Slideshow Image 1
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2

Top vijesti s područja Istre


19.12.2014.

BUZET POČINJE S REALIZACIJOM NEKOLIKO EUROPSKIH PROJEKATA KOJIMA ĆE SMANJITI NEZAPOSLENOST, POVEĆATI KONKURENTNOST, …

U Dvorani za sastanke Grada Buzeta predstavljen je projekt REN koji obuhvaća transnacionalne radionice i konferencije u svrhu povećanja znanja o praksama Europske unije o unaprjeđenju ruralne konkurentnosti te razmjena primjera dobre prakse na međunarodnoj razini. Projekt su predstavili gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić i koordinatorica projekta Meri Vivoda.

- S ponosom  predstavljamo još jedan projekt, koji je naišao na pozitivnu ocjenu Europske komisije. Osim projekta REN, u siječnju sljedeće godine planira se početak realizacije još dva europska projekta te potpisivanje ugovora za početak jednog velikog projekta. Nadamo se da će se već početkom godine onaj dio najavljenog plana od 90 milijuna kuna realizirati, rekao je gradonačelnik Grada Buzeta Siniša Žulić.

Grad Buzet jedan je od ukupno 8 partnera iz 5 EU zemalja (Hrvatska, Italija, Švedska, Finska i Španjolska), kojima je odobreno sufinanciranje projekta u ukupnom iznosu od 150.000 EUR, od čega će Grad Buzet dobiti 19.900,00 EUR. Projekt je odobren u sklopu programa “Europe For Citizens”, mjera 1.2. Tematsko umrežavanje gradova.

Vivoda je istaknula kako će se Projekt baviti problemima i razvojnim politikama Europske unije, poput smanjenja nezaposlenosti mladih u ruralnim područjima, povećanjem konkurentnosti lokalnih poljoprivrednika, primjenom novih Europskih direktiva na lokalnom nivou, razmjenom know-how među partnerima,  a sve u kontekstu različitih zemalja koje su uključene u projekt. Također, pomoći će se ciljanoj skupini proizvođača i farmera kako bi se poboljšala konkurentnost njihova poslovanja.

Tijekom projekta predstavnici Grada Buzeta sudjelovat će na 10 internacionalnih seminara i konferencija u zemljama projektnih partnera. Grad Buzet bit će domaćin 3. međunarodnog seminara u travnju 2015. godine, na kojem će ugostiti mnogobrojne lokalne i međunarodne sudionike iz svih 5 europskih zemalja, i pritom prezentirati dobre primjere korištenja poljoprivrednih proizvoda u funkciji turizma.

- Očekivani rezultati projekta su povećana znanja o praksama u Europi o unapređenju ruralne konkurentnosti, nadogradnja znanja i vještina mladih poljoprivrednika i drugih ruralnih poduzetnika, povećane mogućnosti i poticaj mladima da budu društveno aktivni i uključeni u ruralni sektor, poboljšano i obogaćeno znanje lokalnih političara i državnih službenika te podizanje svijesti među građanima, istaknula je Meri Vivoda.

Ukupan cilj ovog projekta je pronaći zajednička rješenja za potrebe i probleme koji su utvrđeni među partnerima u fazi identifikacije, kroz usporedbu praksi ruralnog razvoja što će omogućiti građanima da postanu aktivni sudionici projekta i nositelji inovacija te sudjeluju u lokalnoj zajednici kroz proces transnacionalne razmjene. (buzet.hr)


16.12.2014.

NOVIGRAD –U LUČICU PORPORELA ULOŽIT ĆE SE 5,1 MILIJUN KUNA

Započinju radovi na sanaciji i uređenju lučice Porporela Ovih dana započet će radovi na opsežnoj sanaciji i uređenju gradske lučice Porporela s izgradnjom novog gata, investicijski zahtjev ukupno vrijedan oko 5,1 milijun kuna. Najavili su to na susretu s novinarima novigradski gradonačelnik Anteo Milos i ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad, koja je u cijelosti nositelj investicije.

- Riječ je o trenutno najvećoj investiciji u tijeku na području našega grada, investiciji koja će bitno poboljšati i unaprijediti ribarsku i turističku infrastrukturu, te značiti još jedan iskorak u uređenju priobalnog prostora u samoj starogradskoj jezgri grada, prenio je gradonačelnik Milos, izrazivši zadovoljstvo što se u Novigradu otvara još jedno gradilište, jedino na moru.

- Posebne pohvale treba uputiti Lučkoj upravi i stoga što su u ovim kriznim vremenima pripremili projekt kojeg je HBOR ocijenila prihvatljivim, a koji se pokazuje i dugoročno financijski samoodrživim, zaključio je Milos.

Ravnatelj Lučke uprave Stojnić podsjetio je kako je lokacija Porporela trenutno najneuređeniji dio priobalja odnosno gradske lučice unutar povijesne jezgre Novigrada, te će se ovom investicijom taj prostor urediti, ali i prilagoditi potrebama korisnika – ribarskih brodica, turističkih plovila te izletničkih brodova.

- Akvatorij Porporele će se produbiti, izgradnjom novoga gata osigurat će se 40-ak novih vezova, a uređenjem cijelog prostora lučice Porporela dobit će se 90-ak metara nove operativne obale, što će u mnogome olakšati rad ribarima i njihovim brodicama, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima, prenio je Stojnić. Najavio je i kako će se s vremenom, kroz godinu-dvije, produbiti podmorje cijelog akvatorija od carinskog gata do Mandrača, uz samu obalu nastavit će se s postavljanjem javne rasvjete, a u planu je i opremanje Malog Mandrača priključcima za struju i vodu, kakvi su već postavljeni na prostoru Mandrača.

Radovi na Porporeli natječajem su povjereni riječkim tvrtkama Vodogradnja i BSK, a ugovorom je rok dovršetka radova predviđen do konca svibnja 2015. godine.

Ovom će se investicijom dobrim dijelom zaokružiti dosadašnje ulaganje u šire područje gradske lučice, nakon što je proteklih godina učinjeno niz zahvata na tom prostoru. Da podsjetimo, nakon što su iz Mandrača uklonjeni pontoni, taj je dio gradske lučice očišćen od nakupljenog mulja i produbljen, a zidovi koji ga obrubljuju sanirani su i injektirani betonom. Na prostoru šetnice uzduž Mandrača sanirane su i kamene ploče u dijelovima gdje je to bilo najneophodnije, a postavljeni su i suvremeni ormarići za struju i vodu, za potrebe vlasnika na tom području usidrenih brodica. Produbljen je gaz i u kanalu kojim se ulazi odnosno izlazi iz Mandrača, a posljednja u nizu investicija jest ona u postavljanje montažnog javnog sanitarnog čvora s WC-ima i tuš kabinama za potrebe nautičara.


15.12.2014.

NAKON 13 GODINA PRAVNE BITKE S BANKOM ISTRANIN VRATIO SVOJU KUĆU

Livio Crljenica iz Marčane nakon trinaest godina vođenja spora sa Zagrebačkom bankom danas napokon vjeruje u uzrečicu »Pravda je spora ali dostižna«. Vjeruje i u to da pravna država ipak funkcionira.

Njegova kalvarija počinje prelaskom u Zagrebačku banku. Naime, Livio je poslovanje svoje tvrtke prenio u Zagrebačku banku od koje je očekivao korektnu poslovnu suradnju, a 1999. banka je njegovoj tvrtci obećala odobriti kredit od tadašnjih 200 tisuća njemačkih maraka. Vjerovao je u ono što je dogovorio, pa je od banke pripremljeni Ugovor o osiguranju novčane tražbine prijenosom vlasništva nekretnina potpisao i ovjerio kod javnog bilježnika. S druge strane, zastupnik banke je samo potpisao taj ugovor. Nakon toga počinje agonija kroz koju prolazi on i cijela njegova obitelj.

Banka je trebala nakon sklapanja tog ugovora proslijediti sredstva, no to se nije dogodilo. Ugovor o kreditu nije bio sklopljen, a s druge strane obveza koja je ustanovljena ugovorom o fiduciji, bila je razlog vođenja parnice koja je razriješena tek presudom Vrhovnog suda. Za vođenje te parnice Livio Crljenica je angažirao odvjetnika iz Pule koji je pokrenuo postupak radi utvrđenja ništetnosti ugovora o fiduciji pred Općinskim sudom u Puli. Taj proces je završio presudom Vrhovnog suda, kojom je tužbeni zahtjev u cijelosti usvojen i Zagrebačkoj banci je oduzeto pravo vlasništva nad nekretninama Livija Crljenice.

Naime, banka nije zaključila ugovor o kreditu, već je temeljem zaključenog ugovora o fiduciji prenijela pravo vlasništva na kući Livija Crljnice u svoje vlasništvo, uz zabilježbu da je prijenos izvršen radi osiguranja novčane tražbine. Nakon toga, banka je provela postupak stjecanja punopravnog vlasništva za namirenje tražbine od 200 tisuća njemačkih maraka, koju nije isplatila tvrtci. (novilist.hr)


14.12.2014.

ISTRANIN NOVI SVJETSKI PRVAK U KICKBOXINGU

Bojan Mišković, hrvatski kickboxing reprezentativac i član rovinjskog KBK Budokai, novi je svjetski prvak u jakoj i prestižnoj WAKO PRO federaciji.

Mišković je nakon 12 odličnih rundi slavio nad europskim WAKO prvakom u full contactu u kategoriji do 86kg, 25-godišnjim Marcom Deckmanom čime je ostvario rezultat karijere.

Od samog početka meča, Mišković je preuzeo inicijativu u ringu i suvereno vladao kroz svih 12 rundi čime je samo potvrdio da se trenutno nalazi na samom vrhuncu forme zahvaljujući odličnoj tjelesnoj i psihičkoj pripremi trenera i oca Pere Miškovića.

Bojan u svojoj bogatoj kolekciji medalja, ima dva srebra sa SP i europsko zlato u full contactu zahvaljujući kojima mu je pružena prilika da izazove Marca Deckmana i bori se za svjetski pojas u WAKO PRO organizaciji.

Titula svjetskog prvaka sa sobom nosi i svoje obveze. Naime, Mišković će dva puta godišnje morati odgovoriti na izazivače, a ukoliko to ne učini titula se smatra upražnjenom i ide sljedeći sa liste.

Na jakom kickboxing turniru održanog u Makarskoj nastupalo je 600-injak boraca iz cijele Europe. (istarski.hr)


12.12.2014.

ODGOĐEN POČETAK IZGRADNJE NOVE PULSKE BOLNICE

Cijelo desetljeće pacijenti u pulskoj bolnici borave u derutnim sobama, krov bolnice prokišnjava, a upravo iz tih razloga određeni prostori su izvan funkcije. Kada je izabran izvršitelj radova za novu bolnicu, zakazan je i rok početka izgradnje, koja je trebala krenuti oko Božića. No novi pravni problemi odgodili su i taj rok.

Kroz hodnike ove bolnice prođe više od 300 pacijenata na dan. Pulski odjel psihijatrije jedini je na ovom području.

U bolnicu nije ulagano već 30 godina.

Bolnica, od 18 tisuća četvornih metara, vrijedna 352 milijuna kuna, trebala je krenuti u izgradnju za koji dan. No nove žalbe, zaustavile su radove.

Obećanja o novoj bolnici Istrani slušaju već 10 godina. Nova odgoda - više ne iznenađuje. (dnevnik.hr)


11.12.2014.

U UMAGU OTVORENA PRVA SORTIRNICA U HRVATSKOJ

U sklopu Mega projekta vrijednog 50 milijuna EUR kojeg Grad Umag  planira provesti u periodu od 2010 – 2020. godine, a koji se sastoji od projekata plinofikacije, održivog gospodarenja otpadom i zaštite otpadnih voda III.razine, jučer su, 10. prosinca, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Sven Müller, svečano otvorili sortirnicu i pretovarnu stanicu u Umagu.

Cilj i svrha sustava gospodarenja otpadom je u konačnici gospodariti otpadom u svakoj njegovoj fazi te osigurati uvjete da otpad gospodarenjem postane sirovina i bude dalje upotrebljiv. Time se, osim zaštite okoliša i ljudi, smanjuju troškovi cijelog sustava gospodarenja otpadom koji ima svoju cijenu, jer zdrav okoliš košta. Cijenu toga će uvijek platiti oni koji otpad i proizvode, a to su gospodarstvenici i građani.

Važnost sortirnice koja je jučer otvorena kao jedina u Istri i prva u Hrvatskoj, od iznimnog je značaja za jedinice lokalne samouprave, između ostalog  i zbog utjecaja na smanjenje konačne cijene prikupljanja otpada. (umag.hr)


11.12.2014.

USKOK PRIVEO JEDNOG OD ŠEFOVA ISTARSKE POLICIJE

Zbog trgovanja utjecajem i odavanja službene tajne policija je USKOK-u kazneno prijavila 39-godišnjeg policijskog službenika PU istarske koji je već udaljen iz službe. Neslužbeno se doznaje da je riječ o voditelju Službe općeg kriminaliteta istarske policije Vlatku Jovičiću.

Uz njega, za davanje mita za trgovanje utjecajem osumnjičena su dvojica istarskih poduzetnika, 67-godišnjak i 52-godišnjak, a četvrtoosumnjičeni je 39-godišnjak kojeg je policija prijavila za pomaganje u davanju mita. Sva su četvorica uhićena i predana pritvorskom nadzorniku, a daljnju istragu u ovom slučaju nastavit će USKOK. Zasad nije poznato do kojih su saznanja tijekom kriminalističkog istraživanja policajci PNUSKOK-a u suradnji s PU istarskom došli, no pretpostavlja se da je policijski šef poduzetnicima “išao na ruku” u nekim istragama koje su se provodile, a bile su povezane s njima i njima bliskim osobama. (gradpula.com)


10.12.2014.

NOVIGRAD TRADICIONALNO DARUJE UMIROVLJENIKE I SOCIJALNO POTREBITE

Prema već ustaljenoj dugogodišnjoj tradiciji Grad Novigrad je i ovih blagdana pripremio prigodne pakete za sve umirovljenike, kao i za osobe slabijeg socijalnog statusa, ukupno gotovo tisuću poklon-paketa. Prema utvrđenom popisu od strane gradskog Socijalnog vijeća, uobičajeno će biti podijeljeni paketi za 90 potrebitih osoba s područja Grada. U paketu su zastupljene osnovne živežne namirnice te higijenske potrepštine, ukupno 20-ak artikala, a vrijednost paketa iznosi oko 350 kuna. Pakete će 20. prosinca od 10 do 12 te od 15 do 17 sati u svojim prostorijama podijeliti volonterke novigradskog Crvenog križa.

Prigodne poklon-pakete dobit će i svi umirovljenici kao i starije osobe bez vlastitih prihoda, s prijavljenim prebivalištem na području Grada Novigrada-Cittanova. U prigodnim blagdanskim paketima čija je pojedinačna vrijednost 80-ak kuna, a koji su osigurani za oko 840 osoba, naći će se pandoro, pjenušac i kava. Paketi će se također u prostorima novigradskog Crvenog križa dijeliti 22. i 23. prosinca, te 29. i 30. prosinca, od 10 do 17.


09.12.2014.

U UMAGU ODRŽANA TRIBINA I RADIONICA NA TEMU ALKOHOLIZMA MLADIH

U sklopu planiranih aktivnosti PU istarske tijekom trajanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, jučer je u Umagu, u Pučkom otvorenom učilištu, održana tribina s učenicima osmih razreda Talijanske osnovne škole Galileo Galilei i Osnovne škole Marije i Line, na temu alkoholizma mladih. Tribini, u organizaciji Grada Umaga i Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Umaga, nazočili su načelnik Policijske postaje Umag Davor Švenda, pomoćnik načelnika za poslove policije Krunoslav Marin, voditeljica Savjetovališta Grada Umaga Iris Dragolin te Helena Mitrović, voditeljica Službe za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Učenici su upoznati sa zakonskim odredbama konzumacije alkohola, a posebice sa prekršajnom i kaznenom odgovornošću, kojoj konzumacijom alkohola i neprimjerenim ponašanjem pod utjecajem alkohola podliježu s napunjenih četrnaest godina.

Voditeljica Odjela prevencije PU istarske Alica Rosić-Jakupović održala je s dijelom zainteresiranih  učenika radionicu sa tzv. „pijanim naočalama“, kako bi dobili predodžbu da već i male količine alkohola utječu na njihove sposobnosti.

Od Velimira Todorovića, psihologa iz Službe za prevenciju, vanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, učenici su dobili osvrt što se događa s njihovim mozgom i tijelom kod konzumacije alkohola te zašto konzumacija alkohola više šteti mlađim nego odraslim osobama.

Vera Pavičić iz Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj Grada Umaga podsjetila je na najčešće razloge zašto mlade osobe piju, ali isto tako podsjetila na opasnosti koje se kriju i iza samo jedne konzumacije alkohola.

U zaključnom dijelu Luana Visintin Čupmek, ispred Grada Umaga, učenicima je poslala poruku kako postoje i bolji načini provođenja vremena od konzumacije alkohola te kako oni ne moraju biti jedini razlozi za druženje. (istarska.policija.hr)


07.12.2014.

ISTARSKA ŽUPANIJA DRUGA PO VISINI PLAĆA LOKALNIH SLUŽBENIKA

Prosječna neto plaća lokalnih službenika u gradovima, općinama i županijama u 2013. bila je 12 posto veća nego prosječna neto plaća građana koji rade u pravnim osobama u Hrvatskoj, pokazuje analiza Jutarnjeg lista.

Tako je prosječna neto plaća u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u 2013. iznosila 6165 kuna, dok je prosječna neto plaća u istom razdoblju u pravnim osobama iznosila 5515 kuna.

Od 21 županije u čak osam njih plaće su u tom razdoblju rasle. Među tih osam županija nije Istarska, ali zato naša županija drži visoko drugo mjesto po visini plaća lokalnih dužnosnika. Najveću prosječnu neto plaću imaju zaposlenici jedinica lokalne i regionalne samouprave u Zagrebačkoj županiji i ona je u 2013. iznosila čak 8131 kunu. Slijedi Istarska županija, gdje je prosječna neto plaća u 2013. iznosila 8076 kuna. U Primorsko-goranskoj županiji prosječna neto plaća u istom razdoblju iznosila je 7868 kuna, a u Gradu Zagrebu 7833 kune.

U gradovima, općinama i županijama ukupan broj zaposlenih krajem 2013. iznosio je 42.392. To je čak 20 posto više od broja zaposlenih 2007., dakle prije krize. Kada je riječ o troškovima za plaće, od početka krize do 2013. oni su narasli za čak milijardu kuna. Odnosno 2008. iznosili su 3,8 milijardi, a 2013. 4,8 milijardi kuna.

U 2013., podsjetimo, gradovi, općine i županije potrošili su 4,8 milijardi kuna na plaće zaposlenih, što je za čak 100 milijuna kuna više nego godinu prije. Ako se gledaju ukupni troškovi za zaposlene - u što ulaze i naknade, honorari i trošak predstavničkih tijela - taj se iznos onda penje na čak 6,2 milijarde kuna. (jutarnji.hr)


06.12.2014.

DRUŠTVO INVALIDA POREČ PRIPREMILO VRLO BOGATU HUMANITARNU BOŽIĆNU LUTRIJU

Društvo invalida Poreč za ovogodišnje božićne blagdane pripremilo je bogatu lutriju kojom građanima nudi priliku da kupnjom srećke po cijeni od samo 10,00 kuna u predblagdansko vrijeme njihovim članovima pomognu u prikupljanju sredstava za kupnju neophodnog vozila i ujedno osvoje jednu od vrijednih nagrada: sedam tisuća kuna na bankovnoj kartici, kućanske aparate i informatičku opremu, izlet ili poklon bon u nekom od poznatih trgovačkih lanaca, … Prodaja srećki počela je 29. studenog i završava 28. prosinca 2014. godine, a kupiti se mogu u prostorijama Društva invalida Poreč u Vukovarskoj ulici, čiji će članovi srećke zajedno sa volonterima prodavati na raznim lokacijama u gradu.

Javno izvlačenje održat će se 30. prosinca 2014. u 17 sati na Trgu slobode u Poreču uz zabavni program.


05.12.2014.

TDR-ovi ZAPOSLENICI U KANFANARU  POSTAJU NAJZAŠTIĆENIJI RADNICI U PROIZVODNJI CIGARETA U EUROPI

Adris Grupa spremna je prodati Tvornicu duhana Rovinj pod uvjetom da se cigarete nastave proizvoditi u istarskom Kanfanaru. Objavila je to, sazivajući glavnu skupštinu društva za 20. siječnja, uprava kompanije. Od svih dioničara Adrisa, njih 500-tinjak zatražit će na skupštini podršku za prikupljanje ponuda za TDR.

Prodaju TDR-a, koji je i dalje regionalni lider na duhanskom tržištu, Adris Grupa već dugo priprema. Više su puta istaknuli da nemaju snage za uspješno poslovanje u srazu s multinacionalkama, kojima već dva desetljeća uspješno priječe ozbiljniji prodor u regiju.

U javnosti se kao mogući kupac TDR-a najintenzivnije spominje Japan International Tobacco (JTI), ali i China National Tobacco Corporation, s čijim je predstavnicima, prema neslužbenim i dosad nepotvrđenim informacijama, Adrisova uprava već odradila početne pregovore.

Uvjet o zadržavanju proizvodnje u Kanfanaru ipak nije jednostavan. Uvjetujući kupcu da njegovu proizvodnju zadrži u Hrvatskoj, tisuću TDR-ovih zaposlenika u Kanfanaru postaju najzaštićeniji radnici u proizvodnji cigareta u Europi, dakako, uspije li tvrtka s takvim zahtjevom za sebe postići prihvatljivu cijenu. (jutarnji.hr)


02.12.2014.

NOVIGRAĐANIN MORENO EMANUELLE PINTER OSVOJIO JOŠ JEDNO ZLATO

U nedjelju, 30.11.2014. u organizaciji Karate saveza Istarske županije i tehničkoj organizaciji Karate kluba ''Pula'', u sportskoj dvorani ''Dom braće Ribar'' u Puli, održano je Županijsko prvenstvo u borbama za kadete/kadetkinje, juniore/juniorke i seniore/seniorke, pojedinačno i ekipno.

Na Županijskom prvenstvu natjecalo se 30 natjecatelja i 7 ekipa iz 6 istarskih karate klubova (''CBS'' Pula, ''Finida'' Poreč, ''Novigrad'', ''Pula'', ''Sensei'' Pazin i ''Tinjan'').

Suđenje su vodili istarski suci, i to: Mirko Banović, Goran Matošević, Nenad Katalinić, Tamara Banović, Dora Komparić i Nenad Radočaj.

Moreno Emanuelle Pinter je na prvenstvu osvojio zlato. Plasirao se na 1.mjestu u kategoriji KADETI - 70 kg.


02.12.2014.

GRAD PULA KANDIDAT ZA EUROPSKU PRIJESTOLNICU KULTURE 2020.

Jučerašnjim potpisivanjem sporazuma između Grada Pule i Istarske županije službeno je potvrđena zajednička kandidatura najvećeg istarskog grada kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Riječ je o najprestižnijoj kulturnoj tituli koju jedan grad može ponijeti, a čiji je cilj očuvati i poticati raznolikost Europe, njezinih jezika i identiteta, baštine i suvremenosti. Ona je poticaj građanima Europe da razvijaju osjećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru i nasljeđu. Istovremeno, ovom se kandidaturom potiče doprinos održivom dugoročnom razvoju lokalnih sredina i gradova, te se pomoću kulture strateški realiziraju rast i prosperitet svih slojeva društva bez obzira na dob, spol, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

U ime Grada Pule sporazum je potpisao gradonačelnik Boris Miletić koji je pritom naglasio kako je za Pulu ulazak u sam natječajni proces, veliki izazov. „Pula je i do sad u Hrvatskoj prepoznata kao moderan i otvoren grad te smo često puta i grad primjer ostalima po pitanju transparentnosti i uvođenja novih tehnologija. Naravno, uvijek može bolje, a ulaskom u proces kandidature Grad Pula pokazao je ozbiljnost namjera za iskorištavanjem svih mogućnosti i resursa koji su na raspolaganju s ciljem poboljšavanja kvalitete života svih svojih građana“, kazao je Miletić i dodao kako je od iznimne važnosti potaknuti građane da se sami uključe u ovaj proces.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je kako je istarska županija donijela Kulturnu strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. i u kojoj su utvrđeni prioriteti i ključni pravci djelovanja na području kulture do 2020. godine. „Grad Pula u kandidaturu ulazi s cijelom Istrom, a od ove će kandidature svi građani Istre imati višestruke koristi. Ovo je novi zamah Istre i svih njezinih gradova i mjesta s ciljem rješavanja društvenih i gospodarskih problema uz pomoć kulture i zajedničkog stvaranja boljeg, pravednijeg i sretnijeg društva“, kazao je Flego.

Brojni su europski gradovi do sada ponijeli tu prestižnu titulu, bilo da se radilo o metropolama poput Atene, Pariza, Berlina ili Lisabona ili malim gradovima poput Graza, Linza i Maribora. (pula.hr)


01.12.2014.

SEVERINA ĆE ZA DOČEK NOVE GODINE U POREČU INKASIRATI PREKO 350 000 KUNA

Iz porečke gradske uprave su objavili koliko će koštati doček Nove godine sa Severinom na Trgu slobode. Potvrđene su špekulacije o 50 tisuća eura honorara, s PDV-om, za pjevačicu i prateću grupu, i dodano još 40-ak tisuća kuna za zaštitare, razglas i DJ-a.

Honorar će biti plaćen iz četiri blagajne – gradske te onih lokalne turističke zajednice i dva hotelijera Valamar Riviere i Plave lagune – u jednakim dijelovima.

Preračunato, gradski proračun će to zadovoljstvo neposredno koštati oko 100 tisuća kuna, što je na razini iznosa koje je Grad izdvajao za doček ranijih godina. (porestina.info)


28.11.2014.

DOČEK NOVE GODINE UZ GIBONNIJA

U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji blagdanski program „Prosinac u gradu“ koji će građanima Pule ponuditi preko 150 različitih manifestacija, a kulminirat će spektakularnim dočekom Nove 2015. godine na pulskom Forumu uz Gibonnija i goste. Zanimljivi će se programi održavati svakodnevno na lokacijama Giardina, pulske tržnice, Portarate, Foruma kao i Istarskog narodnog kazališta, Gradske čitaonice, Kina Valli te brojnih galerija i šatora na Portarati.

Preko 150 raznih događanja, koncerata i izložbi pridonijet će blagdanskom raspoloženju, a program je rađen na način da se za svakoga nađe ponešto. Ove je godine posebna pozornost posvećena programu za djecu, stoga će i sam program započeti na blagdan Sv. Nikole.

Program „Prosinac u gradu“ završit će tradicionalnim novogodišnjim vatrometom kojeg svojim sugrađanima i ove godine poklanja TZ Pula. (Pula.hr)


28.11.2014.

HRVATSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE OTKRILA DA SU ISTRANI „ŽIVČANI“ I IMAJU PROBLEMA S TLAKOM

Ako je suditi po izvješću Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) o potrošnji u 2013. godini, najveći broj Istrana ima probleme sa srcem, tlakom, probavom i živcima. Na lijekove za srce i tlak potrošeno je gotovo 51 milijun kuna, ili 385 definiranih dnevnih doza na tisuću stanovnika na dan (DDD/1000/na dan). Na razne lijekove „za živce“ 39 milijuna ili 126 dnevnih doza, a probavni sustav i mijenu tvari 32 milijuna ili 143 dnevne doze. Definirana dnevna doza je inače međunarodna jedinica mjerenja potrošnje lijekova koja je neovisna o cijeni lijeka, veličini pakovanja i farmaceutskom obliku lijeka pa stoga omogućava procjenu trenda u potrošnji i uspoređivanje među različitim državama.

Kad se gore navedene kategorije lijekova dodatno podijele, dobije se detaljan uvid u zdravstveno, ili bolje reći bolesno stanje prosječnog Istrana.

U kategoriji lijekova koji djeluju na živčani sustav, u koje spadaju anestetici, analgetici, antiepileptici, antiparkinsonici, psiholeptici, psihoanaleptici i parasimpatomimetici, uvjerljivo vode anksiolitici, ili narodski rečeno sredstva za smirenje. Na njih je utrošeno oko tri milijuna kuna, ili 51 dnevna doza.

Slijede antidepresivi s oko 20 dnevnih doza i također oko 3,1 milijuna kuna, što navodi na zaključak da su znatno skuplji od anksiolitika.

U HALMEDU kažu da Istrani, ako je suditi po potrošnji lijekova, puno više problema imaju s tlakom nego sa samim srcem pa je u 2013. godini utrošeno 17,3 milijuna kuna ili 106 dnevnih doza na 1000 stanovnika. Odmah ispod njih su lijekovi protiv masnoće u krvi s 73 dnevnih doza ili 14 milijuna kuna. (istarski.hr)


27.11.2014.

GRUPACIJA LUKŠIĆ PREUZELA ISTRATURIST I IMENOVALA NOVOG DIREKTORA

Zagrebačka banka kao prodavatelj i porečka Plava laguna kao kupac 27. studenog zaključili su transakciju sukladno Ugovoru o kupoprodaji dionica trgovačkog društva Istraturist Umag, sklopljenom krajem kolovoza ove godine.

Zagrebačka banka je tako na društvo Plava laguna prenijela 4.349.400 redovnih dionica Istraturista, koje predstavljaju 93.04 % temeljnog kapitala Istraturista, dok je Plava laguna istovremeno Zagrebačkoj banci u cijelosti platila kupoprodajnu cijenu za navedene dionice. Također, na danas održanoj sjednici Nadzornog odbora Istraturista novim direktorom društva imenovan je Ronald Korotaj. Uspješnim zaključenjem ove transakcije Grupacija Lukšić Hrvatska postala je najveća turistička grupacija u Hrvatskoj, s konsolidiranim smještajnim kapacitetom od oko 46 tisuća kreveta.


24.11.2014.

MORENO PINTER IZ NOVIGRADA OSVOJIO MEDALJE U LJUBLJANI I POREČU

Ovaj je vikend bio veoma aktivan za članove Karate kluba „Novigrad“ koji su sudjelovali na dva natjecanja.

U subotu 22.11.2014.godine je u Ljubljani održano međunarodno natjecanje - Ljubljana open 2014. Za Karate klub „Novigrad“ se natjecao MORENO PINTER te se plasirao na 1.mjesto u kategoriji KATA KADETI.

U nedjelju je u organizaciji Karate kluba „Finida“ u Poreču održan EUROCUP POREČ 2014, međunarodno natjecanje na kojem je sudjelovalo 450 natjecatelja.

Za Karate klub „Novigrad“ su se borili: Jan Volarević Milevoj, Gabrijel Lovrinčević, Mia Popović,  Vanja Božić i Moreno Pinter.

Medalju je osvojio MORENO PINTER koji se plasirao na 2.mjestu u kategoriji KATA KADETI.


24.11.2014.

KARATE KLUB SHOTOKANA IZ UMAGA OSVOJIO MEDALJE

Proteklog  vikenda karate klub Shotokan Umag je nastupio na dva izuzetno jaka međunarodna turnira. U subotu su nastupili na Ljubljana openu, a u nedjelju na Eurocupu u Poreču.

U Ljubljani Damir Barjamović je nastupio u 3 kategorije te postigao sljedeće uspjehe: kate učenici zlatna medalja, kate ml. kadeti brončana medalja, borbe učenici -40kg brončana medalja.

Na Eurocupu održanom u Poreču medalje osvajaju: u kategoriji ml.učenika - 28kg. Ian Špelić bronca, -32kg. Edin Barjamović srebro, -36kg. Filip Berber srebro. Kategorija seniori -75kg. Adis Hamzić bronca. Damir Barjamović ovdje nastupa u 4 kategorije te postiže sljedeće uspjehe: kate učenici bronca, kate ml.kadeti bronca, borbe učenici -42kg. srebro i borbe ml. kadeti  -41kg. bronca. (regionalexpress.hr)


23.11.2014.

GRBAC ZABIO DVA GOLA ZA NOVIGRAD

Novigrad je jučer pred 200-tinjak gledatelja na novigradskom igralištu Lako došao do nova tri boda koja ga i dalje drže pri vrhu tablice 3. HNL.

Novigrad je poveo golom Grpca u 22. minuti, a za Maksimir je u 41. minuti zabio Špišić. U zadnjoj minuti prvog dijela ponovno je zabio Grbac i tako je Novigrad otišao na odmor s prednošću. U drugom dijelu nije bilo golova, a Novigrad je spašavao golman Beblek.

 

Suci: Ilija Miličević (Velika Gorica), Ivan Mihalj (Velika Gorica), Hrvoje Harcet (Sisak), Ivan Čužić (Velika Gorica). Delegat: Tomislav Kuzman (Karlovac).

NK NOVIGRAD: Beblek, D. Valenta, Mileusnić, Tomašević, E. Valenta (od 64. Batelić), Glavaš, Vrdoljak, Ugrina (od 79. Tanković), Mijoković, Tatar (od 90. Grle), Grbac. Trener: Milinović.

Pričuve: Košćuk, Kurtović, M. Čakarun

NK MAKSIMIR: Čokor, Prugovečki (od 53. Babić), Ro Woon, Perić, N. Božić, Horvat, Vukić (od 75. Puškarić), Tomšić, Bočkaj, F. Božić, Špišić. Trener: Sunara.


20.11.2014.

NOVIGRAĐANI ZAUZELI DRUGO MJESTO U VODIČU NAJBOLJIH HRVATSKIH RESTORANA

Vodič kojega su 1972. godine osnovali novinari Henri Gault i Christian Millau, kvalitetom i opširnošću informacija te vrednovanjem tzv. visoke kuhinje, postao je direktna konkurencija najvećem Michelinu, i sigurna gastro preporuka za mnoge korisnike.

Hrvatski su restorani u vodiču od 2004. godine, i to kao poseban dodatak izdanju za Austriju. Ove godine ocjene hrvatskih restorana ograničene su na područje Istre i Kvarnera, obzirom da je to područje kojemu Austrijanci i najviše gravitiraju. Najbolje ocijenjeni hrvatski restoran je restoran Monte iz Rovinja sa 17 bodova i tri kuharske kapice, koji najveći broj bodova drži već nekoliko posljednjih godina. Slijede ga restorani Damir i Ornella iz Novigrada i Stancija Menghetti sa 16 bodova i dvije kuharske kapice, te restorani Johnson iz Mošćeničke Drage, Kukuriku iz Kastva, Marina iz Novigrada, Pepenero, Wine vault i Zigante koji su dobili 15 bodova i dvije kuharske kapice. (punkufer.dnevnik.hr)


18.11.2014.

NOVU PULSKU BOLNICU GRADIT ĆE TVRTKA IZ ZAGREBA

U drugom ponovljenom postupku, novu pulsku bolnicu gradit će zagrebačka tvrtka Zagrebgradnja čija ponuda s uključenim PDV-om iznosi 351,9 milijuna kuna, odlučilo je tako Povjerenstvo za odabir najpovoljnijeg ponuđača za gradnju nove bolnice.

Prvi bageri na teren kreću pred Božić.  Ponuda Zagrebgradnje je 8 milijuna skuplja od one prethodno izabranog izvođača radova odnosno splitske zajednice ponuđača Lavčević. Poznato je da se na odabir te tvrtke žalila upravo Zagrebgradnja koja je sada odabrana kao najpovoljniji ponuditelj, a žalbu je ranije uputila i tvrtka Vianini Lavori S.p.A iz Rima.

Njihove je žalbe Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila kao utemeljene, pa je bolnica morala ponoviti proceduru postupka odabira, a žaliteljima je trebala platiti 200 tisuća kuna.


17.11.2014.

CIKLONA PROLAZI NOĆAS POKRAJ ISTRE

Večeras stiže posljednje izraženije pogoršanje vremena. Jačat će jugo te će postupno biti sve više oblaka uz mjestimičnu kišu. Glavnina pogoršanja stiže u noći na utorak kada lokalno očekujemo obilnu kišu, a mogući su i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Umjereno i jako jugo okrenut će na jugozapadnjak koji će do sredine sutrašnjeg dana postupno oslabiti.

Razmjerno nestabilno vrijeme očekuje nas i tokom utorka, ali oborine ne bi trebale biti tako obilne kao u noći. Bit će i sunčanih razdoblja, posebice u drugom dijelu dana. U noći na srijedu naoblaka će se postupno raskinuti što je uvod u nekoliko stabilnijih i sunčanijih dana u kojima očekujemo povratak jutarnjih mrazeva u unutrašnjost poluotoka. (istramet.com)


14.11.2014.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ POSJETILA BUJE

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović boravila je jučer na području bujštine, gdje se družila s građanima Buja. Posjetila je Hrvatski crveni križ-gradsko društvo Buje te se družila i s predstavnicima nezavisnog Ceha ribara. Na sastanku s ribarima, koji su joj se požalili na nepostojanje burze ribe u Rijeci i Poreču, odnosno njihovom nefunkcioniranju, te malim ribarima koje EU regulativa ne poznaje, što se tiče ribolova sa mrežama stajačicama za osobne potrebe, Grabar Kitarović ih je ohrabrila neka ustraju u borbi za svoj opstanak.

„Gospodarstvo je jedno od temeljnih okosnica programa, a držim da je malo i srednje poduzetništvo temelj za gospodarski rast i razvoj i otvaranje radnih mjesta u Hrvatskoj“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.

U razgovoru s poduzetnicima rekla je kako je najveći problem s kojim se susreću sporost državne birokracije i nepredvidivost sustava, odnosno neprestano mijenjanje zakona i propisa, što je i sama istaknula u govoru na predstavljanju svog programa za Bolju Hrvatsku. Nakon posjeta Momjanu i Bujama uputila se u Opatiju.


13.11.2014.

UKIDANJE BRDSKO-PLANINSKOG STATUSA NAJŠTETNIJE U POVIJESTI BUZETA

Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedlog novih ušteda u javnoj upravi, a među mnogima je i gubitak statusa brdsko-planinskih područja za neke jedinice lokalne samouprave. Među njima je i grad Buzet, kojemu će tako godišnje biti uskraćena znatna sredstva.

Osvrćući se na najavljeni gubitak brdsko-planinskog statusa buzetski gradonačelnik Siniša Žulić izjavio je da će Grad Buzet u idućoj godini izgubiti više od 20% izvornih prihoda, odnosno šest milijuna kuna, što je najveće  smanjenje  sredstava od  samostalnosti Republike Hrvatske, dok će  kroz naredne dvije  godine  izgubiti dodatnih pet milijuna kuna.

- Prema  tome, ovogodišnji proračun  planiran  je  sa  šest milijuna  kuna manje poreznih sredstava, što će zasigurno utjecati na sufinanciranje brojnih aktivnosti. Razvojni put Grada Buzeta značajno će biti ugrožen i vraćen petnaestak godina unatrag, a novi odnosi rasporeda poreznih  sredstava  unutar  tijela  javnih  vlasti,  nažalost,  ukazuju  na  sve  veću  centralizaciju zemlje. Ova  odluka  je,  svakako,  situacija  u  kojoj  gubimo  svi,  hrvatska  država,  županija, gradovi, no ponajviše građani, zaključio je Žulić.

Stoga će Grad  Buzet  nastojati  zadržati  dio sredstava  tražeći  da  se  ne  izglasaju  predložene  izmjene  Zakona  o  brdsko-planinskom području  te  kroz  izmjene  kriterija  i  revizija  indeksa  razvijenosti,  kako  bi  on  pravilnije  i pravednije ocrtavao stanje na  terenu. Svi saborski zastupnici bit će upoznati s predmetnim zahtjevima.

Osim Buzeta, u Istri je još sedam općina izgubilo brdsko-planinski status, a na području Primorsko-goranske županije 13, pa je za pretpostaviti da će Vlada teško pridobiti dovoljan broj glasova za izglasavanje toga prijedloga u hrvatskom Saboru.


11.11.2014.

GRAD PULA OVOGODIŠNJI JE DOBITNIK POVELJE ZA KVALITETU

Grad Pula ovogodišnji je dobitnik Povelje Hrvatskog društva kvalitete za promicanje ideje kvalitete na našim prostorima, a vrijedno priznanje svake godine organizira Hrvatsko društvo za kvalitetu, piše www.pula.hr.

Priznanje je danas u Zagrebu primio gradonačelnik Pule Boris Miletić prilikom svečanosti obilježavanja 12. hrvatskog Dana kvalitete te je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što su napori Grada Pule usmjereni ka promicanju kvalitete poslovanja u javnom sektoru prepoznati i nagrađeni.

„Grad Pula se dosad pokazao kao grad lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad javne uprave i često smo puta bili primjer ostalim gradovima. Nedavno smo, kao prvi grad u Hrvatskoj, u poslovanje uveli sustav upravljanja društvenom odgovornošću prema normi IQNet SR-10 što nam omogućuje još veću odgovornost prema okolišu i ulaganje u zaposlenike, a čime povećavamo zadovoljstvo korisnika i smanjujemo troškove poslovanja“, kazao je Miletić dodavši kako je Pula i prvi grad u Hrvatskoj koji je u kolovozu ove godine postao dio renomirane međunarodne inicijative The United Nations Global Compact i to u kategoriji “Grada lidera”. Povelju svake godine dodjeljuje Hrvatsko društvo za kvalitetu, a nagrada Puli dodijeljena je zbog niza poduzetih aktivnosti na području upravljanja sustavom kvalitete te je prvi grad u svijetu koji je pokazao svoju orijentaciju prema društveno odgovornom poslovanju. (pula.hr)


11.11.2014.

ISTARSKA ŽUPANIJA DODJELJUJE 100 000 KUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA NOVE PODUZETNIČKE IDEJE

Istarska županija je raspisala Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za nove poduzetničke ideje kroz projekt „Imam ideju“. Cilj projekta je poduzetnicima s inovativnim idejama dati potporu u realizaciji svojih projekata, ali i poslati širu poruku da su nam inovacije ključne za održivi razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta. Nagradni fond iznosi 100.000 kuna.

„Inovacije, investicije i izvoz su ključ izlaska iz krize i zato je Istarska županija pokrenula projekt „Imam ideju“ s ciljem poticanja i promoviranja poduzetništva. Nove, inovativne ideje najbolji su odgovor na izazove današnje ekonomske situacije“, naglasio je župan Valter Flego. Hrvatsko tržište je malo, dodao je župan, i stoga, trebamo biti orijentirani na plasiranje svojih inovativnih proizvoda i usluga na ono europsko, koje broji preko 500 milijuna potrošača.

„Naša zajednička budućnost i životni standard ovise uvelike o sposobnosti kreiranja inovativnih proizvoda, usluga, modela poslovanja i organizacija, kao i korištenju novih tehnologija. Projektom „Imam ideju“ želimo inovativnim poduzetnicima dati konkretnu podršku i olakšati im proboj na tržište“, rekao je župan i pojasnio kako će se sredstva dodijeliti najboljim projektima iz područja novih tehnologija i drugih područja gospodarstva koji podrazumijevaju drugačiji, inovativni pristup poslovanju, a vezani su uz pokretanje poslovanja (startup) ili koji primjenom inovativnih rješenja, značajno utječu na razvoj postojećeg poslovanja, generiranje prihoda i novih zapošljavanja.

Javni poziv namijenjen je postojećim mikro, malim i srednjim poduzetnicima definiranima Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN br. 29/02, 63/07, 53/12, 56/13) sa sjedištem u Istarskoj županiji, te fizičkim osobama s prebivalištem u Istarskoj županiji.

Sredstva će se dodijeliti za tri prijavitelja koji budu imali najveći broj bodova u iznosima od 50, 30 i 20 tisuća kuna, a rok za prijavu ističe zaključno s 01. prosincem 2014.  godine. Namjenska sredstva će se korisniku isplatiti jednokratno, uz obvezu korisnika da ista opravda, što će se detaljno regulirati ugovorom koji će sklopiti Istarska županija i korisnik po njegovom odabiru.

Sve uvjete i kriterije dodjele bespovratnih sredstava te ostale informacije moguće je pronaći na www.istra-istria.hr. (5portal.hr)


11.11.2014.

OPET PROBLEMI S ISTARSKIM VINOM KOJI NOSI OZNAKU „TERAN“

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazio je jučer nezadovoljstvo time što se na hrvatskom i talijanskom tržištu prodaje hrvatsko vino s oznakom “teran”, iako ga je Slovenija 2004. godine zaštitila kao svoje vino.

“Povremeno se još uvijek prodaje vino s pogrešnom oznakom terana u Hrvatskoj i Italiji, što nije u skladu s europskim pravilima. Zato očekujemo da će Europska komisija reagirati na odgovarajući način”, kazao je Židan nakon sastanka europskih ministara poljoprivrede u Bruxellesu.

“Teran je slovenska specifičnost i dio našeg identiteta”, tvrdi Židan.

Slovenija je svoj teran zaštitila geografskom oznakom podrijetla, a prošle je godine prosvjedovala zbog pojave hrvatskog terana u nekoliko trgovina u Sloveniji i povukla to vino iz prodaje.

Prema slovenskim propisima, teran se proizvodi od grožđa sorte refošk, dok ga se u hrvatskoj Istri proizvodi iz sorte teran, no slovenski vinogradari nenaklonjeni su čak i inicijativi istarskih vinogradara da zaštite sortu teran kao autohtonu istarsku hrvatsku sortu grožđa, prenose slovenski mediji. (narod.hr)


10.11.2014.

U NOVIGRADSKOJ SPORTSKOJ DVORANI ODRŽANA ŽUPANIJSKA LIGA U KATAMA

Jučer, 09.11.2014. u Sportskoj dvorani  u Novigradu, održana je Županijska liga u katama za uzrast od 6-13 godina, odnosno za kategorije cicibana/cicibanki, mlađih učenika/mlađih učenica, učenika/učenica i mlađih kadeta/mlađih kadetkinja.

Na natjecanju je nastupilo 70 natjecatelja iz 7 istarskih klubova: ''CBS'' Pula, ''Finida'' Poreč, ''Novigrad'', ''Rovinj'', ''Sensei'' Pazin, ''Shotokan'' Umag,  i ''Vrsar'', a suđenje su vodili slovenski, istarski i riječki suci: Bratislav Rakić i Dražen Stjepanović (Slovenija), Mirko Banović, Nenad Katalinić, Dora Komparić, Tamara Banović, Nenad Radočaj, Miroslav Jelavić (Istra), Jadranka i Gordana Kovačević (Rijeka).

Tri najuspješnija istarska kluba ovogodišnje Lige u katama su:

1. ''Finida'' Poreč – 36 bodova

2. ''Novigrad'' – 24 boda

3. ''Sensei'' Pazin – 15 bodova. (regionalexpress.hr)


05.11.2014.

PULSKI SVJETLEĆI DIVOVI OSVOJILI DRUGO MJESTO NA NATJECANJU ZA NAJBOLJU SVJETSKU SVJETLOSNU INSTALACIJU

Nakon jednomjesečnog glasanja ovog je tjedna završilo natjecanje za nagradu “city.people.light” koja se dodjeljuje najboljoj svjetskoj svjetlosnoj instalaciji u tekućoj godini. S preko 114,000 glasova, drugo su mjesto osvojili „Svjetleći Divovi“ pulskog dizajnera Deana Skire, ispred velikih svjetskih metropola poput Londona, Copenhagena, Lyona i Seoula.

Nagrada “city.people.light” zajednički je projekt tvrtke Philips i udruge LUCI (Lighting Urban Community International), međunarodne mreže koja okuplja gradove i profesionalce koji koriste svjetlo kao glavni alat za urbani, društveni i gospodarski razvoj, vodeći pritom računa o održivosti i zaštiti okoliša.

Pobjednikom natjecanja postala je turska Ankara, s 239 tisuća glasova, dok je na trećem mjestu završio španjolski Toledo s 95 tisuća glasova. (gradpula.com)


03.11.2014.

ISTARSKA ŽUPANIJA VIŠE NE SUFINANCIRA MJESEČNE VOZNE KARTE ZA SREDNJOŠKOLCE

Istarska županija donijela je odluku da za školsku godinu 2014/2015 ne sufinancira mjesečne vozne karte za srednjoškolce kako je to činila u protekloj školskoj godini.

Ove godine za razdoblje od rujna do prosinca, Istarska županija neće iz Proračuna Istarske županije sufinancirati razliku u cijeni između utvrđenih limita iz Odluke Vlade RH do 75% cijene mjesečne učeničke karte. Razlog tome je što su sredstva planirana za sufinanciranje prijevoza za ovu godinu potrošena u razdoblju od siječnja do lipnja. Od ukupno osiguranih 1.432.742,40 kn u Proračunu Istarske županije, za razdoblje siječanj-lipanj 2014. na prijevoz učenika srednjihškola utrošeno je 1.219.642,00 kn dok je za čitavu 2013. godinu trošak prijevoza iznosio 1.317.113,75 kuna.


02.11.2014.

ISTARSKA ŽUPANIJA NA NATJEČAJU DOBILA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo rezultate natječaja Europskoga socijalnog fonda za dodjelu bespovratnih sredstava osnivačima škola, gradovima i županijama, za pomoćnike u nastavi djeci s teškoćama, ukupnog iznosa 45,7 milijuna kuna.

Najviše novca za asistente u nastavi dobili su Grad Zagreb i Istarska županija, svaki po 3,2 milijuna kuna, Osječko-baranjska i Međimurska županija oko 3,1 milijun kuna svaka te Varaždinska oko tri milijuna kuna.

Iako u odluci ne navode o kolikom je broju djece i asistenata riječ, iz Ministarstva su dali suglasnost školama da na temelju te odluke angažiraju pomoćnike u nastavi kojima su osigurana sredstva.

Svim ostalim gradovima i županijama koje nisu prošle na natječaju preostaje da sami osiguravaju sredstva ili se oslone na udruge sa svoga područja. (ebrod.net)


31.10.2014.

ODVJETNIK IZ ROVINJA POBIJEDIO BANKU

Rata u švicarcima mi je porasla s 2.150 na 3.300 kuna i nisam htio prihvatiti da me gule. Najviše me kao čovjeka pogodilo što nisu htjeli niti razgovarati sa mnom, rekao je odvjetnik Mirko Mastilović iz Rovinja. Dodao je da je otplatio prije vremena kredit i odlučio sam tužiti banku.

– Kad sam vidio što rade meni kao odvjetniku i bivšem sucu, mogu misliti što rade malom čovjeku. Tužio sam banku i evo, uspio sam u konačnici – zaključio je. Županijski sud u Splitu njemu je u korist donio pravomoćnu presudu protiv Splitske banke zbog preplaćenih kamata po kreditu u švicarskim francima, koji je već otplatio prije dvije godine. Kamata mu je podizana od početnih 6,88, kolika je bila 2005. kad je digao kredit, do 10,40 posto u prosincu 2009. Mastilović je preuzeo 141.000 kuna glavnice, a otplatio je oko 192.000 kuna glavnice s kamatama. Kako se banka oglušila na zahtjeve Mastilovića da mu vrate preplaćeni iznos, nije mu preostalo drugo nego tužiti banku. Spor je nakon dvije godine sudovanja pravomoćno okončan u kolovozu. Banka je proglašena krivom za svojevoljno povećavanje kamata. (gradpula.com)


28.10.2014.

PRIPAZITE NA DIVLJAČ NA CESTI!

Na području Policijske uprave istarske je u posljednja dva dana, odnosno od 25. do 27. listopada, evidentirano pet naleta vozila na divljač. Tri događaja desila su se na umaškom području, jedan na buzetskom, a jedan na području Marčane.

Kod Marčane je 25. listopada oko 19.45 sati, 61-godišnjak na državnoj cesti D66, udario s teretnim vozilom u divlju svinju, koja mu je istrčala na cestu. Jučer su na umaškom području od 19.10 do 21.30 sat zabilježena tri naleta na divljač. Prvo je kod ulaza u naselje Finida 50-godišnjakinja, upravljajući osobnim vozilom, udarila u srnu, a potom su na srne, također s osobnim vozilima, naletjeli i 41-godišnjak kod Brtonigle te 48-godišnjak u Lovrečici. Posljednji događaj desio se u Roču oko 19.30 sati, kada je 42-godišnjak s osobnim vozilom udario u srnu, koja je pretrčavala kolnik.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače da budu maksimalno oprezni na cestama pogotovo u jutarnjim i kasnim večernjim satima te da prilagode  brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti.

Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na divljač na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio nepropisnom ili neprilagođenom brzinom kretanja vozila. Protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak. (istarska.policija.hr)


26.10.2014.

PONOVNO SE USPOSTAVLJA TRGOVAČKI SUD U PAZINU

Hrvatski je sabor u petak donio konačni prijedlog Zakona o područjima i sjedištima sudova, kojim se na ranijem prijedlogu saborskih zastupnika IDS-a ponovno uspostavlja Trgovački sud u Pazinu za područje Istarske županije.

Konačnim prijedlogom zakona o područjima i sjedištima sudova, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela Vlada Republike Hrvatske, predlaže se i nova organizacija mreže trgovačkih sudova te je predviđeno smanjenje broja općinskih sudova sa 67 na 24, a prekršajnih sa 63 na 22.

O prijedlogu je provedena vrlo široka javna rasprava u kojoj su prihvaćene brojne primjedbe zainteresirane javnosti i zastupnika u Hrvatskome saboru, pa tako i saborskih zastupnika IDS-a, koji su svojevremeno podnijeli prijedlog zakona kojim se za sjedište i nadležnost trgovačkog suda za Istarsku županiju predlaže Trgovački sud u Pazinu, a ne kao što je to sada Trgovački sud u Rijeci sa Stalnom službom u Pazinu.


24.10.2014.

U UMAGU ODRŽANO DRŽAVNO PRVENSTVO KUHARA I SLASTIČARA

Državno prvenstvo kuhara te Državno prvenstvo slastičara održani su u Umagu od 18. do 22. listopada. Na prvenstvu su se kuhari natjecali u 10 kategorija, od kojih većina ima i nekoliko potkategorija. U borbi za titulu Prvaka države bilo je obavezno sudjelovati u prve tri kategorije u kojima su kuhari pripremili 13 različitih jela.

Državna prvakinja u kuharstvu je Rozalija Neralić, kuharica restorana Cvjetno naselje, SC Zagreb, a državna prvakinja u slastičarstvu je Ivana Vidaković, slastičarka u restoranu Valamar Riviera Hotela u Poreču koja je ovom pobjedom potvrdila prošlogodišnju titulu.

Na Državnom prvenstvu slastičara, iza Vidaković se plasirala Snježana Goluška iz restorana Mediteran hotela Melia Coral u Umagu, a na trećem je mjestu Martina Vladušić iz porečke Valamar Rivere. Prvenstvo slastičara održalo se šestu godinu u nizu, a natjecatelji su pokazali umijeće pripreme slastica u tri zahtjevne kategorije - svečana torta, topli i hladni desert, kolač i slatki pladanj s četiri vrste malih kolača.

U Umagu je održan i 9. Kamelija kup, natjecanje učenika srednjih strukovnih škola za zanimanja kuhar i slastičar, a najbolji mladi kuhari su Mateja Tomašković i Marin Sambolek iz varaždinske Gospodarske škole. Najbolja mlada slastičarka je učenica Ana-Marija Dorotić Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru. (dalje.com)


22.10.2014.

SLOVENIJA PREDALA PROTESTNU NOTU ZBOG INTERVENCIJA NAŠE POLICIJE U SAVUDRIJSKOJ VALI

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova jučer je hrvatskoj veleposlanici Vesni Terzić predalo protestnu notu zbog nekoliko intervencija hrvatske policije nad slovenskim ribarima u Savudrijskoj vali zadnjih tjedana.

U noti se navodi da je hrvatska policija spriječila slovenske ribare da love ribu na “području gdje se stajališta dviju država u pogled granice na moru razlikuju”.

U dva slična “incidenta” u Savudrijskoj vali zadnja dva tjedna slovenski ribari su prema navodima istarske policije bili u hrvatskim vodama, pa su na to upozoreni.

Slovenski ribari, pak, tvrde da su se nalazili u području slovenske “ribolovne zone” i da su o tome obavijestili policiju u Piranu i svoju ribarsku inspekciju koje su o tome izvijestile ministarstvo vanjskih poslova. (index.hr)


20.10.2014.

PULSKI „SVJETLEĆI DIVOVI“ NAGRAĐENI KAO NAJINOVATIVNIJI TURISTIČKI PROJEKT U HRVATSKOJ

Pulska svjetlosna instalacija dizajnera Deana Skire „Svjetleći divovi“ dobitnik je nagrade Hrvatske turističke zajednice za Inovaciju godine u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma u Opatiji.

Svjetlosna skulptura i umjetnička instalacija na osam Uljanikovih brodogradilišnih dizalica zasjala još prije početka ljetne sezone u sklopu popularnog Festivala Visualia koji je u Pulu doveo više od dvije tisuće turista. Osvijetljene dizalice u kratkom roku postale su prepoznatljivi simbol i nova turistička atrakcija Pule, o kojemu su već pisali i mnogi svjetski mediji.

Da su „Svjetleći divovi“ prepoznati i van granica Hrvatske, govori i nominacija za najbolju svjetsku svjetlosnu instalaciju u 2014. godini u sklopu natječaja “city.people.light. Ranije ovog mjeseca”Svjetleći Divovi” našli su se u prestižnom društvu europskih i svjetskih metropola poput Londona, Lyona, Ankare, Seula i Copenhagena te se zahvaljujući glasovima publike čvrsto pozicionirali na prvom mjestu. (gradpula.com)


20.10.2014.

VESELE ČEKAONICE U NOVIGRADSKOM DOMU ZDRAVLJA

Članice Društva Naša djeca "Novigrad-Cittanova" 15. i 16. listopada posjetile su ordinacije liječnika i liječnica opće prakse Dr. Šikanić, Dr. Sinčić i Dr. Grgurić, te zubnu ordinaciju Dr. Fakin kako bi njihove čekaonice uljepšale za one najmlađe. U svaku čekaonicu su postavile Hlapićev stol, Hlapićeve stolice i šarene sanduke sa slikovnicama koje su donirali djeca i roditelji Novigrada povodom Dječjeg tjedna, u sklopu nacionalne kampanje Čitaj mi! koja promovira čitanje djeci od najranije dobi, uvijek i svugdje. Svaka slikovnica dobila je pečat DND-a i poruku čitačima i čitateljicama da znaju tko je slikovnicu donirao i prikupio, te da ju čuvaju kako bi ju i druga djeca mogla koristiti. Čekaonice u Novigradu su postale toplije, šarenije i ljepše mjesto za djecu koja čekaju liječničku pomoć.


19.10.2014.

ROVINJ I NOVIGRAD PROGLAŠENI NAJBOLJIM TURISTIČKIM DESTINACIJAMA U HRVATSKOJ

Rovinj je ponovno zasjeo na tron najboljih turističkih destinacija u državi. Ove je godine osvojio nagradu Hrvatske gospodarske komore „Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku“ u kategoriji najvećih turističkih središta te je ujedno proglašen ukupnim pobjednikom svih destinacija na Jadranu za ovu sezonu, odnosno turističkim prvakom godine. Ugledna turistička nagrada uručena je u Opatiji na Danima hrvatskog turizma, na svečanoj dodjeli nagrada najboljim destinacijama, hotelima, marinama, kampovima te turističkih djelatnicima za proteklu sezonu.

Također, Novigrad je proglašen najboljim srednjim odredištem na našoj obali što je prvi put u povijesti da je Novigrad usprkos brojim kandidaturama uspio osvojiti Turistički cvijet, te je čak konkurirao za šampiona godine uz Rovinj i Šibenik.

Osim nacionalnog rekordera Rovinja, i Novigrad je osvojio prestižnu nagradu u kategoriji srednjih odredišta, gdje je nadmašio Opatiju i Split. Novigrad se također može pohvaliti i odličnom sezonom te povećanjem broja noćenja za 13 posto. A kako kaže direktorica TZ-a Vesna Ferenac konačno je na naplatu došlo ulaganje u zadnjih nekoliko godina, posebno u podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta.

- Za Novigrad ova nagrada znači jako puno jer je to dokaz i potvrda da je zaslužio takvo priznaje nakon niza godina što ulaže. Vjerujem da smo kako infrastrukturom, tako i uređenjem i manifestacijama i projektima doprinijeli da Novigrad tako danas izgleda i svojom kvalitetom može zaslužiti tu titulu, izjavila je Ferenac. (regionalexpress.hr)


17.10.2014.

ISTRA JE DRUGA ŽUPANIJA U HRVATSKOJ PO RAZVIJENOSTI

Prema posljednjoj studiji Ekonomskog instituta, Istarska županija je nakon Grada Zagreba druga županija po indexu razvijenosti za 2013. godinu, dok je Primorsko-goranska županija na trećem mjestu. Osim toga vidljivo je da od 21 županije u Hrvatskoj, uključujući Grad Zagreb, čak njih 12 ima status potpomognutih područja i u potpunosti su ovisne o državnoj pomoći, a takve županije osim što nisu financijski održive, ne mogu ispuniti niti svoju osnovnu razvojnu ulogu. Situacija je totalno drugačija s ostalih devet županija koje mogu „preživljavati samostalno“, a među njima je naravno i istarska.  (regionalexpress.hr)


14.10.2014.

OVO JE GODINA KOJU MASLINARI ŽELE ŠTO PRIJE ZABORAVITI

U tijeku je berba maslina, ondje gdje se to uopće isplati. Masline su napali brojni nametnici, najviše maslinova muha, koja je mnogima potpuno poharala urod. U Istri maslinari pokušavaju spasiti što se spasiti može ranom berbom.

“Tko još nije uspio preraditi pobrani urod, mora se požuriti jer s oštećenim se plodovima ne može čekati. Maslinova muha ubode plod, u plodu se izleže crv. On se hrani najboljim u maslini, a to je ulje”, kazao je Đordano Boljunić, maslinar iz Medulina.

Od sto kilograma muhom ubodenih maslina u Istri se u prosjeku dobije 7 do 8 litara ulja. Za dobrih se godina u ranoj berbi, početkom listopada, ovisno o sorti dobivalo od 10 do 18 litara ekstra djevičanskoga maslinova ulja. Uljare će, barem u južnoj Istri, imati još posla. Berba još traje, a maslinici koje su maslinari uspjeli pravodobno zaštititi, ipak su se uspjeli obraniti od maslinove muhe. No, protiv vremena se nije moglo, sunca je u rujnu bilo jako malo pa ima i jako malo ulja. (narod.hr)


13.10.2014.

BINA ISTRA DOBIVA MILIJUNE IZ PRORAČUNA, A IZVJEŠĆE O POSLOVANJU SKRIVA ZBOG GOSPODARSKIH INTERESA

U nedavno objavljenom "Izvješću o poslovanju trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku" za prvo polugodište 2014., nedostaju dvije tvrtke - koncesionari autocesta Bina Istra i Autocesta Zagreb – Macelj, otkriva Index.hr.

Iako izvješće obuhvaća 56 tvrtki i organizacija, uključujući i agenciju Alan, državnu tvrtku koja se bavi trgovinom oružjem i čiji podaci su uredno objavljeni, koncesionari autocesta odlučili su da je od njihovog posebnog i strateškog interesa ne objaviti polugodišnje podatke o poslovanju.

Bina Istra d.d. u prosjeku je od države u periodu od 1995. do 2014. godine primala 13,95 milijuna eura. Prema podacima iz državnog proračuna, za ovu godinu će tom koncesionaru biti isplaćeno 210 milijuna kuna.

Iako se radi o koncesionarima državne imovine, koji usluge pružaju građanima i još primaju novac iz proračuna, u Državnom uredu za upravljanje imovinom smatraju da tvrtke imaju zakonsko pravo donijeti odluku o poslovnoj tajni, ako im objava podataka može ugroziti "gospodarske interese". (index.hr)


11.10.2014.

HRVATICE OSVOJILE CROATIA CUP U UMAGU

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija nadigrala je Srbiju sa 31-26 (17-12) u posljednjem, 3. kolu Croatia Cupa, čime su izabranice Vladimira Canjuge postale ukupne pobjednice turnira igranog u Umagu.

Najefikasnija u sastavu Hrvatske bila je Miranda Tatari sa 8 pogodaka, dok su po pet postigle Kristina Elez i Andrea Penezić. Najefikasnija igračica srbijanske reprezentacije bila je Sanja Damjanović sa 8 pogodaka.

Turnir u Umagu bio je dobra provjera trenutačnog stanja naših najboljih rukometašica te prilika za dodatno uigravanje uoči Europskog prvenstva, koje će se od 7. do 21. prosinca igrati u Hrvatskoj i Mađarskoj. (novilist.hr)


03.10.2014.

U ISTRI OTVORENA PRVA PASIVNA POSLOVNA ZGRADA U HRVATSKOJ

U Žminju je jučer otvorena prva hrvatska pasivna zgrada, s energetskim razredom A+. Svečanom otvorenju nazočio je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i mnogobrojni uzvanici.

U novoj poslovnoj zgradi tvrtke Rudan d.o.o. u Žminju objedinjeno je višegodišnje znanje, stručnost, iskustvo, tehnička rješenja te inovacije ove tvrtke. Zgrada je ukupne površine 802 m2, ima vrlo specifičnu arhitekturu, samoventilirajuću fasadu, pripremu tople vode solarnim kolektorima, dizalicu topline i sustav za rekuperaciju zraka, koristi električnu energiju iz vlastite fotonaponske elektrane, koristi suvremenu LED rasvjetu, ima moderan dizajn interijera i sustav upravljanja tzv. „pametne kuće“. Zgrada u Žminju je po mnogočemu jedinstvena kako u Hrvatskoj, tako i na širem području regije jer je prva pasivna poslovna zgrada ove veličine. Projekt je od samog početka, od idejnog koncepta, osmišljen s konačnim ciljem minimalne potrošnje energije.

Riječ je o poslovnoj zgradi koja će služiti i kao poslovno-edukacijski centar za uštedu energije, mjesto gdje će se razvijati ESCO poslovni modeli (Energy Service Company) te Aquacontrol, sustav daljinskog nadzora potrošnje vode. U ovu je zgradu uloženo 13 milijuna kuna.


02.10.2014.

NOVIGRAD –JAVNI POZIV ZA DOSTAVU ZAHTJEVA ZA SUFINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA U 2015. GODINI

Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova objavila je Javni poziv za dostavu zahtjeva za sufinanciranje programa odnosno projekata u 2015. godini.

Novigradski TZG pored redovitih sredstava za vlastite projekte i programe u 2015. godini osigurat će određena financijska sredstva i za potporu projektima i programima od turističkog značaja čiji organizator odnosno nositelj nije TZG Novigrada-Cittanova.

Svi potencijalno zainteresirani da TZG Novigrada-Cittanova u obzir za sufinanciranje uzme i njihov projekt ili program, trebaju ispuniti posebni obrazac, te ga uz troškovnik i detaljni opis projekta dostaviti najkasnije do 15. listopada 2014. godine, poštom ili osobno, u Ured TZG-a (Turistička zajednica Grada Novigrada-Cittanova, Mandrač 29a, 52466 Novigrad-Cittanova). U slučaju dostave poštom u obzir će se uzeti pošiljke s datumom otpreme do zaključno 15. 10. 2014. (vidljivo na poštanskom pečatu).

Treba naglasiti kako će TZG Novigrada-Cittanova ovim putem odabrati eventualne projekte i programe koje će (su)financirati, no time neće preuzeti i organizacijske obveze prema odabranom projektu (programu), već organizacijske obveze u cijelosti preuzima nositelj projekta (programa) koji ga je i kandidirao.

O rezultatima Javnog poziva odnosno o tome hoće li se predloženi projekt (program) sufinancirati od strane TZG Novigrada-Cittanova, podnositelji zahtjeva bit će obaviješteni do konca godine odnosno u trenutku donošenja financijskog plana TZG-a za 2015. godinu.

Više informacija moguće je dobiti elektroničkom poštom ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ), telefonom (052 757 075), ili osobno u uredu TZG-a (Mandrač 29a, Novigrad-Cittanova).


30.09.2014.

OBITELJ IZ OPRTLJA MOLI DOBRE LJUDE DA IM POKLONE HRANU JER SU DJECA GLADNA

"Mi ne tražimo novac. Potrebna nam je hrana. Unatoč sramoti da se čuje za nas, sada smo pred zidom i zbog djece javno molimo dobre ljude da nam pomognu jer preživljavamo od danas do sutra" , kazali su očajni supružnici Klaudio Kesner (39) i Jasmina Nikifor (37) dok ih širom otvorenih očiju nijemo promatraju njihova djeca, dvije kćeri i dva sina, koja su doslovno gladna.

– Mi ne možemo i ne znamo kako dalje. Sada su nas ukopale nove školske knjige, da ne spominjemo odjeću i obuću za školu. Tu su i drva za ogrjev jer stiže zima, a trošni prozori i vrata propuštaju pa puše na sve strane – očajni su Klaudio i Jasmina.

Djevojčica Anabella (2) nedavno se vratila iz riječke bolnice u kojoj je završila s teškim opeklinama ruku i prsišta i svakih nekoliko dana mora u 100-tinjak kilometara udaljenu Rijeku na previjanje. Francesco-Leo (6) živahni je prvašić, a Patrik (15) krenuo je u osmi razred osnovne. Kćer Valentina, koja je jedva napunila 18, prošlog je tjedna rodila zdravu djevojčicu. Klaudio, glava obitelji, je 20 godina nakon nagnječenja mozga u teškoj prometnoj nesreći stopostotni invalid i prima 350 kuna naknade. Jasmina ne uspijeva nigdje naći posao.

Primaju socijalnu pomoć od 813 kuna i dječji dodatak od oko 1400. Nakon što podmire sve obveze, ne ostaje im dovoljno za život i više ne mogu spajati kraj s krajem.


Obitelj Klaudija i Jasmine živi na adresi:

Orlići 61, 52428 Oprtalj

telefon: 091/526-2543

(24sata.hr)


29.09.2014.

RUKOMETAŠI NOVIGRADA, OVOGODIŠNJI FAVORITI, DOBILI NOVOG VRATARA

Prve nedjelje mjeseca listopada  započinju  u zapadnom dijelu  hrvatske  prvenstvena takmičenja  rukometnih  takmičarskih razreda. Favorit  ovogodišnjeg prvenstva su rukometaši Novigrada, koji su  svoje redove pojačali sa igračima povratnicima, stručnim stožerom, kao i sa vratarom Diegom Modrušanom (02.09.1980.god.-ex rpr.Hrvatske i Italije –zlatna medalja MI Tunis 2001.), koji je nedavno postao građanin Novigrada. U međuvremenu, 2010. diplomirao je na Universita'degli Studi di Trieste(2002-2010) gdje je stekao zvanje Dottore Magistrale in Giursprudenza. Ove godine postao je Avvocato stabilito. Riječ je o  izuzetno vrijednom i upornom vrhunskom rukometašu Istre i Hrvatske. (istra-umag.com)


28.09.2014.

TALIJANSKA INVESTICIJA U NOVIGRADU

Unatoč gospodarski teškoj godini, u Istru ipak stižu nova ulaganja. Tvrtka Dream Lab d.o.o, u vlasništvu talijanskih ulagača, službeno je otvorila u petak proizvodni laboratorij i lokal Gustolato proizvoda u Novigradu. Proizvodni laboratorij sladoleda i slastica, koji se prostire na 500 četvornih metara, svečano su otvorili gradonačelnik Anteo Milos i predsjednik uprave tvrtke Dream Lab Dario Traverso.

Pogon u Novigradu ima kapacitet proizvodnje 600 kilograma sladoleda, 60 kilograma slastica, 90 kilograma čokolade i prženja 60 kilograma kave u jednoj radnoj smjeni. Sastojci za Gustolato dolaze i od lokalnih hrvatskih dobavljača. (gradpula.com)


26.09.2014.

PROSLAVLJEN DAN ISTARSKE ŽUPANIJE

Svečanom sjednicom Županijske skupštine i Saveza antifašista Istarske županije jučer je u Pazinu proslavljen dan te županije, koji se slavi u povodu rujanskih odluka iz 1943. o sjedinjenju Istre, Rijeke i Zadra te pripadajućih otoka s maticom – domovinom Hrvatskom, te 70. obljetnica osnutka 43. istarske divizije.

Istarski župan Valter Flego rekao je kako je Istarski sabor povijesnim Pazinskim odlukama 1943. odredio budućnost Istre i bio putokaz njezina razvoja i napretka.

Ocijenio je da se Istra posljednjih dvadeset godina etablirala kao prepoznatljiva i poželjna turistička županija te da je oduvijek bila primjer koji trebaju slijediti i druge regije, ponajprije kad je riječ o poštovanju ljudskih prava i vrednovanju antifašizma.

“Zato nećemo dopustiti podjelu Hrvatske na pet planskih područja. Tražimo najprije definiranje regija, a Istra to svakako jest, i zato tražimo više ovlasti po primjeru razvijenih regija u Europskoj uniji”, istaknuo je Flego, dodajući kako Istra podupire reforme, ali isključivo one koje, kako je rekao, pridonose “decentralizaciji ove precentralizirane države”.

Predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić poručio je kako su Istrani jasno opredijeljeni za svoju regiju kao županiju visoke autonomije, visoke odgovornosti i visoke kvalitete života.

Prije sjednice na spomeniku u Parku narodnog ustanka položeni su vijenci, a u Spomen-domu otvorena je prigodna izložba. (narod.hr)


25.09.2014.

ISTRANIN OSVOJIO ZLATO NA SREDNJOEUROPSKOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI

Kakve srednjoškolce ima Hrvatska još jednom je pokazalo međunarodno natjecanje u matematici, točnije osma po redu Srednjoeuropska matematička olimpijada, koja se održala u Dresdenu. Naš šesteročlani tim, osvojio je ekipnu brončanu medalju u konkurenciji deset zemalja srednje Europe. Uz to su se svi natjecatelji okitili medaljama u pojedinačnoj konkurenciji. Posebno valja izdvojiti Ivana Lazarića iz Pule, koji je osvojio zlato, riješivši bez pogreške sve zadatke.

Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva.

Ivan Lazarić, učenik Gimnazije u Puli, osvojio je zlato i prvo mjesto, kao jedan od dva učenika koji su potpuno točno uradili sve zadatke. Ovo je prva zlatna medalja za Hrvatsku, otkada postoje Srednjoeuropske matematičke olimpijade.

Još jedan zanimljiv i laskav podatak je da kada bi se gledao zbroj bodova natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji, Hrvatska bi bila najbolja. (srednja.hr)

 

 


 

KLIKNI

Baner

TV PROMIDŽBA

Baner

SLUŠAJ ONLINE

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠ  FACEBOOK  PROFIL

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU