Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2

Top vijesti s područja Istre


21.08.2015.

ISTARSKI ŽUPAN PROGLASIO ELEMENTARNU NEPOGODU

Župan Istarske županije, Valter Flego  jučer je proglasio elementarnu nepogodu za područje Grada Vodnjana, te Općine Fažana, Ližnjan, Marčana, Svetvinčenat, Tinjan i Žminj koja je uzrokovana dugotrajnom sušom.  Uslijed visokih temperatura i izostanka padalina (dva mjeseca) stradala je poljoprivredna kultura, osobito povrće, ratarske kulture te posebno nasadi maslina. Štete na kulturama kreću se u rasponima od 50-100%.

Tim povodom zadužuje se Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u suradnji s Gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta pristupe aktivnostima na procjeni nastalih šteta i utvrdi stupanj oštećenja stradalih poljoprivrednih kultura.


19.08.2015.

NA PLAŽAMA ISTRE POJAVILE SU SE TOKSIČNE ALGE

Znanstvenici iz Ruđerova Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) zabilježili su početkom kolovoza veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča što dosad nije bilo zabilježeno duž naše obale.

Tijekom proteklih tjedana talijanski je tisak izvještavao o pojavi toksičnih algi iz roda Ostreopsis uz talijansku obalu. Zato su na više od dvadeset plaža u Italiji podignute crvene zastave, što je uobičajena procedura koju je uvela talijanska vlada nakon nekoliko masovnih pojavljivanja toksičnih algi uz njihovu obalu posljednjih godina s ciljem da se mjerama upozorenja zaštitite građani i turisti.

Jednostanične alge iz roda Ostreopsis žive u plitkim vodama do dubine od tri metra, duž obalnog područja. Prilikom masovnog razvoja ovih jednostaničnih algi stvara se smeđi obrast pri dnu, na kamenju i na drugim algama. Također, mogu se zamijetiti i plutajuće smećkaste nakupine algi na morskoj površini i u vodi. Cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna. Ove alge proizvode hlapljiv toksin, a ako čovjek dođe u kontakt s toksinom, tako da udahne aerosol ili ako dođe do kontakta preko kože, najčešće se javljaju simptomi slični prehladi – curenje iz nosa, kašljanje i vrućica. Također se mogu javiti kožne reakcije slične alergijskim reakcijama.

Građanima s respiratornim problemima poput astme savjetuje se da se drže najmanje 20 metara od obale kako bi se smanjila njihova izloženost aerosolima.

Osobe koje zamijete opisane simptome nakon boravka kraj mora pozivaju se da simptome i plažu na kojoj su boravili prijave na Centar za istraživanje mora i okoliša , na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na www.facebook.com/CIMOstreopsis. (vecernji.hr)


18.08.2015.

URUČENO 28.000 KUNA PRIKUPLJENIH NA FEŠTI RAJČICA U UMAGU

Na Fešti rajčica u Umagu okupilo se više tisuća Umažana i turista koji su uživali u delicijama s rajčicom i zabavnom programu te zajedno s organizatorima učinili veliku humanu gestu.

Ovu feštu već tradicionalno obilježava humanitarna nota pa su se tako kupnjom bona za jelo s rajčicama i bocu vode prikupljala sredstva za nabavku kombi vozila za Centar za inkluziju i podršku u zajednici Buje te liječenje šestogodišnje djevojčice Larise Jurišević.

Na konferenciji za medije održanoj u gradskoj vijećnici danas, 18. kolovoza, čekove su uručili gradonačelnik Vili Bassanese, direktorica TZ Grada Umaga Sanda Bravar i direktorica umaške tvornice Podravka Marina Diminić Visintin.

Ček od 10.000 kuna za liječenje šestogodišnje Larise uručen je g. Juriševiću iz Juricana, dok je 18.000 kuna simbolički preuzeo g. Marko Perkov, predstavnik Centra za inkluziju i podršku u zajednici. (umag.hr)


17.08.2015.

GIOVANNI CERNOGORAZ POSTIGAO VELIKI USPJEH NA SVJETSKOM KUPU U AZERBAJDŽANU

Na Svjetskom kupu u streljaštvu koji se od 6. do 16. kolovoza održava u Azerbajdžanu, u gradu Gabali, olimpijski pobjednik Giovanni Cernogoraz, osvojio je srebrnu medalju u disciplini trap, a što je još važnije, postigao je kvotu koja mu osigurava nastup na Olimpijskim igrama 2016. u brazilskom Rio de Janeiru, u kojem će Gianni tako dobiti priliku braniti zlato iz Londona 2012. godine.

Cernogoraz je odgađao sjajan meč kvalifikacija i sa 123 pogođene mete ušao prvo u borbu za finale s još 11 drugih strijelaca, koji su također imali po 123 mete, a među kojima su bila i preostala dva hrvatska strijelca, Anton Glasnović i Kristijan Kancelar. U raspucavanju za ulazak u finale prvi je otpao Glasnović, a zatim i Kancelar, dok je Cernogoraz za ulazak među šest najboljih morao gađati čak 13 puta. U finalu je imao samo jedan promašaj, koliko i Frasca (ITA), te Kebapci (TUR), pa se pristupilo raspucavanju za ulazak u finale. U tom momentu Giovanni je već imao olimpijsku vizu za Rio de Janeiro, ali je nastavio sigurno gađanje. U raspucavanju je prvo promašio Kebabci, a zatim i Frasca, tako da je Giovanni ušao u finale, gdje ga je čekao Alipov (RUS). U borbi za zlatnu medalju Giovanni je imao samo jedan promašaj, ali je Alipov gađao bez greške, tako da na koncu zlato ide u Rusiju, srebro u Hrvatsku, a bronca u Italiju.

Hrvatska je reprezentacija na svjetskom kupu u Gabali osvojila srebrnu (Giovanni Cernogoraz) te brončanu medalju (Petar Gorša), a obojica su osvojila i kvote za Rio. Hrvatska sada ima pet strijelaca na olimpijskim igrama, a još su dva natjecanja s mogućnošću osvajanja kvota (SP u letećim metama i EP zračnim oružjem).


05.08.2015.

MIMOHOD PONOSA I SLAVE U ISTRI

Predstavnici Grada Pule, hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, roditelji i udovice branitelja, predstavnici županijske vlasti, ali i građani iz brojnih istarskih gradova obilježili su jutros u Puli Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Počast su odali paljenjem svijeća, položenim vijencima i minutom šutnje poginulim hrvatskim braniteljima kraj spomen obilježja na Gradskom groblju i u parku Franje Josipa. Poruke mira i zahvale svim braniteljima koji su položili svoje živote za obranu domovine, svih nacionalnosti i vjeroispovijesti odaslane su u duhu zajedništva.

Ubrzo zatim u 3. mimohodu istarskih branitelja koji je održan u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije, građanima su se pridružili mnogobrojni okupljeni građani te je na mimohodu ukupno sudjelovalo više od 1000 sudionika.


31.07.2015.

NA „FEŠTI RAJČICE“ U UMAGU PRIKUPLJENA NOVČANA SREDSTVA ZA LIJEČENJE ŠESTOGODIŠNJE DJEVOJČICE I NABAVKU KOMBI VOZILA

Već tradicionalna humanitarno-kulinarska manifestacija „Fešta rajčice“ na umaškom je Trgu slobode i ove godine, osamnaesti put za redom, predstavljala mjesto glazbe, zabave i gastronomije. Jučer, 30. srpnja Fešta od rajčice nudila je brojnim domaćim i stranim gostima bogat program u kojem su uživali i mali i veliki. Dan rajčica u Umagu predstavlja simboličan početak prerade rajčica na našem području, a počinje od stručnog skupa u jutarnjim satima pa sve do uvijek dobro posjećene Fešte od rajčica u večernjim.

U organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga, Turističke zajednice Grada Umaga i Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“, Fešta od rajčice je ove i godine prikupila značajnih 28.000,00 KN. Sredstva su namijenjena za nabavku kombi vozila za Centar za inkluziju i podršku zajednici Buje te liječenje šestogodišnje djevojčice Larise Jurišević iz Juricana.


27.07.2015.

REZULTATI SANITARNE KAKVOĆE MORA U ISTRI

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 13. do 19. srpnja 2015. godine, proveo V ispitivanje kakvoće mora. Ukupno je uzorkovano more na 203 mjernih mjesta od Savudrije do Brseča.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 202 mjernih mjesta, odnosno u 99,5% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje. Na jednom mjernom mjestu zabilježena zadovoljavajuća kakvoća mora, odnosno u 0,5% uzoraka. Zadovoljavajuća kakvoća mora zabilježena je u Općini Medulin, plaža AC Medulin – Restoran Financa zbog povećanog broja crijevnih eneterokoka u odnosu na standard propisan Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08).

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/).

Tijekom uzorkovanja zabilježena je i temperatura mora koja se je kretala od 23,00C do 27,0 0C dok se temperatura zraka kretala od 24,0 0C do 33.0 0C.


25.07.2015.

HRVATSKA PREDSJEDNICA POSJETILA ISTARSKE VATROGASCE

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla je danas poslijepodne istarske vatrogasce koji se od četvrtka bore protiv vatrene stihije na području Plominske gore te između Kršana i Kožljaka.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je u toj borbi protiv vatrene stihije najvažnije sačuvati ljudske živote, a po mogućnosti i imovinu. Smatra kako požari koji su se do sada dogodili ukazuju upravo na integriranje sustava domovinske sigurnosti odnosno da se, kako je rekla "oslanjamo prije svega na vlastite snage i da u svemu sudjeluju i sami građani ranim dojavama i sudjelovanjem u prevenciji požara".

"U Istri u prosjeku 90 posto požara gasimo sami, a u preostalih deset posto u pomoć stižu zračne snage. Imamo dobar, razvijen sustav, sedam vatrogasnih postrojbi s 230 vatrogasaca te 34 DVD-a s 1040 osposobljenih i dobro opremljenih vatrogasaca", poručio je Dino Kozlevac. (rtl.hr)


23.07.2015.

ŽIVI ZID ISTRE POZVAO VLADU I SABOR DA SE HITNO POVUKU IZ ARBITRAŽNOG POSTUPKA SA SLOVENIJOM

Živi zid Istre najoštrije osuđuje sve postupke hrvatskih vlada koji bi mogle dovesti do još jednog  gubitka hrvatskog teritorija. Pristanak na arbitražu u slučaju morske granice u Piranskom zaljevu nazivaju stravičnom pogreškom i rezultatom političke trgovine HDZ- ove vlade i Jadranke Kosor s Republikom Slovenijom.

Živi zid poziva Vladu RH i Sabor da se što hitnije povuku iz arbitražnog postupka i da se stvari vrate na početak te da se zahtjeva rješavanje spora pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu, što je trebalo učiniti i prije sklapanja arbitražnog ugovora sa Slovenijom.

Živi zid smatra da ne postoji niti jedan međunarodnopravni argument po kojem bi Slovenija imala pravo na 2/3 Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva. Na ovaj spor izravno su primjenjive dvije međunarodne konvencije čije su potpisnice i Republika Slovenija i Republika Hrvatska pa nema razloga da ovaj spor ne bude rješavan upravo po pravilima Međunarodne konvencije o pravu mora i Konvencije o teritorijalnom moru i vanjskom pojasu.


22.07.2015.

BESPLATNI UDŽBENICI ZA NOVIGRADSKE ŠKOLARCE

Grad Novigrad-Cittanova i ove će godine osigurati obvezne udžbenike za sve učenike svojih dviju osnovnih škola – Talijanske osnovne škole Novigrad i OŠ Rivarela. Osigurat će se tzv. neradni udžbenici - oni u koje se ne piše, te se mogu koristiti i narednih godina. Udžbenici su u najvećoj mjeri kupljeni lani, dok će ove godine promijeniti vlasnike, a dokupit će se eventualno potrebni novi udžbenici.

Svi novi udžbenici, uključujući i one radne (radne bilježnice, vježbenice itsl) iz gradskog proračuna financirat će se za učenike prvih razreda, kao i za sve učenike čije su obitelji obuhvaćene socijalnim programom Grada Novigrada-Cittanova ili Centra za socijalnu skrb Buje, kao i za djecu s posebnim obrazovnim potrebama.


19.07.2015.

NAJGLEDANIJI EUROPSKI SPORTSKI KANAL IZVJEŠTAVAT ĆE S UMAŠKOG ATP-a

Najgledaniji europski sportski kanal Eurosport ove će godine izvještavati s 26. Konzum Croatia Opena u Umagu.

Ekipa Eurosporta pridružit će se novinarima više stotina domaćih i svjetskih medija, među kojima će biti i novinari vodeće svjetske informativne televizije, američkog CNN-a.

Novinari Eurosporta u Umagu će snimati intervju s najvećom nadom hrvatskog tenisa Bornom Ćorićem te s wimbledonskim pobjednikom Goranom Ivaniševićem.

U Umag u srijedu stiže i ekipa CNN-a kako bi snimala reportaže o turniru, kao i intervjue s tenisačima, među kojima i s prvim nositeljem Gaelom Monfilsom.


14.07.2015.

GOTOVE SU PRIPREME ZA 26. UMAŠKI ATP

U Umagu je sve spremno za početak 26. Konzum Croatia Opena Umag, najstarijeg hrvatskog ATP turnira koji se ove godine održava od 17. do 26. srpnja. Na konferenciji za medije predstavljeni su detalji programa, lista igrača te bogati popratni sadržaji po kojima je umaški turnir prepoznatljiv na ATP Touru.

Globalna vidljivost turnira ove će godine biti veća nego ikada u 25 godina njegova održavanja. Televizijske postaje u najmanje 134 zemlje svijeta prenijet će sliku s 26. Konzum Croatia Opena Umag do više od 150 milijuna kućanstava, a turnir će prvi put pratiti i najgledanija svjetska televizija, američki CNN. Slika iz Umaga dosegnuti će sve kontinente svijeta, što je nemjerljiva promocija za hrvatski turizam.

Listu tenisača predvodi jedan od najvećih showmana današnjeg tenisa Gael Monfils. Francuz se vraća u Istru dvije godine nakon sjajnih nastupa koji se još uvijek pamte, posebno njegov polufinale s Fabijom Fogninijem, Talijanom koji će na našem turniru igrati i osmu godinu u nizu. Hrvatski tenis predvodi Borna Ćorić koji je prošle godine oduševio prvim pobjedama na ATP Touru upravo u Umagu, a sada se vraća kao 37. igrač svijeta i jedini tinejdžer u Top 50.

Uz njega je i drugi član mlađe garde, tri godine stariji Dominic Thiem, Austrijanac koji je danas među 30 najboljih igrača svijeta. Uz ovogodišnje pobjednike nad Murrayom (Ćorić) i Nadalom (Fognini), u Umag dolazi i igrač koji je svladao trećeg člana velike četvorke: Andreas Seppi, pobjednik nad Rogerom Federerom na Australian Openu. Uz njega, na turnir nam dolazi još jedan prekaljeni majstor, Nijemac Philipp Kohlschreiber, kojemu će to biti prvi nastup na najstarijem hrvatskom ATP turniru, ali i niz drugih odličnih tenisača: Španjolci Bautista Agut, Andujar, Granollers, Česi Rosol i Vesely, Slovak Kližan, Rus Južnij...

Osim Borne, u glavnom ždrijebu mjesto će naći još najmanje dva hrvatska tenisača. Preostale dvije pozivnice direktor turnira dodijelio je Mati Deliću i Toniju Androiću. Kaštelanin Delić postaje sve važnija karika hrvatske Davis Cup reprezentacije. Igrač je koji je svoje najbolje rezultate ostvario na zemljanoj podlozi, a s 22 godine je nakon Borne Ćorića najmlađi od hrvatskih igrača koji se nalaze među 500 najboljih tenisača svijeta. Toni Androić prvi puta dobiva pozivnicu za glavni turnir u Umagu. Na ATP turniru u Zagrebu ove godine namučio je bivšeg finalist Australian Opena Marcosa Baghdatisa, a to će mu iskustvo sigurno pomoći i na Konzum Croatia Openu. 24-godišnji Toni je i obiteljski vezan uz Umag u kojem je proveo dobar dio djetinjstva pa će ga i lokalni navijači imati poseban razlog podržati.

Uz natjecateljski dio turnira, gledatelji će ove godine imati priliku uživati u čak dva egzibicijska meča. Prvim će turnir otvoriti u subotu, 18. srpnja, Goran Ivanišević i prijatelji, među kojima će biti Borna Ćorić, ali i neke od najvećih zvijezda hrvatskog sporta uopće. Nakon egzibicije, program povodom svečanog otvorenja turnira seli se u Dance Arenu gdje će posjetitelji moći uživati u nastupu regionalne pjevačke zvijezde Željka Joksimovića kojemu je ovo prvi put da nastupa na ovako velikoj sportskoj manifestaciji.

Druga egzibicija podsjetit će ljubitelje tenisa na najblistavije trenutke umaškog turnira, jer se na teren vraća peterostruki pobjednik, „kralj Umaga“ Carlos Moya, koji će u srijedu, 22. srpnja, odigrati egzibiciju s Magnusom Normanom, pobjednikom iz 1999.  Najavljen je dolazak i svjetski poznatog DJ-a Boba Sinclara koji priprema provod za pamćenje, a nastupit će nakon egzibicijskog meča Moya-Norman.

Posjetitelje turnira očekuje i koncert grupe S.A.R.S. u utorak 21. srpnja, u četvrtak, 23. srpnja, na rasporedu je već tradicionalni  izbor za Miss hostesa uz atraktivni Salsa party, a u petak, 24. srpnja,  publiku će rasplestati DJ Christian Marchi.

Gourmet kulisa sportskih događanja ponovno je, šestu godinu zaredom, Istria Gourmet Festival, lifestyle manifestacija koja predstavlja kulinarska bogatstva istarske regije. U Istria Gourmet Restoranu kuhat će restoran Zigante tartufi, Našu kužinu vodi LF restaurant, a u Taste Istria zoni predstavljat će se birani proizvodi Istre. Ljubitelji vrhunskog vina ponovno će se okupljati na degustacijama „Skrivenih čari istarskih vina“, a novost su ove godine vođene degustacije kroz „Bogati svijet kave“.

Za najmanje ljubitelje tenisa pripremljen je i cjelotjedni program, popularni Kids Week, a znatno je obogaćen i sadržaj Fun zone, gdje svi mogu isprobati svoje vještine u zabavnim nagradnim igrama. Program 26. Konzum Croatia Opena Umag tako nudi pregršt razloga zbog kojih će Umag ponovno od 17. do 26. srpnja biti ne samo središte tenisa, nego i ljetne zabave i društvenog života.


12.07.2015.

REVOLTIRANI TURISTI PLANIRAJU MASOVNI PROSVJED U FAŽANI

Ovo više nije humano, pa gdje ja to živim?!, vikao je u pristaništu u Fažani Nenad S. (58) nakon što je vidio novi cjenik prijevoza brodom na liniji Fažana – Brijuni.

Godinama ljetujem ovdje jer sam emocionalno vezan za Brijune. Godinama su bile iste cijene, a sad ovo… Bjesnio je Nenad S.

Vijest o ovom bešćutnom poskupljenju i cijeni karata prema Brijunima koje su otišle u nebo, brzo se proširila društvenim mrežama, pogotovo na stranici Ulysses.yu.

Iz tog razloga, očekuju se masovni prosvjedi stalnih turista koji već godinama ljetuju na brijunskim plažama i uživaju u pristupačnim cijenama vožnje brodom. Hoće li ovo biti veliki udarac za naš turizam u jeku sezone, vidjet će se vrlo brzo. (narod.hr)


11.07.2015.

U ISTARSKE ŠKOLE EKSPERIMENTALNO SE UVODI ZAVIČAJNA NASTAVA

Članovi radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovnim školama Miranda Damijanić Roce i Igor Jovanović predstavili su ravnateljima istarskih osnovnih škola i predstavnicima gradova, kao osnivačima, projekt "Institucionalizacija zavičajne nastave u osnovnim školama Istarske županije".

Predstavljanju su prisustvovali istarski župan Valter Flego i pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

Na taj način, ona djeca koja to žele mogu saznati više o svojoj mikro sredini i o Istri kao svom zavičaju. Tijekom ove, prve eksperimentalne godine, obuhvatit će se nekoliko škola da se vidi koliko je to učenicima zanimljivo. Nakon toga analizirat će se rezultati, pa će se ono manje zanimljivo i nejasno mijenjati. Predavači će biti zaposlenici škola, a fond sati bit će uklopljen u sadašnji fond kroz pojedine predmete kao što su priroda i društvo, hrvatski jezik ili povijest. (glasistre.hr)


10.07.2015.

VODEĆA SVJETSKA INFORMATIVNA TELEVIZIJA PRVI PUT NA UMAŠKOM ATP-u

Vodeća svjetska informativna televizija CNN ove će godine prvi put pratiti najstariji hrvatski ATP turnir koji se u Umagu održava od 17. do 26. srpnja. Američki novinari boravit će na 26. Konzum Croatia Openu Umag tri dana i snimati reportaže o Umagu i samom turniru, kao i intervjue s tenisačima koji sudjeluju na turniru, poput Gaela Monfilsa i Borne Ćorića.

Umaški ATP turnir uvijek je igrao vrlo važnu ulogu u hrvatskom tenisu i turizmu, a ove su godine uloženi dodatni napori u još veću međunarodnu promociju i gledanost turnira. S obzirom na globalni doseg CNN-a, njihove reportaže iz Umaga značajno će pridonijeti jačanju pozicije turnira unutar ATP-a, ali i Umaga i Istre kao destinacija vrhunskog turizma.

Prema službenim podacima, program CNN-a dostupan je u 212 svjetskih zemalja i više od 250 milijuna kućanstava. Uz opće i specijalizirane vijesti 24 sata dnevno, CNN International jednom mjesečno emitira i posebnu emisiju o tenisu Open Court, koju vodi bivši australski tenisač Pat Cash, wimbledonski pobjednik 1987. Pata Casha veže dugogdišnje prijateljstvo s našom teniskom legendom Goranom Ivaniševićem, koji će ove godine egzibicijskim mečom sa svojim prijateljima otvoriti 26. Konzum Croatia Open Umag.


08.07.2015.

HOTEL IZ ISTRE DOBIO PRESTIŽNU NAGRADU NAJVEĆEG ENGLESKOG TOUR OPERATORA

U katalogu grupacije Thomas Cook, Hotel Villa Letan prvi je u kategoriji malih obiteljskih hotela kao Gourmet hot.

Nakon što je prošle godine Hotel Villa Letan iz Peroja dobio nagradu od TripAdvisora kao hrvatski hotel s najbržim rastom ocjena uz podršku i pohvale mnogobrojnih gostiju koji su zadnjih nekoliko godina boravili u hotelu, ove je godine zasluženo primio nagradu najvećeg engleskog tour operatora, Thomas Cook Group. Ova grupacija poznata diljem svijeta prepoznala je Hotel i kao vrhunsku gastro destinaciju.

U kategoriji malih obiteljskih hotela, Hotel Villa Letan dobio je priznanje, kao prvi hotel u katalogu grupacije Thomas Cook, za Gourmet hotel. (poslovni.hr)


07.07.2015.

POSAO IZ SNOVA U ISTRI

Zamislite odmor iz snova. Najljepše destinacije, priroda, more, spavanje u svjetioniku ili luksuznom hotelu, ukusni zalogaji... - i sve to besplatno. Upravo na taj način u Istri borave blogeri, putopisci i autori kojima je turistička zajednica zadala samo jedan zadatak, a to je promovirati Istru putem društvenih mreža. Oni putuju i pišu, a pritom i zarađuju. Ovaj tjedan provode u Istri i to potpuno besplatno.

Kada im se dojmovi slegnu, imaju samo jedan zadatak, fotografirati sve što im se svidi i ljepote Istre podijeliti s tisućama prijatelja na društvenim mrežama.

Tko na najbolji način promovira Istru, osim lijepe uspomene, dobiva nagradu od 10 tisuća eura. (dnevnik.hr)


06.07.2015.

UMAŠKI ATP OVE ĆE SE GODINE GLEDATI U VIŠE OD 130 ZEMALJA NA PET KONTINENATA, ...

Umaški ATP turnir i ove će godine biti jedan od najznačajnijih događaja za promociju hrvatskog turizma u svijetu, potvrđuju već prve informacije o zemljama koje će preuzeti televizijsku sliku s 26. Konzum Croatia Opena Umag. Ljubitelji tenisa u najmanje 134 zemlje na pet kontinenata moći će od 17. do 26. srpnja uživati u vrhunskom tenisu, ali i prizorima prekrasne hrvatske obale i bogatih popratnih sadržaja po kojima je Umag nadaleko poznat u teniskom svijetu.

Ukupan broj kućanstava do kojih doseže signal 21 TV postaje koje su do kraja lipnja potvrdili prijenose ili snimke iz Umaga premašuje 150 milijuna. Među njima su i milijuni kućanstava na tržištima s kojih dolazi glavnina turističkih posjetitelja Istre.

„Na turnir nam svake godine iz Italije dolazi jako veliki broj navijača, jer uvijek imamo i puno talijanskih tenisača, ali iznimno je važno da će mečeve iz Umaga i u Italiji moći gledati više od 25 milijuna kućanstava. Naš će se turnir sigurno puno gledati i u zemljama regije, Austriji, Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, kao i u sjevernoeuropskim i nordijskim zemljama, iz kojih nam svake godine također dolazi sve više gostiju“, ističe Ronald Korotaj, direktor Istraturista, vlasnika licence umaškog turnira.

Interes svjetskih medija za 26. Konzum Croatia Open Umag već je sada premašio prošlogodišnji, budući da je slika s jubilarnog 25. izdanja turnira lani stigla do 122 zemlje. S obzirom da je do turnira ostalo još dva tjedna, očekuje se da će broj zemalja i televizija povećati. Prošle su godine svjetske TV postaje iz Umaga emitirale više od 700 sati programa, od čega 168 sati live prijenosa u produkciji Hrvatske radiotelevizije.


05.07.2015.

U ISTRI SE SNIMA POPULARAN KOREJSKI REALITY SHOW

Producentske kuće IHQ i E Planet Production iz Koreje, u suradnji s Balduči Filmom iz Zagreba, u Hrvatskoj od 2 - 7. srpnja snimaju četiri epizode novog reality showa „The Friends“. Snimanje se, među ostalim gradovima, održava i u Puli. Show će imati publiku od 8 milijuna gledatelja, a bit će prikazan na 4 kanala u 8 repriznih prikazivanja.

Iz Koreje je stigla ekipa od 32 člana od toga 9 snimatelja, 4 scenarista, 4 redatelja. Producent s Korejske strane je Lee Jae Eun, a hrvatski producent je Spomenka Saraga. (regionalexpress.hr)


02.07.2015.

SREDNJE ŠKOLE U BUJAMA PRERASPODIJELILE PROSTORE

Srednja škola „Vladimir Gortan“ -Scuola media superiore „Vladimir Gortan“ i Gospodarska škola -Istituto professionale od 18. ožujka 2011. godine Ugovorom imaju utvrđene prostorije koje isključivo koristi Srednja škola „Vladimir Gortan“, prostorije koje zajednički koriste Srednja škola „Vladimir Gortan“ i Gospodarska škola, te prostorije koje isključivo koristi Gospodarska škola. Najveći dio prostora predviđen je za zajedničko korištenje na način da škole naizmjence održavaju nastavu jedan tjedan u jutarnjoj i jedan tjedan u popodnevnoj smjeni.

Istarska županija je kao osnivač škola, imajući prvenstveno u vidu sve prednosti koje učenicima i djelatnicima pruža rad u jednoj smjeni, predložila relativno brzo rješenje privremene preraspodjele prostora za izvođenje nastave Srednje škole „Vladimir Gortan“ i Gospodarske škole unutar postojeće zgrade. Izrađeno je Idejno rješenje srednjih škola Buje i dostavljeno školama radi očitovanja, te su Školski odbori obje škole dostavili očitovanja o prihvaćanju predložene privremene preraspodjele prostora. Idejnim rješenjem predloženo je zadržavanje ulaza u obje škole na postojećoj lokaciji, iz zajedničkog vjetrobrana omogućen je pristup zajedničkoj knjižnici i ulazi u obje škole, te je za Srednju školu „Vladimir Gortan“ osigurano 15 učionica, odnosno 14 učionica i praktikumi za Gospodarsku školu. Također treba istaknuti i doprinos Talijanske srednje škole – Scuola Media Superiore Italiana „Leonardo da Vinci“ Buje – Buie, koja je dala suglasnost za korištenje postojećeg stubišta u svojoj zgradi, budući da isto povezuje ulaznu i gornju etažu zgrade u kojoj su smještene Srednja škola „Vladimir Gortan“ i Gospodarska škola.

Predloženim rješenjem moguće je osigurati prostorne uvjete za prelazak Srednje škole „Vladimir Gortan“ i Gospodarske škole na rad u jednoj smjeni već od početka slijedeće školske godine.

 


29.06.2015.

 

VRHUNSKI HRVATSKI NOGOMETAŠI NA PRIPREMAMA U NOVIGRADU

Na kondicijskim pripremama ovih su dana u Novigradu boravili vrhunski  hrvatski nogometaši. Nikica Jelavić, Šime Vrsaljko, Dario Župarić, Frano Mlinar, Mato Miloš, Hrvoje Milić i drugi, prva su grupa profesionalnih nogometaša koja je prošla program Biotreningovog razvojnog kampa za igrače koji se sastoji od kondicijskih programa prilagođenih svakom igraču. Ciljevi razvojnog kampa u Novigradu su unapređenje individualnih sposobnosti, osobina, vještina i zdravlja nogometaša u svrhu kvalitetnije natjecateljske izvedbe.

Područje Umaga i Novigrada se, nakon sada već tradicionalnog Istria Winter Cupa te brojnih gostovanja poznatih domaćih i europskih klubova i nogometnih akademija poput one Manchester Citya, potvrđuje kao vodeća Hrvatska destinacija za sportska natjecanja i pripreme.


22.06.2015.

U ISTRU STIŽE INVESTICIJA TEŠKA MILIJARDU EURA

Među tridesetak japanskih tvrtki s čijim se čelnicima u Tokiju sastao hrvatski premijer Milanović, našla se i moćna kompanija Marubeni, strateški partner HEP-a za gradnju termoelektrane Plomin C. Marubeni godišnje ostvaruje 30-ak milijardi američkih dolara prihoda i oko dvije milijarde dolara dobiti, a u ožujku ga je HEP predstavio kao “ekskluzivnog” pregovarača s kojim dogovara gradnju termoelektrane čija se vrijednost procjenjuje na milijardu eura, odnosno 7,5 milijarde kuna.

Završe li pregovori pozitivno, na jesen bi Milanovićeva vlada mogla staviti potpise na najveću stranu investiciju u 25 godina hrvatske države.

U izjavi nakon sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom, Milanović je rekao da “Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu.” (gradpula.com)


17.06.2015.

DANAS POČELO SNIMANJE NAJAMBICIOZNIJEG FILMA „JEZERO“ U GROŽNJANU

Danas na više lokacija u Hrvatskoj, među kojima i u Grožnjanu, počelo je snimanje francuskog filma "Jezero" (The Lake), akcijskog trilera u režiji Stevena Qualea u produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona.

Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Režiju filma potpisuje Steven Quale, dugogodišnji suradnik Jamesa Camerona na "Avataru", "Titaniku" i "Bezdanu", a glavne uloge igraju Sullivan Stapleton ("300: Uspon carstva"), Charlie Bewley ("Sumrak saga") i Diarmaid Murtagh. Jednu od uloga igra i J.K. Simmons, dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Ritam ludila".

Snimanje filma počelo je krajem travnja u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se nastavlja na više lokacija: u Zagrebu, Istri i okolici (Grožnjan i Hum), u Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru i na jezeru Čiče nedaleko od Velike Gorice. Hum u Istri glumit će malo selo u Bosni u kojem se nalazi skriveno blago, jezero Lokve bit će jezero iz naslova filma, dok će Zagreb – točnije prostori Zagrebačkog velesajma – glumiti Sarajevo 1995. godine.

Polovicu ekipe čine hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji/koordinatori kamere, direktori filma 1. i 2. ekipe, vođe snimanja) poput Ive Hušnjaka, Mirka Pivčevića, Sanjina Krapineca i Zdravka Madžarevića, a neke od značajnijih uloga u filmu igrat će i hrvatski glumci Marko Cindrić i Denis Brižić. Nakon Hrvatske snimanje se nastavlja na Malti, a premijera filma planira se na ljeto 2016. godine. (buro247.hr)


14.06.2015.

HRVATSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA BRILJIRALA U UMAGU

Hrvatski rukometaši su danas u Umagu na odličan način zatvorili kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se 2016. godine održati u Poljskoj. Itekako uvjerljivim slavljem nad Turskom, Hrvatska - Turska 40:26 (21:13), uz lijepu podršku s tribina u Umagu, Hrvati su potvrdili prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini 1 te se sada okreću ždrijebu skupina samog Eura koji je na rasporedu u petak.

 

Hrvatska: Ivić (11 obrana), Alilović (4 obrane); Marić 3, Duvnjak, Stepančić 6, Kopljar 1, Vori, Gojun 1, Horvat 5, Karačić 4, Štrlek 5, Čupić 1, Mihić 6, Mamić, Slišković 3, Brozović 5

Izbornik: Željko Babić

 

Turska: Göktepe (6 obrana), Dogan (5 obrana); Güney, Caliskan 5, Yilmaz, Erceylan 1, Yildirim 3, Tas 1, Catkin 1, Dege 2, Diri 2, Eröz 2, Döne 5, Serdaroglu, Tayfur 2, Söz 2

Izbornik: Adnan Öztürk

 

Sedmerci: Hrvatska: 3/3; Turska: -

Isključenja: Hrvatska: 4 min.; Turska: 6 min. (hrsport.net)


12.06.2015.

JEDNA OD NAJBOGATIJIH KINESKIH REGIJA SURAĐUJE S ISTROM

Istarski župan Valter Flego izjavio je nakon prijema kod vodstva provincije Zhejiang kako je impresioniran svime što je tamo vidio. Jugoistočna Zhejiang provincija jedna je od najbogatijih regija u Kini. Vodeća je po razvoju tržišne ekonomije i privatnog poduzetništva.

Valter Flego ocijenio je kako Istra treba učiniti dodatan napor da privuče još više kineskih turista. Najavio je da će prve poteze učiniti već sljedeći tjedan kada će razgovarati s turističkim vijećem i predstavnicima uprava svih hotelijera.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako Pula ima nekoliko turističkih razvojnih projekata te izrazio uvjerenje da će država imati razumijevanja za mogućnost takvih ulaganja.

“Imamo napušteni vojni aerodrom i mogućnost za izgradnju velikog logističkog centra. Sve bi to diglo i hrvatsku ekonomiju i omogućilo zapošljavanje naših ljudi”, ustvrdio je gradonačelnik Pule. (gradpula.com)


11.06.2015.

REZULTATI ISPITIVANJA KAKVOĆE MORA U ISTRI

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je u periodu od 1. do 7. lipnja 2015. godine, proveo II. ispitivanje kakvoće mora. Ukupno je uzorkovano more na 203 mjernih mjesta od Savudrije do Brseča.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 202 mjerna mjesta ili u 99,51% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje dok je na jednom mjernom mjestu (La-Plominski zaljev - Dražine istok) u Općini Kršan ili u 0.49% uzoraka  zabilježena dobra kakvoća mora ili more podobno za kupanje, sport i rekreaciju. (regionalexpress.hr)


10.06.2015.

26. UMAŠKI ATP JAMČI TENISKI SPEKTAKL, VRHUNSKU ZABAVU, IZNENAĐENJA, …

Neki od najatraktivnijih tenisača svijeta, dvije vrhunske egzibicije, svjetski poznati DJ, najveće zvijezde regionalne estradne scene, bogati gourmet program i nekoliko iznenađenja. Program ovogodišnjeg 26. Konzum Croatia Opena Umag prebogat je atraktivnim i raznovrsnim sadržajem koji će od 17. do 26. srpnja pretvoriti Umag u središte ljetne zabave.

Listu tenisača ovogodišnjeg turnira predvodi jedan od najvećih showmana današnjeg tenisa. Gael Monfils spada u red onih igrača na čijim mečevima nikada ne možete biti sigurni što ćete doživjeti. Monfils drugi put dolazi u Umag, a 2013. je pokazao koliki je mamac za publiku, jer su ulaznice za njegove mečeve bile iznimno brzo rasprodane. Monfilsov najbolji ATP plasman bilo je sedmo mjesto, a ove je godine igrao finale Marseillea te pobijedio Rogera Federera na putu do polufinala Masters 1000 turnira u Monte Carlu.

Uz Monfilsa, u Umagu će ove godine igrati i Fabio Fognini, još jedan iz kategorije nepredvidivih. Talijan osmu godinu uzastopno dolazi u Istru, a pokušat će otići stepenicu dalje od finala 2013. Fogninijeva 2015. za sada je jedinstvena po dvjema pobjedama na zemljanoj podlozi nad Rafaelom Nadalom, čime je Talijan, uz Novaka Đokovića, postao tek drugi tenisač u povijesti kojem je to uspjelo u jednoj sezoni.

Borna Ćorić predvodi hrvatske, ali i mlade snage koje dobivaju sve više pozornosti na ATP World Touru posljednjih mjeseci. Ćorić je ove sezone igrao dva polufinala na Touru, a posebno je bilo dojmljivo ono iz Dubaija kada je u četvrtfinalu prepustio Andyju Murrayu samo četiri gema. U Umagu je prošle godine ostvario svoje prve ATP pobjede te izgubio u dramatičnom četvrtfinalu od Fogninija. Uz 18-godišnjeg Ćorića, član mlađe garde je i tri godine stariji Dominic Thiem. Austrijanac je u svibnju u Nici osvojio svoj prvi ATP naslov i danas puca na mjesto među 30 najboljih igrača svijeta.

S obzirom da u Umag dolaze ovogodišnji pobjednici nad Murrayom (Ćorić) i Nadalom (Fognini), logičan je dolazak i čovjeka koji je svladao trećeg člana velike četvorke. Andreas Seppi je na Australian Openu, nakon 11 poraza, napokon bio bolji od Rogera Federera. Nakon toga je igrao finale Zagreba, a u Umagu će, nošen talijanskim navijačima, tražiti četvrti ATP naslov.

Uz njega, na turnir dolazi još jedan prekaljeni majstor, Nijemac Philipp Kohlschreiber, kojem će to biti prvi nastup na najstarijem hrvatskom ATP turniru.

Uz natjecateljski dio turnira, gledatelji će ove godine imati priliku uživati u čak dva egzibicijska meča. Prvim će turnir otvoriti u subotu, 18. srpnja, Goran Ivanišević i prijatelji, među kojima će biti Borna Ćorić, ali i neke od najvećih zvijezda hrvatskog sporta uopće. Goran će kao domaćin i najiskusniji u teniskim egzibicijama, za koje je postao pravi majstor, biti zadužen za zafrkanciju, ali i vrhunsko raspoloženje na ATP stadionu.

Nakon što posjetitelje svojim teniskim ludorijama zabave Goran Ivanišević i prijatelji, program povodom svečanog otvorenja turnira seli se u Dance Arenu gdje će posjetitelji moći uživati u spektakularnom nastupu regionalne pjevačke zvijezde Željka Joksimovića kojemu je ovo prvi put da nastupa na ovako velikoj sportskoj manifestaciji.

U prvih 25 godina na umaškom ATP turniru nastupili su mnogi velikani svjetskog tenisa, ali nitko nije ostavio tako dubok trag kao Španjolac Carlos Moya koji zasluženo nosi titulu „kralja Umaga“ kao i počasnog građanina Grada Umaga. Stoga će njegov povratak na umaški ATP stadion, ovaj put u egzibicijskom meču s Magnusom Normanom u srijedu, 22. srpnja, biti jedan od najemotivnijih trenutaka turnira.

Najavljen je dolazak i svjetski poznatog DJ-a Boba Sinclara koji priprema provod za pamćenje, a nastupit će nakon egzibicijskog meča Moya-Norman. Sinclar je i inače poznat kao veliki zaljubljenik u tenis, stoga će, osim nastupa, posjetitelje sigurno razveseliti i svojim teniskim umijećem.

26. Konzum Croatia Open Umag ponovno priprema i cjelotjedni program za djecu, popularni Kids Week, a znatno je obogaćen i sadržaj Fun zone, gdje ljubitelji tenisa mogu isprobati svoje vještine u zabavnim nagradnim igrama.


09.06.2015.

KONAČNO IZAŠLA „ČAROBNA BUJŠTINA“

Konačno je izašla „Čarobna Bujština“, turistički vodič kojeg su samostalno izradili učenici 2.A razreda usmjerenja Turistička gimnazija. Riječ je o projektu kojeg su učenici ostvarili u sklopu javnog poziva Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja za turizam 2015. Ministarstva turizma RH, a vodič će  se dijeliti u Turističkim zajednicama Bujštine. U projektu su sudjelovali učenici: Nikolina Anastasijevski, Simona Crobu, Ivana Kolar, Ilenia Kurek, Ines Marušić, Eni Sinčić, Larisa Vivoda, Natan Radetić i Slaven Petelin, dok su voditelji projekta bili prof. Iva Juranović sa suradnicima prof. Kristinom Rogić, prof. Marija Paštar- Kovačić.

Svečano predstavljanje vodiča održano je jučer, 08.lipnja u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama.

A dok čekate prolistati svoj primjerak Čarobne Bujštine, njegov sadržaj možete pogledati i ovdje.


08.06.2015.

NOVIGRAD -OKONČANA PRVA FAZA RADOVA NA REKONSTRUKCIJI I UREĐENJU PROMETNICE I ŠETALIŠTA

U drugoj polovici svibnja okončani su radovi na rekonstrukciji i uređenju prometnice i šetališta u dijelu ulice Rivarela. Riječ je o prvoj fazi opsežnijeg uređenja tog prostora, koje u konačnici predviđa rekonstrukciju i sanaciju plaže na Rivareli, te uličnog prostora od Rotonde do “stare klaonice“, uključujući i uređenje ovog trenutno zapuštenog objekta.

Spomenuta se investicija sastoji od nekoliko cjelina, od čega će se dio u 2015. godini realizirati u dvije faze. U prvoj je fazi netom okončano uređenje uličnog prostora od ulice Rotonda do zgrade kina, pri čemu je asfaltiran novi kolnik, uređena i asfaltirana nova parkirna mjesta, popločane su pješačke površine s obje strane kolnika, uređene su i popločane površine na kojima su smještene terase tamošnjih ugostiteljskih objekata, kao i prostor na ulazu u Gradsku knjižnicu, a obostrano je – duž kolnika - zasađen i drvored.

Ukupno je tom prigodom položeno 1.300 četvornih metara novog asfaltnog tepiha, te su uređena 32 parkirna mjesta. Betonskim pločama s bijelim betonom i kamenim agregatom popločano je 500-tinjak „kvadrata“ površine, a obostrano je uz kolnik zasađeno sedam stabala crnike, isto toliko indijskih jorgovana i judinih drva, te dva stabla ginka.

Nakon turističke sezone, do konca godine, planira se urediti i dio sunčališta i prilaza u more. U narednim godinama planira se pak rekonstrukcija i dogradnja nekadašnje „klaonice“ u plažnu građevinu ugostiteljskog karaktera s javnim sanitarnim čvorom, te izgradnja kupališnog mola koji će se na nju nadovezati.


05.06.2015.

U MORU UOČENA GOLEMA ZMIJA

„Prijatelj i ja smo se odmarali kraj mora. U daljini smo vidjeli štap koji nam se brzo približavao, a kad smo uočili da je to golema zmija, šokirali smo se“, rekao je  V. O. (29) za 24 sata.

Susret sa zmijom dogodio se u nedjelju popodne na plaži u uvali Zonchi kraj Pule. Zmija je ubrzo izašla na obalu. Bila  je dugačka oko dva metra. Nije pokazala nikakav oblik agresije, nije siktala. Turisti koji su prolazili su također bili u šoku. Potom je zmija otišla do zidića, pronašla rupu i ugmizala unutra.

Stručnjak za zmije Zoran Tadić sa zagrebačkog PMF-a za 24 sata kaže kako je u pitanju neotrovni kravosas i da zmije u more rijetko ulaze, tj. uglavnom to izbjegavaju. (istarski.hr)


02.06.2015.

NOVIGRAD DOBIO 650 000 KUNA BESPOVRATNIH SREDSTAVA,  BUJE 600 000 KUNA, UMAG 530 000 KUNA, …

Čak 54 projekta vrijedna 20,81 milijuna kuna dobila su bespovratne potpore Ministarstva turizma iz Fonda za turizam. Riječ je o novcu koji se slijeva u Fond iz naknade za korištenje turističkog zemljišta, a u Istru se “vraća” 6,68 milijuna kuna kroz 12 projekata.

Najviše novaca, 1,5 milijun kuna ide Gradu Puli za uređenje plaže Hidrobaze, a 900 tisuća kuna Istarskoj županiji za uređenje turističko-ugostiteljskog centra kompetencija u Puli. Općina Medulin dobila je 800 tisuća kuna za Medulinske vjetrenjače, 650 tisuća ide Gradu Novigradu za plažu Rivarela, 600 tisuća Bujama za Parenzana friendly centar, 530 Gradu Umagu za plažu Villa Rita, 400 Općini Grožnjan za kamp-odmorište, 350 tisuća Gradu Buzetu za pustolovni park Buzet outdoor adventure, po 300 tisuća Istarskoj županiji za izradu tehničke dokumentacije za trasu Parenzane te Gradu Vodnjanu za centra Torcio, 200 tisuća Općini Oprtalj za Park oprtaljskih vrtova te 150 tisuća Gradu Labinu za pješačko-biciklističku stazu.

Cilj ovog programa je razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove u svrhu jačanja konkurentnosti turizma. (gradpula.com)


27.05.2015.

PROJEKT BESPLATNE LIMFNE DRENAŽE U UMAGU

Na konferenciji za medije održanoj jučer, 26. svibnja u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Niko Čančarević, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, terapeut limfne drenaže i volonterka Ada Aleksić te Aleksandra Bazina iz Kluba za zdrave dojke „Sunčica“ predstavili su projekt besplatne terapije limfne drenaže kao postoperativni rehabilitacijski tretman oboljelih od karcinoma.

Slaviša Šmalc je naglasio kako se Grad Umag odlučio građanima Grada Umaga pružiti besplatnu terapiju. Prema podacima iz Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo za period od 2001.-2011., obzirom da se ove analize vrše na desetogodišnjoj razini, u Gradu Umagu je u navedenom periodu od karcinoma oboljelo 629 osoba, i to 327 muškaraca, 302 žene. „Izrazito smo zahvalni gđi. Adi Aleksić koja je odlučila ponuditi ove usluge na volonterskoj bazi i uložiti svoje znanje i kompetencije.“ naglasio je Šmalc.

Ada Aleksić završila je školu za limfnog terapeuta u Zagrebu te je iza nje desetogodišnje iskustvo u navedenom području, uglavnom u inozemstvu. „Pokušavam ovu terapiju približiti našem stanovništvu, iako je ova terapija slabo poznata čak i u struci.“ naglasila je gđa. Aleksić. Navodi kako se od 1987.godine ova terapija nalazi na listi službeno priznatih terapija od strane HZZO-a.

Operacije i radioterapija kod raka dojke, zdjeličnih ili genitalnih tumora (prostata, mokraćni mjehur, testisi, kolon, ginekološki karcinomi), melanom i karcinom u području glave i vrata najčešći su uzrok limfedema koji se mogu pojaviti i 10 godina nakon operacije. Stvaranje limfnog edema u navedenom slučaju posve je predvidljivo, stoga je potrebno sve takve pacijente uključiti što ranije u preventivnu obradu ručnom limfnom drenažom uz, dakako, suglasnost svih stručnih službi koje se brinu za postoperativni rehabilitacijski tretman. Ta je terapija pri limfedemu kompleksna i stalna, a jedino se njome poboljšava kvaliteta života oboljelih i sprječava pojava komplikacija.

U većim gradovima u našoj zemlji djeluju udruge koje su organizirale limfnu drenažu za svoje pacijente kao besplatnu terapiju. Kako pacijenti Umaga i okolice nisu imali priliku navedenu terapiju dobiti besplatno, Grad Umag se odlučio na pokretanje aktivnosti kako bi omogućio toj kategoriji bolesnika s područja Umaga terapiju koja im je nužna sa ciljem da, djelujući preventivno, limfedem postane iznimka umjesto pravila, što je na žalost bio dosadašnji slučaj.

Besplatno savjetovalište organizirano je ponedjeljkom od 8:00-12:00 sati u Domu za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“, a rezervacije se mogu vršiti na broj telefona 099 416 46 14.


26.05.2015.

EGZIBICIJSKI MEČ I GLAZBENI SPEKTAKL U UMAGU

Ljubitelji vrhunskog tenisa i zabave neka već sada u svom kalendaru označe subotu, 18. srpnja 2015., kao dan kada moraju biti u Umagu. Na otvorenju 26. Konzum Croatia Opena Umag, najstarijeg hrvatskog ATP turnira, Goran Ivanišević i prijatelji najavljuju egzibicijski meč za pamćenje, dok regionalna pjevačka zvijezda Željko Joksimović umaškoj publici jamči nezaboravnu glazbenu večer.

Goran Ivanišević planira ponoviti, pa i nadmašiti prošlogodišnji spektakl kojim je zajedno s Thomasom Musterom, Henrijem Leconteom i Mansourom Bahramijem otvorio jubilarno 25. izdanje umaškog ATP turnira. Kad su Ivanišević i njegovi prijatelji na terenu, gledatelji mogu biti sigurni da će vidjeti velemajstorske poteze, ali i doživjeti vrhunsku tenisku zabavu.

„Uvijek se s veseljem vraćam na umaški turnir, jer ovo je turnir koji ima posebno mjesto u hrvatskom tenisu, ali i na cijelom ATP Touru. Jako mi je drago da ovakvi mečevi postaju tradicija u Umagu, kao što je to slučaj i na drugim velikim turnirima. Siguran da će nama na terenu biti zabavno, a vjerujem da ćemo svoje dobro raspoloženje prenijeti i na publiku“, poručio je Goran Ivanišević.

A kada jedini hrvatski wimbledonski pobjednik i njegovi prijatelji napuste teren ATP stadiona ispraćeni ovacijama, slijedi još jedan spektakl, ovaj put glazbeni, u režiji i izvedbi Željka Joksimovića.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što ću ove godine nastupati na turniru u Umag, jer sam veliki ljubitelj i strastveni pratitelj tenisa. Ujedno, ovo je i prvi put da nastupam na takvoj manifestaciji. Svake godine imam nekoliko koncerata u Hrvatskoj i uvijek sa zadovoljstvom dolazim. Među prvim pjevačima sam iz Srbije koji je imao koncert u Areni Zagreb, i dalje pamtim koncert u prepunoj Spaladium Areni ili Lisinskom i zaista uživam u interakciji sa publikom. Osim toga u Hrvatskoj imam puno prijatelja, vrlo često i rado dolazim, i uvijek se lijepo i dobrodošlo osjećam. Obećavam dobru svirku i pozivam sve da dođu kako bismo zajedno uživali tog dana“, izjavio je Željko Joksimović.

Najstariji hrvatski ATP turnir 26. Konzum Croatia Open Umag održava se ove godine od 17. do 26. srpnja, a već po prvim najavama jasno je da će konkurencija za naslov pobjednika Umaga biti iznimno jaka. Svoj nastup dosad su potvrdili Francuz Gael Monfils (14. na ATP ljestvici) i Talijan Fabio Fognini (27.) te hrvatska senzacija na ATP Touru Borna Ćorić, trenutačno 46. igrač svijeta.

Uz vrhunski tenis, umaški turnir posjetiteljima nudi i podjednako dobru zabavu u okviru Party Nights programa te enogastronomske užitke okupljene pod kapom Istria Gourmet Festivala.


26.05.2015.

ISTRA OSTVARILA NAJBOLJE TURISTIČKE REZULTATE

U prva 4 mjeseca, Istra je ostvarila najbolje turističke rezultate u Hrvatskoj.

Motiv dolaska prije ljeta je aktivni turizam u kojem prednjači onaj biciklistički. Hoteli koji pružaju biciklističke usluge, otvoreni su tijekom cijele godine. U pripremi su sportski mega-spektakli koji će u predsezoni privući desetke tisuća posjetitelja. Tako se produžuje turistička sezona koja donosi tisuće noćenja. Turistički projekti u predsezoni već daju rezultate.


22.05.2015.

VLASNICI HOTELA U UMAGU LJUTI I OGORČENI NA GRADSKU VLAST

Obiteljski hotel tik uz more. Idilična oaza mira koju traže sve brojniji gosti. Uz hotel, gradska čestica, na kojoj su u pripremi radovi.

Do dijaloga s gradskim vlastima ne dolaze već godinama. Početak radova, sprječavat će dok budu u mogućnosti. Traže razgovor s gradonačelnikom. Hotel s 4 zvjezdice, u koji su uložili više od 3 i pol milijuna eura, novim prostornim planom, tvrde, želi se uništiti.

‘Suprug i ja smo dobili zahvalnice od Grada, ja ću vas zamoliti da to predate, dostavite njemu, mi vraćamo njihove zahvalnice, nek grad nas izbriše odavde i nek se srame svi, od gradonačelnika i svi dogradonačelnici. A pošteno živimo i radimo i plaćamo’, rekla je Rosetta Matinčić, vlasnica hotela.

Zato su i ogorčeni. Tvrde kako grad, na susjednoj čestici želi sagraditi zgradu, koja bi im zaklanjala pogled na more i plažu u njihovoj koncesiji. Iz grada Umaga, kažu kako će se na gradskom terenu, graditi parkiralište.

“Smatramo potrebnim istaknuti da je upravo na susjednoj čestici, na kojoj se nalazi hotel, dio te čestice (koji je bio namijenjen parkiralištu za hotel) iskorišten od strane njezina vlasnika za izgradnju apartmana čime je automatski došlo i do nedostatka parkirališnih mjesta za potrebe hotela. Slijedom navedenoga, ističemo da će uređenjem uvodno označene parkirališne površine značajnu korist imati upravo i gosti pa time i vlasnik susjednog hotela”, stoji u priopćenju ureda gradonačelnika Umaga. (gradpula.com)


20.05.2015.

U PULI ZAJAMČENA RAVNOPRAVNA UPORABA DVOJEZIČNOSTI

Projekt SAMPLE (Strengthening the Administration for  Minority People Leads to Equality) zajednički je projekt Europske unije i Vijeća Europe koji je fokusiran na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na raznim razinama vlasti u jugoistočnoj Europi.

Projekt je usmjeren jačanju kapaciteta tijela uprave za prevladavanjem tehničkih poteškoća povezanih s korištenjem talijanskog jezika te namjerava potaknuti pripadnike talijanske nacionalne manjine na korištenje prava ravnopravne službene uporabe talijanskog jezika u komunikaciji s upravnim tijelima Grada Pule.

Vizija Grada Pule je zajamčiti ravnopravnu službenu uporabu talijanskog jezika i pisma, razvijanje vlastite kulture te odgoja i obrazovanja na talijanskom jeziku pripadnicima talijanske nacionalne manjine u Gradu Puli.

Izravni korisnici SAMPLE projekta su službenici lokalne samouprave Grada Pule i pripadnici talijanske nacionalne manjine na području Grada Pule, dok su neizravni korisnici jedinice regionalne i lokalne samouprave u kojima je na snazi ravnopravna uporaba manjinskog jezika i pisma te turisti i posjetitelji Grada Pule.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 20.000. (regionalexpress.hr)


17.05.2015.

TDR DOBIVA NOVOG VLASNIKA

Rovinjska Adris grupa dogovorila je prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT), iz pouzdanih izvora doznaje tportal.

Ante Vlahović, predsjednik Uprave te vodeći dioničar, i njegov najuži tim stratešku odluku o prodaji TDR-a donijeli su prošle godine.

Prema analizama investicijske kuće Intercapital, preuzimanje TDR-a moglo bi biti teško između 1,7 i 2,7 milijardi kuna. (gradpula.com)


15.05.2015.

NOVIGRAD UKLJUČEN U OSNIVANJE EUROPSKE GRUPACIJE ZA TERITORIJALNU SURADNJU „SJEVERNI JADRAN“

U okviru procesa osnivanja Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS) „Sjeverni Jadran“, u Novigradu je održan susret tridesetak predstavnika hrvatskih, slovenskih i talijanskih općina i gradova, te sveučilišta.

EGTS je instrument teritorijalne suradnje definiran od strane EU, putem kojeg se omogućava provođenje projekata od šireg značaja, a koji su teško provedivi za pojedinačne nositelje. Važno je napomenuti da su za projekte EGTS-ova predviđena i značajna financijska sredstva u sklopu EU proračuna. Uzimajući u obzir veliki potencijal ovog instrumenta, 27 subjekata iz triju susjednih država započelo je postupak udruživanja u EGTS „Sjeverni Jadran“. Kroz budući će se EGTS realizirati suradnja i projekti iz različitih područja (ekonomija, turizam, promet, kultura itd.).

Sudionike novigradskog susreta pozdravili su gradonačelnik Grada Novigrada–Cittanova Anteo Milos, te predsjednik Ambasade lokalne demokracije Umberto Ademollo, dok su prof. Giorgio Tessarolo i pročelnica Općine Muggia Loredana Rossi predstavili moguće izvore financiranja projekata putem instrumenta EGTS-a, te načine njihova upravljanja. Uslijedila je rasprava putem koje su sudionici imali mogućnost izraziti potrebe svojih područja.

U slijedećim će se mjesecima nastaviti aktivnosti na formalnom osnivanju EGTS-a „Sjeverni Jadran“, s ciljem da se temeljem ovog instrumenta realiziraju projekti važni za razvoj našeg područja.


14.05.2015.

JAKA IMENA SVJETSKOG TENISA POTVRDILA NASTUP NA 26. UMAŠKOM ATP-u

Gael Monfils, Fabio Fognini i Borna Ćorić prva su jaka imena svjetskog tenisa koja su potvrdila nastup na 26. Konzum Croatia Openu u Umagu. Umaški ATP turnir koji je lani slavio 25. godina kontinuiteta ove se godine održava od 17. do 26. srpnja i tako već sada potvrđuje da će ljubiteljima tenisa ponovno pružiti devet dana vrhunskih mečeva.

„Jako nam je drago što ćemo ponovno imati priliku ugostiti Gaela Monfilsa i Fabija Fogninija koji sigurno spadaju u red najatraktivnijih igrača na ATP World Touru. Gael je jedan od najtalentiranijih tenisača u svjetskom vrhu. Veoma je karizmatičan, na terenu i izvan njega, a njegove fizičke mogućnosti mu dozvoljavaju da na terenu izvodi nevjerojatne stvari. Siguran sam da će ga Umag toplo dočekati kao i 2013. Fabio je poznat umaškoj publici, on obožava igrati pred svojim navijačima, kojih u Umagu uvijek ima mnogo. S njima dvojicom i Bornom Ćorićem, vjerujem da smo počeli slagati veoma zanimljiv popis igrača za ovogodišnji turnir“, rekao je direktor turnira Lawrence Frankopan.

Francuza Gaela Monfilsa, trenutačno 15. igrača svijeta, smatra se jednim od najuzbudljivijih tenisača na ATP Touru, a njegovih je atraktivnih poteza prepun i YouTube. Kao junior osvojio je tri Grand Slam naslova 2004., dok je kao senior stigao do 7. mjesta na ATP ljestvici. Ove sezone ima i pobjedu protiv velikog Rogera Federera na putu do polufinala Monte Carla. Monfils je 2013. punio stadion na svim mečevima u Umagu sve do polufinala, gdje je u sjajnom meču poražen od Fabija Fogninija.

Najbolji talijanski tenisač Fabio Fognini dolazi već osmu uzastopnu godinu u Umag, koji ga je lansirao u vrh svjetskog tenisa 2008. godine, kada je u polufinalu pobijedio Carlosa Moyu. Slično kao Monfils, Fognini plijeni pozornost svojom nepredvidivošću, a ove se godine uspio upisati u tenisku povijest kao drugi tenisač koji je u dvaput u istoj sezoni pobijedio Rafaela Nadala na zemlji i tek peti koji ima dvije pobjede protiv Nadala na zemlji u cijeloj karijeri. Na ATP ljestvici trenutačno je 31.

Hrvatska senzacija na Touru Borna Ćorić upravo je prošle godine u Umagu na putu do četvrtfinala postigao svoje prve ATP pobjede. Borna je danas 53. igrač svijeta, najmlađi u svjetskih Top 100 i osvajač ATP-eve nagrade Star of Tomorrow za 2014. godinu. Od prošlogodišnjeg Umaga zablistao je dvama polufinalima iz serije ATP 500 u Baselu 2014. i Dubaiju 2015., a na putu do njih pobijedio je Rafaela Nadala i Andyja Murraya.


13.05.2015.

NOVIGRAD DOBIVA RENOVIRANU PLAŽU I NOVI HOTEL

Ministar turizma Darko Lorencin boravio je u Novigradu, gdje je u pratnji gradonačelnika Antea Milosa obišao gradsku investiciju na Rivareli. U renoviranje plaže Rivarela Grad je krenuo kako bi estetski izgled i sadržaji plaže udovoljili novim potrebama turista i suvremenim trendovima, a uz uređenje plaže nametnula se potreba uređenja obližnjeg zelenog pojasa, odnosno prostora ugodnog za šetnju, odmor u hladu, te daljnji razvoj pratećih turističkih i ugostiteljskih sadržaja. „Do sezone će se urediti ulični prostor s obostranim drvoredom crnike, a nakon turističke sezone, pa do konca godine, dio sunčališta i prilaza u vodu. U narednim godinama planira se rekonstrukcija i dogradnja nekadašnje 'klaonice' u plažnu građevinu ugostiteljskog karaktera s javnim sanitarnim čvorom, te izgradnja kupališnog mola koji će se na nju nadovezati“, naglasio je ovom prigodom gradonačelnik Milos.

Izradu projektne dokumentacije, koja je ukupno koštala 380 tisuća kuna s PDV-om, u visini od 80-posto financiralo je Ministarstvo turizma. Ukupni investicijski zahvat vrijedan je 1,39 milijuna kuna.

U nastavku dana ministar Lorencin posjetio je hotel Rivalmare u izgradnji koji je smješten na Rivareli na mjestu bivšeg slovenskog odmarališta. Ukupni kapacitet hotela je 26 kreveta.


12.05.2015.

PULSKA BOLNICA ČETVRTA U HRVATSKOJ

Pulska bolnica na četvrtom je mjestu u zemlji, a prva među općim bolnicama po broju obavljenih pregleda u sklopu Programa plus koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo u 33 hrvatske bolnice.

U Općoj su bolnici Pula u prekovremenom radu specijalističkih ambulanti i dijagnostike u protekla tri mjeseca pregledana i obrađena 4.002 pacijenta, najviše od svih bolnica u istom rangu. U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava je pregledano i obrađeno 3.215, a u Kliničkom bolničkom centru u Splitu 2.980 pacijenata. Velik je to uspjeh za pulsku bolnicu s obzirom na uvjete po kojima se opće bolnice teško mogu mjeriti s KBC-ima i KB-ima. (gradpula.com)


07.05.2015.

DANAS POČINJE FESTIVAL VISUALIA KOJIM ĆE ISTRA POKUŠATI SRUŠITI GUINNESSOV REKORD

Treći po redu Festival Visualia započinje večeras u 20:30 sati na trgu pored gradske tržnice u Puli. Glavni je cilj ovog festivala modernizacija postojećih i približavanje novih tehnologija građanima na atraktivan i neuobičajen način, a ovogodišnji program nadmašiti će i vrlo uspješnu prošlogodišnju organizaciju.

Visualia 2015 predstavit će se posjetiteljima na raznim lokacijama u užem centru grada, donijet će nove svjetlosne instalacije, interaktivne performanse, izložbe i 3D video mappinge. Svojim novim konceptom Visualia će u potpunosti izmijeniti vizualni identitet grada u kojem će i domaći i strani posjetitelji moći uživati 3 dana za vrijeme trajanja festivala. Osim ovakvog novog koncepta održavanja festivala izrađenog po uzoru na modele visokobudžetnih festivala svjetske klase s višemilijunskim brojem posjetitelja, novina je i domaća produkcija kojom se diči treće festivalsko izdanje: Visualia 2015 će se, na veliki ponos organizatora, predstaviti ponajprije vlastitim “izumima” i rezultatima kreativnih umova s pulskog područja koja će biti pojačana s gostujućim umjetnicima iz Finske, Austrije i Slovenije.

U sklopu festivala koji se održava na raznim lokacijama u centru Pule od 07.-09.05.2015., pokušat će se oboriti i svjetski rekord upisan u Guinnessovu knjigu rekorda u fotografiji najvećeg ljudskog svjetlosnog znaka. Trenutni rekord u kategoriji “Largest human torchlight image” broji 3,777 sudionika i cilj događaja je nadmašiti taj broj, stvoriti pulsku svjetlosnu razglednicu koja će obići svijet i upisati Pulu u povijest. (pula.hr)


05.05.2015.

IDS UMAG: "UMAŠKI GRADONAČELNIK NOVCEM IZ PRORAČUNA KUPUJE POZICIJE U STRANCI I ZAGREBU"

U priopćenju za medije koje smo danas zaprimili od IDS-a Umag, između ostalog, stoji slijedeće:

„Gradonačelnik Umaga, Vili Bassanese je iz proračuna Grada Umaga sa 50.000 kuna financirao održavanje međunarodnog sajma pršuta u Općini Tinjan, dok je ukinuo isti iznos za financiranje održavanja Međunarodnog sajma ribarstva Crofish, koji se tradicionalno od 2006. godine održava u Umagu. Zbog nedostatka navedenih financijskih sredstava, ta se tradicionalna manifestacija po prvi puta ove godine neće uopće održati. Zbog čega izdvajamo tolika sredstva za sajam koji se ne održava u Umagu i kakve veze ima umaški proračun sa Općinom Tinjan, te da li je svjestan da će zbog neodržavanja Crofish-a nastati nemjerljiva šteta za promociju Umaga kao turističke destinacije, ali i za naše ribare i naše sugrađane, od gradonačelnika nismo uspjeli dobiti odgovor.

Isto tako želimo istaknuti da unatoč velikom protivljenju naših vijećnika u Gradskom vijeću, Bassanese iz godine u godinu smanjuje proračunska sredstva za redovno funkcioniranje svih sportskih  klubova i udruga sa područja grada Umaga, dok je u posljednje tri godine Hrvatskom rukometnom savezu, iz proračuna dodijelio čak 700 tisuća kuna (200 tisuća u 2013., 200 tisuća u 2014., te 300 tisuća u 2015. godini). Za ovakvu je „naklonost“, Bassanese je na izbornoj skupštini Hrvatskog rukometnog saveza, koja se održala 25. travnja ove godine u Zagrebu, postao član Upravnog odbora HRS-a.

Bassanese novcem iz proračuna grada Umaga kupuje naklonost stranačkih kolega u Istri u borbi za čelnu poziciju u istarskom SDP-u, ali i poziciju člana Upravnog odbora u Hrvatskom rukometnom savezu, kako bi si 'otvorio neka vrata u Zagrebu'.“


05.05.2015.

POREČANKE ODLAZE NA SVJETSKO PRVENSTVO

U vremenu od 6. do 23. svibnja u njemačkom gradu Speichersdorf održava se žensko i muško ekipno Svjetsko prvenstvo u kategorijama kadeta, mlađih juniora i seniora. Na tako značajnom i prestižnom natjecanju nastupaju i igračice ženskog kuglačkog kluba Istra iz Poreča kao članice reprezentacije Hrvatske ili izbornice reprezentacije.

Za reprezentaciju mlađih  juniorki nastupit će  Katja Oplanić, a za seniorke Nataša Ravnić Gašparini i Snježana Kramar.

Kao izbornice reprezentacije iz porečke Istre putuju Biserka Perman, izbornica seniora i Ružica Močibob (trenerica ŽKK Istre) u ulozi izbornice kadetkinja i mlađih juniorki. (porestina.info)


04.05.2015.

PROPAO REFERENDUM U BUZETU

Lokalni referendum u Buzetu na kojemu su građani trebali odlučiti o gradnji kompostane u obližnjoj poduzetničkoj zoni Mala Huba jučer nije uspio jer se nije odazvalo dovoljno birača.

Svoj stav na referendumu ih je moglo dati 5.189 birača, a izašlo ih je tek 1590. Njih 71 posto bilo je protiv, a 29 posto za gradnju kompostane.  Riječ je o biološkoj kompostani za proizvodnju organskog gnojiva koja bi kao sirovinu koristila ptičji izmet i grožđani drop. (24sata.hr)


29.04.2015.

ISTARSKO EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE ZAŠTIĆENO OZNAKOM IZVORNOSTI

Dva ekstra djevičanska maslinova ulja - "Krčko maslinovo ulje" i "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje" zaštićena su oznakama izvornosti, odnosno dobila su rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti - zaštićena oznaka izvornosti, izvijestilo je jučer Ministarstvo poljoprivrede na svojim mrežnim stranicama.

Klaster istarskih maslinara je sredinom lipnja 2013. podnio zahtjev za zaštitu "Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja".

Prijelazna nacionalna zaštita označava vremensko razdoblje koje traje od datuma podnošenja zahtjeva za registraciju oznake Europskoj komisiji, koja provodi postupak na razini Europske unije (EU), do donošenja konačne odluke o registraciji oznake na razini cijele EU. Donošenjem odluke Europske komisije prestaje važiti tzv. prijelazna nacionalna zaštita, a naziv proizvoda postaje zaštićen od neovlaštenog korištenja i zlouporabe na cijelom tržištu EU. (glasistre.hr)


28.04.2015.

POREČ, PULA, NOVIGRAD, … MEĐU NAJBOLJIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ

Hrvatsko izdanje magazina Forbes tradicionalno je u svom svibanjskom broju objavilo listu dvadeset najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje na kojoj se ove godine našlo čak pet istarskih gradova. Rovinj se nalazi na trećem, Poreč na četvrtom, Pula na desetom, Buzet na osamnaestom i Novigrad na devetnaestom mjestu.

Istraživanje je obuhvatilo svih 127 hrvatskih gradova u kojima živi nešto više od tri milijuna stanovnika i posluje 80 tisuća poduzetnika, a listu najuspješnijih gradova koji pokreću Hrvatsku predvodi Split.

Forbesov izbor najboljih gradova za život i poslovanje unaprjeđuje se svake godine, a analiziraju se raznovrsni statistički podaci kako bi se dobila što objektivnija slika. Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je indikatore uspješnosti poduzetnika, zatim pokazatelje s podacima o izvršenju gradskih proračuna poput štedljivosti gradskih uprava i promjene broja zaposlenih, te konačno i podatke o kvaliteti života u gradovima poput kulturnih aktivnosti u gradovima, dostupnosti dječjih vrtića,  izdvajanja za zdravstvo i rekreaciju, i slično. (pula.hr)


24.04.2015.

ISTRALANDIA ULAŽE JOŠ 3 000 000 EURA U POBOLJŠANJE I ŠIRENJE PONUDE

Tri milijuna eura ove godine ulaže prvi hrvatski vodeni park Istralandia nedaleko Brtonigle u poboljšanje i širenje svoje ponude. Investicije su u tijeku, a otvorenje parka je predviđeno 30. svibnja. Inače, Istralandia je počela s radom lani u lipnju i usprkos vrlo kišovitom vremenu posjetilo ju je130 tisuća gostiju. U ovu je turističku atrakciju uloženo 10 milijuna eura te zaposleno 80-ak djelatnika.


21.04.2015.

MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA UTRKA „TOUR OF CROATIA“ U UMAGU, NOVIGRADU, BRTONIGLI, BUJAMA, …

Od 22. do 26. travnja u Hrvatsku stiže svjetska profesionalna biciklistička utrka Tour of Croatia: 5 etapa – 5 dana – 840 km pod sloganom „Race trough the natural beauty“. Projekt koji je od velike važnosti za promociju biciklizma u Hrvatskoj općenito, podržan je i od Ministarstva turizma RH, Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH te Hrvatske turističke zajednice, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

Čak 20 profesionalnih ekipa, od kojih 8 World Tour ekipa i 1 hrvatska od 22. do 26. travnja 2015. „prepedalirat“ će 5 županija i 10 gradova. Ova je utrka klasificirana kao utrka 1. kategorije od strane Međunarodne biciklističke federacije i bit će uživo prenošena na najvećem sportskom TV programu Eurosport te na nacionalnoj televiziji HRT. Prijenosom će biti obuhvaćene 54 zemlje svijeta, odnosno 131 milijun kućanstava.

Svjetska biciklistička elita starta u Makarskoj, a kroz zadnji cilj proći će u metropoli.

Prometnice u Istri će tijekom odvijanja same utrke biti zatvorene za promet, a odvijat će se po navedenoj trasi:

 

START: PULA – Ispred Arene

TRASA:Flavijevska – spajanje na kružnom toku na D400 (Tršćanska) – skretanje lijevo na D75 (Vodnjanska, Vodnjan, Bale) – skretanje na 5096 (Kukuletovica, Rovinj kružni tok – skretanje desno – Gripole) – spoj na D303 (Rovinjsko Selo, Okreti) – spoj na 5077 (Kanfanar, Debeljuhi, Žminj) – skretanje na kružnom toku na 5190 prema Pazinu – Rogovići – spoj na D48 (Beram, Tinjan, Baderna, Ladrovići, Žbandaj) – spoj na D302 – Poreč – skretanje desno na D75 (Gornji Špadići, Tar, Antenal, Novigrad, Križine, Đuba)- Rožac – skretanje desno prema Segetu – Finida - spoj na D300 (Bujska) - Joakima Rakovca - Ernesta Miloša – spoj na D75 (Jadranska) – Savudrijska ulica – Zambratija – Volparija – skretanje desno na 5503 (Zemljoradnička) – Sv. Marija na Krasu – spoj na D75 (Kolodvorska) – skretanje desno u ulicu Joakima Rakovca - Ernesta Miloša – spoj na D75 (Jadranska) – Savudrijska ulica

 

CILJ: UMAG

 

Pregled etapa:

1. Makarska – Split (160 km) 22.04.

2. Šibenik – Zadar (180 km) 23.04.

3. NP Plitvice – Učka (228 km) 24.04.

4. Pula – Umag (152 km) 25.04.

5. Varaždin – Zagreb (118 km) 26.04.


U ovoj fazi utrke, Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje svim će sudionicima još jednom potvrditi status sjeverozapadne Istre kao idealne destinacije za bicikliste.

 


 

 

 

 

TV PROMIDŽBA

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

METEO - BUJŠTINA I OKOLICA

SLUŠAJ ONLINE

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠU  FACEBOOK  STRANICU

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU