Slideshow Image 1
Slideshow Image 1

Top vijesti s područja Istre


28.07.2014.

PRVO JAVNO GOLF IGRALIŠTE U ISTRI

Porečko Gradsko vijeće izglasalo je Urbanistički plan uređenja golf igrališta Plava i Zelena laguna koji obuhvaća površinu od oko 70 hektara uz uvalu Molindrio, južno od Turističkog naselja Plava laguna i sjeverno od TN-a Zelena laguna te zapadno od ceste Poreč – Vrsar. Riječ je o zemljištu pretežno u državnom, a tek djelomično u vlasništvu Porečke i pulske biskupije te privatnih osoba, prekrivenom poljoprivrednom kulturom, šumom i maslinicima. Unutar zaštićenog je morskog obalnog područja i dijelom opremljen infrastrukturom. Od obale do igrališta predviđen je 20-metarski pojas za šetnicu.

Osnovna namjena prostora je javno golf igralište, koje će ujedno biti prvo takvo u Istri s pratećim građevinama i sadržajima, ali bez mogućnosti gradnje smještajnih kapaciteta. Golf igralište oblikovalo bi se na način da dio nasada maslina ostaje kao parkovna arhitektura, a dio njih bi se presadio na novu lokaciju. Igralište se sastoji od 18 polja, uz mogućnost igre dva puta na devet polja, te golf vježbališta i kratkog igrališta za vježbanje. (gradpula.com)


27.07.2014.

POLUFINALE ATP-A ODGOĐENE ZBOG KIŠE

Polufinalni mečevi odgođeni na nedjelju, finale prema rasporedu

- Karte kupljene za polufinalne mečeve i finale parova vrijede za iste mečeve i u nedjelju

Cjelodnevna kiša pomaknula je za jedan dan polufinalne mečeve 25. Vegeta Croatia Opena, koji će se odigrati u nedjelju prijepodne.

Na ATP stadionu s početkom u 10.30 sati igraju Marin Čilić i branitelj naslova Tommy Robredo, dok će u drugom meču, koji počinje u isto vrijeme, ali na Grandstandu, prvi nositelj Fabio Fognini igrati protiv Pabla Cuevasa. U finalu igre parova, koje slijedi nakon završetka meča na Center courtu, Dušan Lajović i Franko Škugor tražit će svoj prvi ATP naslov u karijeri protiv češkog para František Čermak-Lukas Rosol. Karte kupljene za navedene mečeve vrijede i u nedjelju.

Finale Vegeta Croatia Opena igrat će se prema rasporedu ne prije 20 sati na Center Courtu.


23.07.2014.

GORAN MILIĆ SNIMIO REPORTAŽU NA RAZNIM LOKACIJAMA UMAGA

Da je Umag privlačna destinacija za posjet, za priče o njemu, njegovim ljudima, kulturi i manifestacijama očito je i mišljenje popularnog cijenjenog novinara Gorana Milića, koji je u nedjelju posjetio naš grad kako bi snimio reportažu o istome za Al Jazeera Balkans.

Snimanje je započelo u jednoj slastičari u Garibaldijevoj ulici, gdje je g.Milić preispitao sve detalje i zanimljivosti vlasnika vezano za proizvodnju sladoleda, preferencije turista obzirom na njihovo porijeklo, …

Kako se g.Milić u svojoj reportaži htio dotaknuti svih najprivlačnijih tematika, tako se cijela ekipa uputila u Kempinski Hotel Adriatic na Crvenom Vrhu, kao i Golf Adriatic, gdje su snimili prizore iz hotela i okolice, kao i samog golf igrališta s 18 rupa, omiljeno mjesto igre mnogih sugrađana te domaćih i stranih turista.

Snimanje je završeno u Stella Marisu gdje se u ovom trenutku odvija 25. ATP turnir u Umagu, a koji nedvojbeno predstavlja najprivlačnije mjesto okupljanja u Hrvatskoj uopće, i to radi bogate raznolike ponude na području sporta, zabave i gastronomije. Mjesto koje nudi „sve - za sve“ na jednom mjestu.

Reportaža će biti emitirana počevši od siječnja 2015.godine, i to putem raznih stranih TV kanala. (umag.hr)


23.07.2014.

NOVIGRAD POVEĆAO KVALITETU BESPLATNIH Wi-Fi TOČAKA

Nakon što su tijekom protekle tri godine na širem području grada postavljene točke za besplatni bežični pristup internetu, ove godine povećana je njihova kvaliteta, odnosno kapacitet postojećih točaka. Isto tako, na glavnom gradskom trgu postavljena je instalacija koja goste Novigrada podsjeća na mogućnost korištenja bežičnog interneta. S projektom uvođenja sustava besplatnog bežičnog pristupa internetu započelo se prije tri godine, kada su postavljenje tri pristupne točke u strogom centru grada (Veliki trg, Gradska knjižnica, hotel Emonia), a projekt je potom nastavljen u sklopu programa Hotspot Croatia, uspostavom pet novih pristupnih točaka, koje su uz financijsku potporu Ministarstva turizma realizirane u 2013. godini. Besplatne Wi-Fi točke dobile su tada Lučka uprava, dvije lokacije u Karpinjanu, kružni tok sa sidrom na ulazu u starogradsku jezgru, te plaža u Dajli. Obzirom na veliki interes za korištenje bežičnog pristupa internetu, s investicijama je nastavljeno i u 2014. godini, te je uz financijsku potporu Ministarstva turizma povećana kvaliteta, odnosno kapacitet postojećih točaka. Ugradnjom dodatne opreme i podešavanjem sustava omogućeno je da još veći broj korisnika istovremeno može koristiti uslugu besplatnog interneta. Ovim se projektom zasigurno pridonosi jačanju turističkog imidža Novigrada i podizanju nivoa kvalitete javnih turističkih usluga i sadržaja. Zanimljivu novost predstavlja i postavljanje Wi-Fi instalacije na Velikom trgu. Riječ je o atraktivnoj crvenoj skulpturi (pomičnoj za 360 stupnjeva), uz koju se posjetitelji mogu fotografirati, a kao pozadinu imati i neku od lijepih obližnjih vizura grada. Na samoj skulpturi nalazi se i tzv. QR kod čijim se skeniranjem putem pametnih mobilnih uređaja pristupa web stranicama novigradske Turističke zajednice, te se na taj način može saznati brojne zanimljivosti o turističkoj ponudi grada, manifestacijama i drugim sadržajima.


21.07.2014.

PROTEKLOG VIKENDA U ISTRU JE UŠAO VELIKI BROJ TURISTA, NO MANJI NEGO LANI

Tijekom proteklog vikenda, odnosno od 18 do 20. srpnja preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave istarske prešlo je 374.075 putnika (ulaz i izlaz), što je za 2,42% manje nego prošle godine, kada je tijekom vikenda od 19. do 21. srpnja  preko graničnih prijelaza prešlo 383.346 putnika.

IZLAZ

Proteklog vikenda na graničnim prijelazima zabilježen je izlaz 180.919 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 177.308 predstavlja povećanje od 2,04 %

ULAZ

Što se tiče ulaza, ovoga vikenda je ušlo ukupno 193.156 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 206.038 predstavlja smanjenje za 6.25%.


20.07.2014.

SVEČANO OTVOREN 61. PULSKI FILMSKI FESTIVAL

Svečanim programom, tradicionalnim vatrometom te projekcijom debitantskoga dugometražnog filma Darka Šuvaka “Happy Endings” jučer navečer je u pulskoj Areni otvoren Nacionalni program ovogodišnjeg 61. pulskog filmskog festivala u sklopu kojega će publika moći pogledati dvanaest dugometražnih i dvanaest kratkometražnih filmova.

Predsjednik Republike Ivo Josipović svečano je otvorio festival.

“Za neke je film najljepša i najplemenitija prevara dok su za neke filmaši mađioničari. I doista, oni u jedan veliki šešir pod zvijezdama stavljaju puno važnih mirodija a najvažnije su talent i ljubav prema umjetnosti”, istaknuo je Josipović.

Ustvrdivši kako je pulski filmski festival zapravo festival filmske publike, umjetnosti i zanata ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako će upravo novoosnovani Umjetnički savjet festivala od ove godine krenuti drugim novim koracima u razvoju hrvatske filmske djelatnosti.

“Mnogo je hrvatskih filmova prijavljenih na ovogodišnju Pulu a njih jedanaest nastalo je u nezavisnoj produkciji što ukazuje na dobro snalaženje filmskih producenata s fondovima Europske unije te sve uspješnije funkcioniranje Hrvatskog audiovizualnog centra”, istaknula je ministrica Zlatar Violić. Dodala je da “ako nešto može ispričati hrvatske priče onda su to zasigurno hrvatski filmovi” istaknuvši kako će ove hrvatske priče biti predstavljene i na drugim festivalima jer je “filmski svijet iskoračio iz granica i ušao u međunarodne prostore”.

Predsjednik Umjetničkog savjeta festivala Hrvoje Pukšec kazao je kako je osnovna zadaća tog tijela pozicionirati pulski filmski festival na međunarodnoj sceni.

O najboljemu hrvatskom filmu odlučivat će međunarodni ocjenjivački sud u kojemu će biti producentica Amra Bakšić-Čamo iz Bosne i Hercegovine, glumica Nataša Dorčić, montažerka Ivana Fumić i redatelj Antonio Nuić iz Hrvatske te filmski kritičar “The Hollywood Reportera” Nick Holdsworth iz Velike Britanije. (narod.hr)


17.07.2014.

ROVINJ UVRŠTEN NA LISTU NAJROMANTIČNIJIH MJESTA ZA ODMOR

Rovinj je uvršten na najnoviju CNN-ovu listu najromantičnijih mjesta za odmor. Time se našao u društvu argentinske Mendoze, Helsinkija, Rige iz Jamajke, američkog Beaver Creeka, talijanskog jezera Garda te Balija i Guanacastea. Riječ je o gradu koji je svoj romantični život započeo na otoku čiji je skučeni prostor uvjetovao gradnju zbijenih kuća, uskih ulica i malenih trgova, još i danas nedirnutih modernim urbanizmom. To je mjesto koje pruža nebrojene mogućnosti – šetnje prekrasnom prirodom, bavljenje sportskim i rekreacijskim aktivnostima, jedrenjem, ronjenjem, climbingom, biciklističkim vožnjama, zatim otkrivanje skrivenih ljepota, kulturnih starina, arheoloških nalazišta, kulinarskih specijaliteta, a sve to povezano boravkom u visokokvalitetnim hotelima, turističkim naseljima i kampovima koji pružaju brojne mogućnosti za ugodan odmor, uživanje u blagodatima wellnessa, poslovne susrete i sportske aktivnosti.

Romantičan i tajanstven, ali isto tako i pun mogućnosti za nezaboravni provod, Rovinj postaje i ostaje grad u kojeg se poželiš vratiti.

Dubrovnik je divan, ali mi smo oduševljeni manje poznatim Rovinjem na sjeveru zemlje. Na rovinjskoj tržnici kupujte divlje šparoge, tartufe i svježu morsku hranu, a potom možete otići na izlet na Zlatni rt nedaleko od starog grada – piše, među ostalim, Emma Sloley u članku o restoranima i vrhunskoj hrani.


15.07.2014.

MANCHESTER CITY PONOVNO NA PRIPREMAMA U NOVIGRADU

Nogometna akademija Manchester City Footbal Cluba (MCFC), jednog od najboljih klubova na svijetu, recentnog osvajača naslova prvaka u engleskom Premiershipu, jednoj od najjačih svjetskih nogometnih liga, po drugi puta kao mjesto svojih priprema odabrala je Novigrad. Mlađe selekcije MCFC-a u Novigradu borave od 13. do 23. srpnja, a na čelu stručnog stožera koji predvodi mlade igrače kao i prošle godine bit će Patrick Vieira, nekada veliko nogometno ime i legendarni francuski nogometaš, danas voditelj omladinskog pogona MCFC-a. - Vraćamo se na isto mjesto, jer sadržaji koje smo imali prošle godine bili su sjajni, način na koji su se ljudi brinuli o nama bio je fantastičan, a i smještaj je jako dobar. Cijela ta prošlogodišnja turneja bila je vrlo uspješna i nije bilo razloga da se ne vratimo i ne doživimo isto iskustvo, izjavio je Patrick Vieira. Jason Wilcox, trener U-18 momčadi Cityja, također je pun riječi hvale za dio priprema kojeg su članovi MCFC akademije proveli u Novigradu: „Putovanje prošle godine bilo je fantastično, jedno od najboljih koje sam doživio kao igrač ili trener. To je idealna okolina za stvaranje odnosa među igračima, jer izmijenili smo momčad u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, prilika mi je to da surađujem s Vieirom, da probamo još bolje uigrati momčad koja će igrati u juniorskoj Ligi prvaka.“ U okviru priprema u Novigradu će do 23. srpnja boraviti 50-tak nogometaša i 30 članova stručnog stožera MCFC-a. Vieira i njegovi suradnici pripremat će pritom dvije momčadi, juniorsku i U-18, koje će u tom razdoblju odigrati i nekoliko pripremnih utakmica. Međusobnu utakmicu dvije MCFC selekcije odigrat će 16. srpnja, dok su za 19. srpnja dogovorene utakmice protiv Selekcije Istre (10.30 h) i slovenske Gorice (19 h), a tri dana kasnije suparnici su im srbijanski Čukarički (10.30 h) te HNK Rijeka (19 h). Ulaz na sve utakmice je besplatan.


15.07.2014.

NAJBOLJA TENISAČICA NA SVIJETU SERENA WILLIAMS BORAVI U NOVIGRADU

Pomalo nestvarnom čini se vijest kako u Novigradu ovih dana boravi najbolja tenisačica na svijetu, trenutačni broj 1 na WTA listi najboljih svjetskih igračica, ali – po ostvarenim rezultatima – i jedna od najboljih svih vremena, Serena Williams. No vijest je stvarna i istinita, a Serena će svoj dvotjedni boravak u Novigradu iskoristiti za odmor, ali i pripreme za skorašnji nastup na US Openu. U Novigrad je najbolja svjetska tenisačica stigla zaslugom njezina bliskog suradnika, dugogodišnjeg sparing-partnera Saše Bajina, koji je dobar dio djetinjstva proveo u Novigradu, gdje su mu živjeli baka i otac, a gdje je učinio i prve teniske korake. Saša se potom nerijetko vraćao u Novigrad, ovdje provodio dio svojega odmora, a ovoga puta sa sobom je doveo i „šeficu“ Serenu, kako bi iz prve ruke upoznala prirodne ljepote i sve druge atribute kojima se Novigrad i Istra mogu pohvaliti. Inače, Serena Jameka Williams američka je tenisačica, trenutačni broj 1 na WTA listi najboljih svjetskih igračica. Također je bivša prva igračica svijeta u konkurenciji parova. Olimpijska je pobjednica iz Sydneya 2000., Pekinga 2008. te Londona 2012. godine (pojedinačno i u konkurenciji ženskih parova). Sestra je Venus Williams, također uspješne tenisačice, a sestrinsko je suparništvo jedno od najvećih u teniskom svijetu. U dosadašnjoj karijeri Serena je osvojila 77 WTA naslova, od toga 55 u pojedinačnoj konkurenciji i 22 u igri parova. Ima osvojena sva četiri Grand Slam naslova u obje konkurencije; s ukupno 32 Grand Slam naslova (17 pojedinačno, 13 u igri parova i dva u mješovitim parovima) najuspješnija je od aktivnih igračica. Također, po broju pojedinačnih Grand Slam naslova četvrta je u Open eri. Uspješnije od nje su Steffi Graf s 22 naslova, te Chris Evert i Martina Navratilova s po 18 titula. U razdoblju od lipnja 2002. do siječnja 2003. bila je vlasnica sva četiri Grand Slam naslova. Osvajanjem zlatne olimpijske medalje jedna je od rijetkih koja je osvojila Golden Slam. Na prvo mjesto WTA ljestvice Serena je prvi put zasjela 8. srpnja 2002., zahvaljujući impresivnim nastupima na turnirima te godine te osvajanju Roland Garrosa i Wimbledona. Dana 5. travnja 2008. osvojila je po peti puta u karijeri Masters turnir u Miamiju, čime se izjednačila sa Steffi Graf. U veljači 2013. vratila se na prvo mjesto WTA ljestvice, čime je, s navršenom 31 godinom, postala najstarija igračica na vrhu (prijašnji je rekord držala Martina Navrátilová s 30 godina).


15.07.2014.

JUČER U PULI 50-AK INTERVENCIJA VATROGASACA

U Puli je jučer, od 6 do 10 sati, padala obilna kišom praćena grmljavinom koja je prouzročila poplave te stvorila prometni kolaps.

Automobili su se probijali kroz vodu, a "zaplivao" je i novi kružni tok u Šijani. Po ulicama su iskakali šahtovi, promet je bio potpuno blokiran, a prema podacima regionalnog meteorološkog portala Istramet na meteorološkoj postaji u Boriku u tri sata je palo 149 mm kiše.

Potopljeno je bilo središte grada, a prema podacima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića osam ekipa vatrogasaca na terenu ispumpavala je podrume i druge prostore stambenih kuća. Tijekom jučerašnjeg dana vatrogasci su imali oko 50 intervencija.


14.07.2014.

DRASTIČAN PAD PROMETA PUTNIKA NA ISTARSKIM GRANIČNIM PRIJELAZIMA

Tijekom protekloga vikenda, odnosno od 11. do 13. srpnja preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave istarske prešlo je 293.185 putnika (ulaz i izlaz), što je za 19,78% manje nego prošle godine, kada je tijekom vikenda od 12. do 14. srpnja  preko graničnih prijelaza prešlo 365.497 putnika.

IZLAZ

Ovog vikenda na graničnim prijelazima zabilježen je izlaz 138.229 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 167.093 predstavlja smanjenje 17,27%

ULAZ

Što se tiče ulaza, ovoga vikenda je ušlo ukupno 154.956 putnika, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je broj putnika bio 198.404 predstavlja smanjenje 21,90%.


11.07.2014.

UMAG SPREMAN ZA JUBILARNI 25. ATP TURNIR

Pripreme za 25. Vegeta Croatia Open u samoj su završnici. Odlične igre Marina Čilića na upravo završenom Wimbledonu, kao i vrlo dobra forma njegovih glavnih konkurenata, najavljuju uzbudljive mečeve na umaškim terenima.

Ulazak u četvrtfinale, u kojemu je tijesno izgubio od kasnijeg pobjednika Novaka Đokovića, potvrđuje da je Čilićeva forma u snažnom usponu i da je spreman ponoviti uspjeh iz 2012. godine, kada je kao drugi hrvatski igrač u povijesti umaškog turnira osvojio naslov pobjednika.

„Marin je uvijek jako dobro igrao u Umagu, jer se ovdje osjeća kao kod kuće. Konkurencija je kao i svake godine izrazito jaka stoga vjerujem da će biti jako puno zanimljivih mečeva. Tommy Robredo je u Wimbledonu došao do četvrtog kola, gdje ga je zaustavio Roger Federer. Dolgopolov i Fognini također su imali dobre nastupe na Wimbledonu, tako da sada u ždrijebu Umaga imamo četiri igrača iz Top 20“, kaže direktor turnira Vanja Božičković.

Iako je i vrhunski tenis sasvim dovoljan razlog za dolazak u Umag, jubilarni 25. Vegeta Croatia Open nudi ove godine još mnogo više. Jubilej će biti obilježen atraktivnim egzibicijskim mečom četvorice nekadašnjih šampiona – Gorana Ivaniševića, Thomasa Mustera, Henrija Lecontea i Mansoura Bahramija – koji se igra 19. srpnja na ATP stadionu, odmah nakon svečanog otvorenja turnira.

Bogat je i prateći program turnira. Tu je ponovno, po peti put, Istria Gourmet Festival, manifestacija koja na jednom mjestu okuplja sve najbolje što daje plodna istarska zemlja. Najugledniji istarski vinari, tartufari, maslinari i kuhari deset će dana u četiri zone posjetiteljima Umaga pružati užitke za sva osjetila.Uz vrhunski tenis i gourmet program, jubilarni 25. Vegeta Croatia Open donosi i više od 100 sati uzbudljivog glazbenog i zabavnog programa. Glazbeni program ATP Party Nights otvorit će ove godine Hladno pivo, a odličnu zabavu jamče i nastupi Gustafa, Luke Nižetića, grupe Nola, Natali Dizdar i The Frajli iz Novog Sada. Ove godine po prvi puta se održava Summer Sensation party, show u trajanju od 4 sata u kojem nastupaju svjetski DJ-i, plesači, akrobati i profesionalni umjetnici s Ibize. Ulaz na glazbena događanja je slobodan.

Istria Gourmet Festival se s 4 restorana, 15 vinara, ponudom pršuta, tartufa i sireva pozicionirao kao važano mjesto predstavljanja ponude biranih istarskih proizvođača, ali i kao sadržaj koji pored tradicionalnog zabavnog programa sa 100 sati glazbe, umaški teniski turnir oblikuje u cjelovitu turističku manifestaciju“, ističe Arlen Brozić, direktorica Izvršnog odbora turnira.


09.07.2014.

UMAG -OTVORENI RADOVI NA IZGRADNJI PRETOVARNE STANICE

Danas su u Umagu ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Mȕller zajedno s gradonačelnikom Grada Umaga, Vilijem Bassaneseom, otvorili radove na izgradnji pretovarne stanice „Donji Picudo“. Radi se o investiciji od preko 13 milijuna kuna od kojih je 80% dobiveno od bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Preostali dio iznosa investicije od 20%, odnosno 2.624.397 KN, snosi komunalno poduzeće „6.Maj“ d.o.o. Umag.

Izgradnjom pretovarne stanice uvodi se potpuno novi sustav procesa prikupljanja i gospodarenja otpadom na području Umaga, Buja, Novigrada, Brtonigle, Grožnjana i Oprtlja.

Uvođenjem cjelovitog sustava gospodarenja otpadom smanjit će se količina otpada na odlagalištima, a povećati reciklaža. Otpad se više neće kao do sada odlagati i u najboljem slučaju samo prekriti zemljom, već će se korisne sirovine poput stakla, PET-a, metala, odvajati, ponovno koristi, vratiti u industriju. To će rezultirati povećanjem razine zaštite okoliša, kvalitete života stanovnika, te otvaranjem mogućnosti za razvoj gospodarstva u sektoru gospodarenja otpadom i reciklaže.

Izgradnja pretovarne stanice je uvjet za funkcioniranje „Kaštijuna“, regionalni centar za gospodarenja otpadom. Realizacija projekta planirana je za prosinac 2014.godine. Nakon stavljanja u potpunu funkciju Kaštjuna, zatvara se odlagalište komunalnog otpada „Donji Picudo“.  Po završetku rada deponije krenut će se u sanaciju postojećeg odlagališta. (umag.hr)


08.07.2014.

GRAD NOVIGRAD DONIO ODLUKU O SUFINANCIRANJU UDŽBENIKA SVIM OSNOVNOŠKOLCIMA

Na 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Novigrada-Cittanova donesena je odluka o sufinanciranju udžbenika prema modelu koji se provodio i prethodne godine. To znači da će Grad u idućoj školskoj godini financirati kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima (obzirom da odlukom nadležnog ministarstva dosadašnji udžbenici više ne vrijede, već se u cijelosti moraju kupiti novi), a u cijelosti će se sufinancirati i prijevoz srednjoškolaca, tj. razlika u cijeni prijevoza koju ne podmiruje Istarska županija.


08.07.2014.

GRAD UMAG U ŠKOLSTVO ULAŽE DODATNIH 7,5 MILIJUNA KUNA

Nekoliko dana unazad održana je konferencija za medije na kojoj su čelni ljudi grada Grada Umaga predstavili nabavu besplatnih udžbenika, strategiju ulaganja u školstvo i kapitalna ulaganja.

Grad Umag od 2010. godine osigurava besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola.

Obzirom na odluku Ministarstva za narednu školsku godinu kojom su svi obvezni udžbenici izmijenjeni, Grad Umag je za 2014. godinu osigurao dodatna sredstva od ukupno 600.000,00 kuna. Time Grad Umag pomaže učenicima svih razreda umaških osnovnih škola, kojih je 960. Osim učenika umaških osnovnih škola s prebivalištem na području Umaga, pravo na sufinanciranje imaju i učenici s prebivalištem na području Umaga, a koji su upisani u osnovne škole susjednih gradova: Buja, Novigrada i Brtonigle.

Grad Umag je za djelatnost osnovnog obrazovanja iznad minimalnog standarda za 2014. godinu, osigurao 4.247.112,00 kuna. Iz ovih je sredstava Grad Umag osigurao plaće za dodatnih 10 učitelja koji rade u produženom boravku, od kojih i po jedan pomoćnik u nastavi, logoped i pedagog, a na koje Grad Umag izdvaja 935.000,00 kuna.

Od 2009. godine Grad Umag sustavno ulaže značajna financijska sredstva u podizanje standarda u školsko obrazovanje. Započeta su ulaganja u područne škole u Bašaniji, Babićima i Juricanima. Nadalje, predstoje nam dodatna ulaganja u školu u Petroviji, Murinama i Kmetima. Kako bi osigurao visok standard na području školstva, Grad Umag ove godine ima u planu izgraditi potpuno novi školu u Petrovji na mjestu postojeće, za što je predviđen iznos od oko 3.000.000,00 kuna.

A da je i samo zdravlje umaških predškolaraca i učenika za Grad Umag jedan od bitnijih stavaka, dokazuje i uvođenje HACCP sustava u njihove ustanove, čime se daje naglasak na zdravu prehranu u životnoj dobi kada je ona preduvjet za kvalitetan razvoj tijela i uma. U tijeku je uvođenje i centralizirane javne nabave namirnica za sve ustanove u vlasništvu Grada Umaga. Osim toga, Grad Umag već godinama sustavno sufinancira besplatni prijevoz svih učenika do dislociranih školskih ustanova. (umag.hr)


08.07.2014.

PREDSTAVLJENA STRELJAČKA AKADEMIJA KOJU ĆE VODITI GIOVANNI CERNOGORAZ

Streljačka akademija - škola za gađanje letećih meta discipline trap - koju je pokrenula Talijanska unija, prva takve vrste u Hrvatskoj, službeno je predstavljena na streljani Alpina Streljačkog društva Gusar u Bužiniji.

Akademija će s radom započeti u rujnu, a otvorena je za sve mlade koji žele naučiti ovu sportsku disciplinu, od 12 godina starosti nadalje. Polaznici će učiti od vrhunskog učitelja - novigradskog zlatnog olimpijca Giovannija Cernogorza, upravo na mjestu gdje se i on priprema za natjecanja. Bit će tu i treneri - Giovannijev otac Valter, jedan od osnivača Gusara, koji je svog sina šampiona uveo u streljaštvo, te kondicijski trener talijanske streljačke reprezentacije za trap Fabio Partiggiani.

Ideja za akademiju nastala je nakon susreta Giovannija i predsjednika Talijanske unije Furija Radina, koji je prije više od godinu dana potaknuo novinar i urednik talijanskog programa Radio Pule Valmer Cusma. Kako je istaknuo predsjednik Izvršnog vijeća TU-a Maurizio Tremul, inicijativa je ostvarena sredstvima talijanske vlade, a značajnu podršku daju Narodno sveučilište iz Trsta, Grad Novigrad-Cittanova, Istarska županija i novigradska Zajednica Talijana, uz sponzorstvo talijanske tvrtke Beretta. Desetak mladih već trenira od prošlog tjedna, a škola službeno otvara vrata u rujnu, pri čemu se još razmatra hoće li polaznici plaćati upisninu.

- Ponosan sam što ću ovdje moći prenijeti mladima sve bitne vrijednosti sporta. Streljaštvo je sportska disciplina koja iziskuje ne samo fizičku spremnost, već je bitno razvijati i mentalnu disciplinu, kazao je Giovanni Cernogoraz, obračajući se uzvanicima na predstavljanju Akademije.


02.07.2014.

SLUŽBENO SE OTVARA PRVA PLAŽA ZA NOĆNO KUPANJE U ISTRI

U subotu, 5. srpnja, otvara se službeno prva plaža za noćno kupanje u Istri. Plaža će biti smještena U Fažani ispred srušene tvornice “Badel” uz veliki parking koji će pridonijeti ugodnijem pristupu plaži i samom noćnom kupanju. Na plaži se nalazi beach bar koji će na raspolaganje svim kupačima (uz konzumaciju pića) besplatno od 20 do 02 sata svakodnevno davati ležaljke na korištenje.

Plažu će službeno otvoriti načelnica Općine Fažana i saborska zastupnica Ada. (gradpula.com)


30.06.2014.

UMAG –ZAPOČEO 15. MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMORNOG TEATRA „ZLATNI LAV“

U petak 25. lipnja 2014. godine, svečanim ceremonijalom na umaškom Trgu slobode započeo je jubilarni 15. Međunarodni festival komornog teatra Zlatni Lav – Leone d'Oro. Nakon uvodnih pozdrava te podizanjem službene zastave, a uz pratnju balerina umaške baletne škole Carlotta Grisi, mažoretkinja te članova motokluba „Stari rokeri“, Festival je službeno otvorio Župan Istarske županije, g.Valter Flego.

Nakon sugestivnog defilea ulicama grada, publika je uživala u izvedbi mlade flautiste Eni Seferović, učenice osnovne škole „Marija i Lina“ iz Umaga. Slijedio je govor zamjenice gradonačelnika te, na posljetku, paljenje festivalske vatre u parku ispred gradskog kazališta. Točno u 22 sata započela je prva ovogodišnja predstava „Dimnjačar“ (Kerekeš teatar-Varaždin), autora Mirka Keleka, a u izvedbi odličnog Ljubomira Kerekeša.

Program Zlatnog Lava nastavio se u subotu u 21 sat predstavom „Coitu Ergo Sum“ riječkog Teatra Rubikon, dok je u nedjelju izvedena poznata Goldonijeva „Oštarica Mirandolina“ (La Locandiera) redatelja Jasminka Balenovića iz Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula. Svakodnevno se u podne na terasi bistroa Ti - Mi, na platou ispred Robne Kuće, održava Festivalski forum „Teatralije“ o predstavi s prethodne večeri, što predstavlja odličnu priliku da publika dozna nešto više o predstavi i glumcima.


27.06.2014.

ISTRA JOŠ UVIJEK PREDNJAČI PO BROJU OVISNIKA O DROGAMA

Jučer je u zgradi policijske uprave održana konferencija za medije, na kojoj su sudjelovali predsjednica Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Pule, ujedno i zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci, voditeljica Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Helena Mitrović te ispred Policijske uprave istarske, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Mile Orešković i policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa Eduard Samac.

Tako je Orešković pobliže pojasnio statističke podatke kretanja kaznenih djela i prekršaja zlouporabe opojnih droga na području PU istarske, a Samac je naveo kakve su sve posljedice konzumacije opojnih droga u prometu.

Istra i dalje prednjači među hrvatskim regijama u broju ovisnika o opojnim drogama. Posljednjih se godina bilježi pad broja ovisnika o heroinu, a sve je više ovisnih o marihuani, derivatima kanabisa i sintetičkim drogama, dok je uporaba kokaina u Istri i dalje vrlo raširena.


25.06.2014.

ISTRA IMA NAJBOLJEG MLADOG ZNANSTVENIKA NA SVIJETU

Američki znanstveni časopis Spine proglasio je ravnatelja Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘prim. dr. Martin Horvat’ u Rovinju Marinka Radu najboljim mladim znanstvenikom u području patologije kralježnice za ovu godinu.

Župan Valter Flego čestitao je mladom znanstveniku izrazivši ponos i veliko zadovoljstvo što se, unatoč brojnim ponudama prestižnih svjetskih institucija, Marinko Rade odlučio vratiti u rodnu Istru, na čelo rovinjske bolnice, i to u vremenima kada mnogi mladi obrazovani kadrovi odlaze iz Hrvatske. Optimistična je to poruka i za rovinjsku bolnicu i za cjelokupno istarsko društvo, kazao je Flego demantiravši ujedno i glasine o eventualnoj prodaji rovinjske Bolnice. (gradpula.com)


22.06.2014.

CAMPING PARK MAREDA DOBIO VISOKE ČETIRI ZVJEZDICE

Komisija za kategorizaciju Ministarstva turizma prije nekoliko je dana Camping Parku Mareda i službeno dala četiri zvjezdice. Treba istaknuti i kako je kamp Mareda jedini kamp na cijelom istarskom području koji je ove godine podignuo svoju kategorizaciju.

U Maredu, koja se otvorila početkom osamdesetih godina, u zadnje se četiri godine uložilo 32,5 milijuna kuna. Renovirano je gotovo sve na površini od 27 hektara između Novigrada i Dajle, a svakako su za četiri zvjezdice, najvišu kategoriju kampova trenutno u Hrvatskoj, zaslužni novi sanitarni čvorovi, renovirana recepcija, okoliš i tisuću bolje opremljenih parcela od 80 do 120 kvadrata te mnoštvo novih sadržaja i usluga, poput takozvane teen & kids party zone, odnosno igrališta za djecu i mlade. Tijekom 2014. godine tzv. Holiday homes zona u okviru kampa nadopunjena je sa 64 nove kućice, te s dva bazena površine 100 četvornih metara, novim gourmet punktom „MarBar“, te novim dječjim igralištem, što Park Maredu čini idealnom obiteljskom kamp destinacijom. Novost je i uvođenje tzv. concierge usluge za sve goste mobilnih kućica.


19.06.2014.

ISTRA ĆE NAKON 20 GODINA ČEKANJA DOBITI ZDRAVSTVENU USTANOVU KAKVU ZASLUŽUJE

Istarski župan Valter Flego izrazio je zadovoljstvo što je Vlada na jučerašnjoj sjednici odobrila državno jamstvo Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) za kredit od 300 milijuna kuna za izgradnju nove Opće bolnice u Puli, istaknuvši da su se time stekli svi uvjeti za gradnju nove bolnice.

Gradnja bolnice će se financirati s ukupno 600 milijuna kuna. U ožujku je Vlada dala državno jamstvo za kredit u visini od 300 milijuna kuna, a jučerašnjom odlukom riješen je i preostali iznos potreban za gradnju. Procijenjena vrijednost radova bez PDV-a je 470 milijuna kuna.

Jučerašnji je dan povijesni za građane i cjelokupno zdravstvo Istarske županije, Pula i Istra će nakon 20 godina čekanja konačno dobiti zdravstvenu ustanovu kakvu zaslužuju, izjavio je župan Flego dodavši kako su Vlada i Ministarstvo zdravstva prepoznali potrebu gradnje bolnice kao vitalni interes zdravstvenog sustava Istarske županije.

Početak gradnje može se očekivati već ovog ljeta, a rok za dovršetak gradnje bolnice je tri godine od početka radova, rekao je Flego. Nova pulska bolnica u funkciji će biti najvjerojatnije 2018. godine i prema najavama bit će jedna od najboljih u Hrvatskoj, rekao je i dodao kako se postigla značajna ušteda u odnosu na planirane troškove izgradnje pa će osigurana sredstva biti dostatna i za financiranje nabave opreme za bolnicu. (index.hr)


18.06.2014.

UMAŠKA HITNA DOBILA NA PONOVNO KORIŠTENJE POSEBNO MOTORNO VOZILO

Predstavnici Grada Umaga i Komunele d.o.o. Umag, jučer, 17. lipnja,  Ispostavi hitne medicinske službe Umag (HMS), predali su na ponovno korištenje posebno motorno vozilo  marke Volkswagen, tip Crafter, model C-238711 35, koje je prošle godine teško oštećeno u prometnoj nezgodi prilikom prijevoza pacijenta u Opću bolnicu Pula.  Navedeno vozilo u vlasništvu  je  trgovačkog društva Komunela d.o.o., a za popravak istog utrošeno je 121.574,13 kuna.

Vozilo je popravljeno zajedničkim sredstvima gradova i općina s područja Bujštine i Zavoda, u kojima je Grad Umag sudjelovao sa 47.824,13 kn, Grad Novigrad  sa 20.000,00 kn, Grad Buje sa 10.000,00 kn, Općina Brtonigla sa 5.000,00 kn, a Zavod za hitnu medicinu Istarske županije sa 30.000,00 kn.

Ovo je vozilo po svojim karakteristikama i ugrađenoj zdravstvenoj opremi jedno od najboljih vozila u Istarskoj županiji i Republici Hrvatskoj.


15.06.2014.

ZATVARAJU SE SVI KIOSCI GLASA ISTRE

Kako piše portal Glas Istre, uprava Glas Istre d.o.o. donijela je odluku o zatvaranju svih kioska odnosno prodajnih mjesta u svom vlasništvu. Kiosci će se zatvoriti sutra ili najkasnije u utorak.

No, ističe da će se novine Glas Istre i dalje prodavati putem drugih distributera, dok će pretplatnici biti obaviješteni o alternativnim načinima preuzimanja novina.


14.06.2014.

GRAD NOVIGRAD RASPISAO NATJEČAJ ZA UGRADNJU SUSTAVA ZA KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Nakon što je Grad Novigrad-Cittanova sa svojim projektom „Mislim zeleno, grijem se pametno (2)“ ponovno polučio uspjeh na javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), te tako ostvario pravo na sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije (OIE), raspisan je natječaj za javno prikupljanje ponuda za sufinanciranje tih programa u obiteljskim kućama na području Novigrada.

Natječajem će se sufinancirati ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije na području Novigrada i to: sustava solarnih toplinskih kolektora za pripremu potrošne tople vode i/ili grijanje; sustava fotonaponskih kolektora i akumulatora za proizvodnju električne energije; te sustava kotlova na drvnu sječiku/pelete ili s pirolitičkim kotlom na drva za pripremu potrošne tople vode i grijanje.

Natječaj je otvoren 45 dana, od 13. lipnja do 28. srpnja 2014. godine. Nepotpune prijave kao i prijave dostavljene nakon isteka roka neće se razmatrati.

Ukupan iznos osiguranih sredstava za sufinanciranje iznosi 500.000 kuna, a osiguran je proračunom Grada Novigrada-Cittanova za 2014. godinu te sredstvima Fonda (FZOEU).Opravdani troškovi nabave i ugradnje sustava OIE bit će sufinancirani nepovratnim novčanim sredstvima u visini od maksimalno 50 posto investicije, odnosno do najvećeg iznosa od 15.000 kuna po kućanstvu. Iznos u visini od 40 posto, odnosno do najvećeg iznosa od 12.000 kuna, bit će sufinanciran iz sredstava Fonda (FZOEU), a preostali iznos u visini od 10 posto, odnosno do najvećeg iznosa od 3.000 kuna, bit će sufinanciran iz proračunskih sredstava Grada Novigrada-Cittanova.

Podnositelj prijave može ostvariti pravo na korištenje subvencije Fonda i Grada za do najviše dva sustava OIE po kućanstvu. Posebnom Odlukom (Odluka o maksimalnom iznosu sufinanciranja) reguliran je maksimalni iznos sufinanciranja koje je moguće ostvariti u periodu od tri godine. Kućanstva koja su već dostigla definirani maksimalni iznos sufinanciranja/subvencija ne mogu biti odobrena u sklopu ovog Natječaja.

Skrećemo pažnju svim potencijalnim prijaviteljima da pažljivo prouče natječajnu dokumentaciju jer se nepotpune prijave i prijave koje ne udovoljavaju uvjetima natječaja neće razmatrati.

Natječaj za sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije i sve pripadajuće obrasce možete pronaći OVDJE, a možete ih preuzeti i u gradskoj pisarnici na adresi Veliki trg 1, Novigrad-Cittanova.


11.06.2014.

PRODUŽENO RADNO VRIJEME NOVIGRADSKIM UGOSTITELJIMA U DANIMA NASTUPA HRVATSKE REPREZENTACIJE

U dane nastupa hrvatske reprezentacije na SP-u radno vrijeme novigradskih ugostitelja do 3 sata ujutro

Temeljem Zaključka gradonačelnika Grada Novigrada-Cittanova Antea Milosa za vrijeme odigravanja utakmica hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu produženo je radno vrijeme novigradskih ugostiteljskih objekata.

Naime, obzirom na iskazani interes dijela gradskih ugostiteljskih objekata, kao i na pretpostavku da će u vrijeme odigravanja utakmica hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (mahom u kasnim večernjim odnosno noćnim satima) gradski ugostiteljski objekti pojačano raditi, na prijedlog gradske Turističke zajednice gradonačelnik je donio Zaključak kojim se dozvoljava produženje radnog vremena, kako bi se ugostiteljska ponuda prilagodila potrebama i očekivanjima potencijalnih gostiju.

U dane 12., 18. i 23. lipnja dozvoljeno je tako emitiranje glazbe i radno vrijeme svih ugostiteljskih objekata na području Grada Novigrada-Cittanova do 3 sata ujutro. U slučaju plasmana Hrvatske u daljnji tijek natjecanja, radno vrijeme regulirat će se novim zaključkom gradonačelnika.


11.06.2014.

DOVRŠENA IZGRADNJA KRUŽNOG TOKA NA ULAZU U NOVIGRAD

Dovršena je izgradnja kružnog raskrižja na državnoj cesti DC 75 u predjelu Marketi, na ulazu u Novigrad iz pravca Poreča, a u tijeku su i završni radovi na četvrtom cestovnom kraku odnosno priključku na kružni tok nerazvrstane ceste koja se izvodi iza zgrade Doma zdravlja. Predstoje potom i hortikulturni radovi na okolnim površinama, kao i u samom kružnom toku. Radovi na izgradnji započeli su sredinom ožujka, a investicija vrijedna oko 2,3 milijuna kuna s PDV-om obuhvatila je gradnju kružnog raskrižja, te pripadajuće oborinske odvodnje i javne rasvjete, kao i radove na rekonstrukciji dijela državne ceste DC 75 i dijela nerazvrstane ceste (pristupne prometnice prema javnom parkiralištu pored sportske dvorane.


09.06.2014.

PROTEKLOG VIKENDA BROJ DOLAZAKA TURISTA NADMAŠIO SVAČIJA OČEKIVANJA

Tijekom proteklog vikenda, odnosno od 6. do 8. lipnja, preko graničnih prijelaza na području Policijske uprave istarske prešlo je 300.175 putnika, što je za 43.43% više nego prošle godine, kada je tijekom vikenda od 7. do 9. lipnja (8. lipnja Blagdan duhova) preko graničnih prijelaza prešlo 209.282 putnika.


04.06.2014.

REGATA TRANSADRIATICA OPET SPAJA VENECIJU I NOVIGRAD

Ovogodišnje izdanje Transadriatice, tradicionalne, velike regate u organizaciji jedriličarskog kluba Diporto velico veneziano (DVV), doživjet će svojevrsni “povratak u prošlost”, obzirom da će nakon desetak godina pauze, sudionici regate ponovo uploviti u novigradsku luku. Jedrilice će ponovno povezati Veneciju i Novigrad od 5. do 8. lipnja, u organizaciji DVV-a, a pod pokroviteljstvom Grada Venecije te uz domaćinstvo i suorganizaciju Grada Novigrada-Cittanova, novigradske Turističke zajednice i Lučke uprave Umag-Novigrad. Najavili su to na konferenciji za novinare u marini Nautica gradonačelnik Anteo Milos, direktorica TZ-a Vesna Ferenac i ravnatelj Lučke uprave Sergio Stojnić.

- Inicijativa za povratkom Transadriatice u Novigrad potekla je od predstavnika kluba Diporto velico veneziano, od kojih sam prije šest-sedam mjeseci dobio e-mail s pitanjem jesmo li zainteresirani za povratak regate u naš grad. O tome sam obavijestio TZ i Lučku upravu, a reakcija je bila jednoglasna. Od izgradnje nove marine bili smo u potrazi za jednim takvim reprezentativnim događanjem, pa je sve vrlo brzo dogovoreno i organizirano. Zajednički jezik i prisnost koju smo u ovom kratkom vremenu postigli s organizatorima kazuju kako se radi o dugoročnom povratku ove manifestacije njezinim novigradskim korijenima. Transadriatica je, naime, pokrenuta 70-ih godina na ruti Venecija - Novigrad - Venecija, rekao je Milos, ističući da Novigrad svoju turističku priču u bitnom dijelu gradi na nautičkom turizmu te da nautički gosti prepoznaju ovdašnje vrsne ugostitelje. Ferenac je naglasila da Transadriatica djelom ima sportski odnosno natjecateljski karakter, ali je puno snažniji onaj obiteljski, tj. druženje sudionika regate i članova njihovih obitelji, od kojih neki u Novigrad dolaze i automobilima, kopnenim putem. Najveći dio posada su upravo obitelji koje ovaj događaj koriste za opuštanje i aktivan odmor, naglasila je Ferenac, dodajući kako je dolazak jedriličara, koji trebaju prijeći 70-ak nautičkih milja, predviđen tijekom petka. Novigrađani će sudionike dočekati bogatim gastronomskim, sportskim i zabavnim programom. U petak i subotu će se od 19 sati u gradskoj lučici Mandrač održati Večeri novigradske kapešante, u sklopu Gnam Gnam Festa, prvi puta kao dvodnevna manifestacija, s degustacijom jela od Jakobovih kapica i drugih školjaka, prezentacijom i degustacijom lokalnih vina, maslinovih ulja i drugih proizvoda te zabavno glazbenim programom. Bit će tu i boćarski turnir, obilazak grada i degustacije specijaliteta. Povratak jedrilica za Veneciju predviđen je u subotu oko 20.30 sati. Stojnić je skrenuo pažnju na emotivnu crtu regate koje se članovi DVV-a i mnogi Novigrađani s nostalgijom prisjećaju. Podsjetio je da je Transadriatica započela kao regata za jednočlane posade, od čega se uskoro odustalo zbog gustog noćnog prometa i mogućih opasnosti. Svake je godine okupljala sve više brodova, a vrhunac je dostignut s 85 jedrilica. Ispričao je i da je održana i ratne 91. godine, kad je odgođena na samo mjesec dana, dok su 95. brodovi stigli puni humanitarne pomoći, lijekova, odjeće i drugih potrepština. Stojnić je prenio kako je regata prije desetak godina preseljena u Vrsar, obzirom da Novigrad nije imao izgrađenu marinu i adekvatnu infrastrukturu za prihvat regate, a nakon Vrsara organizatori Transadriatice pokušavali su i s marinama na slovenskoj obali Jadrana. No, s izgradnjom novigradske marine Nautica stvoreni su uvjeti da se regata vrati u Novigrad, što je ove godine i učinjeno. Start prve etape u okviru ovogodišnjeg izdanja „Transadriatice“ predviđen je za 5. lipnja u 20.30 sati, u neposrednoj blizini sjevernog ulaza (bocca di Lido) u venecijansku lagunu, a dolazak u Novigrad planira se od jutarnjih sati u petak 6. lipnja. Povratak iz Novigrada u Veneciju planiran je u subotu 7. lipnja u 20.30. Riječ je o noćnoj plovidbi od otprilike 65-70 milja, koja se međutim odvija unutar šest nautičkih milja od obale, čime je postignuta sigurnija plovidba sudionika regate. Dodjela nagrada najboljima nakon prve etape održat će se 6. lipnja u Novigradu, tijekom zajedničke večere svih sudionika, dok će se završna dodjela nagrada i priznanja upriličiti u Veneciji 13. rujna, prigodom manifestacije „Trofeo dei Miti” („Trofej Legendi”). U povratničkoj regati sudjelovat će jedrilice od 7,5 metara dužine na više, a novigradski domaćini će dodijeliti pehar onoj najmanjoj koja uplovi u gradsku luku. Za sudjelovanje na ovogodišnjem izdanju „Transadriatice“ mogu se prijaviti i zainteresirani hrvatski jedriličari. Njima će pritom biti osiguran besplatan vez u marini koja se nalazi gotovo u samom centru Venecije. Besplatni vez će im na raspolaganju biti sedam dana prije i sedam dana nakon regate. Važno je napomenuti kako će jedriličari s hrvatske strane Jadrana moći sudjelovati samo na jednoj od dvije etape, od Venecije do Novigrada ili od Novigrada do Venecije.


31.05.2014.

DRŽAVA OD POREČA TRAŽI PREKO 50 000 000 KUNA ZA ZEMLJIŠTE POSLOVNE ZONE BUIĆI-ŽBANDAJ

Državno odvjetništvo nakon 14 godina od Grada Poreča traži isplatu naknade za izgrađene parcele u poslovnoj zoni Buići-Žbandaj.

ŽDO smatra da su parcele na koje se Grad uknjižio još 2000. godine zapravo državno vlasništvo, te da državi moramo vratiti sav novac koji je tamo prihodovan.

-Na Praznik rada 2009. godine otvorili smo poduzetničku zonu Buići-Žbandaj te smo sav novac od prodaje parcela uložili u infrastrukturu poduzetničke zone. Doveli smo električnu energiju iz preko deset kilometra udaljene trafostanice u Kukcima, iz Poreča smo doveli kanalizaciju, uskoro će biti dostupna i dostatna količina vode, riješili smo oborinsku kanalizaciju, plinsku mrežu, asfaltirali ceste i doveli javnu rasvjetu. Sve je to skupa vrijedno preko 50 milijuna kuna, kazao je porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

Grad Poreč se 2000. godine legalno uknjižio na društveno vlasništvo. Pripremljena dokumentacija dostavljena je u zemljišno-knjižni odjel, nakon čega je donesen urbanistički plan zone koja je oduvijek bila predviđena za industrijsku namjenu.

2008. godine krenulo se u izgradnju i prodaju parcela. Prodano ih je otprilike 14, a Grad je od te prodaje zaradio preko 50 milijuna kuna koje je, kako je rekao gradonačelnik Štifanić, do posljednje lipe uložio u infrastrukturu.

Državno odvjetništvo se nakon 14 godina na to zemljište navodno pokušava uknjižiti temeljem Zakona o šumama. (parentium.com)


28.05.2014.

TVRTKA IZ NOVIGRADA OSVOJILA ZLATNU BILANCU

Sredinom svibnja održan je u Zagrebu, u organizaciji časopisa Lider i FINA-e, tradicionalni 6. Fina Forum na kojem su dodijeljene nagrade za najbolje poslovne rezultate, pod nazivom Zlatna Bilanca. Zlatnu bilancu ove je godine osvojila zagrebačka tvrtka Zagrebinspekt, a posebno vrijedi istaknuti kako je u jednom od sektora za koje se nagrada također dodjeljivala, u sektoru rudarstva i vađenja, Zaltnu bilancu osvojila novigradska tvrtka Antenal d.o.o..

U djelatnosti rudarstva i vađenja u 2013. poslovala su 234 poduzetnika kod kojih je bilo 4.850 zaposlenih. U izboru za Zlatnu bilancu u toj je djelatnosti sudjelovalo 18 poduzetnika (devet malih, osam srednjih i jedan veliki poduzetnik) koji su ispunili postavljene kriterije. Zlatnu bilancu dobio je mali poduzetnik Antenal d.o.o. iz Novigrada. Proizvodi kamenoloma Antenal plasiraju se od Umaga na sjeveru do Pule na jugu istarskog poluotoka, te od Lošinja, Cresa, Krka, Raba do Rijeke na području Kvarnera, te na sjeveru Italije.

Pri odabiru Antenala kao dobitnika ovogodišnje Zlatne bilance presudili su neki od gospodarskih pokazatelja koji dokazuju uspješnost ove tvrtke. Među ostalima ističe se neto profitna marža poduzetnika od 6,24 posto (prosjek djelatnosti je 8,87 posto), koeficijent tekuće likvidnosti od 3,7 (prosjek djelatnosti 1,09), te koeficijent ukupne ekonomičnosti poduzetnika koji iznosi 1,08 (prosjek djelatnosti 1,13). Ukupni prihod Antenala d.o.o. u 2013. godini bio je 84.69 milijuna kuna, dobit razdoblja iznosi 5,28 milijuna, a tvrtka je u promatranom razdoblju zapošljavala 34 radnika.


28.05.2014.

ZAPOČINJE GRADNJA KANALIZACIJE U BUŽINIJI (NOVIGRAD)

Pretposljednjeg dana svibnja službeno će započeti radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava u novigradskom naselju Bužinija. Riječ je o izgradnji glavnog fekalnog kolektora Bužinija – Stancijeta, te fekalne i oborinske kanalizacije naselja Bužinija.

Radove će izvoditi poduzeća Tripolit d.o.o., Metida d.o.o. i Mipcro d.o.o., dok će nadzor nad radovima provoditi poduzeće Istra inženjering d.o.o. Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, a vrijednost radova iznosi oko tri milijuna kuna. Ova značajna investicija financirat će se EU sredstvima kroz program IPARD, Mjeru 301 u stopostotnom iznosu prihvatljivih troškova.

Priprema same projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko pravnih pitanja, prijava na natječaj za EU fondove te provođenje javne nabave po PRAG proceduri, trajali su gotovo četiri godine. Obzirom na složen i dugotrajan postupak pripreme dokumentacije i ostvarivanja prava na EU sredstva, time ovaj početak radova daje još više razloga za zadovoljstvo.

Treba naglasiti kako će se radovi izvoditi na način da u najmanjoj mogućoj mjeri ometaju stanovnike, te kako bi se čim više izašlo u susret mještanima. S radovima će se stoga započeti na okolnim lokacijama kroz polja, dok se predviđa da će se s radovima u samom naselju započeti u listopadu, odnosno nakon završetka turističke sezone. Ovim putem molimo građane za razumijevanje i strpljenje dok radovi traju.

Realizacijom ovog projekta naselje Bužinija bit će priključeno na sustav kanalizacije, a time i na sustav pročišćavanja otpadnih voda. Doprinos ovog projekta ogleda se kroz ekološke aspekte i očuvanje okoliša, te kroz podizanje kvalitete života stanovnika na tom području.


26.05.2014.

NOVIGRAĐANKA POBIJEDILA NA SPORTSKOM NATJECANJU OSNOVNOŠKOLACA IZ CIJELE HRVATSKE

Osnovne škole Rivarela iz Novigrada Iva Radizilović, uz buzetskog osnovnoškolca Erika Grebla, pobjednica je jubilarnog 200-tog izdanja sportskog natjecanja učenica i učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske, koje se pod nazivom Lino višebojac, a u organizaciji Podravke, Sportskih novosti i HT-a održava već osmu sezonu zaredom. Iva i Erik najbolji su sportaši finala osme sezone Lino višebojca, koje se održalo tijekom petka i subote u Novskoj. Na završnici su sudjelovali višebojci iz 24 škole, te oko 1.400 učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Sportski gosti završnice Lino višebojca bili su poznati hrvatski sportaši - Luka Stepančić, Anita Ivančević, Dinko Kasumović, Petra Gaćina i Andrej Oštarijaš, dok su zabavni dio programa ispunili učenički rock sastav iz Buzeta, grupa Vatra i Vanna.

Iva je nastup na završnici Lino višebojca zaslužila krajem ožujka ove godine, kada je ova sportska manifestacija gostovala i u Novigradu. U prepoznatljivom sportsko-zabavnom susretu Rivarelini učenici imali su priliku upoznati se i družiti s poznatim hrvatskim sportašima, ali i iskazati vlastite talente u sportu, literarnom i likovnom stvaralaštvu, pjesmi, plesu i glumi. Prema ocijeni organizatora, prema kvaliteti programa i postignutim sportskim rezultatima, finalno natjecanje u Novskoj bilo je najuspješnije dosad, pa je i Ivin rezultat tim vrjedniji. Osim natjecateljskog dijela, manifestacija je imala i humanitarni značaj: svi sudionici poklonili su plišane medvjediće koji će biti uručeni djeci stradaloj u nedavnim poplavama. Pored ostalih prigodnih nagrada koje je osvojila, Ivu čekaju i neka od mogućih iznenađenja koja organizatori također priređuju pobjednicima Lino Višebojca, poput sudjelovanja na prestižnim europskim utakmicama, upoznavanja sa svjetski poznatim sportašima, praćenje utakmica omiljenih klubova diljem Europe, pa i dobivanje stipendija.


25.05.2014.

BUJE –PUŠTA SE U PROMET ROTOR VALANARI

Sutra, 26. svibnja, se pušta u promet Rotor na Stanici. Rotor Valanari na Stanici nalazi se na izlazu iz grada prema Sloveniji, Grožnjanu i Ponte Portonu.


20.05.2014.

U KANEGRI (BUJE) IZGRADIT ĆE SE ISTRIAN WILDLIFE RESORT

Budućnost Kanegre, jedinog područja uz more na području grada Buja, mogla bi biti u Istrian Wildlife Resortu s morskim zooparkom Marine World i Kanegra Resortom, smještajnih kapaciteta za 3.200 gostiju te drugim turističkim sadržajima. Za izgradnju su zainteresirani holandski investitori. Projekt je vrijedan 72,5 milijuna eura, realizacija istog bi mogla početi dogodine, a bio bi zgotovljen u pet godina i zaposlio petstotinjak ljudi. (gradpula.com)


20.05.2014.

DARIVANJEM KRVI DO BESPLATNE PIZZE

Sutra, 21. svibnja u 8.30 sati, održat će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama transfuzije Opće bolnice Pula (Mornarička bolnica) za sve studente Sveučilišta Jurja Dobrile.

Svi darivatelji dobiti će bon za besplatnu pizzu, također dobivaju knjižicu darivatelja i zahvalnicu, te su tog dana svi prisutni oslobođeni predavanja. (regionalexpress.hr)


17.05.2014.

USKORO "DANI OTVORENIH VINSKIH PODRUMA"

U nedjelju 25.05.2014. pozivamo vas da posjetite otvorene vinske podrume na području Bujšitne. Idealan datum za izlet sjeverozapadnom Istrom je Dan otvorenih vinskih podruma koji se u svijetu tradicionalno priređuje posljednje nedjelje u svibnju. Toga dana vinari širom otvaraju vrata svojih carstava i, od jutra do večeri, nude ono najbolje iz svoje radinosti - vrhunsko istarsko vino, dočekujući rijeke gostiju i degustatora s mnogo elana i pažnje.

Budući da se u maloj regiji nalazi velik broj vrhunskih podruma, prepoznatih i u inozemstvu, nema sumnje da ćete u njima kušati neka od najboljih vina što se u ovom trenutku nude u Hrvatskoj. Vrijedi probati izvrsne autohtone sorte, bijelu istarsku malvaziju i crveni teran, a naročito momjanski muškat, specifičan za usko područje oko Momjana kraj Buja, gdje se proizvodi u svojoj najboljoj varijanti. Vina sjeverozapadne Istre nisu samo osvajači medalja, već svako od njih prati i poneka zanimljiva priča, anegdota ili ideja. Vinski podrumi su najčešće obiteljska gospodarstva pa obilazak znači i upoznavanje s obiteljskom tradicijom i poviješću.

Dan vina u Istri pravi je festival na kojem se u ležernoj atmosferi pričaju čarobne priče o nastanku vina i njegovoj tradiciji. Posvećena kulturi vina posljednja nedjelja u svibnju je prava prilika za putovanje kroz slikovite pejsaže i vinska bogatstva sjeverozapadne Istre.


15.05.2014.

ZBOG POVEĆANOG BROJA NESREĆA NA CESTAMA, APEL ISTARSKE POLICIJE ZA VOZAČE MOTOCIKALA I MOPEDA

Redovitim praćenjem stanja sigurnosti u prometu u PU istarskoj, utvrđeno je kako je u 2013. godine evidentirano ukupno 1 945 prometnih nesreća, a od toga su u 272 nesreće sudjelovali vozači motocikla i mopeda. U navedenim nesrećama poginulo je 7 osoba (6 vozača motocikla i 1 putnik na motociklu),  43 osobe su teško ozlijeđene (22 vozača motocikla, 17 vozača mopeda i 4 putnika na motociklu), a 179 osoba zadobilo je lakše ozlijede (86 vozača motocikla, 67 vozača mopeda, 16 putnika na motociklu i 10 putnika na mopedu).

Kako bi se smanjio broj stradavanja i povećala sigurnost ove kategorije sudionika u prometu, apeliramo na vlasnike i vozače motocikala i mopeda da poduzmu slijedeće:

I. da provjere tehničku ispravnost uređaja na mopedima i motociklima, a to su:

-uređaji za upravljanje vozilom,

-uređaji za zaustavljanje, a koji na motornim vozilima moraju biti ugrađeni i izvedeni tako da vozač može vozilo na siguran, brz i učinkovit način zaustaviti, bez obzira na stupanj opterećenja vozila i nagib ceste, po kojoj se vozilo kreće te osigurati vozilo u nepokretnom položaju na cesti s nagibom (pod kočnim sustavom podrazumijeva se: radna kočnica i pomoćna kočnica),

-uređaji za osvjetljenje ceste i za davanje svjetlosnih znakova (svijetla),

-uređaji na vozilima koji omogućuju normalnu vidljivost (vozačko zrcalo),

-uređaji za davanje zvučnih znakova,

-kontrolni uređaji i uređaji za davanje znakova (brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje).

 

II. da prije vožnje mopedom ili motociklom na kolniku:

-očiste vizir, stave zaštitnu kacigu na glavu i pravilno je zategnu,

-provjere tlak u gumama,

-upale dnevno ili kratko svjetlo,

-koriste zaštitnu opremu kako bi sačuvali zdravlje (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste),

-ne upravljaju ako su umorni ili pod utjecajem alkohola ili droga,

-ne stvaraju preveliku buku u vožnji (osobito noću),

-ako voze u skupini, da voze jedan iza drugoga,

-izbjegavaju vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i slično, posebice u zavojima,

-da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknu od središnje crte inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera,

-ne voze prevelikim brzinama, niti slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide),

-da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla. (istarska.policija.hr)


11.05.2014.

U BRTONIGLI PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA

Župan Istarske županije Valter Flego proglasio je elementarnu nepogodu za područje Općine Brtonigla koja je uzrokovana tučom. Osim toga utvrditi će se i sve druge štete nastale na tom području uslijed olujnog nevremena s tučom.

Općinu Brtoniglu pogodilo je 2. svibnja 2014. godine u poslijepodnevnim satima olujno nevrijeme s tučom koje je izazvalo velike štete na poljoprivrednim kulturama, osobito na dugogodišnjim nasadima vinove loze i maslina. Po prvoj procjeni štete ustanovljeno ja da je došlo do štete od 5 milijuna kuna.


08.05.2014.

PREDSTAVNICI IZ NOVIGRADA SUDJELOVALI NA SAVJETOVANJU O PROJEKTU „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

U Zagrebu je koncem travnja održano tematsko savjetovanje na temu „Kako se uključiti i voditi akciju Gradovi i općine – prijatelji djece“, u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, kojeg čine Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za socijalnu i preventivnu pedijatriju, Ured UNICEF-a, te predstavnici gradova i općina.

Ovo je savjetovanje održano u godini jubileja, obzirom da se ove godine obilježava 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta i 15 godina od početka akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Na Savjetovanju je sudjelovalo 50 sudionika i predavača iz 25 gradova i općina, među kojima i predstavnici Grada Novigrada-Cittanova: pročelnica gradskog Upravnog odjela za opću upravu, pravne poslove i društvene djelatnosti Ružica Mitrović-Maurović, Sara Findrik iz udruge Zdravi Novigrad, te Ana Boroš i Timea Ritoša, predstavnice Društva Naša djeca Novigrad-Citanova. U okviru Savjetovanja organizirana je radionica „Kako pokrenuti i uključiti se u akciju Gradovi i općine – prijatelji djece“ s nizom praktičnih savjeta o uključivanju u ovu akciju, pripremi dokumentacije i radu lokalnih koordinacijskih odbora. Sudionici savjetovanja, među njima i predstavnici Novigrada, stekli su mnoge korisne spoznaje o tome kako svoju sredinu učiniti prijateljem djece.


03.05.2014.

NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA PARENZANA TRAIN

Vižinada, Rakotule – Novi turistički izlet Parenzana Train, ovih je dana i službeno obilježio svoj početak velikim zajedničkim zviždukom svih prisutnih gostiju i uzvanika. Svečanom su otvorenju prisustvovali Giuseppina Rajko, zamjenica istarskog župana Valtera Flege, Branko Curić, pročelnik Upravnog odjela za turizam pri Županiji istarskoj, Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, Valerio Drandić, načelnik Županijske uprave Istarske županije te drugi uzvanici i gosti. Prisutnima se s nekoliko riječi dobrodošlice obratila Dragica Ćubelić u ime tvrtke Parenzana, glavnog organizatora projekta: „Prije 10 godina malo je tko znao što je bila Parenzana i koliko je puno značila za ovaj kraj kada je prije 100-injak godina povezivala Trst i Poreč. Istarska je županija, zajedno s okolnim Općinama mnogo uložila u njezinu revitalizaciju i popularizaciju. Zaljubljenici u Istru, u njezinu povijest i prirodu uvidjeli su da je Parenzana nešto što definitivno moramo sačuvati, njegovati i vratiti u funkciju kao vrijedan turistički proizvod koji će oplemenjivati boravke kako stranih tako i domaćih turista u Istri. Njezino je ponovno otkrivanje velika vrijednost ne samo za turiste već za sve stanovnike Istre, koji je sada mogu ponovno upoznati i uživati u njezinim ljepotama. Parenzana je danas prepoznatiljiv turistički brend, a naša je želja bila, dodati tome jednu novu vrijednost – oživjeti duh prošlosti i omogućiti svima da se barem dijelom Parenzane mogu provozati vlakićem, baš kao nekada. Ovo je tek prva faza našeg projekta koji će se razvijati kroz 2015. i 2016. godinu kada planiramo započeti s izletom od Grožnjana do Livada nazvan „Put tartufa“, a u pripremi je i jedan novi izlet pod nazivom „Put muškata“. Parenzana Train zamišljen je kao izlet koji pruža nezaboravne emocije, ona je spoj vrijednosti povijesnog, avanturističkog, gastronomskog i enološkog sadržaja, a sve je to naravno objedinjeno u ovom prekrasnom krajoliku unutrašnje Istre.“ (gradpula.com)


02.05.2014.

MOBILNO POLICIJSKO ŠALTERSKO VOZILO NA PODRUČJU ISTRE

Mobilno šaltersko vozilo Ministarstva unutarnjih poslova, putem kojeg će građani moći ishoditi osobne isprave (osobne iskaznice, promjena prebivališta i dr.), će se u razdoblju od 8. do 14. svibnja 2014. godine nalaziti na području Istare, i to prema slijedećem rasporedu:

Fažana: 8. svibnja od 9.30 do 14.30 sati, u pješačkoj zoni kod zgrade općine,

Vrsar: 9. svibnja od 9.30 do 14.30 sati, na trgu Degrassi, kod zgrade općine,

Barban: 12. svibnja od 9.30 do 14.30 sati, na parkiralištu ispred turističke zajednice,

Pićan: 13. svibnja od 9.30 do 14.30 sati, na trgu na ulazu u stari grad,

Žminj: 14. svibnja od 9.30 do 14.30 sati, kod ulaza u sajmište.

Ovim putem pozivamo građane, a posebno one kojima je otežan dolazak u policijske postaje, da iskoriste ovu mogućnost i putem mobilnog šalterskog vozila ishoduju potrebne osobne isprave. (istarska.policija.hr)


29.04.2014.

NAJBOLJI HRVATSKI RESTORAN NALAZI SE U ISTRI

Velike promjene dogodile su se na ovogodišnjem izboru Dobri restorani 2014. koji se 28.travnja održao u zagrebačkom hotelu Hilton. Od ove godine najbolji restoran u Hrvatskoj je Batelina, kultni restoran iz Banjola. Rezultati su to najvećeg nacionalnog izbora restorana po cijeloj Hrvatskoj, u kojem sudjeluju najveći poznavatelji restoranske scene, među kojima su vodeći ugostitelji, kuhari, poslovni ljudi, vinari i drugi uglednici. (dobrahrana.jutarnji.hr)


29.04.2014.

U BUJAMA ODRŽANA EKO AKCIJA

Kao što je i najavljeno, u okviru projekta ''Zdrav za 5'', policijski službenici započeli su, u suradnji s osnovnim i srednjim školama, s provođenjem ako akcija  pod nazivom ''Čist okoliš, zdrava budućnost''. Riječ je o drugoj komponenti nacionalnog projekta, kojoj je cilj aktivno mijenjanje stavova o nužnosti zaštite okoliša i prirode, podizanje razine samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg  zdravlja te usvajanje zdravih životnih ciljeva.

Policijski službenici bujske policije jučer su u suradnji sa srednjom školom Vladimira Gortana u Bujama, proveli eko akciju, u okviru koje su srednjoškolci uredili okoliš u zoni svoj obrazovne ustanove. Policijski službenici su ih pritom educirali o  problemu ovisnosti o alkoholu, pogotovo o problemu ranog pijenja mladih, a uz korištenje tzv. pijanih naočala, učenici su se i sami mogli uvjeriti kakva je njihova percepcija pod utjecajem alkohola, od najblažeg stanja prema težem (od 0.5 do 2.5 promila alkohola u krvi).


25.04.2014.

OGRANIČENJA PROMETA TOKOM OVOGA VIKENDA U ISTRI

Ovoga vikenda, od 25. do 27. travnja, na istarskim prometnicama vozi se tradicionalna međunarodna cestovna biciklistička utrka pod nazivom „54. KROZ ISTRU – Memorijal Edi Rajković“, na kojoj sudjeluju 24 reprezentacije s ukupno 140 natjecatelja biciklista, prateće službe i osiguranje.

Biciklistička utrka održati će se tijekom slijedeća tri dana, po etapama kako slijedi;

I etapa, 25. travnja na itinereru; Poreč – Bale – Vodnjan – Žminj – Pazin - Motovun - Buzet,

II etapa, 26. travnja na itinereru;Umag – Kaštel – Oprtalj – Motovun – Pazin – Žminj – Barban - Labin,

III etapa, 27. travnja na itinereru; Vrsar – Kanfanar – Žminj – Barban – Marčana – Krnica – Marčana – Loborika - Pula.

Zbog održavanja biciklističke utrke povremeno će se zatvarati dionice cesta neposredno prije i za vrijeme prolaska biciklističke karavane, stoga pozivamo sve vozače motornih vozila koji se nađu na pravcu održavanja biciklističke utrke da postupaju po uputama i zapovijedima policije i drugih osoba u organizaciji (redara), odnosno da uspore i obaveznozaustave vozila do prolaska biciklista.

Na ciljevima etapnih utrka u Buzetu te Labinu (stari grad) promet će biti privremeno zabranjen za sva vozila neposredno prije dolaska biciklista pa sve do završetka utrke, a zadnjeg dana utrke tj. u nedjelju  na pulskim prometnicama biti će na snazi povremene zabrane i ograničenja u prometu, tako da će neposredno prije dolaska biciklista (cca 10 min prije), a očekivani dolazak je oko 12,20 sati, biti zatvorene ceste od Mercatora u Šijani – veliki kružni tok u Šijani – Industrijska ulica – Tršćanska – Trg na mostu (Punta) – Trg Nimfej, a u vremenu od 12 do 14 sati za sav promet biti će zatvorene prometnice u zoni cilja i to; Laginjina ulica od križanja s Dobrilinom kod Istarskog narodnog kazališta, ulice Giardini i Istarska do raskrižja s Ulicom Dubrovačke bratovštine (semafori), te Zagrebačka ulica od Dobricheve do Giardina, kao i Carrarina ulica do Istarske ulice kod (Fine) te će za to vrijeme biti onemogućen promet vozila javnog gradskog prijevoznika Pula promet i TAXI službe.Također, pozivamo vozače da ne parkiraju, odnosno uklone vozila u ulicama; Giardini  i Istarska ulica u Puli iz sigurnosnih razloga, odnosno propozicije nalažu da zadnji kilometar prije cilja prostor bude bez parkiranih vozila i predmeta, prenosi istarska policija.


24.04.2014.

PRVENSTVO SOMMELIERA ISTRE I KVARNERA ODRŽAT ĆE SE U NOVIGRADU I BRTONIGLI

Hrvatski sommelier klub, uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije, organizira, treće po redu, Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2014. Domaćin prvenstva je Turistička zajednica Brtonigla.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2014. započinje u ponedjeljak 28. travnja u 09.30 sati u Novigradu. U eliminacijskim nadmetanjima natjecatelji će pokazati svoje znanje u poznavanju i posluživanju  vina. Finale će se održati pred publikom, isti dan u 18 sati, u domu Zajednice Talijana Brtonigla. Tri finalista nadmetati će se u zanimljivim i atraktivnim vještinama kao što su otvaranje šampanjca, dekantiranje vina, prepoznavanje vina i žestokih pića, ...


22.04.2014.

DAN PLANETA ZEMLJE U ISTRI

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje (22. travnja) posvećen je čuvanju i zaštiti okoliša, a tema su 'Zeleni gradovi'. Međunarodni dan planeta Zemlje prigodno je obilježen i u Istri.

Udruga 'Zelena Istra' na pulskoj je tržnici organizirala akciju pod nazivom 'Budimo zajedno aktivni u zaštiti okoliša 365 dana u godini' na kojoj su se građani mogli informirati o radu i učlaniti u tu udrugu, a volonteri 'Zelene Istre' održali su u osnovnim školama Kaštanjer i Centar edukativne radionice za prvašiće o važnosti očuvanja okoliša.

U Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc otvorena je izložba likovnih radova djece s autizmom, a djeca s područja Fažane uz pomoć Zajednice tehničke kulture Pula i Javne ustanove Natura Histrica postavili su klupe, edukativne ploče sa zvukovima prirode, držače za bicikle, kućicu za ptice te organizirali izložbe i zasadili stabla prijateljstva u Valbandonu uz cestu prema odmaralištu MUP-a.

Poslijepodne pak, Nacionalni park Brijuni organizira rekreativno-edukacijski obilazak biciklima otoka Veliki Brijun. Cijena je 50 kuna, a uključen je i prijevoz brodom. Polazak je iz Fažane u 16 sati i 45 minuta. U povodu Dana planeta Zemlje u medulinskom Multimedijalnom centru 3mc agronom i stručnjak za voćarstvo Željko Prgomet održat će predavanje o uzgoju smokava, a sudionici će dobiti na dar i sadnicu smokve. Početak je u 18 sati i 30 minuta.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ističe da je ovaj put obilježavanje u znaku gradova u kojima se planira omogućiti čistiji prijevoz, a teži se imati bolju kakvoću zraka, poticati zelenu gradnju i obnovljive izvore energije. Istaknuo je da je 'Dan planeta Zemlje podsjetnik kako je očuvanje okoliša ključ za stvaranje zdrave i održive budućnosti'. (radio.hrt.hr)


17.04.2014.

DAMIR KAJIN OSNIVA NOVU STRANKU

Na Praznik rada, 1. svibnja, Damir Kajin i njegovi istomišljenici osnovat će novu političku stranku - Istarske demokrate.

Jedan od osnivača i najpoznatijih članova Istarskog demokratskog sabora tako će političku karijeru nastaviti kao čelnik ID-a, u kojem će svoja mjesta naći i neki bivši IDS-ovci. Izbor 1. svibnja za datum osnivanja treba pokazati da će ID biti lijeva i antifašistička stranka, no o ostalim se smjernicama zasad ne zna mnogo.

- Istarski demokrati bit će nova politička snaga na našem području, pratili nas mediji ili ne. Uvjeren sam da će građani prepoznati tu drugačiju politiku - najavio je Kajin, ne preciziravši glavna programska načela svoje stranke.

Više o ovome čitajte na jutarnji.hr.


15.04.2014.

URED POLICIJE U NOVIGRADU ZATVOREN NAREDNIH TJEDAN DANA

Policijska uprava istarska obavještava građane da je Ured policije u Novigradu u Ulici Rižanskog placita,  zatvoren od 15. do 21. travnja. 2014. godine zbog rekonstrukcije vodovodnih instalacija.

Građani se u tom razdoblju sa svim zahtjevima mogu obratiti djelatnicma Policijske postaje Umag. (istarska.policija.hr)


14.04.2014.

UMAG -SIPAR I KATORO DIO SU BUDUĆEG ARHEOLOŠKOG PARKA

U petak, 11.04.2014., na samom lokalitetu „potopljenog grada“ Sipar, održana je tiskovna konferencija na kojoj su nazočili v.d. ravnateljica Muzeja grada Umaga, gđa.Biljana Bojić, voditeljica projekta „Konzervatorsko restauratorski radovi na arheološkom lokalitetu Sipar“, povjesničarka umjetnosti i arheologinja, gđa.Branka Milošević, konzervatorica Konzervatorskog odjela u Puli, gđa.Kristina Gergenta Sotončić,  pročelnik UO za kulturu Istarske županije, g. Vladimir Torbica, zamjenik gradonačelnika grada Umaga, g. Niko Čančarević, v.d. pročelnik UO društvenih djelatnosti Grada Umaga.

Oba arh. lokaliteta, i Sipar i Katoro dio su budućeg arheološkog parka Sepomaia na kojem se sustavno radi još od 2001. godine kroz istraživanje, konzervaciju i valorizaciju oba lokaliteta u kulturno turističke svrhe što je i glavni cilj projekta Arheološki park Sepomaia.

Ravnateljica Muzeja Grada Umaga kazala je kako se u zadnjih nekoliko mjeseci intenzivno radilo na lokalitetu Sipar. Riječ je o prvoj fazi konzervatorsko – restauratorskih radova na ovom arheološkom lokalitetu. Sipar se nalazi u zoni Katora, na izduljenoj morskoj sprudi, poluotočiću koji u fazi oseke jasno „izlazi“ na vidjelo. Navodi ravnateljica kako je u ovom istraživanju pronađeno nešto sasvim novo. U 12. mjesecu je započet jedan višegodišnji projekt podržan od Ministarstva kulture, Istarske županije i Grada Umaga.

U planu je da se  Sipar zajedno s Katorom objedini u jedan arheološki park.

Temeljem Mlakarovih podataka od prije 50 godina pregledom lokaliteta na osnovi sporadično površinski prikupljenih keramičkih, staklenih i metalnih predmeta, moglo se zaključiti da je ovaj lokalitet funkcionirao od 1.st prije Krista do 876.g. Tad je spaljena i uništena utvrda Sipra te se nikad nije ponovo oporavila, ali je ipak nastavila biti predmet trgovanja. Tako se u tom periodu pojavljuju tršćanski i novigradski biskup, kao i dužd Andrea Dondolo iz 14. stoljeća. Sve je završilo dugogodišnjim svađama i sudskim procesima između grofova Bratti (po kojima je današnja Zambratija i dobila ime) i momjanskih grofova Rotta, koji su trajali sve do 8.st. Sipar se nikada više nije oporavio. „Prave arheologije nije bilo. Kamen koji je sad vidljiv je i dio nadogradnje. Lokalitet je bio prekriven većim obrađenim komadima kamena s ostacima vapnene žbuke koji su tijekom vremena popadali sa razrušenih zidova. Ovo raščišćavanje lokaliteta se nastavlja, a donijelo je sadašnji izgled peterokuta – poligonalno oblikovane kule s izrazitim trokutastim dijelom, naslonjenim na pačetvorinastu bazu.  Ovaj vidljivi klasični tlocrt vojnih utvrđenja karakterističan je za istočnu obalu Jadrana za vrijeme Bizanta, za vrijeme Justinijanove obnove carstva. Pretpostavlja se da je veličina utvrde na Sipru bila oko pola hektara. Ovakva osnova jedna je od glavnih karakteristika ranobizantskog vojnog utvrđenja kakav do danas nije pronađen na prostoru Istre. Isto tako postoji priča vezana za Umag i Sipar. Kad je Sipar propao, ostala je ruševina. Umag postaje sve veći i sve stabilniji, preuzima primat koji je Sipar imao do tad.

„Financijska konstrukcija podijeljena na tri dijela. U  studenome 2013.g. dovršeni su radovi prve faze.  Ove je god Ministarstvo kulture rezerviralo 150.000 KN za drugu fazu radova, koja se odnosi na istraživanje središnjeg dijela sprudi, gdje se pretpostavlja da se nalazila žitnica. Treći dio će biti najzahtjevniji, a odnosi se na veliku zemljanu gromaču koju tek treba istražiti.“ Rekla je gđa Gergeta Sotončić.


10.04.2014.

NOVIGRAD DOBIO 830 000 KUNA BESPOVRATNIH POTICAJA

Ministarstvo turizma ovih je dana objavilo popis projekata koji će dobiti bespovratne poticaje od novca koji je sakupljen od prvih naplaćenih naknada za turističko zemljište. Od 19,7 milijuna kuna poticaja, nešto više od osam milijuna kuna vraća se u Istru kroz 14 različitih projekata, pri čemu će Novigrad dobiti ukupno 830.000 kuna: 450 tisuća za javno golf vježbalište/igralište Mujela, te 380 tisuća kuna za uređenje plaže Rivarela s ugostiteljskim objektom i kupališnim molovima. Na javni poziv kandidirano je oko 400 projekata, a Ministarstvo je odabralo prvih 40, kojima je dodijeljeno 20-ak milijuna kuna.

 

 

 

 

 


 

TV PROMIDŽBA

Baner

SLUŠAJ ONLINE

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠ  FACEBOOK  PROFIL

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU