Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 1
Slideshow Image 2

Top vijesti s područja Istre


25.11.2015.

UMAG DOBIO 17 MILIJUNA KUNA ZA SANACIJU ODLAGALIŠTA NEOPASNOG OTPADA

U sklopu mega projekta 'Smart city - green city 2010. - 2020.' vrijednog 50 milijuna eura koji se sastoji od projekata plinofikacije, održivog gospodarenja otpadom i zaštite otpadnih voda u Umagu je krajem prošle godine otvorena sortirnica i pretovarna stanica otpada. Time je omogućen daljnji korak, pokretanje sanacije odlagališta komunalnog otpada na lokaciji "Donji Picudo-Istok", 6 km od Umaga.

Za tu je namjenu Ministarstvo zaštite okoliša Gradu Umagu odobrilo 17,2 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time je Umag postao prvi grad u Istri koji je dobio više od 17 milijuna kuna za sanaciju odlagališta neopasnog otpada.

Radovi bi trebali početi početkom sljedeće godine.

Odlaglište 'Donji Picudo - istok' obuhvaća poršinu od 3,7 hektara na kojoj je u dvadesetak godina prikupljeno i odloženo 341 tisuća tona komunalnog i neopasnog proizvodnog otpada. Provedbom postupka sanacije odlagališta prvog takve vrste u Istri uvelike će se smanjiti negativi utjecaji otpada na okoliš i zdravlje građana Umaga, a samo će se odlagalište dovesti u stanje prihvatljivo za okoliš.

Sav otpad s područja Umaga neće se zadržavati, nego će se voziti u Kaštijun, a ono što je ostalo će se sanirati odnosno napraviti će se zeleni park. (radio.hrt.hr)


24.11.2015.

UMAG DOBIVA NAJSUVREMENIJI I FINANCIJSKI NAJZAHTJEVNIJI VRTIĆ U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

Početkom izgradnje najsuvremenijeg i financijski najzahtjevnijeg vrtića u Istarskoj županiji  Grad Umag ustrajno nastavlja s realizacijom Projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“   Simboličnim polaganjem kamena temeljca jučer, 23. studenog, gradonačelnik Vili Bassanese te njegova tri zamjenika, svečano su otvorili radove na izgradnji novog centralnog vrtića znakovitog imena“Radost-Gioia“

Izgradnja novog centralnog vrtića je najveći i financijski najzahtjevniji dio strateškog razvojnog projekta „Umag-grad djece 2010-2020“ kojim će se izgraditi ili rekonstruirati svi vrtići i osnovne škole na području grada Umaga. U sklopu Projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, čija će vrijednost u konačnici iznositi oko 95 milijuna kuna.

Investicija u izgradnju novog centralnog vrtića „Radost-Gioia“  iznosi oko 32 milijuna kuna, dok s opremom i pratećom infrastrukturom investicija prelazi 40 milijuna kuna. Objekt se gradi na površini od 5.246 m2, bruto građevina ima 2.800 m2, a korisna je površina objekta 2.500m2. Vrtić je zamišljen kao malo istarsko selo u kojem će stanovati 200-tinjak naše djece u 10 vrtićkih skupina s raznim sadržajima boravka. Počevši od soba, dnevnog boravka, zdravstvenih prostora i usluga, dvorane za sportske aktivnosti, prostora za likovnu i glazbenu radionicu, polivalentnih prostora za manifestacije, centralne kuhinje za sve vrtiće te prostora za upravu i gospodarskih prostora. Vanjski prostori sastojat će se od zajedničkog igrališta dječjih jaslica i zajedničkog igrališta dječjeg vrtića. Prostor igrališta sadržavat će više grupnih igrališta, prostore za sprave za igru i razonodu,  pješčanike te cjelovitu zelenu površinu za zajedničke igre. Uz objekt vrtića predviđeno je parkiralište od 50-60 parkirnih mjesta za roditelje i djelatnike vrtića.

Riječ je o modernom projektu s najvišim sigurnosnim i energetskim standardima koji je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Grad Umag u vrtićki standard svakog djeteta ulaže 2.400,00  kuna, a roditelji sufinanciraju sa još 600,00 kuna, čime dolazimo do najvišeg standarda u Hrvatskoj od 3 tisuće kuna po djetetu.


11.11.2015.

ZAVRŠEN PROJEKT PARENZANA MAGIC VRIJEDAN 550 000 EURA

Jučer su u Puli predstavljeni rezultati uspješno završenog europskog projekta Parenzana Magic, vrijednog 550 tisuća eura, u kojem su uz Istarsku županiju sudjelovali i partneri iz Slovenije. Time je završena i 3. faza revitalizicije nekoć uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Poreč i Trst.

30 godina nakon što je prometovanje Parenzanom ukinuto zbog nerentabilnosti i bržih i jeftinijih cestovnih oblika prijevoza, trasa te nekoć uskotračne željezničke pruge danas je u potpunosti obnovljena. Prva faza projekta, vrijedna 200 tisuća eura pod nazivom " Put zdravlja i prijateljstva" počela je 2006-te, a potom je uslijedila 2. faza u vrijednosti od 612 tisuća eura da bi trećom fazom projekt zgotovio pa su na trasi tako uređeni tuneli, kilometri staza i odmorišta.

Zahvaljujući revitaliziraciji Parenzane oživio je ruralni dio Istre kuda ona prolazi.


04.11.2015.

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU 50 POS-OVIH STANOVA U UMAGU

Radove na izgradnji treće zgrade u okviru Programa društveno poticane stanogradnje (POS) u Umagu svečano su danas, 4. studenog otvorili zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj te gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese.

Riječ je o stambenom objektu u kojem će 50 obitelji iduće godine useliti. Cijena će iznositi 1.049 eura po m2. Uvjeti kreditiranja su povoljni: rok otplate od 30 godina max. uz poček od jedne godine, učešće je 15% od cijene stana, dok je garancija za kredit stan koji se kupuje.

Radi se o projektu čija konačna vrijednost iznosi oko 27 milijuna kuna sa izgradnjom objekta, svom infrastrukturom i zemljištem. Na lokaciji Komunela Potok na zemljištu od 4.362m2 izgraditi će se zgrada sa 2.702 m2 ukupnog stambenog prostora. Od ukupno 50 stanova koji će biti izgrađeni, njih 26 biti će jednosobnih (44 m2), 9 jednoiposobnih (55 m2),  9 dvosobnih (60 m2) te 6 dvoiposobnih stanova (73 m2). Sama zgrada biti će izgrađena na četiri etaže (prizemlje, dva kata i mansarda). Dovršetak izgradnje, a time i useljenje 50 obitelji očekuje se krajem 2016. godine. (umag.hr)


30.10.2015.

NA ČELU TDR-a INDIJAC KOJI JE DOŠAO IZ TURSKE

Početkom listopada okončano je preuzimanje TDR-a od British American Tobacca (BAT). Za predsjednika Uprave rovinjske tvrtke imenovan je Ram Addanki, Indijac koji radi za BAT 17 godina, a u Hrvatsku je došao iz Turske, u kojoj je bio financijski direktor.

U intervjuu za tportal.hr Addanki je rekao kako TDR nije kompetitivan u nekoliko cjenovnih kategorija, primjerice nema nijedan premium brend.Stoga, plan je primijeniti kombinaciju lokalnih brendova i snažnih međunarodnih brendova te se fokusirati na rast i povrat udjela na tržištu, smanjenog u posljednjih nekoliko godina. Želi postići snažnu poziciju tržišnog lidera.

Smatra da je tvornica u Kanfanaru od strateške važnosti za proizvodnju u Europskoj uniji. Njen kapacitet je 20 milijardi cigareta godišnje, a trenutno proizvodi tek nešto više od sedam milijardi cigareta.

Kaže kako njegov cilj nije zadržati, već s vremenom povećati volumen proizvodnje na 16-19 milijardi cigareta za što su već poduzeti prvi koraci.

U studenom će Kanfanar po prvi puta početi izvoziti brendove BAT-a na europsko tržište.


29.10.2015.

ISTRA DOBIVA NAJELITNIJU ACI MARINU U HRVATSKOJ

ACI marina Rovinj uskoro će sasvim promijeniti izgled.

- Namjera je da temeljitom rekonstrukcijom i u morskom i u kopnenom dijelu ACI marinu Rovinj svim sadržajima prilagodimo suvremenim trendovima nautičkog turizma i pretvorimo je u najviši rang - u marinu s pet sidara, rekao je voditelj ACI-jeve Službe za investicijsko i tekuće održavanje mg. ing. građ. Zoran Mladenić

Ta namjera prije svega proizlazi iz činjenice da je prosječna dužina plovila danas veća nego u vrijeme gradnje ACI marina. Akvatorij marine prvo će se sastojati od dva bazena, većeg i manjeg. U veći bazen privući ćemo prosječno veća plovila, a u manjem ćemo imati jedan plutajući T gat, gdje će se zadržati manja plovila te čarter u sezoni. Bit će to prijelazno razdoblje, za koje očekujemo da će potrajati oko pet godina. Za to vrijeme trebao bi se popuniti plovilima veći bazen pa bismo uklonili T-ponton, tako da bismo i taj prostor počeli popunjavati većim plovilima. U konačnici, marina bi funkcionirala s oko 160 vezova za brodove prosječne duljine 18 metara. Istodobno bismo postigli iskoristivost i apsolutnu sigurnost veza u svakom dijelu i kutku marine – kazao je Zoran Mladenić.

U sklopu marine bit će i prostor koji će uključivati i komercijalne prostore - urede, trgovine autohtonim proizvodima, trgovine brandiranom robom, drogeriju parfumeriju, salon za masažu, kozmetički salon, trgovinu prehrambenim proizvodima, caffe-lounge, cigar corner, trgovinu nautike...

Nova kopnena infrastruktura povećat će širinu, razinu i kvalitetu usluge s ponudom apsolutno svih sadržaja, od nove i veće dizalice veće nosivosti do 30 tona do captain’s, odnosno skipper’s kluba. I hotel Park s pet zvjezdica, koji se također iz temelja obnavlja, i nova ACI marina Rovinj s pet sidara bit će komplementarni. Tim više što nova šetnica, žila kucavica Rovinja, sa znatno proširenim koridorom i biciklističkom stazom prolazi uz hotel Park, a bit će tu i ugostiteljski prostori s terasama. S te šetnice pogled na marinu bit će mnogo ljepši i potpuniji nego s platoa same marine. I to ne samo na jahte, već i na Svetu Eufemiju, cijelu vizuru grada, otok Katarinu, na cijeli akvatorij.

Po vizualnom identitetu ACI marina Rovinj bit će broj 1 u Hrvatskoj - apsolutno je siguran direktor Boris Rivić.

Nova marina trebala bi profunkcionirati u sezoni 2017. (jutarnji.hr)


22.10.2015.

UMAŠKE RUKOMETAŠICE U ŠVICARSKOJ OSIGURALE PLASMAN U 3. KOLO KPK

Rukometašice Ženskog rukometnog kluba „Umag“ proteklog su vikenda igrale 2. kolo Kupa pobjednica Kupova Europe u Švicarskom gradu Zugu. Rukometašice LK Zuga, višestruke prvakinje i pobjednice Kupa Švicarske, bile su protivnice Umažankama u drugom kolu Kupa pobjednica Kupova Europe. U obje su utakmice slavile umaške rukometašice, i to s rezultatima 29:27 i 25:24. Ovim su pobjedama tako osigurale plasman u naredni krug KPK.

Umaške će rukometašice za suparnice u 3. kolu imati Mađarice.

Vodstvo Hrvatskog amaterskog kulturnog i sportskog društva  „Marjan“ iz Zuga ugostio je umašku ekipu tijekom dva prva dana u svojim prostorijama, a ujedno su bili prisutni i na utakmicama u ulozi vatrenih navijača. (umag.hr)


21.10.2015.

NOVIGRAĐANIN GIOVANNI CERNOGORAZ NA NAJBOLJI MOGUĆI NAČIN ZAVRŠIO NATJECATELJSKU SEZONU

Na završnom natjecanju sezone u disciplinama letećih meta, olimpijski pobjednik Giovanni Cernogoraz, na najbolji mogući način završio je natjecateljsku sezonu u trapu. Pobjeda i osvajanje kristalnog globusa u najjačoj konkurenciji strijelaca po pozivu kruna je ovogodišnje sezone u kojoj je uzeo i olimpijsku vizu u Gabali (AZE).

Sa 122 pogođene mete Giovanni je ušao u polufinale gdje je zabilježio samo jedan promašaj što ga je dovelo u borbu za zlatnu medalju. Isti rezultat u polufinalu i finalu pogodio je i Giovanni Pellielo, ali je u raspucavanju Giovanni Cernogoraz bio mirne ruke, brzih i pravovremenih reakcija te još jednom izašao kao pobjednik. (sport.hrt.hr)


14.10.2015.

ZAŠTIĆEN ISTARSKI PRŠUT DOBIO DVOSTRUKI NAZIV

Istarski pršut/Istrski pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.

Istarski pršut koji je u Bruxelles po oznaku zaštite izvornosti za ukupno zajedničko tržište Europske unije stigao još 4. listopada 2012. konačno je ishodio traženu registraciju. Međutim, ne samostalno nego je nađeno kompromisno rješenje, odnosno dogovoren je dvostruki naziv pa će ubuduće nositi EU oznaku izvornosti  kao Istarski/Istrski pršut.

Razlog tome je veto koji je Slovenija uložila 2013. osporavajući Hrvatskoj pravo samostalne zaštite jer i ona u svojim državnim okvirima posjeduje, premda površinom mali, jedan dio poluotoka Istre.


14.10.2015.

KAMERE NA UNIFORMAMA ISTARSKIH POLICAJACA

Načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar jučer je na konferenciji za novinare predstavio projekt e- Sigurnost, koji Ministarstvo unutarnjih poslova uvodi zbog standardizacije rada policijskih službenika, veće operativnosti, racionalizacije troškova te bržeg i kvalitetnijeg rada. Probna faza Projekta počela je još 24. rujna, a u potpunoj će funkciji biti od 15. listopada.

Projekt e-Sigurnost (e-Policija) sastoji se od tri komponente – sustava upravljanja policijskim kamerama, sustava za rad na terenu i aplikacije za građane.

U Policijskoj upravi istarskoj zasad se provodi samo sustav upravljanja policijskim kamerama.

U Istri će, zasad, kamere koje se pričvršćuju na službenu odoru koristiti policijski službenici pulske policijske postaje, postaje prometne, pomorske i aerodromske policije u Puli, a koristit će ih i Sektor kriminalističke policije prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti, ovisno o trenutnim mogućnostima i raspoloživosti broja kamera. Sukladno zakonskim ovlastima policija je ovlaštena u cilju nadzora zakonitosti postupanja policijskih službenika zvučno i vizualno snimiti obavljanje policijskih poslova i primjenu policijskih ovlasti.

Policijske snimke koje se neće koristiti u određenim kaznenim, prekršajnim ili stegovnim postupcima uništit će se nakon 90 dana od dana kada su nastale.

Korištenje kamera omogućit će bolju zaštitu građana od nezakonitog ili neetičkog postupanja policijskih službenika, ali i zaštitu policijskih službenika od neutemeljenih pritužbi građana na njihovo postupanje. Snimke će se koristiti kao dokaz u postupcima pred sudovima, nadzor nad zakonitosti postupanja policajaca te za edukaciju i stručnu obuku policijskih službenika.


09.10.2015.

UMAŽANKU SE TERETI ZA PRONEVJERU NEKOLIKO MILIJUNA EURA

Pulsko tužiteljstvo je pred Županijskim sudom u Puli zbog više kaznenih djela vezanih uz zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju podiglo optužnicu protiv Ljubice Marfan (51) iz Umaga, austrijskog državljanina slovenskog porijekla Mire Oblaka (68) iz Klagenfurta, trgovačkog društva sa sjedištem u Savudriji te Slobodana Brajkovića (67) iz Umaga, piše 24sata.

Neslužbeno se doznaje da se optužene tereti za kriminal u poslovanju tvrtke Rezidencija Skiper sa sjedištem u Alberima pokraj Savudrije gdje je prije šest godina niknuo luksuzni hotel Kempinski te luksuzno naselje od nekoliko desetaka luksuznih raznobojnih vila s bazenima Skiper i golf terenima. Miro Oblak je u to vrijeme u tvrtki Rezidencija Skiper, čiji je osnivač Hypo Alpe Adria Bank, bio direktor dok je Ljubica Marfan bila član uprave, dok je treće optuženi Slobodan Brajković bio vještak koji je za potrebe dokapitalizacije društva utvrđivao vrijednost građevinskog zemljišta.

Prema priopćenju pulskog ŽDO-­a okrivljene se tereti da su od prosinca 2004. do kraja lipnja 2006., u Savudriji kupovali nekretnine vrijedne ukupno 12,5 milijuna kuna u ime okrivljenog trgovačkog društva, a zatim iste nekretnine prodali oštećenom trgovačkom društvu za iznos od 34,2 milijuna kuna. Time su i okrivljenom trgovačkom društvu pribavili protupravnu imovinsku korist od 21,8 milijuna kuna. Isto tako, tereti ih se da su oštećenom trgovačkom društvu prodali poslovne udjele u drugom trgovačkom društvu vrijedne ukupno 31,7 milijuna kuna za cijenu od 80,8 milijuna kuna i time si pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 49,1 milijun kuna. (24sata.hr)


03.10.2015.

NAKON 9 GODINA ISTARSKI MASLINARI DOBILI CERTIFIKATE I OZNAKE IZVORNOSTI ZA EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE

Nakon dugih i neizvjesnih 9 godina, istarski maslinari konačno imaju oznaku izvornosti istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas je u Vodnjanu istarskim maslinarima, članovima Klastera istarskih maslinara, dodijelio Certifikate i prve zemljopisne oznake izvornosti "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje".

Oznaka izvornosti Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja kruna je truda istarskih maslinara, udruga koje ih okupljaju, kao i Istarske županije, koja je odavno prepoznala vrijednost ovog brenda ugradivši ga u kvalitetu turističke ponude.

To za proizvođača znači bolju pozicioniranost na tržištu i veći dohodak, zaštitu naziva proizvoda i prepoznatljivost. To pridonosi i jačanju turističke ponude, ali i održivom razvoju ruralnih područja.


21.09.2015.

JEDAN ISTARSKI GRAD DOBIO TITULU EUROPSKOG MANJEG GRADA SPORTA

Buzet ima već dvije titule: Grada tartufa i Grada prijatelja djece, a upravo je dobio i treću. Grad Buzet dobitnik je prestižne titule Europskog manjeg grada sporta - European Town of Sport 2016. koju dodjeljuje organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Time je postao drugi hrvatski grad koji je ušao u ekskluzivno društvo europskih gradova sporta jer prije njega to je uspjelo samo Lepoglavi koja tu titulu nosi za 2015. godinu.

Buzetu će se ovo prestižno priznanje uručiti 18. studenog u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Neke od mnogobrojnih prednosti koje titula donosi su međunarodno priznanje, povećanje vrijednosti sportskih aktivnosti grada i sudjelovanje u najvećoj mreži gradova sporta u Europi. (glasistre.hr)


19.09.2015.

U UREĐENJE KUHINJE U OŠ MARIJE I LINE U UMAGU ULOŽENO 850.000 KUNA

U okviru strateškog razvojnog Projekta "Umag- Grad djece 2010.-2020." kojim će Grad Umag izgraditi i rekonstruirati sve osnovne škole i vrtiće te izgraditi novi centralni vrtić na području grada Umaga do najkasnije 2020. godine, u centralnoj Osnovnoj školi Marije i Line upravo je dovršena rekonstrukcija kuhinje sukladno zahtjevima HACCP sustava.

U petak, 18. rujna 2015. godine ovim je povodom upriličeno i otvaranje kuhinje na kojemu su se prisutnim djelatnicima OŠ Marije i Line, ravnatelju škole, djelatnicima Grada Umaga, predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, medijima te ostalim nazočnim osobama, obratili Olga Dabović Rac, dr.med.spec.epidemiologije, Voditeljica Odjela za promociju zdravlja i rano otkrivanje bolesti iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Klaudia Ivančić Radolović, dipl. sanitarni inženjer, nakon čega se prisutnima obratio gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese te otvorio novouređenu kuhinju.

Za rekonstrukciju kuhinje OŠ Marije i Line i pripadajuće blagovaone, uloženo je ukupno 850 tisuća kn. Novouređena kuhinja OŠ Marije i Line u potpunosti zadovoljava zahtjevima HACCP sustava koji se odnose na objekt za pripremu i/ili proizvodnju hrane. Tako ova kuhinja zadovoljava uvjete vezane za podove, zidove, dobro i jednostavno rješavanje odvoza i dispozicije tekućeg i krutog otpada, omogućavanje dobre higijenske prakse pri postupanju s hranom, posjedovanje dobrog sustava prozračivanja kojim se izbjegava protok zraka iz onečišćenog u čisti prostor i nakupljanje vlage, posjedovanje odgovarajuće rasvjete koja neće izmijeniti boju hrane, sanitarne prostore za osoblje kuhinje i spremišta za sirovinu. Osim navedenih uvjeta, novouređena kuhinja OŠ Marije i Line zadovoljava i sve ostale uvjete propisane HACCP standardima. (umag.hr)


17.09.2015.

PULSKO RODILIŠTE DOBILO NOVU POLA MILIJUNA KUNA VRIJEDNU OPREMU

Dva nova porođajna kreveta, stolci, kolica i inventar koji će liječnicima i primaljama omogućiti bolju asistenciju pri porodu, novi ginekološki stol za pregled te ležeća kolica koja će olakšati transport pacijentica te obnovljena stolarija na dijelu rodilišta donacija su Bina-Istre i njezinih poslovnih partnera vrijedna više od pola milijuna kuna koja je uručena rodilištu pulske Opće bolnice.

Sva donirana oprema bit će u upotrebi i nakon preseljenja u novu bolnicu što je čini dugoročno isplativom i iznimno vrijednom za pacijentice. (glasistre.hr)


17.09.2015.

GRAD IZ ISTRE POSTAO PRVAK HRVATSKOG TURIZMA

Rovinj je opet u središtu pozornosti jer je ponovno rekorder u noćenjima. Za Rovinj su pun pogodak i protekle turističke sezone, no niti jedna kao ova, jer su devet dana ranije dosegli brojku od 3 milijuna noćenja.

Upravo su šarmantne rovinjske ulice, strmine koje vode do glavne crkve Svete Eufemije, i pogledi na more ono što ga čine posebnim. Osvaja tradicijom, tipičnim proizvodima i samom pojavom. Sezona, koja ovdje još nije stala, svima donosi zaradu. Nijemci su najbrojniji gosti.  Hoteli su još uvijek puni, bili su i kampovi, kao i privatni smještaj. Uspjeh, kažu, leži u dobroj sinergiji i jasnom planu razvoja, zbog kojih je Rovinj na 5. mjestu najbogatijih gradova. (dnevnik.hr)


14.09.2015.

SLUŽBENO OTVOREN PRIVREMENI URED PREDSJEDNICE KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ U ISTRI

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od danas će imati svoj privremeni Ured u Puli. Ured će se nalaziti u Domu hrvatskih branitelja, a predsjednica će u njemu provesti nekoliko dana.

Nakon službenog otvaranja Ureda u Puli u Grabar-Kitarović će se susresti s istarskim županom Valterom Flegom, pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, s porečkim i pulskim biskupom mons. dr. Draženom Kutlešom te s rektorom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, prof.dr.sc. Alfiom Barbierijem. Prema rasporedu, predsjednica će danas posjetiti i brodogradilišta Uljanik i Tehnomont.


11.09.2015.

IZBJEGLICE IZ SIRIJE IPAK ĆE BITI SMJEŠTENE U ISTRI

Hrvatska će prihvatiti prijedlog Europske komisije o prihvatu 1064 izbjeglice iz Sirije i drugih. Hrvatska će izbjeglice prihvaćati na dvije lokacije – u zagrebačkom naselju Dugave i u Kutini, u prihvatilištima za tražitelje azila.

Ukupni kapaciteti Kutine i Dugava dovoljni su za smještaj 700. U Kutini se i inače primaju ranjive skupine – trudnice, obitelji s djecom, maloljetnici bez pratnje, bolesni. Sam smještaj izbjeglica plaćat će se novcem EU.

Temeljna je ideja da izbjeglice u Dugavama i Kutini borave samo neko vrijeme, da uče hrvatski jezik te da kasnije potraže smještaj negdje drugdje, da se zaposle. Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta sklopilo je ugovore s obrazovnim ustanovama u Zagrebu, Velikoj Gorici, Kutini, Puli i Poreču, gdje stranci mogu pohađati tečaj hrvatskog jezika.

Zatraže li azil ili supsidijarnu zaštitu i budu li im oni odobreni, izbjeglicama će biti riješen dvogodišnji smještaj, a kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i socijalnoj skrbi, bit će izjednačeni s hrvatskim državljanima. (istarski.hr)


10.09.2015.

ISTARSKE DESTINACIJE POTUKLE KONKURENCIJU

Ministarstvo turizma objavilo je jučer Top 10 hrvatskih destinacija u 2015. godini prema podacima sustava turističkih zajednica.

 

U prvih osam mjeseci 2015. godine najposjećenije destinacije, u kojima je ostvareno najviše noćenja bile su:

Rovinj s 2 milijuna i 731 tisućom noćenja (+3%)

Poreč s 2 milijuna i 468 tisuća noćenja (+8%)

Dubrovnik s 2 milijuna i 321 tisućom noćenja (+5,7%)

Medulin s 2 milijuna i 69 tisuća noćenja (+2,2%)

Umag s milijun i 923 tisuće noćenja (+10,6%)

Otok Lošinj s milijun i 583 tisuće noćenja (+2%)

Tar – Vabriga s milijun i 339 tisuća noćenja (+0,5%)

Vir s 1 milijun i 287 tisuća noćenja (+7%)

Funtana s 1 milijun i 285 tisuća noćenja (+6,13%)

Pula s 1 milijun i 275 tisuća noćenja (+7,7%).

 

U kolovozu su se turisti najviše odmarali u (poredano po broju noćenja):

Rovinj s milijun noćenja (index -1%)

Poreč s 891 tisućom noćenja (index + 8%)

Medulin s 878 tisućom noćenja (index +1%)

Umag s 743 tisućom noćenja (+7%)

Dubrovnik s 661 tisućom noćenja (+5%)

Otok Lošinj s 624 tisuće noćenja (+ 4%)

Pula s 530 tisuće noćenja (+7%)

Tar – Vabriga s 516 tisuće noćenja (-1%)

Novalja s 506 tisuća noćenja (+3,8%)

Funtana s 504 tisuće noćenja (+2%)

 

“Čestitamo svim destinacijama zbog dobrih turističkih rezultata u kolovozu i u prvih osam mjeseci ove godine, posebno destinacijama u kojima je ostvaren najveći broj noćenja te onima koji su ostvarili najveće poraste. Sezona se nastavlja te prema najavama bookinga očekujemo dobar rujan i listopad, kao i nastavak projekta Hrvatska 365 i produljenje turističke sezone”, rekao je ministar turizma Darko Lorencin. (gradpula.com)


10.09.2015.

U NOVIGRADU ZAPOČELI RADOVI NA REKONSTRUKCIJI PROMETNICE VRIJEDNI 40 MILIJUNA KUNA

Ovih su dana započeli radovi na rekonstrukciji državne ceste D75 na dionici od Dajle do Novigrada, u dužini od tri kilometra.

Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije ovog prometnog pravca državnog značaja koji područjem Grada Novigrada-Cittanova prolazi dionicom od Dajle do Antenala, a sve u okviru opsežne rekonstrukcije državne prometnice D75 od Savudrije do Limskog kanala.

Rekonstrukcija prometnice D75 na području Grada Novigrada-Cittanova izvodit će se naime u dvije faze: od Dajle do kružnog toka na ulazu u naselje Šaini, a potom i u nastavku do Stancije Roželo.

Radovi će obuhvatiti sanaciju i proširenje kolnika na 7,3 metra širine, uz dogradnju biciklističke staze sa zelenim međupojasom.

Ukupna investicija procijenjena je na 40-ak milijuna kuna, a u cijelosti će se financirati sredstvima Hrvatskih cesta.

Ovom zahtjevnom i opsežnom investicijom na kvalitetan način riješiti prometna infrastruktura na prometnici državnog značaja, te će se postići značajno veća sigurnost u prometu na dosad kritičnom prometnom pravcu, na kojem je nažalost bilo i ljudskih žrtava.

Za sudionike u prometu važna je informacija kako će tijekom odvijanja radova na rekonstrukciji prometnice na snazi biti privremena regulacija prometa.

U prvoj fazi radovi će se odvijati van trupa ceste odnosno same prometnice. Ta će faza trajati do 15. rujna, te u to vrijeme neće biti potrebe za posebnom regulacijom prometa.

Nakon toga radovi će se izvoditi i na samoj prometnici, uz regulaciju semaforima, dok će od 21. rujna cesta gotovo u cijelosti biti zatvorena za promet. Tranzitni promet će se naime preusmjeriti na obilazni pravac preko Karigadora i Fjorina, dok će se načinom izvođenja i dinamikom radova izvođač maksimalno nastojati prilagoditi potrebama lokalnog stanovništva, što znači da će se domicilnom stanovništvu omogućiti prometovanje u okvirima sigurnosnih uvjeta i trenutnih potreba gradilišta. Ova faza zatvaranja prometnice trajat će do samog završetka radova, koji je planiran za 22. prosinca ove godine.


07.09.2015.

BUZET KANDIDAT ZA EUROPSKI GRAD SPORTA 2016.

Grad Buzet jedan je od kandidata za Europski grad sporta 2016., titule koju dodjeljuje neprofitna organizacija ACES Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Tim su povodom proteklih dana u Buzetu boravili predstavnici organizacije ACES Europe. Talijan Gian Francesco Lupattelli i Španjolac Hugo Alonso, predsjednik i tajnik ACES Europe, iznenađeni su koliko sportskih događaja mali grad poput Buzeta organizira.

-Istaknuo bih tri stvari. Više od 25 posto stanovnika Buzeta bavi se sportom ili nekom vrstom rekreacije, dok je prosjek u Europi 18 posto. Godišnje se iz proračuna Grada Buzeta za sport izdvaja 4,2 posto ukupnih sredstava, a u Europi od dva do tri posto. I kao treće – Buzet ima tim volontera koji može biti primjer ostalima, rekao je Hugo Alonso.

Argumenata ima još. Primarni sport ovdje nije nogomet, kao u većini gradova, već rukomet.

-Zanima nas sport za građane, sport za blagostanje i zdravlje. Više od velikih događaja, želimo da svi stanovnici Buzeta provode motoričke aktivnosti. Jer jedan potrošen euro u sport znači tri ušteđena eura u zdravstvu. Dakle, u 2016. želimo više sporta za sve građane Buzeta, poručio je Lupattelli.

Neke od mnogobrojnih prednosti koje titula donosi su međunarodno priznanje, povećane vrijednosti sportskih aktivnosti grada i sudjelovanje u najvećoj mreži gradova sporta u Europi.

-Nadam se da će Grad Buzet steći uvjete da pronese tu laskavu titulu. To je jedan od dodatnih načina da promoviramo sport i zdravlje. Siguran sam da će nam ova tiitula pomoći da još veći broj građana uključimo u aktivno bavljenje sportom. Buzet je mali grad, ali nadam se da će sportski rezultati postignuti zadnjih godina i organizacija velikih sportskih manifestacija biti dovoljne da uđemo u ekskluzivno društvo europskih gradova sporta, istaknuo je buzetski gradonačelnik Siniša Žulić.

Inače, Buzet je jedini hrvatski grad kandidiran za Europski grad sporta 2016. Bude li zadovoljio sve uvjete, bit će drugi hrvatski grad s titulom Europskog grada sporta, nakon ovogodišnje Lepoglave. (buzet.hr)


05.09.2015.

PREDSJEDNICA KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ SVOJ URED SELI U ISTRU

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u kolovozu na desetak dana svoj ured preselila u Split, a  prije odlaska u Vukovar ured će joj biti u Istri, točnije u Puli.

Još nije poznato koliko će boraviti u svojim privremenim uredima u Puli i Vukovaru, ali sistem rada privremenog ureda bit će isti kao i za boravka u Splitu, piše Jutarnji list. To znači da će prvog radnog dana biti simbolično podignuta zastava i u Puli i u Vukovaru.

Za vrijeme Kolindinog boravka u Istri i Slavoniji s predsjednicom će cijelo vrijeme biti i njezini najbliži suradnici.

Predsjednica će boravak u Istri i Slavoniji iskoristiti za susrete s građanima i gospodarstvenicima te kako bi se upoznala s problemima u tim krajevima Lijepe naše. (direktno.hr)


01.09.2015.

MIJENJA SE PROSTORNI PLAN ISTARSKE ŽUPANIJE

Istarska županije je danas pokrenula postupak javne rasprave o prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije. Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije izrađuje se i provodi temeljem Zakona o prostornom uređenju i gradnji, a obuhvaća područje Istarske županije u cjelini, u svojim administrativnim granicama temeljenim na podacima Državne geodetske uprave (DGU).

Izmjenama i dopunama prostornog plana IŽ pristupilo se radi niza izmjena zakona i podzakonskih propisa koji imaju neposredan utjecaj na sustav prostornog uređenja, zbog dostignutog višeg stupnja spoznaja o mogućnostima, ograničenjima i zaštiti prostora Istarske županije, kao i iskazanih potreba gradova i općina za redefiniranjem pojedinih prostorno-planskih odrednica strateškog dokumenta prostornog uređenja. Time se ujedno Prostorni plan usklađuje sa usvojenim razvojnim dokumentima na nacionalnoj i županijskoj razini.

„Prostor kao resurs, održivi i policentrični razvoja, te otvorenost i integracija prostora temeljna su načela kojima se rukovodilo u organizaciji prostora pri izradi Prostornog plana Istarske županije. Prostorni plan Istarske županije izrađen je racionalno, ali ne i restriktivno, te u skladu sa Zakonom, prostornim mogućnostima i iskazanim potrebama jedinica lokalne samouprave“, naglašava istarski župan Valter Flego.

Petnaest je planskih mjera za realizaciju osnovnih ciljeva postavljenih Prostornim planom IŽ, među njima deset najznačajnijih.

1. GRAĐEVINSKO PODRUČJE

47% građevinskog područja naselja je danas neizgrađeno što ukazuje da postoji određena rezerva građevinskog područja za razvoj naselja. Planom su revidirani kriteriji za utvrđivanje građevinskih područja naselja, u cilju sprječavanja njihovog neracionalnog širenja.

2. IZDVOJENA GRAĐEVINSKA PODRUČJA NAMJENJENA TURIZMU

Ovim se izmjenama smanjuje površina izdvojenih građevinskih područja za turizam na zapadnoj obali IŽ. Uz suglasnost gradova i općina vršila realokacija zona – neke su lokacije brisane da bi se mogle planirati u istoj površini nove zone za turizam. Povećan je planirani broj smještajnih kapaciteta u cilju racionalnijeg korištenja već zauzetog prostora. Stambeno-turistička naselja prenamijenjena su u građevinska područja naselja ili u izdvojena građevinska područja za turizam. Ovim se planom razvoj turizma usmjerava na unutrašnjost i istočnu obalu županije, dok se za područje zapadne obale određuju viši standardi i kategorije za već izgrađene turističke komplekse.

3. SPORT I REKREACIJA

Broj lokacija golf igrališta je smanjen sa 23 (od toga su dva postojeća) na 17, a za 3 lokacije određena je uvjetovana rezervacija prostora temeljem zadanih uvjeta iz Strateške procjene utjecaja na okoliš ID PPIŽ.

4. MINERALNE SIROVINE

Smanjuje se broj eksploatacijskih polja sa 81 na 49. Utvrđene su velike rezerve unutar postojećih eksploatacijskih polja za tehničko građevni kamen, građevni pijesak i šljunak te se ovim Planom ne dozvoljava otvaranje novih eksploatacijskih polja za navedene mineralne sirovine.

5. ZAŠTIĆENO PODRUČJE

Poveća se površina zaštićenog područja prirode za 30%. Ovim izmjenama Plana zaštićeno područje rasprostire se na površini od ukupno 72.442,77 ha što iznosi 25,75% područja Županije. Dosad se štitilo 56.070 ha što iznosi 19.86 % teritorija županije.

6. PROMET

Planom je određena mreža potencijalnih lokacija helidroma u funkciji

javnog zračnog prometa, za vlastite potrebe (turizam) i potrebe raznih intervencija (vrlo učinkovito u sustavu zaštite i spašavanja). Glede dijela koji se odnosi na cestovnu infrastrukturu, kao prioritetni projekti od šireg značaja, definirani su dovršetak istarskog Ipsilona, rekonstrukcija državne ceste na zapadnoj obali županije D75; državne ceste na istočnoj obali županije D66 te razne obilaznice naselja i sl.

7. ENERGETIKA:

Kod rekonstrukcije postojećih i/ili gradnja novih zamjenskih proizvodnih blokova, u cilju zaštite ljudi i okoliša uvjetuje se primjena najsuvremenijih (naprednijih i “čišćih”) proizvodnih tehnologija i najučinkovitijih mjera zaštite, a kao energent se uvjetuje plin, što se prvenstveno odnosi na TE Plomin III čijom će se izgradnjom značajno povećati ukupna snaga kompleksa sa postojećih 335 MW na 710 MW. Planom se određuje proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i  kogeneracije (vjetar, sunce, energetski iskoristiv otpad i sl.)

8. VODOOPSKRBA

Sustav vodoopskrbe mora osigurati sigurnu opskrbu vodom i u kritičnim razdobljima. Predložena koncepcija temelji se na integraciji vodnih resursa.  (izvorišta u dolini Mirne  i Raše)

9.OTPAD – Planom je određen integralni sustav gospodarenja otpadom

Nakon puštanja u rad ŽCGO Kaštijun, utvrđuje se obveza sanacije i rekonstrukcije postojećih odlagališta komunalnog otpada  u pretovarne stanice, reciklažna dvorišta, kompostane i sortirnice odvojeno sakupljenog otpada, sukladno posebnim propisima.

10.  UGRAĐENE SU MJERE UBLAŽAVANJA UTJECAJA NA OKOLIŠ

Plan je u cijelosti usklađen s mjerama iz Strateške studije utjecaja na okoliš  za Izmjenu i dopunu Prostornog plana Istarske županije. Sukladno odrednicama Strateške, Planom su određene mjere ublažavanja štetnog utjecaja na okoliš.

 

Javna rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije, kao i javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Izmjena i dopuna Prostornog plana Istarske županije trajat će 15 dana, od 01. do 15. rujna 2015. godine. U sklopu javne rasprave, održat će se dva javna izlaganja, 03. rujna u Pazinu (Spomen dom), te 08. rujna u Puli (Dom hrvatskih branitelja).


31.08.2015.

DODIJELJENI PAKETI POMOĆI UČENICIMA S PODRUČJA BUJŠTINE

U okviru nedavno predstavljenog projekta „Socijalno INkluzivna Bujština“ kojega će u narednih godinu dana na području Bujštine provoditi umaška udruga „Pružam ti ruku“, Centar za socijalnu skrb Buje i Gradsko društvo crvenog križa Buje, a kojeg će financirati Ministarstvo socijalne politike i mladih  te Grad Umag, podijeljeni su prvi paketi pomoći učenicima iz obitelji slabijeg imovnog stanja s područja bivše Bujštine.

Podjela paketa sa školskim priborom za sve učenike osnovnih škola te opreme za tjelesni odgoj za učenike osnovnih i srednjih škola bivše Bujštine upriličena je u petak 28. kolovoza u Vijećnici Grada Umaga, a podjeli su prisustvovali volonteri udruge „Pružam ti ruku“ i Gradskog društva Crvenog križa Buje, Sonja Leković, socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb Buje te Slaviša Šmalc, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga.

U okviru projekta ukupno je osigurano 80 paketa školskog pribora  te 110 paketa opreme za tjelesni odgoj. Paket školskog pribora sadrži sve nužne potrepštine za učenike osnovne škole, a vrijednost jednog paketa iznosi 437,50 kn, dok je vrijednost paketa opreme za tjelesni odgoj 290,00 kn.

Ukupna vrijednost nabavljenih i doniranih paketa iznosi 67.000,00 kn, a do kraja projekta u planu je nabava i podjela paketa namirnica za socijalno ugrožene obitelji u ukupnom iznosu od 97.000,00 kn. (umag.hr)


21.08.2015.

ISTARSKI ŽUPAN PROGLASIO ELEMENTARNU NEPOGODU

Župan Istarske županije, Valter Flego  jučer je proglasio elementarnu nepogodu za područje Grada Vodnjana, te Općine Fažana, Ližnjan, Marčana, Svetvinčenat, Tinjan i Žminj koja je uzrokovana dugotrajnom sušom.  Uslijed visokih temperatura i izostanka padalina (dva mjeseca) stradala je poljoprivredna kultura, osobito povrće, ratarske kulture te posebno nasadi maslina. Štete na kulturama kreću se u rasponima od 50-100%.

Tim povodom zadužuje se Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda da u suradnji s Gradskim i općinskim povjerenstvima za procjenu šteta pristupe aktivnostima na procjeni nastalih šteta i utvrdi stupanj oštećenja stradalih poljoprivrednih kultura.


19.08.2015.

NA PLAŽAMA ISTRE POJAVILE SU SE TOKSIČNE ALGE

Znanstvenici iz Ruđerova Centra za istraživanje mora u Rovinju (CIM) zabilježili su početkom kolovoza veće koncentracije toksičnih algi na nekoliko plaža između Pule i Poreča što dosad nije bilo zabilježeno duž naše obale.

Tijekom proteklih tjedana talijanski je tisak izvještavao o pojavi toksičnih algi iz roda Ostreopsis uz talijansku obalu. Zato su na više od dvadeset plaža u Italiji podignute crvene zastave, što je uobičajena procedura koju je uvela talijanska vlada nakon nekoliko masovnih pojavljivanja toksičnih algi uz njihovu obalu posljednjih godina s ciljem da se mjerama upozorenja zaštitite građani i turisti.

Jednostanične alge iz roda Ostreopsis žive u plitkim vodama do dubine od tri metra, duž obalnog područja. Prilikom masovnog razvoja ovih jednostaničnih algi stvara se smeđi obrast pri dnu, na kamenju i na drugim algama. Također, mogu se zamijetiti i plutajuće smećkaste nakupine algi na morskoj površini i u vodi. Cvat alge tipično traje od dva do tri tjedna. Ove alge proizvode hlapljiv toksin, a ako čovjek dođe u kontakt s toksinom, tako da udahne aerosol ili ako dođe do kontakta preko kože, najčešće se javljaju simptomi slični prehladi – curenje iz nosa, kašljanje i vrućica. Također se mogu javiti kožne reakcije slične alergijskim reakcijama.

Građanima s respiratornim problemima poput astme savjetuje se da se drže najmanje 20 metara od obale kako bi se smanjila njihova izloženost aerosolima.

Osobe koje zamijete opisane simptome nakon boravka kraj mora pozivaju se da simptome i plažu na kojoj su boravili prijave na Centar za istraživanje mora i okoliša , na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na www.facebook.com/CIMOstreopsis. (vecernji.hr)


18.08.2015.

URUČENO 28.000 KUNA PRIKUPLJENIH NA FEŠTI RAJČICA U UMAGU

Na Fešti rajčica u Umagu okupilo se više tisuća Umažana i turista koji su uživali u delicijama s rajčicom i zabavnom programu te zajedno s organizatorima učinili veliku humanu gestu.

Ovu feštu već tradicionalno obilježava humanitarna nota pa su se tako kupnjom bona za jelo s rajčicama i bocu vode prikupljala sredstva za nabavku kombi vozila za Centar za inkluziju i podršku u zajednici Buje te liječenje šestogodišnje djevojčice Larise Jurišević.

Na konferenciji za medije održanoj u gradskoj vijećnici danas, 18. kolovoza, čekove su uručili gradonačelnik Vili Bassanese, direktorica TZ Grada Umaga Sanda Bravar i direktorica umaške tvornice Podravka Marina Diminić Visintin.

Ček od 10.000 kuna za liječenje šestogodišnje Larise uručen je g. Juriševiću iz Juricana, dok je 18.000 kuna simbolički preuzeo g. Marko Perkov, predstavnik Centra za inkluziju i podršku u zajednici. (umag.hr)


17.08.2015.

GIOVANNI CERNOGORAZ POSTIGAO VELIKI USPJEH NA SVJETSKOM KUPU U AZERBAJDŽANU

Na Svjetskom kupu u streljaštvu koji se od 6. do 16. kolovoza održava u Azerbajdžanu, u gradu Gabali, olimpijski pobjednik Giovanni Cernogoraz, osvojio je srebrnu medalju u disciplini trap, a što je još važnije, postigao je kvotu koja mu osigurava nastup na Olimpijskim igrama 2016. u brazilskom Rio de Janeiru, u kojem će Gianni tako dobiti priliku braniti zlato iz Londona 2012. godine.

Cernogoraz je odgađao sjajan meč kvalifikacija i sa 123 pogođene mete ušao prvo u borbu za finale s još 11 drugih strijelaca, koji su također imali po 123 mete, a među kojima su bila i preostala dva hrvatska strijelca, Anton Glasnović i Kristijan Kancelar. U raspucavanju za ulazak u finale prvi je otpao Glasnović, a zatim i Kancelar, dok je Cernogoraz za ulazak među šest najboljih morao gađati čak 13 puta. U finalu je imao samo jedan promašaj, koliko i Frasca (ITA), te Kebapci (TUR), pa se pristupilo raspucavanju za ulazak u finale. U tom momentu Giovanni je već imao olimpijsku vizu za Rio de Janeiro, ali je nastavio sigurno gađanje. U raspucavanju je prvo promašio Kebabci, a zatim i Frasca, tako da je Giovanni ušao u finale, gdje ga je čekao Alipov (RUS). U borbi za zlatnu medalju Giovanni je imao samo jedan promašaj, ali je Alipov gađao bez greške, tako da na koncu zlato ide u Rusiju, srebro u Hrvatsku, a bronca u Italiju.

Hrvatska je reprezentacija na svjetskom kupu u Gabali osvojila srebrnu (Giovanni Cernogoraz) te brončanu medalju (Petar Gorša), a obojica su osvojila i kvote za Rio. Hrvatska sada ima pet strijelaca na olimpijskim igrama, a još su dva natjecanja s mogućnošću osvajanja kvota (SP u letećim metama i EP zračnim oružjem).


05.08.2015.

MIMOHOD PONOSA I SLAVE U ISTRI

Predstavnici Grada Pule, hrvatski branitelji, članovi njihovih obitelji, roditelji i udovice branitelja, predstavnici županijske vlasti, ali i građani iz brojnih istarskih gradova obilježili su jutros u Puli Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Počast su odali paljenjem svijeća, položenim vijencima i minutom šutnje poginulim hrvatskim braniteljima kraj spomen obilježja na Gradskom groblju i u parku Franje Josipa. Poruke mira i zahvale svim braniteljima koji su položili svoje živote za obranu domovine, svih nacionalnosti i vjeroispovijesti odaslane su u duhu zajedništva.

Ubrzo zatim u 3. mimohodu istarskih branitelja koji je održan u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Istarske županije, građanima su se pridružili mnogobrojni okupljeni građani te je na mimohodu ukupno sudjelovalo više od 1000 sudionika.


31.07.2015.

NA „FEŠTI RAJČICE“ U UMAGU PRIKUPLJENA NOVČANA SREDSTVA ZA LIJEČENJE ŠESTOGODIŠNJE DJEVOJČICE I NABAVKU KOMBI VOZILA

Već tradicionalna humanitarno-kulinarska manifestacija „Fešta rajčice“ na umaškom je Trgu slobode i ove godine, osamnaesti put za redom, predstavljala mjesto glazbe, zabave i gastronomije. Jučer, 30. srpnja Fešta od rajčice nudila je brojnim domaćim i stranim gostima bogat program u kojem su uživali i mali i veliki. Dan rajčica u Umagu predstavlja simboličan početak prerade rajčica na našem području, a počinje od stručnog skupa u jutarnjim satima pa sve do uvijek dobro posjećene Fešte od rajčica u večernjim.

U organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga, Turističke zajednice Grada Umaga i Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“, Fešta od rajčice je ove i godine prikupila značajnih 28.000,00 KN. Sredstva su namijenjena za nabavku kombi vozila za Centar za inkluziju i podršku zajednici Buje te liječenje šestogodišnje djevojčice Larise Jurišević iz Juricana.


27.07.2015.

REZULTATI SANITARNE KAKVOĆE MORA U ISTRI

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije je, u periodu od 13. do 19. srpnja 2015. godine, proveo V ispitivanje kakvoće mora. Ukupno je uzorkovano more na 203 mjernih mjesta od Savudrije do Brseča.

Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 202 mjernih mjesta, odnosno u 99,5% uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje. Na jednom mjernom mjestu zabilježena zadovoljavajuća kakvoća mora, odnosno u 0,5% uzoraka. Zadovoljavajuća kakvoća mora zabilježena je u Općini Medulin, plaža AC Medulin – Restoran Financa zbog povećanog broja crijevnih eneterokoka u odnosu na standard propisan Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN br. 73/08).

Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na  web stranici Ministarstva zaštite okoliša i prirode (http://www.izor.hr/kakvoca/).

Tijekom uzorkovanja zabilježena je i temperatura mora koja se je kretala od 23,00C do 27,0 0C dok se temperatura zraka kretala od 24,0 0C do 33.0 0C.


25.07.2015.

HRVATSKA PREDSJEDNICA POSJETILA ISTARSKE VATROGASCE

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla je danas poslijepodne istarske vatrogasce koji se od četvrtka bore protiv vatrene stihije na području Plominske gore te između Kršana i Kožljaka.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je u toj borbi protiv vatrene stihije najvažnije sačuvati ljudske živote, a po mogućnosti i imovinu. Smatra kako požari koji su se do sada dogodili ukazuju upravo na integriranje sustava domovinske sigurnosti odnosno da se, kako je rekla "oslanjamo prije svega na vlastite snage i da u svemu sudjeluju i sami građani ranim dojavama i sudjelovanjem u prevenciji požara".

"U Istri u prosjeku 90 posto požara gasimo sami, a u preostalih deset posto u pomoć stižu zračne snage. Imamo dobar, razvijen sustav, sedam vatrogasnih postrojbi s 230 vatrogasaca te 34 DVD-a s 1040 osposobljenih i dobro opremljenih vatrogasaca", poručio je Dino Kozlevac. (rtl.hr)


23.07.2015.

ŽIVI ZID ISTRE POZVAO VLADU I SABOR DA SE HITNO POVUKU IZ ARBITRAŽNOG POSTUPKA SA SLOVENIJOM

Živi zid Istre najoštrije osuđuje sve postupke hrvatskih vlada koji bi mogle dovesti do još jednog  gubitka hrvatskog teritorija. Pristanak na arbitražu u slučaju morske granice u Piranskom zaljevu nazivaju stravičnom pogreškom i rezultatom političke trgovine HDZ- ove vlade i Jadranke Kosor s Republikom Slovenijom.

Živi zid poziva Vladu RH i Sabor da se što hitnije povuku iz arbitražnog postupka i da se stvari vrate na početak te da se zahtjeva rješavanje spora pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu, što je trebalo učiniti i prije sklapanja arbitražnog ugovora sa Slovenijom.

Živi zid smatra da ne postoji niti jedan međunarodnopravni argument po kojem bi Slovenija imala pravo na 2/3 Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva. Na ovaj spor izravno su primjenjive dvije međunarodne konvencije čije su potpisnice i Republika Slovenija i Republika Hrvatska pa nema razloga da ovaj spor ne bude rješavan upravo po pravilima Međunarodne konvencije o pravu mora i Konvencije o teritorijalnom moru i vanjskom pojasu.


22.07.2015.

BESPLATNI UDŽBENICI ZA NOVIGRADSKE ŠKOLARCE

Grad Novigrad-Cittanova i ove će godine osigurati obvezne udžbenike za sve učenike svojih dviju osnovnih škola – Talijanske osnovne škole Novigrad i OŠ Rivarela. Osigurat će se tzv. neradni udžbenici - oni u koje se ne piše, te se mogu koristiti i narednih godina. Udžbenici su u najvećoj mjeri kupljeni lani, dok će ove godine promijeniti vlasnike, a dokupit će se eventualno potrebni novi udžbenici.

Svi novi udžbenici, uključujući i one radne (radne bilježnice, vježbenice itsl) iz gradskog proračuna financirat će se za učenike prvih razreda, kao i za sve učenike čije su obitelji obuhvaćene socijalnim programom Grada Novigrada-Cittanova ili Centra za socijalnu skrb Buje, kao i za djecu s posebnim obrazovnim potrebama.


19.07.2015.

NAJGLEDANIJI EUROPSKI SPORTSKI KANAL IZVJEŠTAVAT ĆE S UMAŠKOG ATP-a

Najgledaniji europski sportski kanal Eurosport ove će godine izvještavati s 26. Konzum Croatia Opena u Umagu.

Ekipa Eurosporta pridružit će se novinarima više stotina domaćih i svjetskih medija, među kojima će biti i novinari vodeće svjetske informativne televizije, američkog CNN-a.

Novinari Eurosporta u Umagu će snimati intervju s najvećom nadom hrvatskog tenisa Bornom Ćorićem te s wimbledonskim pobjednikom Goranom Ivaniševićem.

U Umag u srijedu stiže i ekipa CNN-a kako bi snimala reportaže o turniru, kao i intervjue s tenisačima, među kojima i s prvim nositeljem Gaelom Monfilsom.


14.07.2015.

GOTOVE SU PRIPREME ZA 26. UMAŠKI ATP

U Umagu je sve spremno za početak 26. Konzum Croatia Opena Umag, najstarijeg hrvatskog ATP turnira koji se ove godine održava od 17. do 26. srpnja. Na konferenciji za medije predstavljeni su detalji programa, lista igrača te bogati popratni sadržaji po kojima je umaški turnir prepoznatljiv na ATP Touru.

Globalna vidljivost turnira ove će godine biti veća nego ikada u 25 godina njegova održavanja. Televizijske postaje u najmanje 134 zemlje svijeta prenijet će sliku s 26. Konzum Croatia Opena Umag do više od 150 milijuna kućanstava, a turnir će prvi put pratiti i najgledanija svjetska televizija, američki CNN. Slika iz Umaga dosegnuti će sve kontinente svijeta, što je nemjerljiva promocija za hrvatski turizam.

Listu tenisača predvodi jedan od najvećih showmana današnjeg tenisa Gael Monfils. Francuz se vraća u Istru dvije godine nakon sjajnih nastupa koji se još uvijek pamte, posebno njegov polufinale s Fabijom Fogninijem, Talijanom koji će na našem turniru igrati i osmu godinu u nizu. Hrvatski tenis predvodi Borna Ćorić koji je prošle godine oduševio prvim pobjedama na ATP Touru upravo u Umagu, a sada se vraća kao 37. igrač svijeta i jedini tinejdžer u Top 50.

Uz njega je i drugi član mlađe garde, tri godine stariji Dominic Thiem, Austrijanac koji je danas među 30 najboljih igrača svijeta. Uz ovogodišnje pobjednike nad Murrayom (Ćorić) i Nadalom (Fognini), u Umag dolazi i igrač koji je svladao trećeg člana velike četvorke: Andreas Seppi, pobjednik nad Rogerom Federerom na Australian Openu. Uz njega, na turnir nam dolazi još jedan prekaljeni majstor, Nijemac Philipp Kohlschreiber, kojemu će to biti prvi nastup na najstarijem hrvatskom ATP turniru, ali i niz drugih odličnih tenisača: Španjolci Bautista Agut, Andujar, Granollers, Česi Rosol i Vesely, Slovak Kližan, Rus Južnij...

Osim Borne, u glavnom ždrijebu mjesto će naći još najmanje dva hrvatska tenisača. Preostale dvije pozivnice direktor turnira dodijelio je Mati Deliću i Toniju Androiću. Kaštelanin Delić postaje sve važnija karika hrvatske Davis Cup reprezentacije. Igrač je koji je svoje najbolje rezultate ostvario na zemljanoj podlozi, a s 22 godine je nakon Borne Ćorića najmlađi od hrvatskih igrača koji se nalaze među 500 najboljih tenisača svijeta. Toni Androić prvi puta dobiva pozivnicu za glavni turnir u Umagu. Na ATP turniru u Zagrebu ove godine namučio je bivšeg finalist Australian Opena Marcosa Baghdatisa, a to će mu iskustvo sigurno pomoći i na Konzum Croatia Openu. 24-godišnji Toni je i obiteljski vezan uz Umag u kojem je proveo dobar dio djetinjstva pa će ga i lokalni navijači imati poseban razlog podržati.

Uz natjecateljski dio turnira, gledatelji će ove godine imati priliku uživati u čak dva egzibicijska meča. Prvim će turnir otvoriti u subotu, 18. srpnja, Goran Ivanišević i prijatelji, među kojima će biti Borna Ćorić, ali i neke od najvećih zvijezda hrvatskog sporta uopće. Nakon egzibicije, program povodom svečanog otvorenja turnira seli se u Dance Arenu gdje će posjetitelji moći uživati u nastupu regionalne pjevačke zvijezde Željka Joksimovića kojemu je ovo prvi put da nastupa na ovako velikoj sportskoj manifestaciji.

Druga egzibicija podsjetit će ljubitelje tenisa na najblistavije trenutke umaškog turnira, jer se na teren vraća peterostruki pobjednik, „kralj Umaga“ Carlos Moya, koji će u srijedu, 22. srpnja, odigrati egzibiciju s Magnusom Normanom, pobjednikom iz 1999.  Najavljen je dolazak i svjetski poznatog DJ-a Boba Sinclara koji priprema provod za pamćenje, a nastupit će nakon egzibicijskog meča Moya-Norman.

Posjetitelje turnira očekuje i koncert grupe S.A.R.S. u utorak 21. srpnja, u četvrtak, 23. srpnja, na rasporedu je već tradicionalni  izbor za Miss hostesa uz atraktivni Salsa party, a u petak, 24. srpnja,  publiku će rasplestati DJ Christian Marchi.

Gourmet kulisa sportskih događanja ponovno je, šestu godinu zaredom, Istria Gourmet Festival, lifestyle manifestacija koja predstavlja kulinarska bogatstva istarske regije. U Istria Gourmet Restoranu kuhat će restoran Zigante tartufi, Našu kužinu vodi LF restaurant, a u Taste Istria zoni predstavljat će se birani proizvodi Istre. Ljubitelji vrhunskog vina ponovno će se okupljati na degustacijama „Skrivenih čari istarskih vina“, a novost su ove godine vođene degustacije kroz „Bogati svijet kave“.

Za najmanje ljubitelje tenisa pripremljen je i cjelotjedni program, popularni Kids Week, a znatno je obogaćen i sadržaj Fun zone, gdje svi mogu isprobati svoje vještine u zabavnim nagradnim igrama. Program 26. Konzum Croatia Opena Umag tako nudi pregršt razloga zbog kojih će Umag ponovno od 17. do 26. srpnja biti ne samo središte tenisa, nego i ljetne zabave i društvenog života.


12.07.2015.

REVOLTIRANI TURISTI PLANIRAJU MASOVNI PROSVJED U FAŽANI

Ovo više nije humano, pa gdje ja to živim?!, vikao je u pristaništu u Fažani Nenad S. (58) nakon što je vidio novi cjenik prijevoza brodom na liniji Fažana – Brijuni.

Godinama ljetujem ovdje jer sam emocionalno vezan za Brijune. Godinama su bile iste cijene, a sad ovo… Bjesnio je Nenad S.

Vijest o ovom bešćutnom poskupljenju i cijeni karata prema Brijunima koje su otišle u nebo, brzo se proširila društvenim mrežama, pogotovo na stranici Ulysses.yu.

Iz tog razloga, očekuju se masovni prosvjedi stalnih turista koji već godinama ljetuju na brijunskim plažama i uživaju u pristupačnim cijenama vožnje brodom. Hoće li ovo biti veliki udarac za naš turizam u jeku sezone, vidjet će se vrlo brzo. (narod.hr)


11.07.2015.

U ISTARSKE ŠKOLE EKSPERIMENTALNO SE UVODI ZAVIČAJNA NASTAVA

Članovi radne skupine za implementaciju zavičajne nastave u osnovnim školama Miranda Damijanić Roce i Igor Jovanović predstavili su ravnateljima istarskih osnovnih škola i predstavnicima gradova, kao osnivačima, projekt "Institucionalizacija zavičajne nastave u osnovnim školama Istarske županije".

Predstavljanju su prisustvovali istarski župan Valter Flego i pročelnik županijskog odjela za kulturu Vladimir Torbica.

Na taj način, ona djeca koja to žele mogu saznati više o svojoj mikro sredini i o Istri kao svom zavičaju. Tijekom ove, prve eksperimentalne godine, obuhvatit će se nekoliko škola da se vidi koliko je to učenicima zanimljivo. Nakon toga analizirat će se rezultati, pa će se ono manje zanimljivo i nejasno mijenjati. Predavači će biti zaposlenici škola, a fond sati bit će uklopljen u sadašnji fond kroz pojedine predmete kao što su priroda i društvo, hrvatski jezik ili povijest. (glasistre.hr)


10.07.2015.

VODEĆA SVJETSKA INFORMATIVNA TELEVIZIJA PRVI PUT NA UMAŠKOM ATP-u

Vodeća svjetska informativna televizija CNN ove će godine prvi put pratiti najstariji hrvatski ATP turnir koji se u Umagu održava od 17. do 26. srpnja. Američki novinari boravit će na 26. Konzum Croatia Openu Umag tri dana i snimati reportaže o Umagu i samom turniru, kao i intervjue s tenisačima koji sudjeluju na turniru, poput Gaela Monfilsa i Borne Ćorića.

Umaški ATP turnir uvijek je igrao vrlo važnu ulogu u hrvatskom tenisu i turizmu, a ove su godine uloženi dodatni napori u još veću međunarodnu promociju i gledanost turnira. S obzirom na globalni doseg CNN-a, njihove reportaže iz Umaga značajno će pridonijeti jačanju pozicije turnira unutar ATP-a, ali i Umaga i Istre kao destinacija vrhunskog turizma.

Prema službenim podacima, program CNN-a dostupan je u 212 svjetskih zemalja i više od 250 milijuna kućanstava. Uz opće i specijalizirane vijesti 24 sata dnevno, CNN International jednom mjesečno emitira i posebnu emisiju o tenisu Open Court, koju vodi bivši australski tenisač Pat Cash, wimbledonski pobjednik 1987. Pata Casha veže dugogdišnje prijateljstvo s našom teniskom legendom Goranom Ivaniševićem, koji će ove godine egzibicijskim mečom sa svojim prijateljima otvoriti 26. Konzum Croatia Open Umag.


08.07.2015.

HOTEL IZ ISTRE DOBIO PRESTIŽNU NAGRADU NAJVEĆEG ENGLESKOG TOUR OPERATORA

U katalogu grupacije Thomas Cook, Hotel Villa Letan prvi je u kategoriji malih obiteljskih hotela kao Gourmet hot.

Nakon što je prošle godine Hotel Villa Letan iz Peroja dobio nagradu od TripAdvisora kao hrvatski hotel s najbržim rastom ocjena uz podršku i pohvale mnogobrojnih gostiju koji su zadnjih nekoliko godina boravili u hotelu, ove je godine zasluženo primio nagradu najvećeg engleskog tour operatora, Thomas Cook Group. Ova grupacija poznata diljem svijeta prepoznala je Hotel i kao vrhunsku gastro destinaciju.

U kategoriji malih obiteljskih hotela, Hotel Villa Letan dobio je priznanje, kao prvi hotel u katalogu grupacije Thomas Cook, za Gourmet hotel. (poslovni.hr)


07.07.2015.

POSAO IZ SNOVA U ISTRI

Zamislite odmor iz snova. Najljepše destinacije, priroda, more, spavanje u svjetioniku ili luksuznom hotelu, ukusni zalogaji... - i sve to besplatno. Upravo na taj način u Istri borave blogeri, putopisci i autori kojima je turistička zajednica zadala samo jedan zadatak, a to je promovirati Istru putem društvenih mreža. Oni putuju i pišu, a pritom i zarađuju. Ovaj tjedan provode u Istri i to potpuno besplatno.

Kada im se dojmovi slegnu, imaju samo jedan zadatak, fotografirati sve što im se svidi i ljepote Istre podijeliti s tisućama prijatelja na društvenim mrežama.

Tko na najbolji način promovira Istru, osim lijepe uspomene, dobiva nagradu od 10 tisuća eura. (dnevnik.hr)


06.07.2015.

UMAŠKI ATP OVE ĆE SE GODINE GLEDATI U VIŠE OD 130 ZEMALJA NA PET KONTINENATA, ...

Umaški ATP turnir i ove će godine biti jedan od najznačajnijih događaja za promociju hrvatskog turizma u svijetu, potvrđuju već prve informacije o zemljama koje će preuzeti televizijsku sliku s 26. Konzum Croatia Opena Umag. Ljubitelji tenisa u najmanje 134 zemlje na pet kontinenata moći će od 17. do 26. srpnja uživati u vrhunskom tenisu, ali i prizorima prekrasne hrvatske obale i bogatih popratnih sadržaja po kojima je Umag nadaleko poznat u teniskom svijetu.

Ukupan broj kućanstava do kojih doseže signal 21 TV postaje koje su do kraja lipnja potvrdili prijenose ili snimke iz Umaga premašuje 150 milijuna. Među njima su i milijuni kućanstava na tržištima s kojih dolazi glavnina turističkih posjetitelja Istre.

„Na turnir nam svake godine iz Italije dolazi jako veliki broj navijača, jer uvijek imamo i puno talijanskih tenisača, ali iznimno je važno da će mečeve iz Umaga i u Italiji moći gledati više od 25 milijuna kućanstava. Naš će se turnir sigurno puno gledati i u zemljama regije, Austriji, Njemačkoj, Češkoj i Slovačkoj, kao i u sjevernoeuropskim i nordijskim zemljama, iz kojih nam svake godine također dolazi sve više gostiju“, ističe Ronald Korotaj, direktor Istraturista, vlasnika licence umaškog turnira.

Interes svjetskih medija za 26. Konzum Croatia Open Umag već je sada premašio prošlogodišnji, budući da je slika s jubilarnog 25. izdanja turnira lani stigla do 122 zemlje. S obzirom da je do turnira ostalo još dva tjedna, očekuje se da će broj zemalja i televizija povećati. Prošle su godine svjetske TV postaje iz Umaga emitirale više od 700 sati programa, od čega 168 sati live prijenosa u produkciji Hrvatske radiotelevizije.


05.07.2015.

U ISTRI SE SNIMA POPULARAN KOREJSKI REALITY SHOW

Producentske kuće IHQ i E Planet Production iz Koreje, u suradnji s Balduči Filmom iz Zagreba, u Hrvatskoj od 2 - 7. srpnja snimaju četiri epizode novog reality showa „The Friends“. Snimanje se, među ostalim gradovima, održava i u Puli. Show će imati publiku od 8 milijuna gledatelja, a bit će prikazan na 4 kanala u 8 repriznih prikazivanja.

Iz Koreje je stigla ekipa od 32 člana od toga 9 snimatelja, 4 scenarista, 4 redatelja. Producent s Korejske strane je Lee Jae Eun, a hrvatski producent je Spomenka Saraga. (regionalexpress.hr)


02.07.2015.

SREDNJE ŠKOLE U BUJAMA PRERASPODIJELILE PROSTORE

Srednja škola „Vladimir Gortan“ -Scuola media superiore „Vladimir Gortan“ i Gospodarska škola -Istituto professionale od 18. ožujka 2011. godine Ugovorom imaju utvrđene prostorije koje isključivo koristi Srednja škola „Vladimir Gortan“, prostorije koje zajednički koriste Srednja škola „Vladimir Gortan“ i Gospodarska škola, te prostorije koje isključivo koristi Gospodarska škola. Najveći dio prostora predviđen je za zajedničko korištenje na način da škole naizmjence održavaju nastavu jedan tjedan u jutarnjoj i jedan tjedan u popodnevnoj smjeni.

Istarska županija je kao osnivač škola, imajući prvenstveno u vidu sve prednosti koje učenicima i djelatnicima pruža rad u jednoj smjeni, predložila relativno brzo rješenje privremene preraspodjele prostora za izvođenje nastave Srednje škole „Vladimir Gortan“ i Gospodarske škole unutar postojeće zgrade. Izrađeno je Idejno rješenje srednjih škola Buje i dostavljeno školama radi očitovanja, te su Školski odbori obje škole dostavili očitovanja o prihvaćanju predložene privremene preraspodjele prostora. Idejnim rješenjem predloženo je zadržavanje ulaza u obje škole na postojećoj lokaciji, iz zajedničkog vjetrobrana omogućen je pristup zajedničkoj knjižnici i ulazi u obje škole, te je za Srednju školu „Vladimir Gortan“ osigurano 15 učionica, odnosno 14 učionica i praktikumi za Gospodarsku školu. Također treba istaknuti i doprinos Talijanske srednje škole – Scuola Media Superiore Italiana „Leonardo da Vinci“ Buje – Buie, koja je dala suglasnost za korištenje postojećeg stubišta u svojoj zgradi, budući da isto povezuje ulaznu i gornju etažu zgrade u kojoj su smještene Srednja škola „Vladimir Gortan“ i Gospodarska škola.

Predloženim rješenjem moguće je osigurati prostorne uvjete za prelazak Srednje škole „Vladimir Gortan“ i Gospodarske škole na rad u jednoj smjeni već od početka slijedeće školske godine.

 


29.06.2015.

 

VRHUNSKI HRVATSKI NOGOMETAŠI NA PRIPREMAMA U NOVIGRADU

Na kondicijskim pripremama ovih su dana u Novigradu boravili vrhunski  hrvatski nogometaši. Nikica Jelavić, Šime Vrsaljko, Dario Župarić, Frano Mlinar, Mato Miloš, Hrvoje Milić i drugi, prva su grupa profesionalnih nogometaša koja je prošla program Biotreningovog razvojnog kampa za igrače koji se sastoji od kondicijskih programa prilagođenih svakom igraču. Ciljevi razvojnog kampa u Novigradu su unapređenje individualnih sposobnosti, osobina, vještina i zdravlja nogometaša u svrhu kvalitetnije natjecateljske izvedbe.

Područje Umaga i Novigrada se, nakon sada već tradicionalnog Istria Winter Cupa te brojnih gostovanja poznatih domaćih i europskih klubova i nogometnih akademija poput one Manchester Citya, potvrđuje kao vodeća Hrvatska destinacija za sportska natjecanja i pripreme.


22.06.2015.

U ISTRU STIŽE INVESTICIJA TEŠKA MILIJARDU EURA

Među tridesetak japanskih tvrtki s čijim se čelnicima u Tokiju sastao hrvatski premijer Milanović, našla se i moćna kompanija Marubeni, strateški partner HEP-a za gradnju termoelektrane Plomin C. Marubeni godišnje ostvaruje 30-ak milijardi američkih dolara prihoda i oko dvije milijarde dolara dobiti, a u ožujku ga je HEP predstavio kao “ekskluzivnog” pregovarača s kojim dogovara gradnju termoelektrane čija se vrijednost procjenjuje na milijardu eura, odnosno 7,5 milijarde kuna.

Završe li pregovori pozitivno, na jesen bi Milanovićeva vlada mogla staviti potpise na najveću stranu investiciju u 25 godina hrvatske države.

U izjavi nakon sastanka s japanskim premijerom Shinzom Abeom, Milanović je rekao da “Japan nije bio dovoljno prisutan u Hrvatskoj, ali da se sada, kad se očekuju odluke iz Bruxellesa o planiranom ulaganju u hrvatski energetski sektor, nada povoljnome ishodu.” (gradpula.com)


17.06.2015.

DANAS POČELO SNIMANJE NAJAMBICIOZNIJEG FILMA „JEZERO“ U GROŽNJANU

Danas na više lokacija u Hrvatskoj, među kojima i u Grožnjanu, počelo je snimanje francuskog filma "Jezero" (The Lake), akcijskog trilera u režiji Stevena Qualea u produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona.

Film govori o mornaričkim komandosima koji pokušavaju riješiti davno zaboravljenu tajnu i pritom na dnu jezera otkrivaju sanduke u kojima su skrivene zlatne poluge. Režiju filma potpisuje Steven Quale, dugogodišnji suradnik Jamesa Camerona na "Avataru", "Titaniku" i "Bezdanu", a glavne uloge igraju Sullivan Stapleton ("300: Uspon carstva"), Charlie Bewley ("Sumrak saga") i Diarmaid Murtagh. Jednu od uloga igra i J.K. Simmons, dobitnik Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu "Ritam ludila".

Snimanje filma počelo je krajem travnja u Njemačkoj, a u Hrvatskoj se nastavlja na više lokacija: u Zagrebu, Istri i okolici (Grožnjan i Hum), u Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru i na jezeru Čiče nedaleko od Velike Gorice. Hum u Istri glumit će malo selo u Bosni u kojem se nalazi skriveno blago, jezero Lokve bit će jezero iz naslova filma, dok će Zagreb – točnije prostori Zagrebačkog velesajma – glumiti Sarajevo 1995. godine.

Polovicu ekipe čine hrvatski filmski djelatnici (scenografi, snimatelji/koordinatori kamere, direktori filma 1. i 2. ekipe, vođe snimanja) poput Ive Hušnjaka, Mirka Pivčevića, Sanjina Krapineca i Zdravka Madžarevića, a neke od značajnijih uloga u filmu igrat će i hrvatski glumci Marko Cindrić i Denis Brižić. Nakon Hrvatske snimanje se nastavlja na Malti, a premijera filma planira se na ljeto 2016. godine. (buro247.hr)


 

 

 

 

 

 

 

 

TV PROMIDŽBA

Baner

RIJEČKI PORTAL

Baner

OGLAŠAVAJTE SE U SLOVENIJI

Baner

METEO - BUJŠTINA I OKOLICA

SLUŠAJ ONLINE

Baner

PRATITE NAS NA FACEBOOKU

POGLEDAJ  NAŠU  FACEBOOK  STRANICU

SLIJEDI NAŠE OBJAVE NA FACEBOOKU