ i ove godine su najbolje sportašice i sportaše podržali brojni sportaši i ljubitelji sporta. Svečano je proglašenje održano jučer, 23. veljače. Najboljim sportašima uručene su plakete.

Ove godine kandidate je predložilo 16 udruga, a ukupno je bilo 38 kandidata. Posebno veseli veliki broj prijava u kategorijama za mlade sportaše, sportašice i mlade ekipe.

Tako je za najboljeg sportaša odabran Teo Stapar iz Rukometnog kluba Umag, a za najbolju sportašicu Andrea Pavić iz Ženskog rukometnog kluba Umag.

Za najbolju žensku ekipu proglašene su seniorke Ženskog rukometnog kluba Umag.

Najbolja ekipa 2014. godine u mlađim kategorijama je ekipa kadetkinja Odbojkaškog kluba Meliã hotels Umag.

Najbolja muška nada je Janko Kovačević iz Jedriličarskog kluba Umag,a za najbolju žensku nadu proglašena je Eni Celić.

Najbolji trener u 2014.godini je Ivica Radočaj iz Odbojkaškog kluba Meliã hotels Umag,dok je za najboljeg sportskog radnika proglašen Daniel Ferlin iz Karate kluba Shotokan.

Zajednica sportskih udruga dodijelila je i dvije posebne nagrade za životno djelo u području sporta, a na prijedlog profesora Juraja Radovčića, i to  gospodinu Silvanu Pelizzonu i gospodinu Anti Sankoviću. Dvije nagrade za uspjehe u školskom sportu dodijeljene su, na prijedlog OŠ „Marije i Lina“ i TOŠ „Galileo Galilei“, muškoj rukometnoj ekipi Školskog sortskog društva Mladost Osnovne škole „Marije i Line“ te muškoj odbojkaškoj ekipi Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“.


23.02.2015.

DEVET OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA IZ ISTRE POČINJE S DIGITALIZIRANOM NASTAVOM

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet objavila je prvih 150 škola koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot-projekt “e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola”, a među odabranim školama njih je devet iz Istarske županije.

Među odabranim školama su osnovne škole: Vrsar, Višnjan, Poreč, Stoja (Pula), Šijana (Pula), Vidikovac(Pula), te srednje škole: Gimnazija Pula, Srednja škola Buzet, Turističko ugostiteljska škola “Antuna Štifanića” iz Poreča.

U prvoj fazi, već ove jeseni, u projekt će se uključiti prvih 20 škola, dok će se ostalih 130 škola uključiti početkom 2016. godine.

Početna faza pilot-projekta podrazumijeva uvođenje digitalnih sadržaja za prirodoslovno-matematičku i tehničku grupu predmeta, to jest za nastavu matematike, fizike, biologije i kemije, a u 20 osnovnih i srednjih škola u kojima će projekt krenuti od jeseni, digitalna nastava iz tih predmeta najprije će se uvesti u sedmom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole. Kako se budu uključivale i preostale škole, digitalni sadržaji iz tih predmeta bit će dostupni i za učenike osmih razreda osnovne te drugih razreda srednje škole, što znači da bi za dvije godine digitalnu nastavu iz matematike, fizike, biologije i kemije trebali imati učenici u svim pilot-školama, i to od sedmog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole. (porestina.info)


21.02.2015.

U UMAGU OBITELJIMA SLABIJEG IMOVINSKOG STANJA PREDANI NA KORIŠTENJE NOVI STANOVI

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je, u cilju potpore obiteljima slabijeg imovinskog stanja, dana 20. veljače uručio ključeve i predao na korištenje 3 nova stana od 60 m2 u vlasništvu Grada Umaga, za što je ukupno izdvojeno 1,7 milijuna kuna. Ovim je činom simbolično započeo novi život za 3 obitelji.

Sva tri stana nalaze se na adresi Žrtava fašizma 9H, i to na I. katu, II. katu, odnosno mansardi. Obitelji koje su sukladno provedenom natječaju, dobile pravo na ove stanove jesu obitelji Bojana Premužića i Manuele Huzjak čije obitelji broje po 5 članova te Dragane Žabić Turić čija obitelj broji četiri člana.


20.02.2015.

ISTARSKI ŽUPAN OSLOBOĐEN OPTUŽBE

Valter Flego, istarski župan, danas je na Županijskom sudu u Rijeci oslobođen optužbe da je zlouporabio položaj u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta, piše Novi list.

USKOK je teretio Flegu za zlouporabu položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik. Stavlja mu se na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

Uskok je najavio žalbu na presudu, a sud je u obrazloženju presude rekao da nije dokazano da je imao namjeru učiniti nešto protuzakonito. (novilist.hr)


17.02.2015.

POČELE SU NICATI PRVE ŠPAROGE

U prirodi se polako vide posljedice iznadprosječno tople zime i znaci preuranjenog nadolazećeg proljeća. Iako su do kraja mjeseca, odnosno kraja klimatološke zime preostala još dva tjedna i veljača će vrlo vjerojatno biti toplija od prosjeka. Pozitivno odstupanje posebno je izraženo uz obalu. Tako je primjerice u Poreču prema podacima DHMZ-a prosinac bio topliji za 2,3°C, a identično temperaturno odstupanje zabilježeno je i u siječnju. Odstupanje je nešto manje izraženije u unutrašnjosti, ali i dalje je zamjetno.

Uz obalu su već počele nicati šparoge. Iako uz obalu, tradicionalno, berba počinje krajem ožujka, a u unutrašnjosti Istre u travnju, čini se da će već za tjedan-dva šparoga biti diljem poluotoka. (istramet.com)


14.02.2015.

TVORNICA U ISTRI OTPUŠTA 159 RADNIKA

Tekstilna tvornica Benetton zatvara svoj pogon u Labinu i otpušta svih 159 zaposlenih, a krajnji rok za to je 31. srpnja, piše labinski portal labin.com.

Benetton zbog pada prodaje više nema interes za održanje proizvodnje u Labinu te ona seli u Osijek, gdje je pogon otvoren prije labinskog, veći je i zapošljava više radnika.

Sindikatu je najavljeno da će se radnicima isplatiti otpremnine u visini od jedne trećine plaće po godini rada, odnosno maksimalno tri plaće, jer je pogon započeo s radom prije devet godina, dok će sindikat inzistirati da se svakom radniku isplati jedna plaća po godini rada.

Proizvodna hala Benettona izgrađena je 2006. godine u zoni Vinež, a investicija je bila 16 milijuna eura. U lipnju 2013. godine labinskoj je tvornici dodijeljeno i priznanje HGK-Županijske komore Pula kao najuspješnijem trgovačkom društvu u Istarskoj županiji u 2012. u kategoriji velikih trgovačkih društava.

U labinskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem siječnja bilo je 1228 nezaposlenih, od kojih u samom Labinu 790.


10.02.2015.

POČELO SUĐENJE ISTARSKOM ŽUPANU

U Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo suđenje Valteru Flegi istarskom županu optuženom da je zlouporabio položaj u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta te sebi i suradnicima neovlašteno podigao plaće.

USKOK tereti Flegu da je gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna. Stavlja mu se na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.


09.02.2015.

ISTARSKI GRADONAČELNICI POTPISALI SPORAZUM O OTPISU DUGA

Sporazum o otpisu duga socijalno ugroženim građanima, odnosno o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti, potpisala je u Puli potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sa svim istarskim gradonačelnicima.

Ustvrdivši kako je do sada deset i pol tisuća građana Hrvatske dobilo potvrdu da ispunjavaju uvjete za otpis duga, Opačić je izrazila zadovoljstvo načinom na koji se razvija ovaj projekt. Istaknula je kako je prošlo tek tjedan dana te da je u svega pet radnih dana deset i pol tisuća građana od Fine dobilo potvrdu, iako ih je puno više došlo uvjeriti se ispunjavaju li uvjete jesu li u registru za otpis duga.

Napravljen je registar u kojem se nalazi 75 tisuća ljudi koji ispunjavaju uvjete. Po riječima Milanke Opačić, u odnosu na neke županije u kojima ima i po 13 000 ljudi koji žive od socijalne pomoći, u Istri je svega 900 korisnika, što pokazuje gospodarsku razvijenost Istarske županije u odnosu na druge regije. (vijesti.hrt.hr)


06.02.2015.

NA PODRUČJU ISTRE TRAŽE SE STATISTI ZA SNIMANJE NOVE AMERIČKE SERIJE

Dok fanovi diljem svijeta željno iščekuju prvu sezonu nove serije „DIG“, Istrani imaju priliku postati statisti na istoj.

Produkcijska kuća Embassy Films, koja radi s NBC Universal Network Television LLC na snimanju nove serije u Hrvatskoj, krenula je u potragu za statistima na području Istre.

Kandidati putem online prijave trebaju navesti tjelesne mjere, broj odjeće i cipela, boju kose i očiju te priložiti fotografije.

Audicija će se održati u ponedjeljak 9. veljače od 13:00 do 18:00 u Puli u Domu sportova Mate Parlov, Trg kralja Tomislava 7 (Sala 2, 1. kat). Snimanje serije odvijati će se sredinom veljače.

Na audiciju se možete prijaviti OVDJE. (gradpula.com)


05.02.2015.

ZAPOČELA HUMANITARNA AKCIJA „PORUKA U BOCI“

Humanitarna udruga „NAŠ SAN NJIHOV OSMIJEH‘‘ u suradnji sa Humanitarnom udrugom „POKLONI MI BUDUĆNOST“ pokrenula je od 01.veljače humanitarnu akciju „PORUKA U BOCI“ koja će biti trajnog karaktera.


Akcija je sačinjena iz više ciljeva no onaj najvažniji jest suzbiti sve veći broj socijalno ugroženih osoba koje svoju mogućnost preživljavanja potražuju kroz prikupljanje ambalaže na cestama i raznim drugim mjestima.

Također, ovom akcijom želi se ukazati i na mogućnost očuvanja okoliša te promicanje samoinicijativnog volonterskog aktivizma.

Udruge će zajedničkim snagama prikupljati povratnu ambalažu u obliku plastičnih i staklenih boca te limenki koje će od ožujka jednom tjedno predavati registriranim korisnicima s kojima je dogovoren takav oblik suradnje i pomoći.

Ovom prilikom Udruge pozivaju sve fizičke i pravne osobe, kao i razne organizacije koje se u svojem gospodarskom ili drugom obliku djelovanja susreću s povratnom ambalažom da im se jave kako bi uspostavili suradnju s istima.

Povratnu ambalažu moguće je donirati u Puli:

-svakog četvrtka na adresi Mutilska 44, od 17 do 20 sati (skladište NSNO udruge)

-svakog dana na recepciji „Ribarske kolibe“, Verudela 16, od 0 do 24 sati.

Za sve informacije nazvati na 099 308 3750 ili 099 5735 007 ili posjetiti facebook stranicu  „Naš San Njihov Osmijeh“ i „Humanitarna udruga Pokloni mi budućnost“.

 

Pošaljite svoju poruku dobrote u još jednoj akciji i pomozite onima koji nas trebaju u ovo vrijeme ekonomske krize.


04.02.2015.

NA PODRUČJU ISTRE PAD KRIMINALITETA ZA 12,6%, PORAST KAZNENIH DJELA MALOLJETNIKA  ZA 30%, ...

Na konferenciji za medije koja je održana danas u Policijskoj upravi  istarskoj, načelnik PU istarske Dragutin Cestar prezentirao je predstavnicima medija statističke pokazatelje stanja sigurnosti na području Istre u 2014. godini.

Sigurnosno stanje na području Policijske uprave istarske u 2014. godini obilježili su pad kriminaliteta za 12.6%, smanjenje broja prekršaja protiv javnog reda i mira za 13%, smanjenje požara za 35% te smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 4%, no nažalost, istovremeno je povećan broj smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama za 26.6%.

Što se tiče stanja i kretanja kriminaliteta, u prošloj je godini evidentirano 4.553 kaznenih djela, odnosno 12.6% manje kaznenih djela nego u 2013. godini. U 2014. godini ukupno je razriješeno 51,1% kaznenih djela, a što je povećanje postotka razriješenosti u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, kada je razriješeno 44,3% kaznenih djela.

U ukupnom broju kaznenih djela, najzastupljeniji je bio opći kriminalitet sa 83%, odnosno teške krađe i krađe, no svakako je bitno napomenuti da je u odnosu na 2013. godinu broj teških krađa smanjen za 27%, dok je broj krađa smanjen za 21%. Posebno dobri rezultati ostvareni su po pitanju prevencije i rješavanja razbojništva pa je tako tijekom  prošle godine evidentirano 41 kazneno djelo razbojništva, odnosno čak 43% manje nego 2013. godine, s time da je od tog broja razriješeno 71% razbojništava.

Također je bitno napomenuti kako je kod najtežih kaznenih djela protiv života i tijela evidentirano smanjenje od 66.66%, odnosno evidentirano je samo jedno kazneno djelo teško ubojstvo, koje je i razriješeno.

U domeni kaznenih djela maloljetnika i djece, maloljetni počinitelji su počinili  167 kaznenih djela, što je 30% više nego u prethodnoj godini. U oblasti kazneno-pravne zaštite djece i maloljetnika, zabilježeno je 419 kaznenih djela, odnosno 71% više nego u 2013. godini.

Kada je riječ o borbi protiv organiziranog i gospodarskog kriminaliteta, prošle su godine evidentirana 84 kaznena djela iz domene organiziranog kriminaliteta, odnosno 8% više, dok je u domeni gospodarskog kriminaliteta zabilježeno 260 kaznenih djela, odnosno 24% više kaznenih djela, što je rezultat dovršenih kriminalističkih istraživanja započetih u ranijem razdoblju. Po problematici suzbijanja kriminaliteta droga evidentirano je 360 kaznenih djela, što je u odnosu na 2013. godinu povećanje od  41%.

Tijekom protekle godine evidentirano je 919 prekršaja protiv javnog reda i mira, odnosno 13% manje nego u 2013. godini. Većina se odnosila na svađu ili viku na javnom mjestu, tučnjave, drsko ponašanje, držanje životinja bez nadzora te omalovažavanje ili vrijeđanje policijskih službenika. Što se tiče prekršaja iz ostalih zakona,evidentiran je 5.621  prekršaj, što je za 6% prekršaja više u odnosu na 2013. godinu.

Kada je riječ o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, evidentirano je 1.869 prometnih nesreća, što je za 4 % manje u odnosu na 2013. godinu. Osim što je evidentirano manje prometnih nesreća, evidentirano je i manje ozlijeđenih osoba (10% manje teško tjelesno ozlijeđenih i 3% manje lakše tjelesno ozlijeđenih), no nažalost, istodobno je evidentiran porast broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama. Evidentirano je 19 smrtno stradalih osoba ili 26.6% više u odnosu na isto razdoblje 2013. godine, kada je evidentirano 15 smrtno stradalih osoba. Cilj PU istarske je da svake godine bilježi smanjenje smrtno stradalih osoba za 5%. Budući je na području policijske uprave u 2010. godini zabilježeno 27smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama,  jedan od prioriteta i glavni cilj bio je smanjiti broj smrtno stradalih osoba za 20% do kraja 2014. godine u odnosu na 2010. godinu, što je i ostvareno, odnosno dostignut je cilj iz Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, čime se stanje sigurnosti cestovnog prometa u 2014. godini može ocijeniti zadovoljavajućim, s tim da u narednom razdoblju treba težiti smanjenju udjela alkohola u ukupnom broju prometnih nesreća.

Na graničnim prijelazima evidentiran je promet od ukupno 17.249.809 osoba, a što je za 3,2% više u odnosu na 2013. godinu. Na području državne granice evidentirano je 143 događaja nezakonitih prelazaka, s 369 osoba. U usporedbi s 2013. godinom, to je povećanje od 11% nezakonitih prelazaka, sa 16% manje osoba. U većini slučajeva radilo se o osobama koje su već u postupku traženja azila, i to uglavnom državljanima država s područja Bliskog Istoka i sjeverne Afrike.

Iz oblasti poslova prijavništva i osobnih isprava, u 2014. godini zaprimljeno je 29.585 zahtjeva za izdavanje i zamjenu osobne iskaznice, što je smanjenje za 31% u odnosu na prethodnu godinu. Također je zaprimljeno 36% manje zahtjeva za izdavanje i zamjenu dvojezične osobne iskaznice te 48% manje  zahtjeva za izdavanje putovnice. Što se tiče broja zahtjeva za rješavanje statusa stranaca evidentirano je smanjenje od 19%, odnosno zaprimljena su 2.057 takva zahtjeva.

Inspektorat unutarnjih poslova imao je prošle godine manje posla na utvrđivanju uzroka požara u odnosu na 2013. godinu, obzirom je evidentirano 278 požara, odnosno 35% manje.

Budući je Istra turistička regija, a kako je turistima, osim prirodnih ljepota, bitna i sigurnost njihovog odredišta, jedan od osnovnih ciljeva Policijske uprave istarske i protekle je godine bio održati stanje sigurnosti tijekom turističke sezone na najvišoj mogućoj razini. Praćenjem stanja sigurnosti, može se zaključiti da tijekom ljetnih mjeseci nije bilo nikakvih značajnijih prijetnji sigurnosti našim domaćim i stranim gostima. Svakako je bitno napomenuti da su kao i proteklih godina, i ovog ljeta u okviru originalnog hrvatskog projekta ''Sigurna turistička sezona'', na istarskoj obali boravili strani policijski službenici, koji su zajedno s hrvatskim policijskim službenicima, brinuli o sigurnosti gostiju.

Iz svih iznijetih pokazatelja, razvidno je kako je stanje sigurnosti na području Istarske županije tijekom protekle godine bilo zadovoljavajuće te da nisu zabilježeni događaji koji bi u većoj mjeri ugrožavali sigurnost građana i imovine. Kako bi se zadovoljavajuće stanje sigurnosti zadržalo i u narednoj godini, među primarnim zadaćama istarske policije biti će prevencija i razjašnjavanje kaznenih djela imovinskog karaktera, pogotovo teških krađa, krađa i razbojništva. Uz imovinske delikte, policijski službenici usmjerit će se i na suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, pogotovo na otkrivanje kriminalnih skupina te složenijih oblika zlouporabe opojnih droga. Po pitanju prometa, cilj je smanjiti broj prometnih nesreća, pogotovo onih s najtežim posljedicama, dok će granična policija nastaviti s pripremama za ulazak u Schengenski prostor i s povećanjem sigurnosti na moru.

Budući je policija prije svega servis građana koji brine u njihovoj sigurnosti, pozivamo građane da nam se obrate s punim povjerenjem ukoliko imaju saznanja o bilo kakvim protupravnim ponašanjima te da zajedno poduzmemo sve što je u našoj moći da stanje sigurnosti i kvaliteta života na području Policijske uprave istarske budu na što višoj razini. (istarska.policija.hr)


02.02.2015.

ISTARSKI UČENICI DOBITNICI NAGRADE PONOS HRVATSKE

Među 24 dobitnika jubilarne 10. nagrade Ponosa Hrvatske u organizaciji istoimene neprofitne udruge za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti su i prof. Snježana Lovrinić i učenici OŠ Vazmoslav Gržalja iz Buzeta.

Buzetski osnovci s učiteljicom talijanskog jezika Snježanom Lovrinić već šest godina skupljaju i prodaju plastične čepove. Novac uplaćuju za bolesnu djecu.

Ovi mali humanitarci velikog srca ukupno su skupili gotovo pet tona čepova, a sav novac darovali su za liječenje. Do sada su pomogli u liječenju više od pet teško bolesnih mališana. Svojom humanošću i dobrotom potaknuli su i druge pa im danas čepovi u paketima pristižu iz cijele Hrvatske. (istarski.hr)


31.01.2015.

SNIJEG ZABIJELIO ISTRU

S dolaskom hladnijeg zraka jučer kasno poslijepodne u unutrašnjosti Istre kiša je postupno prešla u snijeg. U skladu s najavama pahulje su nakratko zalepršale i uz obalu, naročito na istoku Istre i Kvarneru.

Prema službenim podacima DHMZ-a jutros je u Pazinu izmjereno 4 centimetra snijega, no veći dio središnje Istre mjeri između 1 i 3 centimetra. Najviše snijega palo je na Žminjštini.

Na samom kraju oborina pahulje su zalepršale i u Puli, ali primjerice i u gradu Cresu. Pošto su obilnije oborine izostale snježnih iznenađenja ipak nije bilo.

Idućih 10-ak dana nastavit će se pravo zimsko vrijeme uz česte oborinske periode. Pritom će snijega povremeno biti i u unutrašnjosti Istre, ali mjestimice i uz obalu. (istramet.com)


29.01.2015.

NOVIGRAĐANKA MIJA ANTONIA RADOSAVLJEVIĆ POSTIGLA ZNAČAJAN REZULTAT NA HSTS-ovom TURNIRU

Proteklog vikenda 24. – 25.01.2015. u Ljubeščici  pokraj Varaždina održan je 3. po redu ovogodišnji HSTS-ov turnir za sve kategorije stolnotenisača i stolnotenisačica  osim seniora.

Na turniru su nastupili natjecatelji iz skoro svih hrvatskih klubova. Turnir je okupio preko 350 natjecatelja koji su u dva dana natjecanja imali priliku pokazati svoje stolnotenisko umijeće. Za Stolnoteniski klub Novigrad u kategoriji kadetkinja nastupila je Mija Antonia Radosavljević koja je opet iznenadila rezultatom. Ne samo da je osvojila nove bodove za HSTS rang ljestvicu nego je i napredovala za čitavih 7 mjesta pa trenutno zauzima vrlo dobro 26.mjesto u generalnom plasmanu kadetkinja hrvatske. Pobjeda protiv trenutno 23. igračice Marte Borovnjak (MLZ) od 3 : 1 donijela je novih 19 bodova novigradskoj stolnotenisačici  a dva poraza protiv Murat Ane (DUS) i Premuž Lane (VAR) koje su po rankingu trenutno 6. i 9.  na HSTS rang ljestvici nisu utjecala na zadovoljstvo ostvarenim rezultatom. Kako je naglasio trener Novigradskog kluba Zoran Holik, za igračicu koja do prije dva tjedna uopće nije imala mjesto na rang ljestvici ovo je izniman uspjeh i ovim tempom rada i natjecanja, Miju će zasigurno dogurati do žarko željenih TOP 12 igračica Hrvatske. Idućeg vikenda održava se još jedan turnir za mlađe kadetkinje i kadete kao i za juniorke i juniore Istarske županije na kojem će nastupiti i ponajbolji stolnotenisači iz STK  Novigrad.


26.01.2015.

CampingIN Park Umag PONOVNO MEĐU NAJBOLJIM EUROPSKIM KAMPOVIMA

CampingIN Park Umag ponovno je uvršten u elitni klub najboljih europskih kampova koji su dobili oznaku ADAC/ANWB Best Camping.

Ovaj je kamp uoči nove sezone potvrdio svoj ugled među njemačkim i nizozemskim kamperima, koji su i najbrojniji gosti hrvatskih kampova. CampingIN Park Umag i prošle je godine dobio oznaku ADAC/ANWB Best Campsite, a uz to je po izboru ANWB-a uvršten među 10 najboljih kampova za djecu u Europi, i to kao jedini hrvatski kamp na tom popisu.

ADAC/ANWB Best Camping priznanje zamjenjuje bivše ADAC Superplatz i ANWB Euro-Top oznake za izvrsnost u kvaliteti, a zajednički ih dodjeljuju njemački autoklub ADAC, koji broji 18,7 milijuna članova i nizozemski autoklub. ANWB s oko 4 milijuna članova.


25.01.2015.

ČEŠKA TVRTKA OTVARA 100-TINJAK RADNIH MJESTA U BLIZINI POREČA

Dva kilometra južno od Poreča užurbano se dovršava Aquacolors, vodeni park u vrijednosti od 25 milijuna eura. Naime, drugi u Istarskoj županiji, no i jedan od najvećih vodenih parkova u ovom dijelu Europe, Aquacolors vrata otvara već sredinom svibnja.

Nova vodena atrakcija zacijelo će u Poreč privući brojne posjetitelje, no valja istaknuti i da se radi se o stranoj investiciji koja će Gradu Poreču donijeti značajne prihode, ali i nova zapošljavanja. U investiciju izgradnje aquaparka na 10 hektara atraktivne lokacije na Mornarici, predjelu smještenom u blizini turističkih naselja Plave i Zelene lagune, investitori tvrtka Asket, koja je u stopostotnom vlasništvu češkog poduzeća Signum, ušli su vlastitim sredstvima, bez kreditnih zaduženja.

Na netom objavljen natječaj za stotinjak radnih mjesta, kažu u tvrtci, pristiglo je dvjestotinjak prijava i životopisa. Traži se osoblje za rad u ugostiteljskim objektima, kao što su profesionalni kuhari, pizza majstori, konobari te pomoćno osoblje, spasitelji s licencom, blagajnici, prodavači, električari, čistačice, djelatnici za održavanje, bazenski tehničari, animatori...


24.01.2015.

SVEČANO OBILJEŽEN POČETAK RADOVA NA GRADNJI NOVE PULSKE BOLNICE

Jučer je u prijepodnevnim satima službeno otvoreno gradilište nove zgrade pulske bolnice, koju su građani Pule i Istre nestrpljivo iščekivali već godinama i čijom će izgradnjom konačno dobiti vrhunsku zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju. Službenom početku gradnje prisustvovali su ministar zdravstva Siniša Varga, premijer Zoran Milanović sa koalicijskim partnerima, istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Premijer Zoran Milanović naglasio je kako je gradnja nove bolnice još jedno ispunjeno obećanje ove vlade, a sljedeći projekti koji će se realizirati na području Istre jesu dovršetak ipsilona te revitalizacija turizma na području Brijuna.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zahvalio je svim djelatnicima bolnice koji su i dosad, kako je naglasio, korektno obavljali svoj posao u uvjetima koji nisu bili adekvatni. „Zahvalio bih, također, svim građanima koji su ovaj dugi niz godina bili strpljivi, te želim da nova bolnica bude izgrađena u roku ili prije njega“, zaključio je Miletić.

Rok za izgradnju nove OB Pula je tri godine. (pula.hr)


22.01.2015.

NOVCEM KOJEG JE DALA DRŽAVI ISTRA JE MOGLA IZGRADITI 16 BOLNICA I SVEUČILIŠNIH KAMPUSA

Istarski župan Valter Flego predstavio je danas u Puli studiju na temu “Učinci decentralizacije u Republici Hrvatskoj na ekonomski i fiskalni položaj Istarske županije”, kojoj je cilj utvrditi koliko novca zarađenog u Istri ostaje u županiji te kakav je stupanj razvijenosti te u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj.

Prema nalazima studije, koju je izradio Institut za javne financije, u Istri se u prosjeku svake godine ostvari “višak” od oko 800 milijuna kuna, a riječ je o razlici između prihoda koji se svake godine u Istri prikupe, te rashoda koji se ostvare.

“Iznos od 800 milijuna kuna koji se ostvari na području Istarske županije dostatan je za izgradnju jedne bolnice i sveučilišnog kampusa godišnje”, istaknuo je Flego. Dodao je kako iz toga proizlazi da je Istra, za vrijednost novca kojeg je od početka projekta izgradnje nove bolnice u Puli 2003. godine više uplatila u središnju blagajnu, mogla izgraditi 16 bolnica.

Po njegovim riječima, kroz analizu dvanaest odabranih reprezentativnih pokazatelja iz sektora gospodarstva, Istra je po tim kriterijima druga najrazvijenija županija u Hrvatskoj, odmah iza Grada Zagreba. Osim toga, kvaliteta poslovnog sektora Hrvatske najbolja je upravo u Istarskoj županiji, koja ima i najrazvijeniji turistički sektor, uzimajući u obzir najveći broj ostvarenih noćenja turista.

Ustvrdivši kako su nalazi studije pokazali da samo četiri županije mogu zadovoljavati sve javne funkcije bez pomoći iz drugih izvora (Grad Zagreb, Istarska, Primorsko-goranska i Zagrebačka županija), Flego je naglasio kako je studija Instituta za javne financije pokazala da je Istra već sada dosegla takav stupanj gospodarskog razvoja da ima snagu sama plaćati sve svoje račune.


21.01.2015.

UMAŠKI DJEČJI VRTIĆ MEĐU NAJJEFTINIJIMA U ISTRI

Grad Umag je još 2010. godine donio odluku da predškolske ustanove Grada Umaga moraju biti dostupne svoj djeci s područja grada Umaga koja, u skladu s važećim pravilnikom, ostvaruju pravo na upis u vrtić. Broj novorođene djece u stalnom je porastu, a to se odražava i na broj polaznika dječjih vrtića, koji iz godine u godinu raste, kao i broj zaposlenih što podrazumijeva i veća izdvajanja iz Proračuna Grada Umaga.

Trenutno je u umaškim vrtićima zaposleno 107 djelatnika.

Cijena koju će roditelji plaćati za pohađanje svih programa umaških vrtića će od siječnja 2015. godine iznositi 600,00 kn, dok je do sada za jasličke skupine iznosila 650,00 kn.

S obzirom na to da je intencija Grada Umaga rasteretiti i smanjiti troškove obiteljima s više djece i socijalno ugroženim osobama, roditelj koji ima dvoje ili više djece polaznika umaških vrtića, ostvaruje popust na mjesečnu cijenu učešća:  za drugo dijete 30%, za treće dijete 50%, a za četvrto i svako sljedeće dijete 100%, pod uvjetom da su sva djeca upisana u predškolske ustanove Grada Umaga članovi istog kućanstva. Razliku do punog iznosa cijene za takve korisnike vrtića snosit će Grad Umag.


21.01.2015.

NOVIGRAD SUFINANCIRA TROŠKOVE PRIJEVOZA SREDNJOŠKOLCIMA

Grad Novigrad-Cittanova sufinancirat će troškove školskog prijevoza za redovite učenike srednjih škola u razdoblju od siječnja do lipnja 2015. godine. Redoviti učenici srednjih škola s prebivalištem na području Grada Novigrada-Cittanova koji su upisali školsku godinu 2014./2015. i koji zbog školovanja svakodnevno putuju u mjesta izvan područja Novigrada ostvaruju tako pravo na sufinanciranje 50 posto troškova prijevoza koji predstavljaju razliku između cijene mjesečne vozne karte i iznosa koji sufinancira nadležno ministarstvo RH.

Cijene i način obračuna te rokovi i način plaćanja usluge prijevoza uređuju se ugovorom između Grada Novigrada-Cittanova i autobusnog prijevoznika. Redoviti učenici srednjih škola s prebivalištem na području Grada Novigrada-Cittanova koji su upisani u školsku godinu 2014./2015. i koji ne putuju svakodnevno jer imaju osiguran smještaj u mjestu školovanja, ostvaruju pravo na povrat troškova u visini od 50 posto važeće cijene povratne autobusne vozne karte autobusnog prijevoznika „Autotrans“ Cres na dan putovanja, za relaciju od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, i to za najviše jedno putovanje tjedno, odnosno najviše četiri putovanja mjesečno. Ovo pravo ne mogu ostvariti učenici koji su korisnici stipendije za školovanje Grada Novigrad-Cittanova.

Isplata subvencioniranog iznosa obavljat će se mjesečno putem tekućeg računa učenika ili njegovog zakonskog zastupnika, i to početkom mjeseca za protekli mjesec, uz predočenje kupljenih voznih karata tijekom tog mjeseca.


20.01.2015.

KUPON BON ZA SKINUTI AZBEST S KROVOVA I FASADA

Prezentacija Projekta zamjene azbestnih krovova i fasada održat će se u utorak, 27. siječnja 2015. godine u 18 sati u Velikoj gradskoj vijećnici, na adresi Obala Maršala Tita 5, u organizaciji Grada Poreča-Parenzo i gradskog poduzeća Parentium d.o.o., te u suradnji s udrugom Moj otok, a namijenjena je svim građanima i besplatna je.

Prezentacijom se nastoji upoznati građane s opasnostima štetnosti azbesta (starih „salonit“ ili „eternit“ ploča), azbestnog otpada, mogućnostima zamjene azbestnih krovova i njihovog uklanjanja, te odgovarajućim načinima zbrinjavanja. Također, kroz ovu akciju i prezentaciju zainteresirani će imati prilike doznati više o povoljnijim uvjetima nabave građevinskog materijala za zamjenu, kao i uslugama po povoljnijim cijenama, te besplatnom obilasku krovara i izradama ponuda.

Prezentacija se sastoji i od izložbenog dijela, koji će od 17 sati biti dostupan svim zainteresiranima u predvorju Gradske palače. Ovdje će biti moguće pogledati široku paletu zamjenskih krovnih pokrova tvrtki sponzora, te dobiti sve potrebne informacije o zamjenskim pokrovnim materijalima. Naime, sponzori koje čine proizvođači i skupljači zajedno nude kupon bon u vrijednosti od 0,50 do 2,00 kune za kilogram skinutog azbesta za kupovinu robe kod njih, što bi na površini od oko 100  kvadrata iznosilo i do 1.600 kuna uštede, a neki sakupljači osiguravaju i besplatan dovoz građevinskog materijala kada dolaze po azbest.

Riječ je o jednoj od najvećih eko akcija koja se trenutno dešava na našim prostorima, koja se nadopunjava aktualnom temom o energetskoj učinkovitosti koju provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zamjenom azbestnih krovova i fasada pridonosimo očuvanju zdravlja jer uklanjamo izvor malignih oboljenja, a stvaramo ljepši ugođaj, čuvamo okolinu, te doprinosimo načelu održivog razvoja našeg grada, čineći ga još poželjnijim turističkim odredištem. (porec.hr)


17.01.2015.

NOVIGRAD ĆE DOBITI NOVU MARINU S 350 VEZOVA I 350 LEŽAJA

Za novigradski turizam posebno je važan projekt Antenal, zapravo privođenje novoj namjeni starog kamenoloma u Antenalu, na ušću Mirne.

Sukladno županijskom Prostornom planu za to je područje izrađen Urbanistički plan po kojem će se na mjestu starog kamenoloma graditi marina s 350 vezova i objekti s oko 350 ležaja.

Novigrad je izradio Urbanistički plan uređenja, a budući da se radi o državnom zemljištu, sada je na redu država da koncesijom pronađe investitora.


15.01.2015.

NOVIGRAĐANIN GIOVANNI CERNOGORAZ NAJBOLJI ISTARSKI SPORTAŠ

Giovanni Cernogoraz i Marijana Liović - najbolji su istarski sportaši u prošloj godini prema izboru Saveza sportova Istarske županije.

Na svečanosti 'Dana istarskog sporta', koja je održana u pulskom Domu branitelja, u kategorijama momčadi i sastava - laureati su boćari i kuglačice porečke Istre. Najbolji trener je Dean Ilić.

Marina Kaić, David Doblanović, kadeti Judo kluba Istarski borac iz Pule te odbojkašice Melia hotela iz Umaga najbolji su u mlađim dobnim kategorijama.

U kategoriji sportaša s invaliditetom dobitnici su Mikela Ristoski i Tomislav Bošnjak.

Nagrade za životno djelo idu Mariju Delmoro i Mariju Mijandrušiću iz Pule te Mariju Paljaru iz Poreča. (radio.hrt.hr)


14.01.2015.

POREČ PRVI U ISTRI DOBIVA BRZI INTERNET

Gradonačelnik Edi Štifanić i Tomislav Majnarić, prokurist iz zagrebačke tvrtke Lator d.o.o., potpisali su u ponedjeljak, 12. siječnja 2015. godine ugovor o nabavi za usluge izrade dokumenata za razradu projekta Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan, u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Grad Poreč i navedene općine prve su u Istri sklopile ovakav ugovor sa izvođačem koji će njihovim stanovnicima omogućiti pristup brzom Internetu - iznad 30/Mbit/s, na gotovo cijelom njihovom području.

Ugovor je vrijedan 159.120,00 kuna bez PDV-a, a u najvećem dijelu, ukupno 146 tisuća kuna, sufinancira se iz potpora Ministarstva gospodarstva, te ostatak iz proračuna svih navedenih jedinica lokalne samouprave u odnosu prema broju domaćinstava korisnika usluge.

Nakon dugo godina upita građana i jedinica lokalne samouprave prema operaterima za omogućavanje usluge bržeg Interneta, koji su do sada uglavnom rješavani djelomično, ovo je prilika da se u svim mjestima, na području Grada, ali i svim općinama omogući ova usluga. Model razvoja širokopojasne infrastrukture koja omogućuje pristup brzinama od minimalno 30/Mbit/s zaživio je u susjednoj Sloveniji, a u Hrvatskoj je u početnoj fazi. Jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, odlučile su sustavno krenuti u ovaj projekt. Za Grad Poreč i susjedne općine ovo je prvi korak u dovođenju brzog Interneta u gotovo sva domaćinstva, a ukoliko se sve bude odvijalo prema planovima i odobrena sredstva, u idealnim uvjetima, ova bi usluga svim građanima trebala biti na raspolaganju za oko dvije i pol godine. (porec.hr)


14.01.2015.

POČINJE GRADNJA NOVE PULSKE BOLNICE

Krajem prošle godine potpisan je ugovor s izvođačem radova Zagrebgradnja, po pitanju gradnje nove pulske bolnice.

Pripremni radovi oko otvaranja gradilišta su u tijeku, a proces gradnje bi trebao započeti već za nekoliko dana, tj. 19.01.2015.

Projekt je ukupne vrijednosti 352 miliuna kuna, a bolnica bi trebala biti dovršena za tri godine.


11.01.2015.

ISTRANIN ŠARMIRAO SLOVENKE I OD NJIH IZVLAČIO NOVAC

"Pristupio mi je prije dvije godine u trgovačkom centru u Kopru. Bio je simpatičan, preplanuo, stasit i crnokos. Izgledao je kao pravi frajer s debelim zlatnim lancem oko vrata, a na kraju me je ostavio prevarenu i posramljenu", opisuje žena iz Slovenije odnos s markantnim Emiliom V. (63) iz Istre kojem se u Sloveniji sudi zbog prevare.

Nekoliko žena iz Slovenije prijavilo je fatalnog Istranina koji ih je, prema optužnici, uvukao u ljubavne veze, a zatim od njih izvlačio novac koji nikad nije vratio. Među njima je i visokopozicionirana zaposlenica jednog slovenskog ministarstva koja od muškarca iz Hrvatske potražuje nekoliko tisuća posuđenih eura. Druga je bila zaposlenica slovenskog suda. Žrtve ga opisuju kao klasičnog žigola i prevaranta.

Od žena bi posuđivao novac i potom nestajao bez traga. Žrtava je puno, najmanje 20-ak, međutim, ne žele se eksponirati zbog sramote. Jedna žena iz Kopra je zbog njega i posuđenog novca završila na psihijatriji. (gradpula.com)


09.01.2015.

ISTRA UVRŠTENA MEĐU 10 NAJBOLJIH SVJETSKIH VINSKIH DESTINACIJA

Prema upravo objavljenoj TOP 10 ljestvici poznatog vinskog internetskog portala Wine Enthusiast, Istra je uvrštena među deset najboljih svjetskih vinskih destinacija koje istinski ljubitelji vina svakako moraju posjetiti.

Istarske vinske preporuke Wine Enthusiasta obuhvaćaju vinarije Kabola u Momjanu, Geržinić u Vižinadi, Matošević u Krunčićima, Trapan u Šišanu, Kozlović u Momjanu i Roxanich u Novoj Vasi. (danas.net.hr)


07.01.2015.

PULA PONOVNO DOBIVA PRAVU KARNEVALSKU FEŠTU

Pula će ove godine ponovno dobiti pravu karnevalsku feštu s maškaranom i rasplesanom povorkom koja će uveseliti kako najmlađe, tako i one malo starije.

Sve zainteresirane grupe koje žele sudjelovati na pulskom Karnevalu koji se održava 7. veljače 2015. godine, svoje prijave mogu dostaviti do 17. siječnja 2015. Prijavnicu za sudjelovanje moguće je preuzeti na web stranici www.pulainfo.hr na istom mjestu možete se prijaviti za sudjelovanje, a istu prijavnicu moguće je dostaviti osobno ili poštom u Turističku zajednicu Pule, Forum 3 te putem maila tz-pula(at)pu.t-com.hr ili faxa 052/211–855.

Prema već utvrđenom programu skupljanje karnevalskih grupa počet će 7. veljače u 9.30 sati na Karolini, da bi sat kasnije u 10.30 maškarana povorka krenula od Karoline prema Portarati gdje će biti organizirano predstavljanje maskiranih grupa koje je zakazano za 11 sati.

Druženje maskiranih i nemaskiranih posjetitelja karnevala bit će potom nastavljeno na tržnici u 12.30 sati. Istoga dana s počekom u 19 sati startat će maskenbal u Circolu, a organizatori Udruga ODBIMP 2013 i Karnevalska grupa Veli vrh – Valmade najavljuju i nagrade za najbolje maske.

Kao što to običaji i nalažu događanja vezana uz Karneval u Puli počet će znatno ranije – 17. siječnja maškare će preuzeti ključeve Grada Pule i to na Forumu u 16 sati, i tada već kao suvereni vladari grada u 17 će sati na Velom Vrhu kraj semafora podići Pust.

Mjesec dana kasnije 17. veljače Pust će u 19 sati biti spaljen uz prigodni program i fritaju. (pula.hr)


01.01.2015.

U UMAGU, BUJAMA, … BURA RUŠILA STABLA, STUPOVE ELEKTRIČNE ENERGIJE, REKLAME, …

Vatrogasci i policajci u protekla 24 sata imali su pune ruke posla. Zaprimljeno je deset dojava građana o padu stabala na prometnice i to na područjima Grada Pule, Labina, Umaga i Buja, jedna dojava o kamenju na kolniku, pet dojava o padu telefonskih stupova, tri dojave o padu stupova električne energije, dvije dojave o otpuhanim kontejnerima, tri dojave o padu reklama i stakala s zgrada.

Zaprimljeno je i više dojava o požaru na objektima: tri dojave o požaru dimnjaka, jedna dojava o požaru strujnog ormarića te jedna dojava o požaru kontejnera za smeće. Tijekom noći 01. siječnja 2015. godine zaprimljeno je ukupno pet dojava o požarima uglavnom otvorenog prostora izazvanih upotrebom pirotehničkih sredstava. (regionalexpress.hr).


31.12.2014.

NEPOZNATI VOZAČ NALETIO NA PJEŠAKA - POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Policija traži svjedoke prometne nesreće koja se dogodila danas oko 11 sati u Puli na raskrižju državne ceste D-66 Pula-Most Raša D-75 i Tršćanske ulice. Nesreća se dogodila na obilježenom pješačkom prijelazu kada je automobil nepoznate marke i registracijskih oznaka udario u pješaka, 63-godišnjeg hrvatskog državljanina.  Nakon prometne nesreće, nepoznati je vozač pružio pomoć pješaku, te se nakon dolaska ekipe hitne medicinske pomoći udaljio.

U cilju rasvjetljavanja okolnosti ove prometne nesreće policija poziva građane svjedoke – očevice, koji su se u trenutku nesreće nalazili na mjestu događaja, kao i nepoznatog vozača koji je sudjelovao u prometnoj nesreći, da se jave u Postaju prometne policije Pula na broj telefona 538 739 ili 192, ili da pristupe osobno u prostorije policijske postaje, a informacije mogu proslijediti i putem e-maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .


30.12.2014.

MALIŠANI IZ BUZETA PRODAJU ČEPOVE, A DOBIVENI NOVAC UPLAĆUJU BOLESNOJ DJECI

Buzetski osnovci s učiteljicom talijanskog jezika Snježanom Lovrinić već šest godina skupljaju i prodaju plastične čepove. Novac uplaćuju za bolesnu djecu.

Ovi mali humanitarci velika srca ukupno su skupili gotovo pet tona čepova, a sav novac darovali su za liječenje. Do sada su pomogli u liječenju više od pet teško bolesnih mališana. Svojom humanošću i dobrotom potaknuli su i druge, pa im danas čepovi u paketima pristižu iz cijele Hrvatske.

Plastične čepove PET ambalaže svih vrsta, umjesto da završe na smetlištu, učenici po dogovorenoj cijeni od 1,5 kuna za kilogram prodaju lokalnom poduzeću za preradu plastike. Humani i složni školarci sav novac od zarade daju za pomoć drugima. Puna najlonska vrećica čepova teži samo jedan kilogram, pa baš i ne dobiju puno novca, ali njima je i ta kuna i pol po kilogramu dovoljna da pokažu svoju humanost i veliko srce.

Tko želi može poslati čepove na adresu:

Osnovna škola ‘Vazmoslav Gržalja’ u Buzetu, 2. istarske brigade 18, poručuje učiteljica Snježana. (24sata.hr)


30.12.2014.

ISTRA DOBIVA PRVI KAMP U HRVATSKOJ S BAZENOM ZA RONIOCE

Kamp Marina, u Svetoj Marini (Labin) prvi je kamp sa četiri zvjezdice na istočnoj obali Istre. Zbog izvrsne lokacije uz more te bogatstva podvodnog, biljnog i životinjskog svijeta Kvarnerskog zaljeva, kamp je stvoren za podmorsku avanturu u ronilačkom centru koji je proglašen jednim od najboljih na Mediteranu.

U 2015. godini bit će obogaćen novim relax infinity bazenom, tik uz more i novouređenu plažu, za inicijalnu obuku na adekvatnoj dubini. Tako će biti prvi kamp u Hrvatskoj s cjelokupnim ronilačkim proizvodom koji uključuje usluge ronilačkog centra – od punjenja boca, tečajeva ronjenja, izleta brodom i najma opreme, do bazena pogodnog za obuku ronioca početnika, prostora za pranje ronilačke opreme, mobilne kućice sa skladištem za ronilačku opremu i drugim pogodnostima.

U kampu se održava i jednodnevni ronilački festival, a može se dobiti i PADI certifikat. U neposrednoj blizini kampa nalaze se mnoge ronilačke atrakcije - olupina talijanskoga trgovačkog broda Lina iz 1915. godine, podvodni tunel i posebna zona koja vrvi raznovrsnim očuvanim podvodnim biljnim i životinjskim svijetom. (5portal.hr)


30.12.2014.

U ISTRI RASTE BOJ KORISNIKA PUČKE KUHINJE

U jedinoj pučkoj kuhinji u Istri, onoj u Puli, na dan se podijeli od 95 do 105 obroka. Tako je i ovih blagdana. Kuhinja je počela s radom prije nešto više od godinu i pol, a broj onih koji svaki dan dolaze na topli obrok, zbog neimaštine i nezaposlenosti, samo raste, ističe Jasna Vekić, ravnateljica Crvenog križa u sklopu kojega kuhinja djeluje.

Rad kuhinje u cijelosti se financira iz pulskog gradskog proračuna, ali svoj doprinos, posebice u vrijeme blagdana, daju i Caritas te druge dobrotvorne organizacije. Slično je i s prihvatilištem za beskućnike otvorenim prije dvije godine. Prihvatilište ima 11 mjesta, osam za muškarce i 3 za žene i uvijek je puno.

Puljani snažno podupiru prihvatilište i senzibilizirani su za probleme ljudi koji u njemu borave, kao i susjedi u ulici u kojoj se prihvatilište nalazi. Doniraju hranu i druge potrepštine tijekom cijele godine, no problem je mali kapacitet prihvatilišta budući da ono pokriva cijelu županiju pa se u Crvenom križu trude da ga što prije prošire. (gradpula.com)


28.12.2014.

ZBOG SNJEŽNOG NEVREMENA DIJELOVI ISTRE BEZ STRUJE

Snježno nevrijeme uzrokovalo je brojne probleme. Osim problema na cestama uzrokovanih snijegom, pod težinom snijega došlo je do loma grana i pada stabala na prometnice.

Težak i mokar snijeg u kombinaciji sa jakim jugom uzrokovao je probleme u opskrbi električne energije. Za vrijeme snježnog nevremena dijelovi središnje Istre ostali su bez struje, posebice na području Gračišća i Pazina. Struje još uvijek nema u nekim udaljenijim selima, posebice na Tinjanštini.

Za sav promet, zbog snijega, zatvorene su u Istri županijske ceste: ŽC 5047 tunel Učka-Veprinac-Matulji (stara cesta preko Učke). (istramet.com)


19.12.2014.

BUZET POČINJE S REALIZACIJOM NEKOLIKO EUROPSKIH PROJEKATA KOJIMA ĆE SMANJITI NEZAPOSLENOST, POVEĆATI KONKURENTNOST, …

U Dvorani za sastanke Grada Buzeta predstavljen je projekt REN koji obuhvaća transnacionalne radionice i konferencije u svrhu povećanja znanja o praksama Europske unije o unaprjeđenju ruralne konkurentnosti te razmjena primjera dobre prakse na međunarodnoj razini. Projekt su predstavili gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić i koordinatorica projekta Meri Vivoda.

- S ponosom  predstavljamo još jedan projekt, koji je naišao na pozitivnu ocjenu Europske komisije. Osim projekta REN, u siječnju sljedeće godine planira se početak realizacije još dva europska projekta te potpisivanje ugovora za početak jednog velikog projekta. Nadamo se da će se već početkom godine onaj dio najavljenog plana od 90 milijuna kuna realizirati, rekao je gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić.

Grad Buzet jedan je od ukupno 8 partnera iz 5 EU zemalja (Hrvatska, Italija, Švedska, Finska i Španjolska), kojima je odobreno sufinanciranje projekta u ukupnom iznosu od 150.000 EUR, od čega će Grad Buzet dobiti 19.900,00 EUR. Projekt je odobren u sklopu programa “Europe For Citizens”, mjera 1.2. Tematsko umrežavanje gradova.

Vivoda je istaknula kako će se Projekt baviti problemima i razvojnim politikama Europske unije, poput smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima, povećanjem konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika, primjenom novih Europskih direktiva na lokalnom nivou, razmjenom know-how među partnerima,  a sve u kontekstu različitih zemalja koje su uključene u projekt. Također, pomoći će se ciljanoj skupini proizvođača i farmera kako bi se poboljšala konkurentnost njihova poslovanja.

Tijekom projekta predstavnici Grada Buzeta sudjelovat će na 10 internacionalnih seminara i konferencija u zemljama projektnih partnera. Grad Buzet bit će domaćin 3. međunarodnog seminara u travnju 2015. godine, na kojem će ugostiti mnogobrojne lokalne i međunarodne sudionike iz svih 5 europskih zemalja, i pritom prezentirati dobre primjere korištenja poljoprivrednih proizvoda u funkciji turizma.

- Očekivani rezultati projekta su povećana znanja o praksama u Europi o unapređenju ruralne konkurentnosti, nadogradnja znanja i vještina mladih poljoprivrednika i drugih ruralnih poduzetnika, povećane mogućnosti i poticaj mladima da budu društveno aktivni i uključeni u ruralni sektor, poboljšano i obogaćeno znanje lokalnih političara i državnih službenika te podizanje svijesti među građanima, istaknula je Meri Vivoda.

Ukupan cilj ovog projekta je pronaći zajednička rješenja za potrebe i probleme koji su utvrđeni među partnerima u fazi identifikacije, kroz usporedbu praksi ruralnog razvoja što će omogućiti građanima da postanu aktivni sudionici projekta i nositelji inovacija te sudjeluju u lokalnoj zajednici kroz proces transnacionalne razmjene. (buzet.hr)


16.12.2014.

NOVIGRAD –U LUČICU PORPORELA ULOŽIT ĆE SE 5,1 MILIJUN KUNA

Započinju radovi na sanaciji i uređenju lučice Porporela Ovih dana započet će radovi na opsežnoj sanaciji i uređenju gradske lučice Porporela s izgradnjom novog gata, investicijski zahtjev ukupno vrijedan oko 5,1 milijun kuna. Najavili su to na susretu s novinarima novigradski gradonačelnik Anteo Milos i ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad, koja je u cijelosti nositelj investicije.

- Riječ je o trenutno najvećoj investiciji u tijeku na području našega grada, investiciji koja će bitno poboljšati i unaprijediti ribarsku i turističku infrastrukturu, te značiti još jedan iskorak u uređenju priobalnog prostora u samoj starogradskoj jezgri grada, prenio je gradonačelnik Milos, izrazivši zadovoljstvo što se u Novigradu otvara još jedno gradilište, jedino na moru.

- Posebne pohvale treba uputiti Lučkoj upravi i stoga što su u ovim kriznim vremenima pripremili projekt kojeg je HBOR ocijenila prihvatljivim, a koji se pokazuje i dugoročno financijski samoodrživim, zaključio je Milos.

Ravnatelj Lučke uprave Stojnić podsjetio je kako je lokacija Porporela trenutno najneuređeniji dio priobalja odnosno gradske lučice unutar povijesne jezgre Novigrada, te će se ovom investicijom taj prostor urediti, ali i prilagoditi potrebama korisnika – ribarskih brodica, turističkih plovila te izletničkih brodova.

- Akvatorij Porporele će se produbiti, izgradnjom novoga gata osigurat će se 40-ak novih vezova, a uređenjem cijelog prostora lučice Porporela dobit će se 90-ak metara nove operativne obale, što će u mnogome olakšati rad ribarima i njihovim brodicama, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima, prenio je Stojnić. Najavio je i kako će se s vremenom, kroz godinu-dvije, produbiti podmorje cijelog akvatorija od carinskog gata do Mandrača, uz samu obalu nastavit će se s postavljanjem javne rasvjete, a u planu je i opremanje Malog Mandrača priključcima za struju i vodu, kakvi su već postavljeni na prostoru Mandrača.

Radovi na Porporeli natječajem su povjereni riječkim tvrtkama Vodogradnja i BSK, a ugovorom je rok dovršetka radova predviđen do konca svibnja 2015. godine.

Ovom će se investicijom dobrim dijelom zaokružiti dosadašnje ulaganje u šire područje gradske lučice, nakon što je proteklih godina učinjeno niz zahvata na tom prostoru. Da podsjetimo, nakon što su iz Mandrača uklonjeni pontoni, taj je dio gradske lučice očišćen od nakupljenog mulja i produbljen, a zidovi koji ga obrubljuju sanirani su i injektirani betonom. Na prostoru šetnice uzduž Mandrača sanirane su i kamene ploče u dijelovima gdje je to bilo najneophodnije, a postavljeni su i suvremeni ormarići za struju i vodu, za potrebe vlasnika na tom području usidrenih brodica. Produbljen je gaz i u kanalu kojim se ulazi odnosno izlazi iz Mandrača, a posljednja u nizu investicija jest ona u postavljanje montažnog javnog sanitarnog čvora s WC-ima i tuš kabinama za potrebe nautičara.

 

 


 

 

SLUŠAJ ONLINE

Baner

TV PROMIDŽBA

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

METEO - BUJŠTINA I OKOLICA

RIJEČKI PORTAL

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠU  FACEBOOK  STRANICU

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU