Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 3
Slideshow Image 4

Top vijesti s područja Istre


27.05.2015.

PROJEKT BESPLATNE LIMFNE DRENAŽE U UMAGU

Na konferenciji za medije održanoj jučer, 26. svibnja u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Niko Čančarević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, terapeut limfne drenaže i volonterka Ada Aleksić te Aleksandra Bazina iz Kluba za zdrave dojke „Sunčica“ predstavili su projekt besplatne terapije limfne drenaže kao postoperativni rehabilitacijski tretman oboljelih od karcinoma.

Slaviša Šmalc je naglasio kako se Grad Umag odlučio građanima Grada Umaga pružiti besplatnu terapiju. Prema podacima iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo za period od 2001.-2011., obzirom da se ove analize vrše na desetogodišnjoj razini, u Gradu Umagu je u navedenom periodu od karcinoma oboljelo 629 osoba, i to 327 muškaraca, 302 žene. „Izrazito smo zahvalni gđi. Adi Aleksić koja je odlučila ponuditi ove usluge na volonterskoj bazi i uložiti svoje znanje i kompetencije.“ naglasio je Šmalc.

Ada Aleksić završila je školu za limfnog terapeuta u Zagrebu te je iza nje desetogodišnje iskustvo u navedenom području, uglavnom u inozemstvu. „Pokušavam ovu terapiju približiti našem stanovništvu, iako je ova terapija slabo poznata čak i u struci.“ naglasila je gđa. Aleksić. Navodi kako se od 1987.godine ova terapija nalazi na listi službeno priznatih terapija od strane HZZO-a.

Operacije i radioterapija kod raka dojke, zdjeličnih ili genitalnih tumora (prostata, mokraćni mjehur, testisi, kolon, ginekološki karcinomi), melanom i karcinom u području glave i vrata najčešći su uzrok limfedema koji se mogu pojaviti i 10 godina nakon operacije. Stvaranje limfnog edema u navedenom slučaju posve je predvidljivo, stoga je potrebno sve takve pacijente uključiti što ranije u preventivnu obradu ručnom limfnom drenažom uz, dakako, suglasnost svih stručnih službi koje se brinu za postoperativni rehabilitacijski tretman. Ta je terapija pri limfedemu kompleksna i stalna, a jedino se njome poboljšava kvaliteta života oboljelih i sprječava pojava komplikacija.

U većim gradovima u našoj zemlji djeluju udruge koje su organizirale limfnu drenažu za svoje pacijente kao besplatnu terapiju. Kako pacijenti Umaga i okolice nisu imali priliku navedenu terapiju dobiti besplatno, Grad Umag se odlučio na pokretanje aktivnosti kako bi omogućio toj kategoriji bolesnika s područja Umaga terapiju koja im je nužna sa ciljem da, djelujući preventivno, limfedem postane iznimka umjesto pravila, što je na žalost bio dosadašnji slučaj.

Besplatno savjetovalište organizirano je ponedjeljkom od 8:00-12:00 sati u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“, a rezervacije se mogu vršiti na broj telefona 099 416 46 14.


26.05.2015.

EGZIBICIJSKI MEČ I GLAZBENI SPEKTAKL U UMAGU

Ljubitelji vrhunskog tenisa i zabave neka već sada u svom kalendaru označe subotu, 18. srpnja 2015., kao dan kada moraju biti u Umagu. Na otvorenju 26. Konzum Croatia Opena Umag, najstarijeg hrvatskog ATP turnira, Goran Ivanišević i prijatelji najavljuju egzibicijski meč za pamćenje, dok regionalna pjevačka zvijezda Željko Joksimović umaškoj publici jamči nezaboravnu glazbenu večer.

Goran Ivanišević planira ponoviti, pa i nadmašiti prošlogodišnji spektakl kojim je zajedno s Thomasom Musterom, Henrijem Leconteom i Mansourom Bahramijem otvorio jubilarno 25. izdanje umaškog ATP turnira. Kad su Ivanišević i njegovi prijatelji na terenu, gledatelji mogu biti sigurni da će vidjeti velemajstorske poteze, ali i doživjeti vrhunsku tenisku zabavu.

„Uvijek se s veseljem vraćam na umaški turnir, jer ovo je turnir koji ima posebno mjesto u hrvatskom tenisu, ali i na cijelom ATP Touru. Jako mi je drago da ovakvi mečevi postaju tradicija u Umagu, kao što je to slučaj i na drugim velikim turnirima. Siguran da će nama na terenu biti zabavno, a vjerujem da ćemo svoje dobro raspoloženje prenijeti i na publiku“, poručio je Goran Ivanišević.

A kada jedini hrvatski wimbledonski pobjednik i njegovi prijatelji napuste teren ATP stadiona ispraćeni ovacijama, slijedi još jedan spektakl, ovaj put glazbeni, u režiji i izvedbi Željka Joksimovića.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ću ove godine nastupati na turniru u Umag, jer sam veliki ljubitelj i strastveni pratitelj tenisa. Ujedno, ovo je i prvi put da nastupam na takvoj manifestaciji. Svake godine imam nekoliko koncerata u Hrvatskoj i uvijek sa zadovoljstvom dolazim. Među prvim pjevačima sam iz Srbije koji je imao koncert u Areni Zagreb, i dalje pamtim koncert u prepunoj Spaladium Areni ili Lisinskom i zaista uživam u interakciji sa publikom. Osim toga u Hrvatskoj imam puno prijatelja, vrlo često i rado dolazim, i uvijek se lijepo i dobrodošlo osjećam. Obećavam dobru svirku i pozivam sve da dođu kako bismo zajedno uživali tog dana“, izjavio je Željko Joksimović.

Najstariji hrvatski ATP turnir 26. Konzum Croatia Open Umag održava se ove godine od 17. do 26. srpnja, a već po prvim najavama jasno je da će konkurencija za naslov pobjednika Umaga biti iznimno jaka. Svoj nastup dosad su potvrdili Francuz Gael Monfils (14. na ATP ljestvici) i Talijan Fabio Fognini (27.) te hrvatska senzacija na ATP Touru Borna Ćorić, trenutačno 46. igrač svijeta.

Uz vrhunski tenis, umaški turnir posjetiteljima nudi i podjednako dobru zabavu u okviru Party Nights programa te enogastronomske užitke okupljene pod kapom Istria Gourmet Festivala.


26.05.2015.

ISTRA OSTVARILA NAJBOLJE TURISTIČKE REZULTATE

U prva 4 mjeseca, Istra je ostvarila najbolje turističke rezultate u Hrvatskoj.

Motiv dolaska prije ljeta je aktivni turizam u kojem prednjači onaj biciklistički. Hoteli koji pružaju biciklističke usluge, otvoreni su tijekom cijele godine. U pripremi su sportski mega-spektakli koji će u predsezoni privući desetke tisuća posjetitelja. Tako se produžuje turistička sezona koja donosi tisuće noćenja. Turistički projekti u predsezoni već daju rezultate.


22.05.2015.

VLASNICI HOTELA U UMAGU LJUTI I OGORČENI NA GRADSKU VLAST

Obiteljski hotel tik uz more. Idilična oaza mira koju traže sve brojniji gosti. Uz hotel, gradska čestica, na kojoj su u pripremi radovi.

Do dijaloga s gradskim vlastima ne dolaze već godinama. Početak radova, sprječavat će dok budu u mogućnosti. Traže razgovor s gradonačelnikom. Hotel s 4 zvjezdice, u koji su uložili više od 3 i pol milijuna eura, novim prostornim planom, tvrde, želi se uništiti.

‘Suprug i ja smo dobili zahvalnice od Grada, ja ću vas zamoliti da to predate, dostavite njemu, mi vraćamo njihove zahvalnice, nek grad nas izbriše odavde i nek se srame svi, od gradonačelnika i svi dogradonačelnici. A pošteno živimo i radimo i plaćamo’, rekla je Rosetta Matinčić, vlasnica hotela.

Zato su i ogorčeni. Tvrde kako grad, na susjednoj čestici želi sagraditi zgradu, koja bi im zaklanjala pogled na more i plažu u njihovoj koncesiji. Iz grada Umaga, kažu kako će se na gradskom terenu, graditi parkiralište.

“Smatramo potrebnim istaknuti da je upravo na susjednoj čestici, na kojoj se nalazi hotel, dio te čestice (koji je bio namijenjen parkiralištu za hotel) iskorišten od strane njezina vlasnika za izgradnju apartmana čime je automatski došlo i do nedostatka parkirališnih mjesta za potrebe hotela. Slijedom navedenoga, ističemo da će uređenjem uvodno označene parkirališne površine značajnu korist imati upravo i gosti pa time i vlasnik susjednog hotela”, stoji u priopćenju ureda gradonačelnika Umaga. (gradpula.com)


20.05.2015.

U PULI ZAJAMČENA RAVNOPRAVNA UPORABA DVOJEZIČNOSTI

Projekt SAMPLE (Strengthening the Administration for  Minority People Leads to Equality) zajednički je projekt Europske unije i Vijeća Europe koji je fokusiran na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na raznim razinama vlasti u jugoistočnoj Europi.

Projekt je usmjeren jačanju kapaciteta tijela uprave za prevladavanjem tehničkih poteškoća povezanih s korištenjem talijanskog jezika te namjerava potaknuti pripadnike talijanske nacionalne manjine na korištenje prava ravnopravne službene uporabe talijanskog jezika u komunikaciji s upravnim tijelima Grada Pule.

Vizija Grada Pule je zajamčiti ravnopravnu službenu uporabu talijanskog jezika i pisma, razvijanje vlastite kulture te odgoja i obrazovanja na talijanskom jeziku pripadnicima talijanske nacionalne manjine u Gradu Puli.

Izravni korisnici SAMPLE projekta su službenici lokalne samouprave Grada Pule i pripadnici talijanske nacionalne manjine na području Grada Pule, dok su neizravni korisnici jedinice regionalne i lokalne samouprave u kojima je na snazi ravnopravna uporaba manjinskog jezika i pisma te turisti i posjetitelji Grada Pule.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 20.000. (regionalexpress.hr)


17.05.2015.

TDR DOBIVA NOVOG VLASNIKA

Rovinjska Adris grupa dogovorila je prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT), iz pouzdanih izvora doznaje tportal.

Ante Vlahović, predsjednik Uprave te vodeći dioničar, i njegov najuži tim stratešku odluku o prodaji TDR-a donijeli su prošle godine.

Prema analizama investicijske kuće Intercapital, preuzimanje TDR-a moglo bi biti teško između 1,7 i 2,7 milijardi kuna. (gradpula.com)


15.05.2015.

NOVIGRAD UKLJUČEN U OSNIVANJE EUROPSKE GRUPACIJE ZA TERITORIJALNU SURADNJU „SJEVERNI JADRAN“

U okviru procesa osnivanja Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS) „Sjeverni Jadran“, u Novigradu je održan susret tridesetak predstavnika hrvatskih, slovenskih i talijanskih općina i gradova, te sveučilišta.

EGTS je instrument teritorijalne suradnje definiran od strane EU, putem kojeg se omogućava provođenje projekata od šireg značaja, a koji su teško provedivi za pojedinačne nositelje. Važno je napomenuti da su za projekte EGTS-ova predviđena i značajna financijska sredstva u sklopu EU proračuna. Uzimajući u obzir veliki potencijal ovog instrumenta, 27 subjekata iz triju susjednih država započelo je postupak udruživanja u EGTS „Sjeverni Jadran“. Kroz budući će se EGTS realizirati suradnja i projekti iz različitih područja (ekonomija, turizam, promet, kultura itd.).

Sudionike novigradskog susreta pozdravili su gradonačelnik Grada Novigrada–Cittanova Anteo Milos, te predsjednik Ambasade lokalne demokracije Umberto Ademollo, dok su prof. Giorgio Tessarolo i pročelnica Općine Muggia Loredana Rossi predstavili moguće izvore financiranja projekata putem instrumenta EGTS-a, te načine njihova upravljanja. Uslijedila je rasprava putem koje su sudionici imali mogućnost izraziti potrebe svojih područja.

U slijedećim će se mjesecima nastaviti aktivnosti na formalnom osnivanju EGTS-a „Sjeverni Jadran“, s ciljem da se temeljem ovog instrumenta realiziraju projekti važni za razvoj našeg područja.


14.05.2015.

JAKA IMENA SVJETSKOG TENISA POTVRDILA NASTUP NA 26. UMAŠKOM ATP-u

Gael Monfils, Fabio Fognini i Borna Ćorić prva su jaka imena svjetskog tenisa koja su potvrdila nastup na 26. Konzum Croatia Openu u Umagu. Umaški ATP turnir koji je lani slavio 25. godina kontinuiteta ove se godine održava od 17. do 26. srpnja i tako već sada potvrđuje da će ljubiteljima tenisa ponovno pružiti devet dana vrhunskih mečeva.

„Jako nam je drago što ćemo ponovno imati priliku ugostiti Gaela Monfilsa i Fabija Fogninija koji sigurno spadaju u red najatraktivnijih igrača na ATP World Touru. Gael je jedan od najtalentiranijih tenisača u svjetskom vrhu. Veoma je karizmatičan, na terenu i izvan njega, a njegove fizičke mogućnosti mu dozvoljavaju da na terenu izvodi nevjerojatne stvari. Siguran sam da će ga Umag toplo dočekati kao i 2013. Fabio je poznat umaškoj publici, on obožava igrati pred svojim navijačima, kojih u Umagu uvijek ima mnogo. S njima dvojicom i Bornom Ćorićem, vjerujem da smo počeli slagati veoma zanimljiv popis igrača za ovogodišnji turnir“, rekao je direktor turnira Lawrence Frankopan.

Francuza Gaela Monfilsa, trenutačno 15. igrača svijeta, smatra se jednim od najuzbudljivijih tenisača na ATP Touru, a njegovih je atraktivnih poteza prepun i YouTube. Kao junior osvojio je tri Grand Slam naslova 2004., dok je kao senior stigao do 7. mjesta na ATP ljestvici. Ove sezone ima i pobjedu protiv velikog Rogera Federera na putu do polufinala Monte Carla. Monfils je 2013. punio stadion na svim mečevima u Umagu sve do polufinala, gdje je u sjajnom meču poražen od Fabija Fogninija.

Najbolji talijanski tenisač Fabio Fognini dolazi već osmu uzastopnu godinu u Umag, koji ga je lansirao u vrh svjetskog tenisa 2008. godine, kada je u polufinalu pobijedio Carlosa Moyu. Slično kao Monfils, Fognini plijeni pozornost svojom nepredvidivošću, a ove se godine uspio upisati u tenisku povijest kao drugi tenisač koji je u dvaput u istoj sezoni pobijedio Rafaela Nadala na zemlji i tek peti koji ima dvije pobjede protiv Nadala na zemlji u cijeloj karijeri. Na ATP ljestvici trenutačno je 31.

Hrvatska senzacija na Touru Borna Ćorić upravo je prošle godine u Umagu na putu do četvrtfinala postigao svoje prve ATP pobjede. Borna je danas 53. igrač svijeta, najmlađi u svjetskih Top 100 i osvajač ATP-eve nagrade Star of Tomorrow za 2014. godinu. Od prošlogodišnjeg Umaga zablistao je dvama polufinalima iz serije ATP 500 u Baselu 2014. i Dubaiju 2015., a na putu do njih pobijedio je Rafaela Nadala i Andyja Murraya.


13.05.2015.

NOVIGRAD DOBIVA RENOVIRANU PLAŽU I NOVI HOTEL

Ministar turizma Darko Lorencin boravio je u Novigradu, gdje je u pratnji gradonačelnika Antea Milosa obišao gradsku investiciju na Rivareli. U renoviranje plaže Rivarela Grad je krenuo kako bi estetski izgled i sadržaji plaže udovoljili novim potrebama turista i suvremenim trendovima, a uz uređenje plaže nametnula se potreba uređenja obližnjeg zelenog pojasa, odnosno prostora ugodnog za šetnju, odmor u hladu, te daljnji razvoj pratećih turističkih i ugostiteljskih sadržaja. „Do sezone će se urediti ulični prostor s obostranim drvoredom crnike, a nakon turističke sezone, pa do konca godine, dio sunčališta i prilaza u vodu. U narednim godinama planira se rekonstrukcija i dogradnja nekadašnje 'klaonice' u plažnu građevinu ugostiteljskog karaktera s javnim sanitarnim čvorom, te izgradnja kupališnog mola koji će se na nju nadovezati“, naglasio je ovom prigodom gradonačelnik Milos.

Izradu projektne dokumentacije, koja je ukupno koštala 380 tisuća kuna s PDV-om, u visini od 80-posto financiralo je Ministarstvo turizma. Ukupni investicijski zahvat vrijedan je 1,39 milijuna kuna.

U nastavku dana ministar Lorencin posjetio je hotel Rivalmare u izgradnji koji je smješten na Rivareli na mjestu bivšeg slovenskog odmarališta. Ukupni kapacitet hotela je 26 kreveta.


12.05.2015.

PULSKA BOLNICA ČETVRTA U HRVATSKOJ

Pulska bolnica na četvrtom je mjestu u zemlji, a prva među općim bolnicama po broju obavljenih pregleda u sklopu Programa plus koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo u 33 hrvatske bolnice.

U Općoj su bolnici Pula u prekovremenom radu specijalističkih ambulanti i dijagnostike u protekla tri mjeseca pregledana i obrađena 4.002 pacijenta, najviše od svih bolnica u istom rangu. U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava je pregledano i obrađeno 3.215, a u Kliničkom bolničkom centru u Splitu 2.980 pacijenata. Velik je to uspjeh za pulsku bolnicu s obzirom na uvjete po kojima se opće bolnice teško mogu mjeriti s KBC-ima i KB-ima. (gradpula.com)


07.05.2015.

DANAS POČINJE FESTIVAL VISUALIA KOJIM ĆE ISTRA POKUŠATI SRUŠITI GUINNESSOV REKORD

Treći po redu Festival Visualia započinje večeras u 20:30 sati na trgu pored gradske tržnice u Puli. Glavni je cilj ovog festivala modernizacija postojećih i približavanje novih tehnologija građanima na atraktivan i neuobičajen način, a ovogodišnji program nadmašiti će i vrlo uspješnu prošlogodišnju organizaciju.

Visualia 2015 predstavit će se posjetiteljima na raznim lokacijama u užem centru grada, donijet će nove svjetlosne instalacije, interaktivne performanse, izložbe i 3D video mappinge. Svojim novim konceptom Visualia će u potpunosti izmijeniti vizualni identitet grada u kojem će i domaći i strani posjetitelji moći uživati 3 dana za vrijeme trajanja festivala. Osim ovakvog novog koncepta održavanja festivala izrađenog po uzoru na modele visokobudžetnih festivala svjetske klase s višemilijunskim brojem posjetitelja, novina je i domaća produkcija kojom se diči treće festivalsko izdanje: Visualia 2015 će se, na veliki ponos organizatora, predstaviti ponajprije vlastitim “izumima” i rezultatima kreativnih umova s pulskog područja koja će biti pojačana s gostujućim umjetnicima iz Finske, Austrije i Slovenije.

U sklopu festivala koji se održava na raznim lokacijama u centru Pule od 07.-09.05.2015., pokušat će se oboriti i svjetski rekord upisan u Guinnessovu knjigu rekorda u fotografiji najvećeg ljudskog svjetlosnog znaka. Trenutni rekord u kategoriji “Largest human torchlight image” broji 3,777 sudionika i cilj događaja je nadmašiti taj broj, stvoriti pulsku svjetlosnu razglednicu koja će obići svijet i upisati Pulu u povijest. (pula.hr)


05.05.2015.

IDS UMAG: "UMAŠKI GRADONAČELNIK NOVCEM IZ PRORAČUNA KUPUJE POZICIJE U STRANCI I ZAGREBU"

U priopćenju za medije koje smo danas zaprimili od IDS-a Umag, između ostalog, stoji slijedeće:

„Gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese je iz proračuna Grada Umaga sa 50.000 kuna financirao održavanje međunarodnog sajma pršuta u Općini Tinjan, dok je ukinuo isti iznos za financiranje održavanja Međunarodnog sajma ribarstva Crofish, koji se tradicionalno od 2006. godine održava u Umagu. Zbog nedostatka navedenih financijskih sredstava, ta se tradicionalna manifestacija po prvi puta ove godine neće uopće održati. Zbog čega izdvajamo tolika sredstva za sajam koji se ne održava u Umagu i kakve veze ima umaški proračun sa Općinom Tinjan, te da li je svjestan da će zbog neodržavanja Crofish-a nastati nemjerljiva šteta za promociju Umaga kao turističke destinacije, ali i za naše ribare i naše sugrađane, od gradonačelnika nismo uspjeli dobiti odgovor.

Isto tako želimo istaknuti da unatoč velikom protivljenju naših vijećnika u Gradskom vijeću, Bassanese iz godine u godinu smanjuje proračunska sredstva za redovno funkcioniranje svih sportskih  klubova i udruga sa područja grada Umaga, dok je u posljednje tri godine Hrvatskom rukometnom savezu, iz proračuna dodijelio čak 700 tisuća kuna (200 tisuća u 2013., 200 tisuća u 2014., te 300 tisuća u 2015. godini). Za ovakvu je „naklonost“, Bassanese je na izbornoj skupštini Hrvatskog rukometnog saveza, koja se održala 25. travnja ove godine u Zagrebu, postao član Upravnog odbora HRS-a.

Bassanese novcem iz proračuna grada Umaga kupuje naklonost stranačkih kolega u Istri u borbi za čelnu poziciju u istarskom SDP-u, ali i poziciju člana Upravnog odbora u Hrvatskom rukometnom savezu, kako bi si 'otvorio neka vrata u Zagrebu'.“


05.05.2015.

POREČANKE ODLAZE NA SVJETSKO PRVENSTVO

U vremenu od 6. do 23. svibnja u njemačkom gradu Speichersdorf održava se žensko i muško ekipno Svjetsko prvenstvo u kategorijama kadeta, mlađih juniora i seniora. Na tako značajnom i prestižnom natjecanju nastupaju i igračice ženskog kuglačkog kluba Istra iz Poreča kao članice reprezentacije Hrvatske ili izbornice reprezentacije.

Za reprezentaciju mlađih  juniorki nastupit će  Katja Oplanić, a za seniorke Nataša Ravnić Gašparini i Snježana Kramar.

Kao izbornice reprezentacije iz porečke Istre putuju Biserka Perman, izbornica seniora i Ružica Močibob (trenerica ŽKK Istre) u ulozi izbornice kadetkinja i mlađih juniorki. (porestina.info)


04.05.2015.

PROPAO REFERENDUM U BUZETU

Lokalni referendum u Buzetu na kojemu su građani trebali odlučiti o gradnji kompostane u obližnjoj poduzetničkoj zoni Mala Huba jučer nije uspio jer se nije odazvalo dovoljno birača.

Svoj stav na referendumu ih je moglo dati 5.189 birača, a izašlo ih je tek 1590. Njih 71 posto bilo je protiv, a 29 posto za gradnju kompostane.  Riječ je o biološkoj kompostani za proizvodnju organskog gnojiva koja bi kao sirovinu koristila ptičji izmet i grožđani drop. (24sata.hr)


29.04.2015.

ISTARSKO EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE ZAŠTIĆENO OZNAKOM IZVORNOSTI

Dva ekstra djevičanska maslinova ulja - "Krčko maslinovo ulje" i "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje" zaštićena su oznakama izvornosti, odnosno dobila su rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti - zaštićena oznaka izvornosti, izvijestilo je jučer Ministarstvo poljoprivrede na svojim mrežnim stranicama.

Klaster istarskih maslinara je sredinom lipnja 2013. podnio zahtjev za zaštitu "Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja".

Prijelazna nacionalna zaštita označava vremensko razdoblje koje traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije (EU), do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele EU. Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu EU. (glasistre.hr)


28.04.2015.

POREČ, PULA, NOVIGRAD, … MEĐU NAJBOLJIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ

Hrvatsko izdanje magazina Forbes tradicionalno je u svom svibanjskom broju objavilo listu dvadeset najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje na kojoj se ove godine našlo čak pet istarskih gradova. Rovinj se nalazi na trećem, Poreč na četvrtom, Pula na desetom, Buzet na osamnaestom i Novigrad na devetnaestom mjestu.

Istraživanje je obuhvatilo svih 127 hrvatskih gradova u kojima živi nešto više od tri milijuna stanovnika i posluje 80 tisuća poduzetnika, a listu najuspješnijih gradova koji pokreću Hrvatsku predvodi Split.

Forbesov izbor najboljih gradova za život i poslovanje unaprjeđuje se svake godine, a analiziraju se raznovrsni statistički podaci kako bi se dobila što objektivnija slika. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je indikatore uspješnosti poduzetnika, zatim pokazatelje s podacima o izvršenju gradskih proračuna poput štedljivosti gradskih uprava i promjene broja zaposlenih, te konačno i podatke o kvaliteti života u gradovima poput kulturnih aktivnosti u gradovima, dostupnosti dječjih vrtića,  izdvajanja za zdravstvo i rekreaciju, i slično. (pula.hr)


24.04.2015.

ISTRALANDIA ULAŽE JOŠ 3 000 000 EURA U POBOLJŠANJE I ŠIRENJE PONUDE

Tri milijuna eura ove godine ulaže prvi hrvatski vodeni park Istralandia nedaleko Brtonigle u poboljšanje i širenje svoje ponude. Investicije su u tijeku, a otvorenje parka je predviđeno 30. svibnja. Inače, Istralandia je počela s radom lani u lipnju i usprkos vrlo kišovitom vremenu posjetilo ju je130 tisuća gostiju. U ovu je turističku atrakciju uloženo 10 milijuna eura te zaposleno 80-ak djelatnika.


21.04.2015.

MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA UTRKA „TOUR OF CROATIA“ U UMAGU, NOVIGRADU, BRTONIGLI, BUJAMA, …

Od 22. do 26. travnja u Hrvatsku stiže svjetska profesionalna biciklistička utrka Tour of Croatia: 5 etapa – 5 dana – 840 km pod sloganom „Race trough the natural beauty“. Projekt koji je od velike važnosti za promociju biciklizma u Hrvatskoj općenito, podržan je i od Ministarstva turizma RH, Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH te Hrvatske turističke zajednice, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Čak 20 profesionalnih ekipa, od kojih 8 World Tour ekipa i 1 hrvatska od 22. do 26. travnja 2015. „prepedalirat“ će 5 županija i 10 gradova. Ova je utrka klasificirana kao utrka 1. kategorije od strane Međunarodne biciklističke federacije i bit će uživo prenošena na najvećem sportskom TV programu Eurosport te na nacionalnoj televiziji HRT. Prijenosom će biti obuhvaćene 54 zemlje svijeta, odnosno 131 milijun kućanstava.

Svjetska biciklistička elita starta u Makarskoj, a kroz zadnji cilj proći će u metropoli.

Prometnice u Istri će tijekom odvijanja same utrke biti zatvorene za promet, a odvijat će se po navedenoj trasi:

 

START: PULA – Ispred Arene

TRASA:Flavijevska – spajanje na kružnom toku na D400 (Tršćanska) – skretanje lijevo na D75 (Vodnjanska, Vodnjan, Bale) – skretanje na 5096 (Kukuletovica, Rovinj kružni tok – skretanje desno – Gripole) – spoj na D303 (Rovinjsko Selo, Okreti) – spoj na 5077 (Kanfanar, Debeljuhi, Žminj) – skretanje na kružnom toku na 5190 prema Pazinu – Rogovići – spoj na D48 (Beram, Tinjan, Baderna, Ladrovići, Žbandaj) – spoj na D302 – Poreč – skretanje desno na D75 (Gornji Špadići, Tar, Antenal, Novigrad, Križine, Đuba)- Rožac – skretanje desno prema Segetu – Finida - spoj na D300 (Bujska) - Joakima Rakovca - Ernesta Miloša – spoj na D75 (Jadranska) – Savudrijska ulica – Zambratija – Volparija – skretanje desno na 5503 (Zemljoradnička) – Sv. Marija na Krasu – spoj na D75 (Kolodvorska) – skretanje desno u ulicu Joakima Rakovca - Ernesta Miloša – spoj na D75 (Jadranska) – Savudrijska ulica

 

CILJ: UMAG

 

Pregled etapa:

1. Makarska – Split (160 km) 22.04.

2. Šibenik – Zadar (180 km) 23.04.

3. NP Plitvice – Učka (228 km) 24.04.

4. Pula – Umag (152 km) 25.04.

5. Varaždin – Zagreb (118 km) 26.04.


U ovoj fazi utrke, Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje svim će sudionicima još jednom potvrditi status sjeverozapadne Istre kao idealne destinacije za bicikliste.


17.04.2015.

ODGODA NOVIGRADSKOG EKO DANA

Prenosimo Vam informaciju kako su eko akcije čišćenja okoliša na širem području Novigrada, predviđene za subotu 18. travnja u okviru Novigradskog eko dana, odgođene zbog najave izrazito lošeg vremena. Unatoč nastojanjima organizatora da se Eko dan ipak održi, pa se zbog toga s odlukom o eventualnoj odgodi i čekalo do posljednjeg trenutka, razvoj prognostičkih modela ukazuje nažalost na to kako uvjeta za održavanje eko akcija gotovo sigurno neće biti. O eventualnom novom terminu eko akcija javnost će biti pravovremeno obaviještena.


15.04.2015.

BESPLATNO SEDMODNEVNO PUTOVANJE ISTROM

Turistička zajednica Istarske županije provodi promocijsku kampanju pod nazivom Share Istra: Apply and win 7 days of great adventure in Istria. Prijavom na poziv, ulazi se u krug odabira za osvajanje sedmodnevnog besplatnog putovanja i boravka u Istri u periodu od 16. svibnja do 31. srpnja 2015. godine.

Međunarodni poziv upućen je svim influencerima, opinion leaderima, blogerima, putopiscima i autorima na društvenim mrežama, a koji imaju više od pet tisuća fanova ili followera. Prijave su otvorene do 22. travnja. (istarski.hr)


10.04.2015.

U ISTRI DIJAGNOSTICIRANI SRČANI CRVI

Porečki veterinari su prije 10-ak dana prilikom pregleda kod jednog lovačkog psa vlasnice iz Motovuna analizom krvi dijagnosticirali parazit “srčani crv” (dirofilaria immitis) koji može biti opasan i po čovjeka.

Srčanog crva analizom krvi dijagnosticirali su sredinom tjedna kod još jednog psa tartufara s područja Buzeta.

Direktor Veterinarske bolnice Poreč mr.sc. Branko Jurić pojašnjava da zapravo postoje dvije vrste ovog parazita, srčani crv i potkožni crv. Ova bolest pasa i mačaka koja je posljednjih 20-ak godina od kako je zabilježena prvi put u Istri gdje se je gotovo udomaćila na ljude se može prenijeti ubodima komaraca, ali je u praksi rijetko zabilježena kod ljudi.

Srčani crv do pluća i srca krvlju dolazi kao sićušna ličinka koju je komarac položio prilikom sisanja krvi. Sumnje u postojanje bolesti najjednostavnije i najbrže se razjašnjavaju laboratorijskim pretragama krvi – pojašnjava iskusni veterinar Jurić koji je još daleke 1996. godine pokraj Buja kod jednog uginulog psa tartufara u srcu pronašao srčanog crva dugog oko 15-ak centimetara.

Prvi čovjek porečke Veterinarske bolnice ističe kako je prevencija suzbijanja bolesti kod pasa zapravo i prevencija za oboljenje čovjeka. (gradpula.com)


08.04.2015.

NOVA PONUDA ISTARSKOG TURIZMA

Istra je čest izbor turista koji žele doživjeti vrhunsko gurmansko iskustvo. Vinske smotre, izložbe maslinovih ulja, dani šparoga i tartufa već su prepoznatljive sastavnice istarske turističke ponude.

Novost u ponudi na našem tržištu došla je iz tvrtke u Poreču čija je prvobitna usluga bila distribucija bezglutenskog brašna osobama oboljelim od celijakije – bolesti nepodnošljivosti organizma na gluten – bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži i ječmu. Jedna od sto osoba boluje od celijakije, a pridoda li se tome zapadni trend povećanje broja ljudi koji prelazi na bezglutensku prehranu lako je zaključiti potrebu povećanja usluga prilagođenih takvom načinu života, a time i zapadnim turistima koji očekuju turističku ponudu prilagođenu novim trendovima.

Tako je stvoren aranžman putovanja bez glutena, koji osim smještaja, putovanja i razgledavanja nudi sudjelovanja u radionicama kuhanja bezglutenske hrane u pažljivo odabranim i pripremljenim objektima te sigurno degustiranje lokalne kuhinje u restoranima koji nude prilagođenu prehranu.

Ponude putovanja bez glutena najviše zanimaju strance, osobito Amerikance, kojima nije problem izdvojiti novac za takvu vrstu odmora i koji su zbog toga presretni jer nisu očekivali da takvo što postoji u maloj zemlji kao što je Hrvatska. (liderpress.hr)


03.04.2015.

ISTRA POSTAJE FILMSKA DESTINACIJA

Delegacija iz Istarske županije je 1. travnja posjetila Zadar gdje se susrela s predstavnicama Zadarske županije i Filmskog ureda Zadar.

S ciljem razvoja Istre kao destinacije filmske produkcije, formirat će se Istarska filmska komisija koja će djelovati pri Istarskoj kulturnoj agenciji - IKA. Filmske komisije diljem svijeta pružaju niz usluga, uključujući i logističku pomoć filmskim produkcijama, pomoć u izdavanju dozvola, mapiranje radnika i usluga u područjima snimanja te pružaju usluge pronalaženja zanimljivih filmskih lokacija koje će biti objedinjene i predstavljene u web katalogu čija je priprema već u tijeku. Istarska filmska komisija predstavljat će referencu za nacionalne i međunarodne produkcije, investitore, autore, stručnjake i institucije u filmu i audiovizualnim djelatnostima.

„Vjerujemo da će Istarska filmska komisija i filmska industrija kao jedna od kreativnih industrija, doprinijeti razvoju modernog industrijskog gospodarstva, temeljenog na inovativnosti i znanju. Osnivanje i razvoj Istarske filmske komisije prilika je, ne samo za promociju Istre kao zanimljive filmske destinacije, već i prilika za gospodarski rast i razvoj Županije, prilika za stvaranje novih radnih mjesta, prilika za, općenito, razvoj lokalne zajednice“, naglasio je pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. (istarski.hr)


03.04.2015.

OTKAZAN RUKOMETNI SPEKTAKL U ARENI

Nakon što je prije dvije godine "Arena Ice Fever" u pulskoj Areni s hokejom na kraju ljeta zainteresirao svjetsku javnost, ovog ljeta su Puljani trebali gledati rukometni spektakl između PPD-a Zagreb i pariškog PSG, no taj je dvoboj ipak otkazan.

Kako je priopćeno iz francuskog veleposlanstva u Zagrebu, rukometni spektakl u Areni je otkazan zbog iznimno gustog rasporeda PSG-a. Ostavljena je otvorena mogućnost da se ovakav spektakl organizira dogodine.

U redovima PSG-a nastupaju jedan od najvećih vratara svih vremena Thierry Omeyer, ali i trojica hrvatskih reprezentativaca Igor Vori, Marko Kopljar i Jakov Gojun, dok je PPD Zagreb ovogodišnji četvrtfinalist Lige prvaka. (he.n1info.com)


02.04.2015.

GRAD UMAG PREDAO NA KORIŠTENJE JOŠ JEDAN STAN OBITELJI SLABIJEG IMOVINSKOG STANJA

U cilju kontinuirane potpore obiteljima slabijeg imovinskog stanja, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je jučer, 1. travnja, 17. put uručio ključeve i predao na korištenje stan u vlasništvu Grada Umaga. U posljednjih je 5 godina Grad Umag zbrinuo 17 obitelji slabijeg imovinskog.

Jučer je obitelji Sanje Žutolija  predan na korištenje stan od 36 četvornih metara koji se nalazi u MO Moela, Ulici Žrtava fašizma 9D.

Ovim je činom još jedna četveročlana obitelj dobila priliku započeti novi, bolji život.


02.04.2015.

POČELA JE PREDSEZONA

U Istri se za uskrsne blagdane očekuje 18 tisuća turista koji bi trebali ostvariti oko 80 tisuća noćenja.

S obzirom da su uskrsni blagdani ove godine ranije, gostiju će biti manje, no bez obzira na to, booking je zadovoljavajući, kaže direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević. Kao i prijašnjih godina najviše će biti Slovenaca, Austrijanaca i Talijana, a Ivošević upozorava kako bi u nastavku predsezone moglo biti manje Nijemaca.

Prvi ispit bit će ovog produženog vikenda kada je u Istri otvoreno 25 velikih hotela, te mali obiteljski hoteli, a prve ovogodišnje goste primit će i vile i ruralne kuće za odmor.

Veći broj gostiju očekuje Rovinj, Poreč, Umag i Pula, ali i manja mjesta u unutrašnjosti Istre gdje se organiziraju gastronomske manifestacije. (gradpula.com)


01.04.2015.

NOVE REGISTARSKE PLOČICE ZA GRADOVE U ISTRI: BUJE (BU), BUZET (BZ), …

Kao što smo jučer napisali, Ministarstvo unutarnjih poslova napravilo je prijedlog oznaka gradova na registarskim pločicama po kojem bi od 1. srpnja – kada je predviđeno da će u uporabi biti nove pločice – svih 128 gradova u Hrvatskoj imalo svoju slovnu oznaku.

Time bi se uz dosadašnje 34 uvele i 94 nove oznake i svi gradonačelnici imaju rok da se do 7. travnja izjasne jesu li zadovoljni predloženom oznakom. Ako nisu suglasni, trebaju do tog datuma dostaviti svoj prijedlog.

 

Predložene oznake za gradove u Istri su:

Buzet – BZ

Buje – BU

Novigrad – ND

Umag – UM

Pazin – PZ

Poreč – PO

Rovinj – RV

Vodnjan – VO

Labin - LB. (istarski.hr)


31.03.2015.

PRVA PRESUDA U ISTRI I HRVATSKOJ ZA KREDIT U EURIMA

Općinski sud u Labinu presudio je u slučaju dva ugovora s valutnom klauzulom u eurima i jednog ugovora u švicarskim francima, proglašavajući kamatu ništetnom. Dužnika zastupa labinski odvjetnik Igor Vretenar.

Dužnik je podigao tri kredita pri OTP Banci u Labinu, od kojih su dva u eurima te jedan u švicarskim francima. Ubrzo nakon sklapanja Ugovora o kreditu, kamata je nekontrolirano počela rasti, te je u slučaju kredita u švicarskim francima od početnih 4,39% dosegla visinu od gotovo 9%. Sutkinja je stava da je banka `nedugo nakon zaključenja Ugovora započela s povećanjem ugovorne kamate, a o tome je obavijestilo tužitelja dopisom koji nije sadržavao nikakvo obrazloženje niti razloge povećanja ugovorne kamate tako je na dan 08.08.2009.godine ugovorna kamata iznosila 8,5%, a na dan 01.08.2011.godine iznosila je 8% godišnje.` U pojašnjenju presude, sutkinja među ostalim navodi kako je `…tuženik (banka) od potrošačkog zajma u potpunosti aleatoran pravni posao, što sukladno osnovnim načelima zaštite potrošača nije dopušteno. Bankovni kredit – potrošački zajam – ne smije biti rizičan, kockarski pravni posao.` Presudom je kamatna stopa vraćena na početni iznos, odnosno visinu koju je iznosila u trenutku potpisivanja ugovora.

Ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj u kojem je osporen kredit u eurima, za sada je sud ništetnom proglasio samo kamatnu stopu za što slijedi žalba dužnika. (5portal.hr)


30.03.2015.

NOVI SPREMNICI ZA MIJEŠANI OTPAD U NEKOLIKO NOVIGRADSKIH NASELJA

Nakon što je u ožujku 2014. godine na području Karpinjana, kao prvom od novigradskih naselja, komunalno poduzeće „6. maj“ započelo s prikupljanjem miješanog komunalnog otpada u posebnim spremnicima, ovih će se dana, koncem ožujka, projektu priključiti i nekolicina drugih gradskih naselja.

Svoje će spremnike za miješani komunalni otpad tako dobiti  stanovnici Šaina, Vidala, Puljera, Stancije Roželo te dijela naselja Novigrad izvan starogradske jezgre. Svaka će stambena jedinica, odnosno kućni broj u ovim naseljima, besplatno dobiti vlastiti plastični spremnik za miješani komunalni otpad. Domaćinstva će obilaziti i spremnike dijeliti djelatnici „6. maja“, a prigodom primopredaje spremnika preuzet će popunjeni obrazac koji su kućanstva prethodno dobila uz pisanu obavijest o početku novog načina prikupljanja miješanog otpada i u njihovom naselju.

Tako prikupljeni otpad skupljat će se jednom tjedno, ponedjeljkom, kada spremnik ispred kućnog ulaza treba biti odložen do šest sati ujutro (može se pred ulaz iznijeti i prethodnu noć). Iz „6. maja“ pritom naglašavaju kako njihovi djelatnici ne smiju ulaziti u privatan posjed, stoga mole korisnike da spremnik odlože ispred kuće ili dvorišta, na način da bude dostupan djelatnicima koji prikupljaju otpad. Treba naglasiti kako spremnik koji ne bude na prikladnom mjestu neće biti ispražnjen, a iduće pražnjenje je tek za sedam dana.

Kako bi se spremnici što manje prljali, te kako bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa, otpad bi u spremnik bilo korisno odložiti u plastičnoj vrećici, a sam spremnik pohraniti u hladu, odnosno zaštititi ga od direktnog udara sunca, savjetuju u „6. maju“. Dodaju i kako je još uvijek riječ o pilot projektu prikupljanja otpada, pa je on stoga podložan eventualnim promjenama, o čemu će korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Za sve ostale informacije vezano uz dodjelu i pražnjenje spremnika za miješani komunalni otpad može se kontaktirati broj 091/531 80 73.

Naglašavamo kako ostali otpad - plastičnu, metalnu, staklenu i kartonsku ambalažu, treba odvajati i odlagati u za to namijenjene spremnike smještene na ekološkim otocima (crveni, žuti i plavi spremnik), koji će se nalaziti u neposrednoj blizini svakog kućnog broja u gore navedenim naseljima.

Da podsjetimo, sa sustavnim selektivnim odnosno odvojenim prikupljanjem otpada na području Bujštine (u gradovima Umagu, Novigradu i Bujama, te općinama Grožnjan, Oprtalj i Brtonigla) poduzeće „6. maj“ započelo je u lipnju 2012. godine, a u tu je svrhu osmišljena i kampanja pod nazivom  „Izdvoji s(v)e. Fai la differenza“, koju „6. maj“ provodi u suradnji sa Zelenom Istrom. U tom je razdoblju učinjen veliki iskorak na području selektivnog prikupljanja otpada, ali i edukacije stanovništva u tom pravcu, pri čemu je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) za provedbu projekta ostvareno sufinanciranje u vidu bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od oko 13.500.000 kuna.


24.03.2015.

NA PODRUČJU BUJA SE GRADI „PARENZANA FRIENDLY CENTAR“

U Tribanu se vrši rekonstrukcija stare škole s prenamjenom u Centar za bicikliste, pješake i planinare.

Investitor je Grad Buje, a investicija iznosi cca 1.900.000 kn.

Projekt se financira sredstvima iz EU programa IPA Slovenija-Hrvatska, a sufinanciraju ga Ministarstvo turizma, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Istarska županija i Grad Buje.

Predviđeni završetak radova je 30.06.2015. (buje.hr)


22.03.2015.

OD SUTRA NA TELEVIZIJI KRIMI SERIJA S RADNJOM U ISTRI

Gledatelje Hrvatske televizije od ponedjeljka 23. ožujka na HRT1 od 21 h čeka novih deset epizoda druge sezone uspješne dramske serije Počivali u miru. Radnja serija događa se u Istri, a snimana je u Agroturizmu Ograde u Katunu Lindarskom, koji je za ovu prigodu postao stancija Krizman, te Puli, Draguću, Gračišću i Plominu.

U seriji, između ostalih, glume: Judita Franković, Goran Navojec, Anita Car i Romano Soršak.


20.03.2015.

AQUAPARK ISTRALANDIA KREĆE U PROŠIRENJE I REKONSTRUKCIJU

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) odobrila je Aquaparku Istralandia jamstvo od 7 milijuna kuna za projekt proširenja i rekonstrukcije tog vodenog parka.

"Jamstvo HAMAG BICRO-a uvelike je pomoglo ostvarenju našeg poduzetničkog pothvata, odnosno proširenja i rekonstrukcije prvog otvorenog vodenog parka u Hrvatskoj. Iako poslujemo tek godinu dana, presudna nam je bila potpora Agencije, koja je odmah prepoznala naš projekt te jednostavno, stručno i brzo preuzela određeni rizik projekta, što je u konačnici rezultiralo odobrenjem kredita od strane HBOR-a", izjavio je Silvio Kraljević, voditelj Aquaparka.

Plan investitora je u budućnosti Istralandiu razvijati kao tematski park koji će se sa sadašnjih osam hektara površine, proširiti na 21 hektar. Sezonski rad bit će zamijenjen cjelogodišnjim poslovanjem s ciljem izgradnje Aquaparka kao kultnog istarskog centara zabave i razonode, u kojem se planira zaposliti još oko 250 djelatnika.

Trenutno se radi na projektima novih tobogana, a iduće sezone u funkciji će biti i amfiteatar s 500 mjesta te će se uvesti program noćnog kupanja. (poslovni.hr)


19.03.2015.

POREČKA HITNA POMOĆ DODATNO ZAPOŠLJAVA MEDICINSKO OSOBLJE I NJEGUJE VLASTITI NADSTANDARD

Ugovor o financiranju dodatnog zapošljavanja radnika Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije raspoređenih u ispostavi Poreč tijekom turističke sezone 2015. godine, u razdoblju od 1. lipnja do 30.rujna, potpisali su danas, 19. ožujka u Maloj vijećnici gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije dr. Ksenija Družetić – Božić. Potpisivanju su prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš i voditelj ispostave Hitne medicinske pomoći Poreč dr. Davorin Stipić.

Gradonačelnik je tom prigodom napomenuo da dodatno zapošljavanje radnika omogućuju turističke firme Valamar Riviera, Plava laguna i Maistra, a riječ je o ugovoru vrijednom 260.000 kuna, iznos koji će uplatiti u proračun Grada Poreča – Parenzo, raspoređen prema broju noćenja koje tvrtke ostvaruju na području grada. Tako će Valamar Riviera u navedenom iznosu sudjelovati sa 42 posto, Plava laguna sa 38 i Maistra sa 20 posto.

– Znamo da je turizam naše osnovno strateško gospodarsko opredjeljenje. Jedan od bitnih čimbenika koji dovodi goste u jednu destinaciju je i sigurnost kada je u pitanju zdravlje naših gostiju koji borave na području čitave Poreštine. Stoga se u ime svih građana, i svoje, zahvaljujem na ovakvoj društvenoj odgovornosti i vjerujem da će takvih akcija biti još, zaključio je Štifanić i zahvalio se turističkim tvrtkama.

Dogradonačelnica Nataša Basanić Čuš rekla je kako Grad Poreč već nekoliko godina njeguje vlastiti nadstandared hitne medicinske pomoći koji je iznad državnog standarda i nadstandarda kojeg razvija Županija za sve ispostave Istre. Stoga Poreč ugovara osnovni nadstandarad sa Istarskom županijom i još dva vlastita lokalna nadstandarada, isključivo  za rad ispostave HMP Poreč direktno sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije. Ugovor za dodatno ekipiranje porečke ispostave HMP van turističke sezone tijekom 2015. potpisan je neposredno pred Novu godinu, a ugovor za ljetni nadstandard je upravo potpisan. Dodala je kako je Grad Poreč, kao specifična i angažirana destinacija, prepoznao spašavanje života kao prioritet nad prioritetima u zajednici, te vlastitom angažiranošću i suradnjom sa sustavima javnog zdravstva kontinuirano radi na stvaranju zajednice bez rizika u Poreču.

- Hrvatski standard za područje Poreča je jedan tim hitne medicine kroz 24 sata i tijekom čitave godine. Ono što je ugovoreno kao nadstandard Istarske županije, u kojem financijskim sredstvima sudjeluju svi gradovi i općine Istarske županije, to je nadstandard Županije, koja je omogućila da vrata budu otvorena u svim našim ispostavama zavoda za hitnu medicinu. No, u gradu Poreču se standard podigao iznad redovnog standarda Županije već drugu godinu zaredom i time omogućio da u ljetnom periodu imamo dvije kompletne ekipe T1 s liječnikom, tehničarom i vozačem na raspolaganju kroz 24 sata, tj. još višu razinu od onoga što imamo na nivou ispostava Istarske županije. U zimskoj sezoni u Porečkoj ispostavi sufinancira se tim T2 koji čine medicinska sestra, tehničar i vozač u noćnoj smjeni. Za ljetnu sezonu, ova financijska sredstva koja su danas predstavljena, uz nadstandard Županije, te uz sredstva koja očekujemo da ćemo dobiti od Ministarstva turizma, a dobivamo ih već nekoliko godina za redom i unutarnjom preraspodjelom unutar Zavoda omogućujemo da u Poreču od 1. lipnja do 30. rujna, imamo dvije ekipe, dva Tima T1, liječnik tehničar i vozač, kroz 24 sata, kroz sva četiri ljetna mjeseca, kada je prisutnost gostiju najveća, kazala je Družetić – Božić. Istaknula je i  veliki napor same ispostave Poreč u cijeloj ovom sustavu, koji na kraju odrađuje cijeli posao ne terenu.

– Poreč već nekoliko godina njeguje nadstandrard u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu, a u narednom periodu s njima i Gradskim društvom Crvenoga križa radit ćemo na opremanju naše zajednice s automatskim vanjskim defibrilatorima, koji pospješuju postotak preživljavanja unesrećenih do dolaska hitne, dodala je Basanić Čuš. Ovaj su plan potvrdili i gradonačelnik Štifanić i ravnateljica Družetić – Božić, napomenuvši da je konačan cilj ostvariti mrežu mobilnih jedinica opremljenih defibrilatorima koje će unutar 10 minuta moći pomoći unesrećenima.

Dodala je kako se u Istri samo gradovi Poreč i Labin uključuju s financiranjem nadstandarda iznad onoga dogovorenog s Istarskom županijom, a jedino u Poreču u četiri ljetna mjeseca tijekom 24 sata dežuraju dva tima T1, pri čemu jedan osiguran lokalnim sredstvima. Takav sustav ostvaren je i u Umagu, ali temeljem nadstandarda koji propisuje Istarska županija i u Puli koji je propisan po standardu Republike Hrvatske.


17.03.2015.

OPRTALJ GUBI 600 000 KUNA

Općina Oprtalj jedna je od osam istarskih jedinica lokalne samouprave koja je od ove godine izgubila status područja posebne državne skrbi ili brdsko-planinskog područja. Što takav gubitak predstavlja za daljnji razvoj Općine zanimalo je istarskog župana Valtera Flega, koji se jučer susreo s načelnikom Aleksanderom Krtom i suradnicima. Načelnik Krt kazao je da će zbog novih zakonskih izmjena Oprtalj u iduće dvije godine izgubiti oko 600 tisuća kuna, a dodatni udar na njihov proračun predstavlja i nova Vladina mini porezna reforma.

„Novi sustav ocjenjivanja razvijenosti je nepravedan te će u velikoj mjeri određivati budući razvoj i projekte unutrašnje Istre“, naglasio je župan Flego. (istarski.hr)


05.03.2015.

POBJEDA GRAĐANA IZ ISTRE: SUD PROGLASIO KAMATE KREDITA U EURIMA I ŠVICARCIMA NIŠTAVIMA

Udruga Franak na svojoj službenoj Facebook stranici objavila je kako je Općinski sud u Labinu presudio protiv OTP banke u slučaju dva ugovora s valutnom klauzulom u eurima i jednog ugovora u švicarskim francima, proglašavajući kamatu ništetnom.

Iz Udruge su poručili kako zbog sigurnosti stranaka u postupku trenutačno nisu u stanju otkriti više detalja. (index.hr)


04.03.2015.

RED BULL AIR RACE OPET DOLAZI U ISTRU

Na radost svih obožavatelja zrakoplovstva, Hrvatska je ponovno u kalendaru Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva, najavili su to danas u Salzburgu čelni ljudi najbržeg motosporta na svijetu. Treća utrka Svjetskog prvenstva 2015. održat će se u Rovinju 30. i 31. svibnja. Rovinj je u kalendaru prvenstva zamijenio Soči, gdje je utrka zbog organizacijskih i financijskih poteškoća otkazana.

Red Bull Air Race svjetsko prvenstvo u 2015. će imati osam utrka. Prva je u veljači tradicionalno održana u Abu Dhabiju, a u tijeku su pripreme za drugu, čiji je domaćin Japan. Nakon Rovinja (30. i 31. svibnja) slijede Budimpešta (4. i 5. srpnja), Ascot (15. i 16. kolovoza), Spielberg (5. i 6. rujna), Fort Worth (26. i 27. rujna) i Las Vegas (17. i 18. listopada).

Prisjetimo se, Red Bull Air Race prošle je godine po prvi put održan u Hrvatskoj, gdje je u travanjskom vikendu Rovinj posjetilo preko 50 tisuća posjetitelja, koji su imali priliku vidjeti kako najbrži motosport današnjice vlada rovinjskim nebom. Slavio je Austrijanac Hannes Arch, kojeg je s tribina bodrilo nekoliko tisuća Austrijanaca. (gradpula.com)


04.03.2015.

ISTRA SE POZICIONIRA KAO PREKRASNA WEDDING DESTINACIJA

Turistička ponuda Istre iz godine u godinu sve je bogatija i sadržajnija, a dodatni iskorak u promociji Istra sada želi učiniti pozicionirajući se i kao prekrasna wedding destinacija, jer za to postoji veliki potencijal, posebno u razdoblju pred i posezone te kod gostiju više platežne moći. Izvrstan gourmet segment, raznovrsna wellness ponuda, vrhunski smještajni kapaciteti i naravno idilične lokacije diljem poluotoka, odlična su podloga za organizaciju savršenog vjenčanja u bilo kojem kutku Istre, stoji u priopćenju.

S tom je namjerom Turistička zajednica Istarske županije, kao dio ovog razvojnog projekta, pokrenula zasebnu rubriku na svojim web stranicama posvećenu isključivo weddingu. Za organizaciju vjenčanja, osim većih stavki, potrebno je pripremiti i uskladiti mnoštvo malih detalja koji svaku od ovih posebnih prigoda čine posebnom.

Wedding rubrika pokrenuta je upravo s ciljem da predstavi sve informacije na jednom mjestu, na kojem će svi zainteresirani, mladenci ili organizatori, moći pronaći sve što im je potrebno za organizaciju nezaboravnog događaja u Istri. (limun.hr)


02.03.2015.

UMAG I BUJE POVEZANI VOLONTIRANJEM

U okviru projekta „Razvoj volonterstva u Istri – Umag i Buje povezani volontiranjem“, Grad Umag aktivno potiče sudjelovanje u ciklusu edukacijsko – motivacijskih radionica za mlade o volonterstvu i  aktivnom građanstvu. Tako je dana 27. veljače 2015. godine započela jedna od važnijih aktivnosti projekta koju provode Elvis Fekete, voditelj ureda Volonterskog centra Istra i Ana Pelko, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Buje,  u ulozi edukatora i izvoditelja projekta.

U opuštenom druženju i izuzetno fokusiranom radu na promišljanju volonterstva u zajednici, trideset i troje srednjoškolaca i srednjoškolki koji su se prijavili na edukaciju razgovaralo je o mogućnostima za volontiranje u zajednici, važnosti uključivanja građana u razvoju društva i o pozitivnim učincima volontiranja na razvoj osobe. Voditelji su sudionicima predstavili zakonski okvir o volonterstvu u Republici Hrvatskoj, modele evaluiranja i valoriziranja volonterskog rada u zajednici i dobrobiti volontiranja za samog volontera, ali i za zajednicu u kojoj djeluje. Mladi su sudionici upoznali voditelje s motivacijom za volontiranje, a svoje kolege koji se tek spremaju za svoje prvo volontersko iskustvo, primjerom pozvali da i sami propitaju svoju ulogu u društvu. Sudionici su pokazali značajnu socijalnu osjetljivost i već u prvoj fazi edukativnog ciklusa predložili desetke hvalevrijednih inicijativa na kojima se žele aktivirati.

Projekt predviđa okupljanje svih 50 polaznika radionica u zajedničko planiranje javne volonterske akcije koju će uz mentorstvo voditelja osmisliti i organizirati sami mladi, a uz mentorstvo voditelja projekta i provesti u svibnju, 2015. godine, za vrijeme trajanja nacionalne kampanje promocije volonterstva „Hrvatska volontira“. Projekt za cilj ima poticanje volontiranja mladih, povećanje broja volontera i organizatora volontiranja, podizanje kvalitete rada organizacija s volonterima te promicanje volonterstva u Istri, a osobito na području Umaga i Buja, a osim ove edukativne aktivnosti za srednjoškolce predviđa i informativne susrete s mladima iz osnovnih škola u Umagu, organiziranje volonterskih aktivnosti za mlade u organizacijama koje žele posjetiti i edukaciju za koordinatore volontera koja je predviđena za ožujak 2015. (umag.hr)


01.03.2015.

POREČANKA PROŽIVJELA PAKAO U PULSKOJ BOLNICI

Gabrijela Fatorić iz Poreča jedva je preživjela salmonelu. Nakon što je kupila zamrznuti rižoto kao gotovo jelo, pripremila ga i pojela, počeli su problemi. Završila je na Hitnoj u Poreču, gdje su joj rekli da ima prolaznu virozu, dali su joj injekciju i poslali je kući. Vratila se doma, a kako joj je postajalo sve gore, bol nije prestajala, kao ni temperatura, odlučila je ići u pulsku bolnicu. Tamo ju je dočekao pakao.

"U bolnici čekam, savijam se od bolova da bi nakon pola sata izašla sestra i rekla da smo u krivoj bolnici te da moramo na zaraznu. Krećemo na zaraznu, voze me roditelji. Bolovi su sve jači, temperatura 39,5. Dolazimo na zaraznu, čekamo pola sata nitko ne dolazi, na kraju nas doktorica jedna prima. Nakon što mi je popipala stomak kaže mojoj majci da ostanem par sati na infuziji, a možda i do sutra ujutro jer nije ništa ozbiljno. Doktorica govori da je vjerojatno viroza iako mi nešto govori da nije, da osjećam neku neopisivu bol koja ne prestaje", napisala je Gabrijela Fatorić u pismu kojeg je objavila na svom Facebook profilu.

Na kraju je u bolnici ostala 10 dana. Sa zaraznog su je premjestili na kirurgiju.

"Kad su me na nosilima donijeli u šok sobu na kirurgiji, ostavili su me kao štakora da umrem na otvorenom balkonu bez pokrivača, sa infuzijom u ruci, 40 temperaturom i jakim bolovima. Nakon dva sata vode me na ultrazvuk gdje mi govore da imam zadebljanje crijeva, ništa strašno. Ja cijelo vrijeme umirem od bolova, ponestaje mi snage. Vraćaju me na kirurgiju gdje čekam još dva sata, novi pacijenti dolaze i odlaze svima se pruža njega, a mene su ostavili iza zastora i nitko me ne čuje ni ne vidi. Molila sam za gutljaj vode i deku, usta su mi počela krvariti. Nakon silnog ignoriranja od strane sestara, kirurga i liječnika, svjesna sam da ću umrijeti. Ništa mi više nije bilo važno. Svi su me ignorirali. Molila sam da mi pomognu pri odlasku na WC, nepokretna sam, ne mogu se dići. Nitko mi nije pomogao", prisjetila se užasa Porečanka.

Nakon četiri sata odvezli su je u sobu na kirurgiji. Cijelo vrijeme bila je na infuziji, ništa joj nisu dali za bolove i temperaturu. Odjednom je došao kirurg i kazao joj da će na operaciju, a da će joj razloge objasniti naknadno. Nakon dva sata, prisjetila se, došao je drugi kirurg i kazao da ipak ne treba operacija.

Dan poslije vratili su je na zaraznu. Ostavili su je samu u sobi, koja je, tvrdi, bila puna peludi, gljivica i žohara.

"U sobi nemam zvono, umirem, plačem, molim da mi pomognu. Nitko me ne čuje. Donose mi antibiotik i odlaze. Taman mislim evo spas kad ono počinje me peći, svrbjeti, boljeti koža. Počinjem se grčiti i gušiti. Ulazi doktorica ne znam kako se zove i govori mi da je to normalno i da je sve u redu. Temperatura skoro 40. Ja ne znam gdje sam. Ulaze nakon nekog vremena vide me kako se gušim i shvate da sam alergična te mi daju nešto da mi sad smiri to sve, ali meni se samo pogoršalo. Nisam uspjela prespavati noć. Gušili su me zidovi. Školjka koju sestre stave kraj kreveta da ne moram u WC se ne čisti danima. Sama sam je morala sa stalkom za infuziju ići prazniti u WC. Posteljina se ne mijenja, samo je ujutro zategnu jer ih vizita 'kritizira", opisala je stanje u pulskoj bolnici Gabrijela.

Kaže da je mala i negativno iskustvo s jednom liječnicom, koja joj je odnijela mobitel nakon što je rekla da će tražiti od roditelja da je premjeste u drugu bolnicu.

"Vratila mi ga je nakon mog skorog sloma živaca nakon sat vremena govoreći mi da sam neodgojeno derište", ogorčena e Porečanka.

Tvrdi da su liječnici na zaraznom odjelu pulske bolnice, tek pred kraj njenog bolničkog liječenja, otkrili da ima salmonelu i pružili joj adekvatno liječenje. (1klik.hr)


28.02.2015.

RED BULL U ISTRU DOVODI SPORTSKO-ZABAVNI SPEKTAKL

Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) izdala je priopćenje o potpisivanju povijesnog partnerskog ugovora s tvrtkom Beach Major Company – zajedničkim pothvatom Hannesa Jagerhofera (u ulozi čelnoga čovjeka) i Red Bulla.

Zahvaljujući ovom povijesnom partnerstvu odbojka na pijesku postavljat će standarde kao jedna od najdinamičnijih formi sportskog spektakla, a Red Bull će svojim golemim iskustvom u marketingu, organizaciji sportskih i drugih događaja te proizvodnji i plasmanu medijskih sadržaja doprinijeti realizaciji triju Major Series turnira i Swatch Beach Volleyball finalnog turnira u okviru FIVB World Toura.

Prvi u nizu Major Series turnira je Poreč, koji će od 2. do 7. lipnja biti epicentar ovog sportsko-zabavnog spektakla.

FIVB World Tour 2015. početak je drugog kruga kvalifikacija (uz Continental Cup) za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. gdje se očekuje da će odbojka na pijesku na plaži Copacabana biti najatraktivniji sport.

Nagradni fond ovoga turnira iznosi 500.000 dolara, a pobjednički timovi (u muškoj i ženskoj konkurenciji) dobivaju svaki po 100.000 dolara. (gol.dnevnik.hr)


26.02.2015.

GIOVANNIJU CERNOGORZU NIJE DOPUŠTEN ODLAZAK NA SVJETSKI KUP U MEKSIKO

Novigrađanin Giovanni Cernogoraz, zlatni strijelac iz Londona, pobjednik u trapu, prekjučer je iz Venecije trebao otputovati na Svjetski kup u Meksiko, ali nije mu bilo dopušteno ukrcati se na let.

– Kada sam došao na check-in, nedostajala su dva obrasca za oružje, a to je nešto čime se bavi direktor Saveza Ivan Cvitak. On je zadužen za organizaciju putovanja, aviokarte, smještaj, vize, obrasce za oružje… Rekao mi je kako za to nije znao i da moramo čekati da počne meksičko radno vrijeme da provjeri. I tako sam propustio let…

Hoće li Giovanni ipak otputovati u Acapulco? Prvi je službeni trening 28. veljače.

– S obzirom na to da je vremenska razlika sedam sati, a da je za prilagodbu potrebno i toliko dana, upitno je ima li više ima smisla ići tamo. Tempiram formu godišnje za dva natjecanja i onda sve ode k vragu zbog nečije nepažnje. Nažalost, ovakvo što događa nam se svake godine. Jednom su mi zaboravili rezervirati sobu, drugi put zakasnili su s prijavom za Europsko prvenstvo, a u takvim situacijama Savez plaća kaznu.

– Kod nas je temperatura tek nešto iznad nule, a u Acapulcu je 30 stupnjeva i to utječe na organizam. Osim toga, treba se priviknuti i na streljanu, na vidljivost, vjetar… (gradpula.com)


25.02.2015.

U NOVIGRADU ZAPOČELI RADOVI NA UREĐENJU PLAŽE I ŠETNICE

Ovih su dana započeli radovi na uređenju dijela javne plaže i okolne površine na Rivareli. Radovima će se obuhvatiti prostor sunčališta i prilazi u vodu, te obližnja šetnica i prilazi plaži, koji će se hortikulturno urediti i dodatno zasaditi drvoredom.

Radovima na uređenju prethodila je faza izrade projektne dokumentacije, za što je izdvojeno 379.650,00 kuna (s PDV-om), a što je s 80 posto sredstava financiralo Ministarstvo turizma RH. Slijede radovi na uređenju i izgradnji planiranih sadržaja, pri čemu je ukupni investicijski zahvat vrijedan 1,39 milijuna kuna. Radovi će se odvijati u fazama, obzirom na veličinu, složenost i financijsku kompleksnost zahvata.

Sama se investicija sastoji od nekoliko cjelina, pa će se tako u 2015. godini realizirati u dvije faze – do sezone će se urediti ulični prostor s obostranim drvoredom crnike, a nakon turističke sezone, do konca godine, dio sunčališta i prilaza u vodu. Cijeli će se taj prostor hortikulturno oplemeniti. U narednim godinama planira se rekonstrukcija i dogradnja nekadašnje „klaonice“ u plažnu građevinu ugostiteljskog karaktera s javnim sanitarnim čvorom, te izgradnja kupališnog mola koji će se na nju nadovezati.

Radove na prvoj fazi uređenja obavit će gradsko poduzeće Neapolis d.o.o. u okviru investicijskog održavanja, a radovi će potrajati do 31. travnja 2015. godine. Treba istaknuti i kako će tamošnji ugostitelji u dogovoru s Gradom, a uz pomoć Neapolisa, ukloniti postojeće nadstrešnice i sjenila u vrijeme trajanja radova, dok će se po njihovu završetku postaviti novi elementi zaštite od sunca primjereniji novom izgledu Rivarele.


24.02.2015.

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTAŠI UMAGA

U već tradicionalno prepunoj kino dvorani POU „Ante Babić“ i ove godine su najbolje sportašice i sportaše podržali brojni sportaši i ljubitelji sporta. Svečano je proglašenje održano jučer, 23. veljače. Najboljim sportašima uručene su plakete.

Ove godine kandidate je predložilo 16 udruga, a ukupno je bilo 38 kandidata. Posebno veseli veliki broj prijava u kategorijama za mlade sportaše, sportašice i mlade ekipe.

Tako je za najboljeg sportaša odabran Teo Stapar iz Rukometnog kluba Umag, a za najbolju sportašicu Andrea Pavić iz Ženskog rukometnog kluba Umag.

Za najbolju žensku ekipu proglašene su seniorke Ženskog rukometnog kluba Umag.

Najbolja ekipa 2014. godine u mlađim kategorijama je ekipa kadetkinja Odbojkaškog kluba Meliã hotels Umag.

Najbolja muška nada je Janko Kovačević iz Jedriličarskog kluba Umag,a za najbolju žensku nadu proglašena je Eni Celić.

Najbolji trener u 2014.godini je Ivica Radočaj iz Odbojkaškog kluba Meliã hotels Umag,dok je za najboljeg sportskog radnika proglašen Daniel Ferlin iz Karate kluba Shotokan.

Zajednica sportskih udruga dodijelila je i dvije posebne nagrade za životno djelo u području sporta, a na prijedlog profesora Juraja Radovčića, i to  gospodinu Silvanu Pelizzonu i gospodinu Anti Sankoviću. Dvije nagrade za uspjehe u školskom sportu dodijeljene su, na prijedlog OŠ „Marije i Lina“ i TOŠ „Galileo Galilei“, muškoj rukometnoj ekipi Školskog sortskog društva Mladost Osnovne škole „Marije i Line“ te muškoj odbojkaškoj ekipi Talijanske osnovne škole „Galileo Galilei“.


23.02.2015.

DEVET OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA IZ ISTRE POČINJE S DIGITALIZIRANOM NASTAVOM

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet objavila je prvih 150 škola koje će se u sljedeće tri godine uključiti u pilot-projekt “e-Škole: Razvoj sustava digitalne zrelosti škola”, a među odabranim školama njih je devet iz Istarske županije.

Među odabranim školama su osnovne škole: Vrsar, Višnjan, Poreč, Stoja (Pula), Šijana (Pula), Vidikovac(Pula), te srednje škole: Gimnazija Pula, Srednja škola Buzet, Turističko ugostiteljska škola “Antuna Štifanića” iz Poreča.

U prvoj fazi, već ove jeseni, u projekt će se uključiti prvih 20 škola, dok će se ostalih 130 škola uključiti početkom 2016. godine.

Početna faza pilot-projekta podrazumijeva uvođenje digitalnih sadržaja za prirodoslovno-matematičku i tehničku grupu predmeta, to jest za nastavu matematike, fizike, biologije i kemije, a u 20 osnovnih i srednjih škola u kojima će projekt krenuti od jeseni, digitalna nastava iz tih predmeta najprije će se uvesti u sedmom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole. Kako se budu uključivale i preostale škole, digitalni sadržaji iz tih predmeta bit će dostupni i za učenike osmih razreda osnovne te drugih razreda srednje škole, što znači da bi za dvije godine digitalnu nastavu iz matematike, fizike, biologije i kemije trebali imati učenici u svim pilot-školama, i to od sedmog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole. (porestina.info)


21.02.2015.

U UMAGU OBITELJIMA SLABIJEG IMOVINSKOG STANJA PREDANI NA KORIŠTENJE NOVI STANOVI

Gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese je, u cilju potpore obiteljima slabijeg imovinskog stanja, dana 20. veljače uručio ključeve i predao na korištenje 3 nova stana od 60 m2 u vlasništvu Grada Umaga, za što je ukupno izdvojeno 1,7 milijuna kuna. Ovim je činom simbolično započeo novi život za 3 obitelji.

Sva tri stana nalaze se na adresi Žrtava fašizma 9H, i to na I. katu, II. katu, odnosno mansardi. Obitelji koje su sukladno provedenom natječaju, dobile pravo na ove stanove jesu obitelji Bojana Premužića i Manuele Huzjak čije obitelji broje po 5 članova te Dragane Žabić Turić čija obitelj broji četiri člana.


20.02.2015.

ISTARSKI ŽUPAN OSLOBOĐEN OPTUŽBE

Valter Flego, istarski župan, danas je na Županijskom sudu u Rijeci oslobođen optužbe da je zlouporabio položaj u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta, piše Novi list.

USKOK je teretio Flegu za zlouporabu položaja i ovlasti dok je bio buzetski gradonačelnik. Stavlja mu se na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.

Uskok je najavio žalbu na presudu, a sud je u obrazloženju presude rekao da nije dokazano da je imao namjeru učiniti nešto protuzakonito. (novilist.hr)


17.02.2015.

POČELE SU NICATI PRVE ŠPAROGE

U prirodi se polako vide posljedice iznadprosječno tople zime i znaci preuranjenog nadolazećeg proljeća. Iako su do kraja mjeseca, odnosno kraja klimatološke zime preostala još dva tjedna i veljača će vrlo vjerojatno biti toplija od prosjeka. Pozitivno odstupanje posebno je izraženo uz obalu. Tako je primjerice u Poreču prema podacima DHMZ-a prosinac bio topliji za 2,3°C, a identično temperaturno odstupanje zabilježeno je i u siječnju. Odstupanje je nešto manje izraženije u unutrašnjosti, ali i dalje je zamjetno.

Uz obalu su već počele nicati šparoge. Iako uz obalu, tradicionalno, berba počinje krajem ožujka, a u unutrašnjosti Istre u travnju, čini se da će već za tjedan-dva šparoga biti diljem poluotoka. (istramet.com)


14.02.2015.

TVORNICA U ISTRI OTPUŠTA 159 RADNIKA

Tekstilna tvornica Benetton zatvara svoj pogon u Labinu i otpušta svih 159 zaposlenih, a krajnji rok za to je 31. srpnja, piše labinski portal labin.com.

Benetton zbog pada prodaje više nema interes za održanje proizvodnje u Labinu te ona seli u Osijek, gdje je pogon otvoren prije labinskog, veći je i zapošljava više radnika.

Sindikatu je najavljeno da će se radnicima isplatiti otpremnine u visini od jedne trećine plaće po godini rada, odnosno maksimalno tri plaće, jer je pogon započeo s radom prije devet godina, dok će sindikat inzistirati da se svakom radniku isplati jedna plaća po godini rada.

Proizvodna hala Benettona izgrađena je 2006. godine u zoni Vinež, a investicija je bila 16 milijuna eura. U lipnju 2013. godine labinskoj je tvornici dodijeljeno i priznanje HGK-Županijske komore Pula kao najuspješnijem trgovačkom društvu u Istarskoj županiji u 2012. u kategoriji velikih trgovačkih društava.

U labinskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje krajem siječnja bilo je 1228 nezaposlenih, od kojih u samom Labinu 790.


10.02.2015.

POČELO SUĐENJE ISTARSKOM ŽUPANU

U Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo suđenje Valteru Flegi istarskom županu optuženom da je zlouporabio položaj u vrijeme dok je bio gradonačelnik Buzeta te sebi i suradnicima neovlašteno podigao plaće.

USKOK tereti Flegu da je gradski proračun oštetio za više od 539 tisuća kuna. Stavlja mu se na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima, zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće.


09.02.2015.

ISTARSKI GRADONAČELNICI POTPISALI SPORAZUM O OTPISU DUGA

Sporazum o otpisu duga socijalno ugroženim građanima, odnosno o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti, potpisala je u Puli potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sa svim istarskim gradonačelnicima.

Ustvrdivši kako je do sada deset i pol tisuća građana Hrvatske dobilo potvrdu da ispunjavaju uvjete za otpis duga, Opačić je izrazila zadovoljstvo načinom na koji se razvija ovaj projekt. Istaknula je kako je prošlo tek tjedan dana te da je u svega pet radnih dana deset i pol tisuća građana od Fine dobilo potvrdu, iako ih je puno više došlo uvjeriti se ispunjavaju li uvjete jesu li u registru za otpis duga.

Napravljen je registar u kojem se nalazi 75 tisuća ljudi koji ispunjavaju uvjete. Po riječima Milanke Opačić, u odnosu na neke županije u kojima ima i po 13 000 ljudi koji žive od socijalne pomoći, u Istri je svega 900 korisnika, što pokazuje gospodarsku razvijenost Istarske županije u odnosu na druge regije. (vijesti.hrt.hr)


06.02.2015.

NA PODRUČJU ISTRE TRAŽE SE STATISTI ZA SNIMANJE NOVE AMERIČKE SERIJE

Dok fanovi diljem svijeta željno iščekuju prvu sezonu nove serije „DIG“, Istrani imaju priliku postati statisti na istoj.

Produkcijska kuća Embassy Films, koja radi s NBC Universal Network Television LLC na snimanju nove serije u Hrvatskoj, krenula je u potragu za statistima na području Istre.

Kandidati putem online prijave trebaju navesti tjelesne mjere, broj odjeće i cipela, boju kose i očiju te priložiti fotografije.

Audicija će se održati u ponedjeljak 9. veljače od 13:00 do 18:00 u Puli u Domu sportova Mate Parlov, Trg kralja Tomislava 7 (Sala 2, 1. kat). Snimanje serije odvijati će se sredinom veljače.

Na audiciju se možete prijaviti OVDJE. (gradpula.com)

 


 

 

 

Baner

SLUŠAJ ONLINE

Baner

TV PROMIDŽBA

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

METEO - BUJŠTINA I OKOLICA

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠU  FACEBOOK  STRANICU

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU